Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kertész blog - Best of 2013

Szólj hozzá!

Az év utolsó napjaiban szokás számot vetni az eltelt évvel, értékelni a kudarcokat, a sikereket, és ígéreteket, fogadalmakat tenni a jövő esztendőre nézve, hogy az ember mit csinálhatna még jobban, szebben, alaposabban. A 2013-as év mozgalmas volt a blogom életében, közel kétszáz bejegyzés született, a szándék szerint a kerti témakör lehető legszélesebb spektrumában, érintve minden olyan témát, ami egy növénybarát, kertrajongó, hobbikertész, környezetvédő, növénytermesztő, vagy csak laikusan érdeklődő olvasót érdekelhet. Természetesen az írásaim olvasottságához és népszerűségéhez döntő mértékben hozzájárult az, hogy az index.hu és a blog.hu szerkesztői gyakran tették közzé a bejegyzéseket a felületeiken, ezért köszönetet mondok nekik, és remélem, hogy ez az örvendetes tendencia idén is folytatódik. 2014-ben is. Most ebben az idei utolsó bejegyzésben úgy próbálom összefoglalni a 2013-as évet, hogy egy csokorra való, pontosabban egy tucat posztot idézek fel, melyek idén valamilyen szempontból kiemelkedőek voltak. Ahogy az látszik majd, elsősorban nem az írások közel kétharmadát kitevő gyakorlatias, az ültetéssel, termesztéssel, növényneveléssel, kertépítéssel kapcsolatos anyagok közül szelektáltam, mert bár ezek alkotják blogos munkásságom gerincét, egy ilyen retrospektív összeállításba inkább a figyelemfelkeltő, széles tömegeket érintő témák illenek jobban. A válogatás során figyelembe vettem a kommentek és a facebook like-ok számát, a témák közérdekű mivoltát, némely esetben azonban pusztán azért került be a top tucatba egy-egy írás, mert az számomra kiemelten fontos, vagy témája kedves volt. Így ha most van van pár percük a böngészésre, korábbi bejegyzések újraolvasására, múltidézésre, vagy esetleg csak most ismerkednek kerti témájú írásaimmal, válogassanak kedvükre az én szubjektív 2013-as katalógusomból.

Kell-e fizetni a konyhakertekért? 2013.02.04.

A 2013-as év első, a kerttulajdonosokat érintő legfontosabb híre a kertek bejelentés-, és adókötelezetté válása volt. A kezdeti információk szerint minden kert után illetéket kellett volna fizetni, ami érthető módon nagy felzúdulást okozott a kertesházak birtokosai között. Szerencsére hamar kiderült, hogy a szabályozás árnyaltabb, mint elsőre tűnik, és valószínűleg a heves reakciók következtében később változtattak is rajta. A lényeg, hogy a kerttulajdonosok döntő többségének egyáltalán nem kell fizetniük egy újabb sarcot.

Kell a Római partra mobilgát? 2013.02.25.

Kéméndi Zsolt tájépítész kollégám foglalta össze vendégposztjában a nagy port kavart bejelentés lényegi elemeit, miszerint a népszerű, és természetvédelmileg is kiemelt szerepű Római parton mobilgát kerül felállításra. A témával kapcsolatban a vihar azóta sem ült el, bár mostanság kevesebb szó esik róla. Mindenesetre a Római partért aggódó és tenni akaró civil összefogás a facebook-on a mai napig aktív, és hogy mit hoz a jövő az ügyben, még mindig nem teljesen világos.

Kertvédelem-önvédelem 2013.03.21.

2.jpg

Kiskertünkben, konyhakertünkben gyümölcsöt, zöldséget termesztünk, dísznövényeket nevelünk, ám nem csak a termesztési-nevelési tanácsok és útmutatók fontosak, hanem az is, hogy ezeket a javainkat biztonságban tudhassuk. Gyakran fordul elő sajnos, hogy nagy gonddal ápolt növényeinket, terméseinket megdézsmálják, ne köntörfalazzunk, ellopják. Ebben a bejegyzésemben a kerti zöldségek, gyümölcsök, és saját magunk jogszerű védelmi lehetőségeiről értekeztem, sajnos a téma azóta is folyamatosan aktuális, mint az az évben történt több tragikus, esetenként halállal végződött eset mutatja.

Balkonkertészet: első lépések 2013.04.06

garden tranquility balcony-garden.jpg

Hogy ne csak fajsúlyos és nehéz gondolatok, problémák kerüljenek sorra, jöjjön a tavasz egyik slágertémája, a balkonkertészet. A kertészkedéshez az általános vélekedés szerint első lépésben kert szükséges, azonban ez nem feltétlen igaz. Városi növénybarátok az erkélyüket hadra fogva túlléphetnek a szobanövények nevelésén, és igazi miniatűr gazdaságot hozhatnak létre a rendelkezésre álló pár négyzetméteren. A bolti vásárlást így kiváltani ugyan nem lehet, de a saját nevelésű paprika, paradicsom, és társaik a sikerélményt, az örömöt biztosan megadják, egy kertészkedőnek pedig ez a legfontosabb. A kezdeti lépésekhez csak pár tanácsot kell megfogadni.

A gerillakertészet kritikája 2013.04.11.

Guerilla-gardening-paris.jpg

A gerillakertészet, vagyis a városi, többé-kevésbé illegális ültetés kérdése izgalmas és összetett. Az alapvető szándék mindenképpen dícséretes és pozitív, azonban sokszor a motiváció eltávolodik az eredeti ötlettől, és a megvalósításba is csúsznak néha hibák. A növények igényeit is figyelembe véve a mozgalom óvatos kritikája nem szükségtelen talán, elég csak az útközepi kátyúkba, ésa forgalmas belvárosi utak mellé telepített virágokra gondolni. 

Kertészkedés akadálymentesen 2013.04.19.

wheelchair gardener.jpgA kertészkedés, a növénygondozás nem mindenkinek olyan egyszerű és magától értetődő tevékenység, mint azt gondolnánk. Mozgássérült, kerekesszékes, vagy épp idős embertársainknak gyakran szinte lehetetlen feladat a hajlongás, az ásás, vagy az ültetés. Azonban minden nehézség áthidalható, csupán kevés kreativitás, egy-két speciális eszköz, és segítő kezek szükségesek.

Szedd magad szamóca 2013.05.20.

Az eper, jobban mondva a szamóca töretlen népszerűségét mutatja, hogy a tavasz egyik legnépszerűbb bejegyzése a szedd magad eperföldekkel kapcsolatos írás volt. Hiába, szeretünk spórolni, még azon az áron is, hogy egy fél napon keresztül hajlongunk a piros gyümölcsért, de igazából ez adja a szüret szépségét, vagyis az eperszedés valójában a kerti munkálkodás egyfajta előszobája, és ha így nézzük, valóban nagyszerű dolog. 

Dohányt otthon? 2013.05.27.

20120823-orik-a-dohanyt-pocspetri-hataraban4.jpgA dohánytermékek árának folyamatos emelkedése miatt sok dohányzó keresett az elmúlt években alternatívát a füstölnivaló beszerzéséhez. Tavaly egy ideig kezdett divatba jönni az otthoni dohánynövény termesztés, aukciós oldalakon, apróhirdetésekben sokan árulták olcsón a töveket, azt ígérve a vásárlóknak, hogy ezek gondozásával hamarosan filléres füstölnivalóhoz jutnak. Ebben a bejegyzésemben azt próbáltam kifejteni, hogy ez az út nehezen, de inkább sehogy sem járható, ráadásul az otthoni termesztés jogilag sem egy diadalmenet.

Isten veled, Erzsébet tér! 2013.06.03.

WP_000839.jpg

Írásaim között igyekszem kiemelt figyelmet fordítani a közterek, parkok bemutatására, mert ezek a zöld szigetek sokszor az egyetlen természetes, élő zugot jelentik a városi emberek számára. Sok jól sikerült, szép és funkcionális park került sorra, és voltak kritikus hangvételű beszámolók is, az egyik legemlékezetesebb bejegyzés azonban az erőltetett ütemben pusztuló budapesti Erzsébet térrel foglalkozott. Jó hír, hogy a főváros legközpontibb, legélettelibb közparkja éppen teljes megújulás alatt áll, ígérem, hogy a tavaszi átadást követően azonnal visszatérek a témára, remélem csuda dolgokat tapasztalhatunk majd.

Fűszer a kertből a kamrába 2013.06.10

fuszerek-szaritasa21.jpg

A fűszernövények termesztése, a fűszerkertek tervezése és kivetelezése mondhatni slágertémám, azonban a fűszernövények sorsa nem ér véget a felszedésnél. A tárolás, tartósítás kérdése is fontos, ha a teljes termesztési folyamatot nézzük, ebben a posztban pedig pontosan erről esett szó. 

Dinnye: a kartelltől a frekvenciáig

A nyár gyümölcskirálya - legalábbis sokaknál - a dinnye. Ha azonban nem fogyasztói, hanem termelői szemmel nézzük a dinnyét, akkor bizony voltak bajok, hiszen az árletöréseknek köszönhetően sok termelő veszteséggel zárta a szezont az elmúlt években. A tavalyelőtti sokat vitatott kartelltörvény ezen akart segíteni, idén azonban már nem volt szabályozás, így a rögzített árak is elmaradtak. Rövid elemzésemben ezt a helyzetet mutattam be, ráadásul még a dinnyekocogtatás tudományos módszertanáról is szó esett.

Bormérgezés - és ami mögötte van 2013.11.08.

Nagyot ugorva az időben máris az ősz derekán vagyunk, mégpedig a hosszú és heves, országos vitát kiváltó bormérgezési esetnél. Bár a téma elsősorban közbiztonsági, kriminalisztikai jellegű, de erősen kapcsolódott a kertgondozáshoz, növénytermesztéshez is, így fontosnak tartottam, hogy egy objektív hangú, az indulatvezérelt, szélsőséges véleményeket mellőző bejegyzésben feldolgozzam, elsősorban a jogi lehetőségekre és a legális védekezési formákra koncentrálva.

Zárszóként más nem is állhat itt, mint hogy köszönöm olvasóim ezévi figyelmét, a kommenteket, a kattintásokat, és bízom abban, hogy 2014-ben is együtt fogunk zöldséget termeszteni, virágot nevelni, balkonkertészkedni, valamint fontos kerti témákon és környezetvédelmi témákon merengeni. Boldog, sikeres új esztendőt kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr845710182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása