Megyeri Szabolcs kertész blogja

Bormérgezés - és ami mögötte van

110 komment

Nem kenyerem az aktuális közéleti témákra, történésekre való reagálás, azonban a napokban történt vácszentlászlói bormérgezési ügy arra indított, hogy pár mondattal én is kommentáljam az eseményeket. Egyrészt az eset nagyon is kerti vonatkozású, egy halmazba vonható a sokak életét megkeserítő terménylopásokkal, amelyek szinte minden kiskerti gazdálkodó előtt jól ismertek. A magyar kertészeti, termelői kultúrában a bor kiemelt szerepet tölt be, a házi bortermelők roppant büszkék mesterművükre, így pár kosár alma elcsenésénél sokkal nagyobb indulatokat vált ki a szőlőnedű megdézsmálása. Másrészt a fagyállót a boroshordóba töltő gazda hozzám hasonlóan kertészmérnök, akinek tudnia kellett, hogy a fagyálló (vagy más, a munkája során használt vegyszer) milyen élettani hatásokkal bír, így sajnos nem lehet azt mondani, hogy tudatlan módon készült egy kis bosszúra, ami aztán rosszul sült el (A poszt első változatának megírása után ma derült ki, hogy a gazda - bevallása szerint - szándékosan töltötte a vegyszert a borba, így a gondatlanság kizárható).. A helyzet azonban mindenképpen nagyon visszás, és jól rávilágít a mélyben lappangó feszültségekre.

T_ncsics_t_Csikasz_2011.04.28_002.jpg

A kerti, saját nevelésű zöldség nem ugyanaz, mint a bolti áru, ezért a terménylopás sem egyenlő a bolti tolvajlással 

Az ilyen és hasonló esetek kapcsán gyakran hallani olyan véleményeket, melyek szerint nincs az a gondosan nevelt termény, vagy kiváló házi bor, ami megérné egy ember életét. Ezzel természetesen egyet lehet, és kell is érteni, azonban a városi, a kert-, és földműveléssel (illetve annak végeredményével) csak a hipermarketben találkozó ember fejében némileg hamis kép él a jelenséggel kapcsolatban. Amiben ők pár szem uborkát, néhány kiló krumplit, egy szakajtónyi szilvát, vagy épp pár liter házi lőrét látnak, az a vidéki, termelő gazdának ennél sokkal többet jelent. Ha nagy szavakat akarnék használni, akkor ezek a dolgok számukra a mindennapi betevőt testesítik meg, de mindenképp olyan dolgokat, amivel heteket, hónapokat dolgoztak, energiát, munkát és pénzt fordítottak rá, és melyeknek végcélja nem a felesleges szabadidő kreatív eltöltése, hanem az az étel vagy ital, amit a gyakorlatban az asztalukra tesznek, amit megesznek (vagy eladnak). Ezért ami a kívülállók, vagy mondjuk így, a városi értelmiség szemében pár száz forintos, könnyen pótolható tétel, az faluhelyen sokszor a nagybetűs étel, amit nem a boltból, hanem a kertből szereznek be. Aki ezt eltulajdonítja, nem csupán elveszi a vasárnapi rántotthús köretét, hanem a munkája eredményétől fosztja meg a gazdát. Így egy vödörnyi uborka elcsenése nem egyenlő pár üvegnyi bolti savanyúság ellopásával, hisz ezt a terményt a gazda maga termelte meg, az ő asztaláról fog hiányozni. Az aktuális esetre visszatérve, ismerve a bor magyar kultúrában betöltött szerepét, érthető, hogy a házi nedű csapra verése még nagyobb haragot indukál, ami másnak értéktelen házi bor, az a termelőjének az egész évi munka eredménye, a saját büszkesége. Ezt a gondolatsort még azoknak is sokszor nehezükre esik megérteni, akik maguk is kiskertet visznek, de csak hobbiból. Akiknek a zöldségtermesztés csupán kellemes és produktív elfoglaltság, azok valószínűleg nem ezekből a terményekből tartanak fenn konyhát. A vidéki gazdálkodók, kerti termelők ellenben gyakran célzottan élelmezési, megélhetési szempontok alapján művelik földjüket, így nekik a terménylopás egyenértékű a pénztárcájuk kiürítésével, a spájz kifosztásával.

20080415noparasem2.jpg

A kutya sem harap mindig...

A magántulajdon hathatós védelme mindenesetre régóta össztársadalmi elvárás, aminek a honi törvények sokáig nem tudtak maradéktalanul eleget tenni, azonban az idei Büntető Törvénykönyv-módosítás változtatott a helyzeten, most már nem köteles tűrni a megtámadott az atrocitást, attól félve, hogy az arányosság elvét megsértve túlzott reakciót alkalmazva végül saját maga kerüljön bajba. Az önvédelem és az anyagi javak védelmének alapjogát az Alaptörvény deklarálja, azonban ez önmagában jobbára csak egy általános körülírás, a részletekről a vonatkozó törvények, jelen esetben a már említett Büntető Törvénykönyv rendelkezik. A Btk. a jogos védelemről szóló 29.§ és 29/A§-ban foglalkozik a kérdéssel, jelen esetre vonatkoztatva utóbbi passzus a mérvadó:

A jogos védelem

29/A.§ Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülésére mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt.

Ez a köznyelvre lefordítva annyit tesz, hogy anyagi javaink védelmében nem vethetünk be olyan eszközöket, melyek a tolvaj életét veszélyeztetik, és veszélyt jelentenek a nem rossz szándékkal közeledőkre. Így a kerítésbe vezetett áram, mely halálos áramütést okozhat, nem megengedett, még ha óriásplakáton hirdetjük, akkor sem. Ugyanígy nem lehet olyan óvintézkedéseket tenni, melyek a nem lopási szándékkal a kertbe betérőkre (labda után bemászó gyerekekre, vagy a csapdáról nem tudó vendégekre), veszélyesek, így például medvecsapdát sem rakhatunk ki. A jog szerint a vácszentlászlói gazda tette is bűncselekmény, mert a tolvaj életét veszélyeztette, sőt, más, ártatlan embereket is veszélybe sodort, azokat, akik (vélhetően) jóhiszeműen vásároltak az italból, és rosszul lettek tőle. 

127017a.jpg

Kevés a valóban hatékony védvonal, kerítés 

Azt is látni kell, hogy minden jószándékú liberális érv ellenére a társadalom többsége hajlamos a megkárosított gazdák pártjára állni, hiszen látszik, hogy rendszerszintű problémáról van szó. A terménylopásokat a rendfenntartó szervek hajlamosak elbagatellizálni, hiszen pénzben kifejezve pár liter bor, vagy egy szatyornyi krumpli elvitele a legtöbbször csak szabálysértésnek minősül. Ez érthetó módon feszültséget okoz, mert a terménylopások miatt kirótt büntetések (ha egyáltalán előkerül a tettes) nem visszatartó erejűek, a saját hatáskörben intézett retorziók, védekezési módszerek pedig adott esetben súlyosabban büntetendőek, mint a lopás, és azt se feledjük, hogy rendszerint nem egyedi esetekről, hanem sorozatban elkövetett cselekményekről van szó. A másik oldalon pedig ott állnak azok a mélyszegénységben élő, elkeseredett, a könnyebb utat választani hajlamos emberek, akik a terménylopásokat elkövetik. Őket sem lehet minden esetben egyértelműen elítélni, hiszen nem mindig a szenvedélyek finanszírozása az ok, gyakran ők is a mindennapi betevőt próbálják ilyen módon beszerezni. A helyzet megoldása elviekben nem bonyolult, ha mindenkinek lenne lehetősége és hajlandósága saját erőből előteremteni az asztalra valót, akkor elvétve fordulnának elő ilyen esetek. Ez azonban jelenleg hazánkban nem igazán realitás, maradnak tehát a védekezés jogszerű formái, és az igazságszolgáltatásba vetett bizalom, mely nem mindig válik valóra.

478.jpg

Az esetenként ön-, és közveszélyessé váló magánakciók helyett a közösségi összefogásban lehet a megoldás. A rendőrséget segítheti a polgárőrség, a szomszédok figyelhetnek egymásra, és önkéntes faluőrség felállítására is van lehetőség

Mit lehet akkor tenni?  Nehéz, talán lehetetlen jól használható tanácsot, alternatívát nyújtani kertvédelem-ügyben. Minden népszerű és legális módszer korlátozottan hatékony, sem a hatalmas betonkerítés, sem a sűrű tüskés sövény nem áthatolhatatlanok, a legmogorvább kutya is hatástalanítható, a hanggal-fénnyel jelző riasztókészülékek pedig kijátszhatóak, semlegesíthetőek. Erőddé, valóban kemény akadályt jelentő építménnyé pedig kevesen szeretnék és tudnák birtokukat átépíteni. A helyzet megoldása alapvetően a rendőrség (és az igazságszolgáltatási szervek) feladata lenne, ezen a területen nyilvánvalóan vannak hiányosságok, de az erőszakszervezetek feladatát nem veheti át az egyszeri ember, ha másért nem, akkor azért, mert végül ő kerül szembe a törvénnyel. A biztonságot tekintve az én tanácsom a több módszer kombinációja, például agilis házörző eb az utcafronti kertrészben, magas sövénykerítés, és mozgásérzékelős reflektorok hátul, de ami a leginkább beválhat, az a közösségi összefogás, és az egymásra figyelés. Ha a szomszédok képesek közösen fellépni, az idősebbekre, az éjszakai, szokatlan neszekre odafigyelni, akkor a rossz szándékkal érkezők még időben elriaszthatók, és talán nyilvánvalóvá válik számukra, hogy itt jelentős túlerőbe ütköznek. 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr895618433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisQtya 2013.11.08. 21:32:59

Egyszer anyósomra bíztam a gyerekemet, aki a strandon a zuhanyozóban felejtett sampont "tette magáévá" és bölcs módon megmosta vele a gyerekem haját.
Úgy letoltam, hogy a lábán nem állt meg. Megkérdeztem tőle, mi lett volna, ha egy vicces ember sósavat önt a flakonba?
Hebegett-habogott a buta tyúk.

Ami pedig a jogszolgáltatást illeti: érdemes lenne elgondolkodni a hozzászólásokon.
A jogszabály norma, olyan szabály, amit a társadalom tagjainak többsége (ők határozzák meg a normát) helyesnek tart és elfogad.

Ebben a helyzetben a társadalom tagjainak többsége nem ért egyet a szabállyal, nem ért egyet azzal, hogy a gazdának felelnie kell a fagyállózásért.
Az a szabály ROSSZ, amivel a többség nem ért egyet.
Bizony!!!!

Persze vannak hivatalos véleménymondók, meg olyan emberek, akik valamilyen hátsó szándék, vagy pl. politikai érdek által motiváltan szajkózzák a hivatalos álláspontot, hogy megölni még a tolvajt sem szabad.

Legbelül azonban mindenki tudja, hogy egy olyan álszent társadalomban, ahol a rosszul működő állam a szorgalmasokkal tartatja el a heréket, s ezt szociális lózungokkal támasztja alá, felüti a fejét az önbíráskodás.
Egy olyan társadalom, ahol liberális faszkalapok feltalálják a megélhetési bűnözés fogalmát, mert nem tudják megoldani a megélhetési problémákat, az egyszerűen és közönségesen rosszul működik.

Vessetek meg, de én nem sajnálom a tolvajt, nem baj, hogy feldobta a talpát, eggyel kevesebb mocsok zabrál a dolgos emberek kertjében.

És az sem érdekel, hogy mi a hivatalos álláspont ezzel kapcsolatban.

kisQtya 2013.11.08. 21:44:00

Kurvasok adót fizetek, ezért elvárom, hogy az államintézkedésre jogosult vezetői a befizetett pénzemből oldják meg a megélhetési problémákat (pl. állami élelemosztással, használt ruhák osztásával, éjjeli szállás biztosításával, közösségi konyhakertek biztosításával) és a törvény vasszigorával védjék meg a magántulajdonomat, hiszen megfelelően működő államban nem lehet olyan ember, aki éhezés, fázás miatt valóban rászorul arra, hogy a javaimhoz nyúljon.
Ilyen egyszerű.

A szerelő 2013.11.08. 22:49:10

2 éves mezőgazdasági munkatábor. Az első évben kap kaját és dolgozik, a másodikban meg azt eszi, amit megtermelt. Vagy amit el tud lopni a többiektől. Kíváncsi vagyok, hogy a többi munkaszolgálatos hogyan tolerálná, ha meglopják őket :) Lenne ott természetes kiválasztódás rendesen :)

ostvan2 2013.11.08. 23:36:11

Azt gondolom, az állam azért bünteti a becsületét, családját, vagyonát megvédő állampolgárt, mert attól fél, hogy az állampolgár átveszi a hatalmat az államtól. Mert az állami hatalom nem csorbulhat. Az egyén sorsa, önbecsülése sokadrangú kérdés.
Nem vagyok fiatal, sokmindent átéltem. Egy ilyen lopásnál nem az eltulajdonított érték a bántó, hanem az, hogy egy rossz szándékú személy belegázolt a magánéletembe, hogy vesztes lettem egy párbajban. Ez egyszer-egyszer elviselhető, de sorozatosan már nem. Meg tudom érteni a gazdát.
Jelen ügyben megjegyzem, hogy azoknak az embereknek a "sérüléséért" (megmérgeződéséért) nem tartom felelősnek a gazdát. Hanem azt, aki ismeretlen eredetű anyagot adott, vagy adott el nekik. Hogy most elhalálozott, az egy konkrét helyzet. Ám általában mindenki feleljen azért, amit másoknak továbbad. A gazda miért feleljen egy 3. személy (a tolvaj) tetteiért?
Felelőssé tenni valakit egy eseménysor későbbi jeleneteiért - szerintem - igazságtalan.

jogalany 2013.11.08. 23:41:21

Amerikában az állam nem tudta megoldani a polgárai védelmét, ezért általános a fegyver az egész országban (580 millió fegyver van kint 310 millió lakós-ra).
Most meg emiatt sok mindent nem tud bevezetni, mert sok a fegyver odakint olyan tömegveretést amit Gyurcsány csinált 2006-ban, képzeljük el, ha a lovasrohamra a nép sortűzzel válaszol.
Nálunk ilyen veszély nincs, de megvédeni sem vagyunk képesek otthonunkat, mert az állam bár magánál tartja az erő alkalmazásának jogát, azt nem képes a polgárai védelmében alkalmazni.
Hozzám rendszeresen betörtek, aztán ástam egy vietnami csapdát, a tolvaj belelép, és fogva tartja, saját erőből képtelen sérülés nélkül szabadulni. Ez a gazember valahogy elment csak a vérnyomok maradtak. És egy elektronikus kütyű, amit máshonnan lopott. Telefonáltam a rendőrségnek, nem jöttek ki. Írtam nekik, nem válaszoltak. Bevittem és azt mondta az ügyeletes, hogy gyorsan tüntessem el, mert a tolvaj elmegy jogászhoz és feljelent , mert csak a nagycímletű pénzét sodorta be a szél és azért volt bent én meg az életére törtem. Betemettem, a kütyűt eldobtam aztán újra betörtek, már a házba - borzasztó érzés volt, hogy a magánéletemben mászkáltak, a fiókokban turkáltak, hetekig rossz érzéssel mentem haza.
A törvényhozók tudják ezt, de Ők csak politikusok - vagyis szavazó gépek akiket a bürokrácia szentsége mozgat.
Angliában simán lelövik aki egy idegen birtokra csak a lábát beteszi, sőt, ha pl. egy repülő gép oda kényszer leszáll, a gépet elkobozhatja, mert nem adott a tulajdonos a leszállásra engedélyt.

Asidotus 2013.11.08. 23:55:48

Ezek az "emberek" nem csak X liter bort loptak, hanem attól jóval többet. A jövőbe vetett reményt.
Ott tartunk, hogy épeszű ember már nem költözik olyan területre, ahol nincs köz- és vagyonbiztonság. Ezek a falvak, sőt egész vidékek ki fognak ürülni, mihelyst az ilyen gazdák kihalnak.
Én is sokat filóztam, hogy apai nagymamám házát megcsinálom, és kiköltözök Szomolyára, de inkább eladtuk olcsóért a 2000 négyzetméteres telket, a kis pincével, mert én nem fogok a cigányoknak termelni (meg senki tolvajnak). Feladtam, hogy a család ősi birtokán éljek. Pont az ilyenek miatt.
És ahogy a dolgozó, termelő emberek eltűnnek ezekből a településekből , az ott maradókra még rosszabb világ köszönt. Nem lesz orvos, iskola, sőt még bolt sem.
Ezek a tolvajok nem a bort, hanem egy régió jövőjét lopják el.

ombie 2013.11.08. 23:58:13

És ha kutyát tartok a képen lévő módon (figyelmeztető felirattal), és az a betörőt úgy megharapja, hogy belehal, akkor mehetek a börtönbe?
Mert ugyebár "anyagi javaink védelmében nem vethetünk be olyan eszközöket, melyek a tolvaj életét veszélyeztetik".
Egy kutyatámadás simán lehet halálos, bár nem gyakori.

Asidotus 2013.11.08. 23:59:33

Ott tévednek sokan, hohy azt mondják, hogy"nincs az a gondosan nevelt termény, vagy kiváló házi bor, ami megérné egy ember életét"
De.
Az ember számára az emberek többsége nem ér annyit, mint a kertjében megtermelt javai. Vannak a rokonai, barátai, stb. az összes többi ember együttvéve sem ér annyit, mint a kiskertje terménye. Pont.
Ezen lehet felháborodni, és tiltakozni, de magadnak hazudni sokkal egészségtelenebb, mint ha nekem hazudnál.
A blog írója, az itt kommentelők sem érnek annyit, mint az életemet biztosító termények.

Valóraváltógép 2013.11.09. 00:08:01

@Nűnű:"Az ember számára az emberek többsége nem ér annyit, mint a kertjében megtermelt javai."

Nagyon nagy baj, ha így gondolod. Talán azért kellene egy városba költöznöd, hogy erről a hozzáállásról leszokhass. Ott megtanulod, hogy a bor csak bor, van körülbelül nyolcezer féle, és ebből biztosan lesz jobb a tiédnél. Megtanulod tiszteletben tartani, hogy vannak akik utálják a bort. És ha elég sokáig figyelsz és tanulsz, arra is rájössz, hogy ez csak valami, amit végsősoron kihugyozol.

Azt is megtanulod, hogy te is csak egy ember vagy, és ugyanannyit érsz, mint bárki más. Jah meg régió ide, jövő oda, nem fosztod meg a majdani gyerekeidet egy város kényelmétől és lehetőségeitől.

"A blog írója, az itt kommentelők sem érnek annyit, mint az életemet biztosító termények."

Köszönjük. :) Tudod, veled is így vannak mások.

Szúnyog 2013.11.09. 00:17:09

Index címlapos blogokhoz képest meglepően egészséges az írás és a hozzászólások szellemisége. Igaz, egy csomó "ismerős" nicket itt nem láttam. Na de majd jön a TASZ, s elmagyarázza. Ne olvassátok, vagy küldjétek el őket a francba!
Ha az illető nem lopott volna, még élne. Ennyi. Mi köze bárkinek is ahhoz, hogy valaki mit tölt a borába?
Elég a bűnözőpárti deviáns mocsokból!

Shörluck Homles 2013.11.09. 00:20:09

Normális jogrendben ebből az esetből semmilyen komolyabb rendőrségi ügy sem lehetne. Ahogy Valóraváltógép is mondta, az a bor az ő bora, azt csinál vele, amit akar. A kibaszott tolvajt meg senki sem kényszerítette, hogy megigya. Ha megitta, hát megitta, hál'istennek, egy rohadékkal kevesebb. Egy ilyen ügyben - ha csak a megvádolt gazda nagyon el nem szúr valamit - csakis egy felmentő végzés / ítélet lehet elfogadható.

Valóraváltógép 2013.11.09. 00:35:06

@Shörluck Homles: Szerintem így sem lesz több egy felfüggesztettnél. A bírók általában azért a valóságban élnek.

holl gold 2013.11.09. 01:09:54

De ne b@ssza meg a vörös seggu ördög, ha a mocskos tolvaj a konyhambol ellopja a nagy disznoölö kest es közben megvagja magat mert olyan bena es ugyetlen akkor az az en saram, en leszek megbuntetve es nem a tolvaj ?????????????????????????

2013.11.09. 01:10:14

Amit a rendvédelmi szervek tesznek manapság, az veszélyes taktika. Mamár szinte nincs kockázata a bűnözésnek, és ez üzenet a könnyű utat választóknak: Kicsi a valószínűsége hogy a rend éber őrei felkelnek a fánk mellől nyomozni, lefülelni, de ha véletlenül meg is történik, majd a bíróságon úgyis felmentő ítélet, vagy jelképes büntetés születik. Ez előbb utóbb Paul Kersey-ket fog (Bosszúvágy c. film) eredményezni, nem egyet nem kettőt. Én amikor meghallottam, hogy a tolvaj feldobta a talpát, elégedettséget éreztem, nem felháborodást. Végre azon kevés kivételek egyike, ahol a bűnös is rábaszott, persze szegény gazda helyébe azért nem lennék most. A tolvajt senki nem kényszerítette, hogy idegen területre napi rendszerességgel betörjön, és onnan bármit lopjon. Megtette, vállalta a kockázatot, a korsó túl sokat járt a kútra és eltörött. Itt kellett volna az ügyiratot lenyomni az iratmegsemmisítő torkán, és lapozni. De nem. Egyre betegebb ez a világ, tényleg egyre nyilvánvalóbban a káosz megteremtése a cél. Számomra ez az igazi abszurdum, hogy valakit rendszeresen meglopnak, a törvények, jogok, rendvédelmi szervek nem tudják, sőt nem is akarják megvédeni, végső elkeseredésében maga veszi kezébe a dolgot, és jól meghurcolják érte. Aki pedig együttérez egy bűnözővel, annak nemes egyszerűséggel kívánom, hogy legyen minél több szerencséje testközelből megismerni párat.

HgGina 2013.11.09. 01:12:03

Jó döntés volt, csak a kivitelezés volt rossz. Eleve azonnal ügyvédet kellett volna hívnia, és azt is mondhatta volna, hogy attól félt, az a lőre megfagy és szétrepeszti a hordót. Ezért öntött bele fagyállót, és ráírta, hogy vigyázz, egészségre ártalmas folyadékot tartalmaz. Na ezt döntse meg a sok sün, ha tudja! Ugye nem tévedek, hogy a tetves tolvaj lopott holmiból és segélyből élő kisebbségi?

HgGina 2013.11.09. 01:14:31

A gazda jó kertész. Kiirtotta az egyik gyomot. Bár valaki kiirtaná az összes gyomot! Kitüntetést adnék neki.

Gregbíró 2013.11.09. 02:44:46

Irtani kell öket minél előbb. Amelyik nem lop az is bűnös, lesz előbb vagy utóbb. Nincsenek már lehetőségeink. Adjunk nekik ólmot azt úgyis szeretik.

Lakásfelújítás1 Kft 2013.11.09. 05:57:14

Graztula a poszthoz, nagyon jó és tartalmas! Ilyen posztok kellenek a főoldalra T.Blog.hu!

Nekem is van személyes ismerősöm ebben a témában, mégpedig rokona az elhunyt fiatalembernek.

Az Ő elmondása szerint, nem pénzért adta a bort az elhunyt, hanem ajándékba.
Szintén az Ő elmondása szerint, már régóta rájárt a pincére az elhunyt.

Mi lenne, mi lehetne a megoldás?
Az etnikai kisebbséget rá kellene vezetni a munkából való megélés tudományára. De ameddig a sajtó tele lesz és van az általuk elkövetett törvény ellenes cselekedetekkel, addig senki sem fogja Őket alkalmazni.
Minden kormány milliárdokat költött a felzárkóztatásra!
Van eredménye? Lesz eredménye?
Van persze, az egyik vezetőjük sikkasztott a pénzből, nem is keveset és most Ő is bekerült..

Ezen társadalmi problémát csakis átneveléssel lehet kiküszöbölni, viszont a kisebbséghez tartozó egyéneknek is hajlandóságot kellene mutatni, sőt akár példás életvitelt folytatni.
De ez még nagyon messze van.
Sok etnikai kisebbséghez tartozó ismerősöm van a jászságban. Igen Ők vállalkozók..
Éveket dolgoztak Tengizben, messze a családtól, messze mindentől... Igaz rájuk pedig a Magyarok irigyek sokszor, pedig mindenkinek az alsó fertályig elér a keze bizonyára!

mildi 2013.11.09. 06:20:42

trollmágnes poszt.

tudta, hogy a fagyálló halálos, és ezen tudattal direkt tette bele. ez biza szándékos emberölés. nincs mit ragozni rajta. ha leckéztetni akart volna, akkor pl. hashajtót tesz bele.

embert ölni senkinek sincs joga. pont.

Behajtó70 2013.11.09. 06:23:45

A gazda teljesen helyesen járt el! És itt nem a borról, terménytől van szó, hanem a lopásról! És nem sok érte a halál! Megérdemelte a rohadék tolvaja, Isten megelégelte, és az asztalra csapott! A bíroságnak gyorsított eljárásban kéne felmenteni a gazdát!

Behajtó70 2013.11.09. 06:25:06

@mildi: ja, te megmondod otthonról, hogy hol a pont...aha. Na és hányszór törtek be hozzád eddig és vitték el a terményeidet, cuccaidat? Mh? Te seggfej!

Behajtó70 2013.11.09. 06:25:38

@mildi: ja, és igen, trollmáges...itt vagy pl te!

rcfan 2013.11.09. 06:46:00

Uristen! A otthon a hobbiműhelyemben vannak igen alattomos vegyszereim, amik a barkácsoláshoz kellenek. Most gondoltam bele, betör valaki, beleiszik és engem EMBERÖLÉSÉRT elítélnek!

Mit keres ott hivatlan ember? Miért engem itélnek el ilyen esetben? Ez az én MAGÁNTULAJDONOM.

gabardin 2013.11.09. 07:56:09

@rcfan: veszélyes anyagok tárolásának megvannak a szabályai. Ha kólás üvegbe töltöd a sötétbarna mérgező anyagot, azt ellopja valaki, majd körbekínálja a haverjainak a játszótéren és meghal 4-5 kispajtás, na akkor téged is elő fognak venni.
Én nem értem, egyikőtök sem volt még olyan buliban, ahol nem ismerte mindenkinek a hátterét? Jóskapista hoz egy üveg italt, beteszi a közösbe... lehet továbbgondolni.
Érdekes olvasmány még: Örkény István: A végzet
És mielőtt még mindenki nekem esik, szerintem nem helyes lopni, a rend éber őreinek kéne hathatósabban fellépni és a büntetésnek valóban büntetésnek lenni.

Laciii 2013.11.09. 08:03:50

@Nűnű:
"Ezek a tolvajok nem a bort, hanem egy régió jövőjét lopják el."
Pontosan, ezt kéne beleverni a libbantak csökött agyába valahogy.

midnight coder 2013.11.09. 08:12:52

Ez már szerintem a pofátlanság netovábbja. Lassan arra is oda kell figyelni, hogy nehogy lejárt szavatosságú kaja legyen a hűtőben, mert ha a betörő esetleg megeszi, és elrontja a gyomrát, akkor beperelhet. Nonszensz.

midnight coder 2013.11.09. 08:13:25

@mildi: Embert nem is, de tolvajt igen.

Laciii 2013.11.09. 08:14:10

@gabardin:
"Én nem értem, egyikőtök sem volt még olyan buliban, ahol nem ismerte mindenkinek a hátterét?"
De igen.

"Jóskapista hoz egy üveg italt, beteszi a közösbe... lehet továbbgondolni."
Nem kötelező minden vackot meginni.

Van aki már kiskorában megtanulta, hogy idegentől nem fogadunk el semmit. Manapság meg a partidrogok miatt pláne hülye aki megiszik bármit amit a kezébe nyomnak, ha nem nőből van akkor is.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.11.09. 08:27:14

őszintén megmondom, én voltam már úgy mint ez a gazda.
elkeseredés, düh, tehetlenség..és igen meg tudtam volna ölni. méreggel is és fegyverrel is.
miért?
amikor a 100 éves ajtót baltával verik szét...és elviszik a kávét, ágyneműt és cukrot, amikor a falat bontják meg, kibontva a rácsot és elviszik a kakaósbögrét, a dunnyhát, fél üveg pálinkát. amikor a 80 éves dédit aki kibattyog, ott leli a kölyköket a kertben, de ők megdobálják és szidalmazzák. amikor a betörésnél a két szoba közötti szintén 100 éves ajtóba fejszével belevágnak, pedig csak el kellett volna fordítani a benne levő kulcsot. amikor a 100 éves tornácot kezdik el bontani...

amikor minden alkalommal látod, jártak a kertedben, letaposták a kerítést, ellopták a vasat, letépték a csatornákat. amikor a tetőn keresztül mennek be ÁRVÍZ alatt, és a szétbaszott cserepeken át ömlik be a víz a vályogházba...

IGEN, nekem is megfordult a fejemben, hogy mérgezett pálinkát teszek ki, hogy dögöljön meg, és szenvedjen, és tanulja meg a tetves, hogy nem török be, nem lopok és nem veszem el másét.

örökölsz valamit, megpróbálod megőrizni, hogy a kölyködnek tudj valamit átadni még a paraszti kulturából, de nem lehet, mert tönkreteszik a jókedved, lassan erodálva ölnek meg napról napra...

kurva nagy baj lesz ebből még. aki nem érzi ezt, vagy tagadja azt nem értem hol él?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.11.09. 08:44:02

@rcfan: téged se az eszedért szeretnek, ugye...?

♔batyu♔ 2013.11.09. 09:06:34

Hihetetlen, hogy mennyien nem képesek kombinálni. A rendőrség azért nem tesz semmit, mert csak az adófizetők pénzét pazarolná, ráadásul erőforrásait is elvonná a komolyabb esetek elől. A tolvajt nem lehet benntartani, meg sem büntetik, valaki itt jól írta, elvihetnek egy egész házat téglánként, a rendőr és a bíró a téglákat látja egyenként, nem az egész házat.

Amikor egy politikusra szavaztok ne a pártállást nézzétek, hanem gondoljatok arra, az adott párt mit tesz azért, hogy te és a közösséged hatékonyan megvédheti magát és tulajdonát. Ha a polgárőrség és a rendőrség semmit nem tud tenni, akkor nem ők rosszak, hanem a kormányzó párt.
Ha nem védheted meg magad, dettó.
Te szavazol és nem kell foglalkoznod mindenféle liberális baromságokkal, szavazz az érdekeid szerint. Az emberek nem hülyék, ha mindenki az érdekei mentén szavaz és nem hagyja magát a médiától befolyásolni (ez antiszemita, az kommunista volt, amaz pedig veri az asszonyt) akkor lesz olyan kormánypárt amikor az ilyen tolvaj a nélkül is méltó helyére kerül, hogy meg kellene halnia.

Conchobar 2013.11.09. 09:27:44

@gabardin: " a büntetésnek valóban büntetésnek lenni" - Felesleges bűvészkedni a szavakkal, felesleges büntetést emlegetni, mikor valójában a bűnös felmentéséért szállunk síkra

♔batyu♔ 2013.11.09. 09:32:30

@Conchobar: Pontoan így van. A csóka végighallgatja pld. Lendvait, hazamegy azzal, hogy tolvaj és rasszista az Orbán, mert a sitten bevezeti a kötelező munkát, akkor tehét az MSZP-re, liberálisokra szavazok, majd amikor már a harmadik bringáját lopják el ugyanazok, ő is tudja pontosan kik, vágják le a tolvajok kezét.

És nem kombinál, hogy már Lendvainál elbaszta.

Conchobar 2013.11.09. 09:34:23

Ami azt illeti, nem a borosgazda tudhat hunyó lenni, hiszen ő nem kínálta a tolvajt a preparált borával. A tolvaj önszántából, saját elhatározásából, saját kockázatára cselekedett

Conchobar 2013.11.09. 09:35:32

@Conchobar: jav: Ami azt illeti, a borosgazda nem tudhat hunyó lenni, hiszen ő nem kínálta a tolvajt a preparált borával. A tolvaj önszántából, saját elhatározásából, saját kockázatára cselekedett

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 09:56:11

@Conchobar: Sajnos a gazda "tudhat hunyó lenni", ugyanis amit elkövetett, az szándékos emberölés. Eshetőleges szándékkal követte el, ugyanis tudta, hogy ha abból a borból, amibe fagyállót öntött, valaki iszik, az bele is halhat, de nem törődött vele. Szándékosan öntötte bele, nem véletlenül, nem más öntötte bele. Annak, hogy a "célszemély" ivott a borból, az égvilágon semmi jelentősége, mert bárki más is ihatott volna, akár tévedésből maga a gazda, vagy valamelyik cimborája, ismerőse is.

Ezt nem a tolvaj védelmében írtam, mert száradjon le a keze, csak a jogi tisztánlátás kedvéért.

CJKrisz 2013.11.09. 10:15:10

Az mondjuk egy érdekes kérdést vet fel, hogy miért megmérgez valakit, ha megleckéztetni akarja? Ha megleckéztetni akarnék valakit, akkor beleköpök, beleszarok, meg belehugyozok a borba, beleverem a répámat, belefújom a taknyomat, aztán igya azt. Ez megleckéztetés.
Ennek ellenére egyébként én is azt mondom, hogy aki a betörést, lopást, bűnözést választja, mint megélhetés, az számítson rá, hogy egy macerás melót vállalt, ami mindenféle kellemetlenséggel jár. Akár bele is lehet halni. Számítson rá, hogy éjszaka valaki a hátába állít egy csákányt, vagy szétveri a fejét egy vascsővel. Ez egy ilyen szakma. Nem kötelező csinálni. A törvény meg egyszerűen hülyeségre terjed ki, mert szabályozza azt, hogy egy legálisan birtokolható szert miben nem tárolhatok. Senkinek semmi köze hozzá, hogy én a saját portámon miben tárolok fagyállót. A gazda is buta volt, hogy bevallotta, senki nem bizonyította volna be, hogy ő öntötte bele a fagyállót. Amikor a tolvaj lopott, akkor nem vízzel töltötte utána a hordót, hanem fagyállóval. Ennyi.
Aki pedig lop, annak egyszerűen le kell vágni a kezét, mint ma is teszik sok arab országban. Lehet, hogy visszatartó ereje nincs, de azzal a kezével nem lop többet legalább.

Baldrick68 2013.11.09. 10:20:28

@gabardin:
Az érvelésed ott bicsaklik hogy:"és ellopja valaki....".
Ha mérgező cuccot tárolok a saját portámon az az én dolgom.
Az én felelősségem, hogy pl. nem engedem a gyerekemet vagy a vendégeimet a mérgező vegyszer közelébe.
Az egy másik szituáció, hogy BETÖRNEK hozzám és ELLOPJÁK.
Akkor ezzel a logikával ha én betörök egy fegyverraktárba és a lopott fegyverrel megölök valakit, akkor nem én vagyok a felelős mert nem őrizték jobban a raktárat???

blasiusii 2013.11.09. 10:26:58

na most ha valaki ellop a lakásomból egy kést, véletlenül megbotlik, és megsérül, azért is én leszek a hibás? ő is csak véletlenül ivott bele abban a sötét színű folyadékba... miért lenne olyan biztos, hogy bor van benne?

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 10:29:44

@CJKrisz: Abszolút igazad van sok mindenben, csak az a baj, hogy a fagyállót a gazda nem tárolta, hanem beleöntötte a borba.
Amúgy biztos vagyok benne, hogy nem fog "súlyos" büntetést kapni.

CJKrisz 2013.11.09. 10:45:01

@Vombatus Ursinus:
Beleöntötte, mert savanyú volt, mint az ecet és nem kellett neki, a fagyállót meg valahová tölteni kellett, a földre nem öntheti ki, mert az környezetszennyezés. :D
De egyébként én is úgy vélem, hogy egy felfüggesztettet fog kapni. Nyilvánvalóan a bíróság döntését nem szabadna, hogy befolyásolja a közvélemény, de egy ilyenért kiszabott sokéves börtön, vagy fegyházbüntetés a tolvajok, betörők kezébe dobná vissza a labdát, hiszen azt sugallná nekik, hogy úgyse merik az emberek komolyabban védeni a tulajdonukat, mert ha a tolvajnak baja lesz, akkor megütik a bokájukat, méghozzá súlyosan. A majdani ítéletnek a becsületes emberek felé kell "kedvezőnek" lenni és mutatni, hogy igenis meg lehet védeni a tulajdont, csak azért lehetőleg ésszel. Ha megleckéztetni akarok valakit, akkor pedig el lehet úgy is járni, ahogy kicsit feljebb leírtam. Akár még hashajtót is keverhetek bele, hogy fosson tőle 2 hétig, majd elmegy a kedve a lopott bortól. :D

gyárvárosi 2013.11.09. 10:46:22

Két ősrégi parancsolatot idéznék:
Ne ölj!
Ne lopj!
Láthatjuk, hogy az ember már az idők kezdete óta küzd ezzel a két alapvető gonddal (is).
Mégis, ha valakinek rendszeresen elveszik a munkája eredményét mit tegyen? Hívja meg magához még vacsorára a tolvajt?
Ha valakinek ellopom a havi munkabérét és elkap rendőrség, akkor mint tetten ért tolvajt rendesen megbüntetnek.Ha Juli néni fél éven át gondosan nevelt csirkéit, kacsáit lopom el, az majdhogynem csak "csínytevés"?
Ha ugyanezt a bormennyiséget egy üzletből lopja el valaki az súlyos bűn, ha a kertből, a pincéből, akkor miért nem védte meg a tulajdonos a javait?
Ne ölj! örök és időtálló parancsolat, de már ezen parancsolat megírásának idején is szigorúan elbántak a tolvajjal! Mert tudták a Ne lopj! tilalmát is!
És ha a jog, az állami erőszakszervezetek képtelenek és akaratgyengék a magántulajdon védelmére, akkor bizony nálunk is lesz "vadnyugat" lincselés és önbíráskodás, mert a végtelenségig nem lehet feszíteni a húrt!
Az mégiscsak furcsa, hogy életerős fiatal emberek a saját portáikon rendetlenséget, szeméthalmokat tartanak, tűrnek el, a kis kertjeikben bab, krumpli és uborka helyett méteres gazt " termesztenek" de ahhoz van erejük "szaktudásuk" hogy a mások pincéjéből kamrájából ellássák magukat, és a többségnek, aki mindezért becsülettel megdolgozott még tolerálni is kellene ezt az életmódot!

Bélabácsi 2013.11.09. 10:48:59

@CJKrisz: Nálad a pont.

@Vombatus Ursinus:

Senkinek, kurvára, egyáltalán semmi, zéró, nada köze van ahhoz, hogy én a SAJÁT pincémben tárolt SAJÁT boromba beleszarok, belehugyozok, kiöntöm a hordót savval, ciánkálival, nitroglicerinnel vagy bármi mással.

Mert pl. ez a hobbim, a SAJÁT tulajdonomon belül és slussz.

Ha valaki az engedélyem nélkül bejön hozzám, nekem nem szól, és iszik belőle és ott döglik meg a puruttya idiótája, miért is én vagyok a felelős ?

Ezzel az érveléssel ha kint hagyom a kaszát az udvaron este, bemászik valaki, megbotlik, beleesik és a kasza átszúrja azt a hülye fejét, enyém a felelősség ?

Na nehogymán, elnézést, kéremszépen.

Nagyon remélem ezért, hogy SEMMILYEN büntetést nem kap.

Mária 2013.11.09. 10:57:50

Korrekt és megfontolt, átgondolt poszt, minden szava igaz. Örülök, hogy megszületett és sokan olvashatják.

2013.11.09. 11:05:11

"Az mégiscsak furcsa, hogy életerős fiatal emberek a saját portáikon rendetlenséget, szeméthalmokat tartanak, tűrnek el, a kis kertjeikben bab, krumpli és uborka helyett méteres gazt " termesztenek" de ahhoz van erejük "szaktudásuk" hogy a mások pincéjéből kamrájából ellássák magukat, és a többségnek, aki mindezért becsülettel megdolgozott még tolerálni is kellene ezt az életmódot! "

Ez nem furcsa, hanem a "jogvédők" ars poeticája. És ez a hozzáállás a pc manapság. És ezért a törvényhozás és a végrehajtás a felelős. Valóban, az emberi élet kioltása nem arányos az elkövetett cselekmény súlyával, de a lopások feletti szemet hunyás mennyire arányos a tulajdon védelmével? Arról nem beszélve,hogy az egyik aránytalanság gerjeszti a másikat.

És ahogy azt Nűnű@ nagyon jól megfogalmazta:

"Ezek a tolvajok nem a bort, hanem egy régió jövőjét lopják el. "

2013.11.09. 11:14:10

Néhány észrevétel a kommentekhez:

- Örülök, hogy a foci, a politika és a makrogazdaságtan mellett a jog az, amihez szinte mindenki ért ma Magyarországon a Zinterneten, de sajnos egészségre káros anyagot önteni a borba már önmagában bűncselekmény, még ha nem iszik belőle senki, csak a tulajdonosa nézegeti otthon a hordót, akkor is.

- Senki nem vitatja, hogy joga van mindenkinek hatékonyan megvédeni a tulajdonát, de méreggel védekezni rossz módszer, mert egyrészt pont magát a betörést nem fogja megakadályozni, másrészt meg nem is biztos, hogy (csak) a tolvajnak fogsz vele ártani. Egyébként a Btk. ma már nagyon tág lehetőséget biztosít a megelőző védekezésre, szóval miért kell akkor egy eleve nem hatékony módszert választ, ami ráadásul törvénytelen is?

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 11:22:02

@Bélabácsi: "Senkinek, kurvára, egyáltalán semmi, zéró, nada köze van ahhoz, hogy én a SAJÁT pincémben tárolt SAJÁT boromba beleszarok, belehugyozok, kiöntöm a hordót savval, ciánkálival, nitroglicerinnel vagy bármi mással."

Ebben neked tökéletesen igazad van. Addig, amíg ezzel mások életét, vagy testi épségét nem veszélyezteted, azt csinálsz a boroddal, amit akarsz.

Itt viszont adott volt a cél: megszopatni a tolvajt és adott volt a motívum is: a korábbi lopások. Túllőtt a célon a borász, ez nem kétséges. Ha valami "kurvakemény" ügyvédet kap, akkor megizzadhat, hogy az "előre kitervelten" minősítésből kimossák az ügyvédei (mert hogy több is lesz, az szinte biztos).

Mégegyszer szeretném hangsúlyozni, hogy én nem a tolvajt védem, hanem az általam ismert információk alapján a jogi szituációt próbálom felvázolni.

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 11:27:39

Ha valami "kurvakemény" ügyvédet kap,= Ha valami "kurvakemény" ügyészt kap,

2013.11.09. 11:29:26

@Vombatus Ursinus:

"Addig, amíg ezzel mások életét, vagy testi épségét nem veszélyezteted, azt csinálsz a boroddal, amit akarsz."

Nem, nincs igaza, ha pl. ciánkálit önt a borba, az önmagában bűncselekmény, még ha nem veszélyeztet ezzel senkit, akkor is.

Dr_utcai_arcos 2013.11.09. 11:31:02

@FILTOL: A szüleim már nem olyan fürgék mint fiatalabb korukban. Én már közöltem, hogy egyszer tudjam meg, hogy valamelyik fekete ellop valamit a háztól, nem érdekel ha börtönbe is kell menjek miatta, rájuk gyújtom a házat. A múltkor egy szaros félcigány nekiesett egy majdnem 80 éves néninek, lekurvázta, lehordta minden szar mocsoknak, csak mert ő meg merte kérdezni, hogy az összesöpört levelet miért más portája elé seprik. No, ha ez is megtörténne a szüleimmel, ott egyesével fogom kiverni a fogait. A büdös életbe már.

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 11:34:11

@tff: "Nem, nincs igaza, ha pl. ciánkálit önt a borba, az önmagában bűncselekmény, még ha nem veszélyeztet ezzel senkit, akkor is."

Nem hinném, de meggyőzhető vagyok. :)

Dr_utcai_arcos 2013.11.09. 11:34:23

@tff: Légy szíves idézd az erre vonatkozó törvényeket. Mi ugyanis, veled ellentétben csak a saját dolgainkat védő polgárok vagyunk, nem ilyen szaros mocskos tolvajoknak elétérdelő jogászok/jogvédők. (Igen, a szopásra gondolok.)

2013.11.09. 11:46:29

@Dr_utcai_arcos:

Nem vagyok jogvédő. Pont azt írtam, hogy lehet hatékonyan és törvényesen is megvédeni a saját dolgainkat, de a méreggel védekezés nem hatékony, és törvénytelen is.

Egy jó tanács a későbbiekre: ha segítséget kérsz valakitől, ne egy primitív, erőszakos barom stílusában tedd, mert nem nyerő, és nem fog segíteni.

Ja, egyébként hirtelen máshogy fogsz majd viszonyulni a jogászokhoz, ha önbíráskodásként tényleg kivered valakinek a fogait, és emiatt esetleg előzetesben ülsz, hidd el.

Valóraváltógép 2013.11.09. 11:55:51

@Mária: Osztánmán' miért tiltott ki a blogjábul, Nemzeti Fostalicska Kisasszony? :)

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 12:00:09

@Valóraváltógép: Off: Engem is kitiltott, de nekem nem hiányzik. :)

Bélabácsi 2013.11.09. 12:05:17

@Vombatus Ursinus: ....jó, én azt mondanám, kísérleteztem a saját, egyébként már kidobásra szánt borommal, hogy miként változtatja meg a fagyálló a színét és az állagát, hogy megtudjam a jövőben, hogy nekem magamnak módom legyen felismerni ha ilyemit elém tesznek.

Honnan tudhattam volna, hogy eme jámbor kísérletezési törekvéseimbe egy tolvaj belép ?

Persze a betürést után kiraktam volna azonnal egy A3-as papírt a falra, hogy VIGYÁZZ ! Fagyállóval szennyezett bor, kizárólag kísérletezési célokra.

Kurvakemény ügyész kérdéseit, és pláne az eme körülményekre (is) alapozott vádindítványt érdeklődve várnám. Meg röhögve, ujjal mutogatva, miután megszopták, hogy semmibe nem tudnak érdemben belekötni.

Valóraváltógép 2013.11.09. 12:15:44

@Vombatus Ursinus: No nem is azért tettem szóvá, hogy hiányozna... tulajdonképpen szégyelltem magam, hogy odáig alacsonyodtam, hogy ezt elolvassam. Pláne hogy írjak is rá, de az egy olyan nap volt. :D

Csak meglepett.

Valóraváltógép 2013.11.09. 12:16:55

@Bélabácsi: Én úgy gondolom, hogy lehet úgy kérdezni, hogy pont az jusson eszedbe, amit én akarok tőled hallani.

szintetikus 2013.11.09. 12:18:32

@Valóraváltógép: egy embert összehozni nem sokáig tart, ellenben egy jó finom bort...
emberből van már elég, de borból sosem lesz! :)
városban élve sem jutottam más következtetésre

a világ máris jobbá lett a tolvaj nélkül :)
még a nap is szebben süt

martineden 2013.11.09. 12:27:12

@Valóraváltógép: Ez hulyeseg.Nem vedem a tolvajt,de allitolag a gazda vegyeszmernok.Ez igy szimpla gyilkossag.Tett volna hashajtot a borba ,a celt ugy is elerte volna.A termenye megbecsuleserol pedig,ki az a hulye aki az osszes bort megmergezi ,hogy bosszut alljaon?Mindegyik hordoba tett,n em egybe.Azt viszont helyeselnem,hogy akarmi nelkul valaki az engedlyem nelkul a telkemre,minden ceco nelkul le lehessen loni Tuti hogy tized ennyi lopas se lenne.Ez viszont sunyi gerinctelen gyilkossag volt

Valóraváltógép 2013.11.09. 12:31:40

@szintetikus: Ezzel rossz helyen érvelsz, kimondottan utálom az alkoholistákat. Btw, téged sem tartott sokáig összehozni, sokba is kerültél, aztán ez lett belőle. A nap ugyanúgy sütne nélküled is. :)

@martineden: "hogy akarmi nelkul valaki az engedlyem nelkul a telkemre,minden ceco nelkul le lehessen loni "

Milyen humánus is vagy te. :) (Nélküled is sütne ám a nap.)

Valóraváltógép 2013.11.09. 12:32:57

@tff: "ha pl. ciánkálit önt a borba, az önmagában bűncselekmény, "

Idéznéd nekem a BTK idevonatkozó passzusát?

Valóraváltógép 2013.11.09. 12:34:01

@Vombatus Ursinus: Én úgy gondolom, a rák univerzális gyógyszerét akarhatta kikísérletezni. Szerinted nem?

martineden 2013.11.09. 12:35:13

@Valóraváltógép: Az a magantulajdon igazi vedelme.Nem egy orszagban igy mukodik.Hidd el hatekony

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.11.09. 12:36:38

a tolvaj nem ember,itt nem emberölés történt csak állatkinzás.

Valóraváltógép 2013.11.09. 12:36:57

@martineden: Az élet védelme felül áll a magántulajdonén, különösen a hülyítőlé magántulajdonlásáén. A tolvajoké is, a kommentelőké is.

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 12:38:17

@martineden: Kertészmérnök a borász, és nem minden hordóba tett (nem volt annyira hülye, hogy az összes borát tönkretegye), hanem üvegbe porciózta ki a betörő úrnak, azt vitte el a tolvaj.

"Azt viszont helyeselnem,hogy akarmi nelkul valaki az engedlyem nelkul a telkemre,minden ceco nelkul le lehessen loni Tuti hogy tized ennyi lopas se lenne."

Hát persze... A tolvaj meg majd buborékfújóval menne...

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 12:40:52

@Valóraváltógép: "Én úgy gondolom, a rák univerzális gyógyszerét akarhatta kikísérletezni. Szerinted nem? "

Nem tartom valószínűnek.

Gyenesi 2013.11.09. 12:41:02

A fagyálló nem mindenki által hozzáférhető helyen volt és zárt helyen.
Más lenne a helyzet ha nyitva hagyta volna a pince ajtaját, hogy oda bárki be tudott volna menni.
Nem kell betörni.
Hol itt a magántulajdon sérthetetlensége?

Valóraváltógép 2013.11.09. 12:43:19

@Vombatus Ursinus: Pedig úgyis kezdünk elmenni a bulvárosodós vonal felé, és ez tökéletesen illene bele.

Bélabácsi 2013.11.09. 12:43:49

@Valóraváltógép: lehet. De attól még az ilyen technikáknak is megvan az ellenszere, simán lehet az ügyész úr célzott kérdéseit a kukába továbbpasszolni. Csak észnél kell lenni, előre végiggondolni mit akarsz mondani és semmi szín alatt nem hagyni magad összezavarni, ennyi. Persze megcsinálni nehezebb mint leírni, világos. De meg lehet.

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 12:45:10

@Gyenesi: A pince ajtaja nyitva volt, nem volt rajta semmilyen zár. Nem fagyállóról, hanem borról beszélünk, amit fagyállóval "dúsított" a borász.

baliquez 2013.11.09. 12:46:17

Ha a hatóságnak nem szándéka (az ami egyébként feladata lenne) a bűnözéstől való elrettentés akkor a polgár teszi feladatává. Pampoghat a rókaképű olajmaffiózó bármennyit arról hogy az erőszak monopóliuma csakis a belügyi szerveké, ha nem élnek hanem csak visszaélnek ezzel a helyzetükkel.

Szerintem minden olyan rendőri intézkedés, ami nem történik meg kellő időben és adekvát módon bűnpártolásnak számít. Ergo ha egyenszintre süllyeszti a rendőrt a vezetőség a bűnözőkkel akkor a lakosság is bűnözőként tekint rájuk.

Attól nem lesz jobb a közbiztonság hogy kintfelejtett harmincas tábla mögött elbújva lézereznek és írogatják a csekkeket. Attól lenne közbiztonság ha nem csak a korai nyugdíjukra várnának magukra csukva az irodaajtót hanem vállalnák azt a rizikót (nevezetesen bűnözők kergetése) amiért korai nyugdíjat kaphatnak.

Nagyon nagy baj lesz ebből, ha sürgősen nem változik a helyzet előbb-utóbb elpattan a húr és a kárvallott gazdák meg találnak lincselni néhány tolvajt, ha pedig a rendőrök továbbra is a bűnözők pártján állnak az aktív tétlenkedésükkel akkor szembetalálhatják magukat olyan széles rétegekkel is akiket nem érint közvetlenül a terménylopás.

val 2013.11.09. 12:50:10

"29/A.§ Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas"

Aber natürlich.
Mégis mi az, ami az élet kioltására nem alkalmas? (Csak mert a jól irányzott kiskanál biztosan alkalmas.)

CJKrisz 2013.11.09. 12:51:47

@Valóraváltógép:
A ciánnal szerintem az lehet a probléma, hogy az eleve olyan szintű méreg, hogy legálisan senki nem birtokolhat, legfeljebb engedéllyel, miegymással. De lehet, hogy tévedek.
De mondjuk egy kis rézgálic, vagy egyéb permetszer bejátszhat. Attól is lehet olyat okádni (meg persze bele is halni), mint a lakodalmas kutya. :D

martineden 2013.11.09. 12:52:55

@Gyurma73: Persze.Mert nyilvan az orvosok es a korhaz kozze teszi nev szerint ki miert kerult korhazba.Hat ,jobb meset is kitalalhatna a vedekezesre

martineden 2013.11.09. 12:56:12

@val: Pont ezen gondolkodtam.E gy nagyobb kutya is alkalmas erre.Tehat ha kitablazod ,hogy veszelyes eb,paciens bemegy szettepi,siman lecsuknak.

Omelette du fromage 2013.11.09. 12:56:25

Na majd most megmutatják.
Mármint nekünk.

Ezzel a gazdával olyan példát fognak statuálni, hogy az egyszeri ember inkább önként osztja majd szét a vagyonát a cigányok között, mintsem bármit tegyen ellenük.

martineden 2013.11.09. 12:58:32

@Vombatus Ursinus: Hat nem tudom.Altalaban a kerti tolvajoknak nem tellik felmillios lofegyverre.Amugy mondtam,tobb orszagban mukszik

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 13:06:10

@Bélabácsi: "De attól még az ilyen technikáknak is megvan az ellenszere, simán lehet az ügyész úr célzott kérdéseit a kukába továbbpasszolni. Csak észnél kell lenni, előre végiggondolni mit akarsz mondani és semmi szín alatt nem hagyni magad összezavarni, ennyi."

Egy gyanúsítotti, napláne egy terhelti kihallgatás ennél sokkal több ám, nem olyan, mint egy kocsmai, vagy baráti beszélgetés. Ott azért nem lehet ám csak úgy séróból hazudozni, ugyanis hamar megfingatják a dolgozót, ha össze-vissza handabandázik. Egy kihallgatásra felkészülnek, van rá taktika, számbaveszik a gyanúsított lehetőségeit, a tanúvallomásokat, a szakértői véleményeket, nem sorolom... Egy rutinos nyomozó, vagy ügyész kurvagyorsan össze tudja zavarni a kihallgatottat, ugyanis előnyben van vele szemben, mert nála vannak az információk, a gyanúsított meg csak lavírozik azok között az információk között, amit tudatnak vele a kihallgatáskor,

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 13:09:49

@martineden: "Hat nem tudom.Altalaban a kerti tolvajoknak nem tellik felmillios lofegyverre."

Nem kell ahhoz félmilliós lőfegyver...

szintetikus 2013.11.09. 13:11:59

@Valóraváltógép: aki pár pohár bort megiszik az, bizony nem alkoholista
és némely üveg bizony többe kerül, mint amennyi adót néhány ingyenélő befizet egész életében

Dr_utcai_arcos 2013.11.09. 13:13:36

@Valóraváltógép: vigyázz! Ő nem jogász/ügyvéd. Ő csak tudja, hogy van ilyen...

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 13:14:02

@baliquez: "Szerintem minden olyan rendőri intézkedés, ami nem történik meg kellő időben és adekvát módon bűnpártolásnak számít."

Ó, hát persze.. Már csak az a kérdés, hogy mi az a "rendőri intézkedés", mi az az "időben" és mi az az "adekvát". Ki dönti el? Elvileg ott az ügyészség, meg még vagy három jogi fórum, ahol panasz tehetsz. Ilyen hülyeségekért kár koptatnod a billentyűzeted.

baliquez 2013.11.09. 13:33:51

@Vombatus Ursinus: jól látja kedves Vombat, elvileg van ott az ügyészség, Polt ugyanis nem fogja Olajmaffügyminiszterurat rugdosni. Vagy ha mégis, arra is van módszerük: lopás értékhatárát pl. ügyesen megemelték, papíron egyből kevesebb vagyon elleni bcs számít bcs-nek, csudijó a statisztika mert emiatt csökkenő bűnözést mutat, kár hogy a valóságban nem csupán rohamosan nő a bűnözés hanem már konkrétan családok élnek a leszakadó térségekben életvitelszerűen útonállásból, rablásból, betörésből és besurranó lopásból. Teszik mindezt kb. büntetlenségük biztos és boldog tudatában, ugyanis a helyi körzeti megbízottak félnek tőlük a legjobban.

Időben megtörtént adekvát rendőri intézkedésen a bejelentett ügy azonnali kivizsgálását értem, nem pedig azt hogy amikor a síró paraszt kilép az ajtón rendőrpajtás cinikus félmosollyal rányomja a feljelentésére a "nyomozás lezárva" pöcsétet.

Próbáltál már panaszt tenni rendőrök ellen? Szerinted hány százalék esélyed van ha az ügyészségre fordulsz? Ne legyél már ennyire álnaiv. Ma már ott tartunk hogy Bűnöző Urat nem szabad feljelenteni mert százalékot ad a korruptrendőrének a bulikból, aki mindent meg fog tenni azért hogy a fejőstehenéből tovább follyék a bérenkívüli juttatása. Egy banda ezek már rég, ide vezet ha főgengszter a belügyminszter.

2013.11.09. 13:55:55

@Dr_utcai_arcos:

Ó, csupán csak nem szeretem, ha valaki suttyó módon úgy követel tőlem segítséget, hogy közben trágár módon sérteget. :)

Bitang Inas 2013.11.09. 16:05:54

@Vombatus Ursinus: azzal az apró mellékes körülménnyel, hogy nem vagy köteles tanúvallomást tenni. a vád ellenben köteles bizonyítani a bűnösséget. egyszerű statisztikai tény, hogy a sajátmagára terhelő vallomás az első 72 órában megszületik. aki kibírja pofázás nélkül amíg megérkezik az ügyvédje, sokkal jobb eséllyel indul a tárgyaláson. később is lehet vallomást tenni, amikor a vád felsorakoztatta a bizonyitékait a tárgyalás folyamán.

2013.11.09. 16:42:05

@Bélabácsi:

"miután megszopták, hogy semmibe nem tudnak érdemben belekötni. "

Remek ötlet. :) Ha ezt így előadod a tárgyaláson, magad alatt vágod a fát, stílfűrésszel.

Ha kidobandó saját termelésű borod van, akkor szépen bejelented a vámhatóságnak, ők majd határozatban megjelölik neked, hogy hol és mikor történhet a megsemmisítés, ott vámosok jelenlétében elvégzik, ők jegyzőkönyvet adnak neked erről, és az alapján tudod majd felvezetni a csökkenést a pincekönyvedbe/adóraktári nyilvántartásodba.

Fagyállót, ciánt stb. nem önthetsz a borodba, se kísérletezési céllal, se viccből, SEHOGY. Az ilyen bornak már a birtoklásával is kapásból több törvényt sértesz meg.

De egyébként ha bortermelő vagy, csináld meg nyugodtan, aztán számolja majd be nekünk arról, hogy milyen jót röhögtél a tárgyaláson.

2013.11.09. 16:47:04

"Senkinek, kurvára, egyáltalán semmi, zéró, nada köze van ahhoz, hogy én a SAJÁT pincémben tárolt SAJÁT boromba beleszarok, belehugyozok, kiöntöm a hordót savval, ciánkálival, nitroglicerinnel vagy bármi mással."

Ó, bocsánat a szakértő uraktól, na ez az a szint, ahol már azt mondom, hogy nem érdemes ezt folytatni. :D

cso zsi 2013.11.09. 16:48:52

Szándékosság?
Ez volt az, ráadásul haszonszerzési célzattal.
en.wikipedia.org/wiki/1985_diethylene_glycol_wine_scandal

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 19:11:00

@baliquez: "Vagy ha mégis, arra is van módszerük: lopás értékhatárát pl. ügyesen megemelték, papíron egyből kevesebb vagyon elleni bcs számít bcs-nek, csudijó a statisztika mert emiatt csökkenő bűnözést mutat,"

Ez nettó marhaság, ugyanis tökmindegy, hogy mennyi az elkövetési érték, ha valaki egy ingatlanra a tulajdonos tudta nélkül bemegy, és úgy lopikázikakkor alapból vétség és nem szabálysértés a sztori.

"(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, hab) a szabálysértési értékre elkövetett lopástbf) helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre megtévesztéssel, vagy a jogosult, illetve a használó tudta és beleegyezése nélkül bemenve,"

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 19:20:20

@Bitang Inas: "azzal az apró mellékes körülménnyel, hogy nem vagy köteles tanúvallomást tenni. a vád ellenben köteles bizonyítani a bűnösséget. egyszerű statisztikai tény, hogy a sajátmagára terhelő vallomás az első 72 órában megszületik. aki kibírja pofázás nélkül amíg megérkezik az ügyvédje, sokkal jobb eséllyel indul a tárgyaláson. később is lehet vallomást tenni, amikor a vád felsorakoztatta a bizonyitékait a tárgyalás folyamán."

Én azt javaslom neked, hogy ne képviseld magad még egy szabálysértési eljárásban sem, mert csúnya vége lesz, aztán meg szidhatod a jogrendszert. Jól láthatóan fogalmad sincs egy büntetőeljárás menetéről. Sem a saját jogaidról, sem pedig a nyomozóhatóság jogairól. Inkább fogadj ügyvédet, hátha ő jobban ért hozzá, mint te, aki az internetről és az újságokból szerzett információidból tájékozódik.

Tényleg komomolyan mondom.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.09. 19:42:22

Ja, kutya + kerítés. Csókolom, ha ez működne, nem lopnának el mindent.
Ha a kedves rendőrség nem képes megakadályozni a lopásokat, a kétharmad nem alkot megfelelő törvényeket ehhez akkor mégis, mi a francot csináljanak, akitől lopnak?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.09. 19:47:08

@tff: És ha nem vagy bortermelő?
Sajt részre sokan termesztenek szőlőt, abból bor lesz.
És ha te pl. fagyállót tartasz a lakásban, bejön valaki, megissza?

2013.11.09. 20:13:24

@ColT:

Nincs jelentősége, ha csak saját célra termel valaki bort, ahhoz ugyanúgy boradóraktári/egyszerűsített adóraktári engedély kell, és ugyanúgy törvény írja elő, hogyan kell kezelni a bort, milyen anyagokat lehet hozzáadni.

Ha a fagyállót otthon az eredeti dobozában tartod, vagy más olyan flaskába töltöd át, amit eredetileg nem élelmiszer tárolására gyártottak/használtak, és törvényben előírt módon megjelölöd, hogy milyen veszélyes anyagot tartalmaz, akkor nem követsz el semmiféle törvénysértést. Ha ezek után a betörő mégis iszik belőle, az már az ő problémája.

Vombatus Ursinus 2013.11.09. 20:19:49

"És ha te pl. fagyállót tartasz a lakásban, bejön valaki, megissza? "

Senki sem olyan hülye, hogy a fagyállót megigya. Ebben az esetben nem erről van szó, hanem arról, hogy a borba töltötte a fagyállót a gazda, mert tudta, hogy meg fogják inni a borát a tolvajok. Kiporciózta üvegekbe, hogy egyszerűbb legyen ellopni.

Valóraváltógép 2013.11.09. 21:13:01

@Vombatus Ursinus: Ha nem tudod hogy fagyálló, miért ne ihatnád meg. A nagynéném egyszer flóraszeptet ivott, azt hitte, citromíző üdítő.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása