Megyeri Szabolcs kertész blogja

Isten veled, Erzsébet tér!

Szólj hozzá!

Előre leszögezem, hogy ez az utolsó írásom a címben említett térrel kapcsolatban. Az elmúlt bő egy évben közel féltucatszor foglalkoztam a budapesti belváros több szempontból legjelentősebb terével, általában azért, mert valamilyen kifogásolható körülményt, lehangoló állapotot mutattam be. A tér iránti érdeklődésem több forrásból táplálkozik, magam is figyeltem az itteni történéseket, és egy, a tér közvetlen közelében lakó barátom is rendszeresen tudósított az épp aktuális fejleményekről. A szűken vett belvárosban az Erzsébet tér kiemelt szerepet tölt be, ez az egyetlen olyan nagyméretű zöldfelület, mely pihenésre, lézengésre, időtöltésre alkalmas. Ennek megfelelően birtokba is vette a budapesti fiatalság, a város nyüzsgő, lüktető központjává vált. Ez az örömteli fejlemény negatív hozadékokkal is bírt, a tér hamar lelakott lett, az épített elemek elfáradtak, a padok töredeztek, a járólap repedezett, a híres medence jórészt csak kosszal van/volt tele, a fű pedig pusztult. A sok évig hiányzó nyilvános toalettet a többség a bokrok között pótolta, ennek is megvolt az érezhető eredménye. A nagymértékű kihasználtság ellenére a fejlesztések, felújítások rendre elmaradtak, a hiányos elemeket sokszor csere, pótlás helyett inkább kompletten eltüntették, idén pedig már kísérlet sem történt a kipusztult fű pótlására. Mindezek helyett a tér más irányba mozdult, kereskedelmi, vendéglátóipari komplexum lett, kitelepülő pultokkal, vásárokkal, bódékkal, és a gyepet végleg eltüntető hétvégi fesztiválokkal. Ez nem feltétlen baj, csak ilyen módon az eredeti rendeltetés odaveszett. Így a tér rajongóinak maradt a Duna felőli oldal, ami hellyel-közzel még parkszerű, füves-fás terület volt. Mostanáig.

WP_000863.jpg

Az Erzsébet tér hátsó felének "nagyrétjére", legnagyobb egybefüggő gyepes részére ugyanis a hétvégén egy hatalmas óriáskereket építettek, egész pontosan a kerület és a Sziget Fesztiváliroda. A lenyűgöző méretekkel rendelkező monstrum a június hetedikei indulást követően 65 napig fogja boldogítani a helyieket és a kilátogatókat, hogy felhívja a figyelmet a híres fesztiválra, kilátást, szórakozást nyújtson, és mágnesként vonzza a turistákat. Az építmény a keresztségben a Sziget Eye nevet kapta, nyilván utalva neves londoni rokonára, a London Eye-ra, de annál kisebb, csupán 65 méter magas (a London Eye 135). A szerkezet egyébként Európa legnagyobb mobil óriáskereke, ha így nézzük, tényleg érdekes kuriózum. Ha azonban úgy nézzük, hogy idetelepítésével az Erzsébet tér maradék nyugodt szeglete szűnt meg létezni, már kevésbé lehet lelkesedni érte. Mert az világos, hogy a terület eddigi funkciója megszűnik, a "nagyrétet" teljes egészében elnyeli a kerék, és valószínűleg az ahhoz kapcsolódó kiszolgáló-, esetleg kereskedelmi egységek (jósolnék egy Sziget-jegyeket árusító bódét is) egészen augusztus elejéig kiszorítanak innen minden pihenésre, zöldre vágyót. Így a tér mindkét felén átvették az uralmat a vendéglátóipari egységek, a kereskedelmi jellegű attrakciók, a hátsó részen, a József Attila utca felőli oldalon ugyan marad elvileg egy darab szabad zöld, de itt például napfürdőzni nemigen lehet, és ha a kerékhez kapcsolódan kitelepül egy-két söröző, akkor ennek is vége. Sajnos az Erzsébet tér elesett, nem tudta felvenni a harcot a tömeggel, a kereskedelemmel és a reklámokkal. A területet az eredeti formájában és funkciójában, attól félek, többé nem látjuk viszont, ami tér kedvelőinek bizonyára fájdalmas, de biztos lesznek olyanok is, akik üdvözlik a új arculatot. Én személy szerint sajnálom a park zöldfelületként való megszűntét.

WP_000828.jpg

Még nincs kész, de hétvégére már forogni fog

WP_000829.jpg

Lenyűgöző, mondhatni félelmetes méretek

A poszt folytatódik, kattintson a tovább gombra!

WP_000832.jpg

A túloldalon lakók jól teszik ezután, ha nem álldogálnak az ablakban hiányos öltözetben, a belátás ugyanis kitűnő lesz

WP_000827.jpg

A tér hotel felőli nagyobb fele beépítésre kerül

WP_000820.jpg

A tetejéről a kilátás vitán felül pazar lesz. Alulról már kevésbé. Mindenesetre a turisták biztosan szeretni fogják

WP_000837.jpg

Az egykori buszpályaudvar felől nézve is grandiózus a szerkezet

WP_000839.jpg

Ez már a Deák tér felőli oldal. Tegnapelőtt is épp egy gasztrofesztivál zajlott, az előtérben pedig látható a siralmas állapotú gyep, illetve inkább annak hiánya. Talán most már - és ezt cinizmus nélkül mondom - érdemesebb lenne térkővel burkolni a területet, ha úgyis rendezvényhelyszínként szolgál, legalább sár ne legyen az esők után.

WP_000842.jpg

A József Attila utca felőli lankára újabb italospult került, kissé tájidegen, raklapokból ácsolt fekvőalkalmatosságokkal

WP_000845.jpg

A legendásan piszkos tó szennyezett vizére már egy tábla is figyelmeztet, a tisztítás azonban még várat magára. De ki akar mosakodni ebben a medencében?

WP_000851.jpg

Hogy ne csak fanyalogjak, a lenti szórakozóhely virágmintákat árnyékoló napvitorlái igen mutatósak

WP_000853.jpg

Abszolút fesztiválhangulat

WP_000855.jpg

A Deák tér felőli bejáratnál elhelyezett óriási üdítőspalack jól jelzi az új irányvonalat

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr695342326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása