Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ki vagy te, krumplicsom?

1 komment

Hallott már valaki a krumplicsomról? A rejtvényfejtésben járatos kertészkedők talán már sejtik, hogy itt a krumpli és a paradicsom valamiféle kettőséről lesz szó, és amennyiben így van, bizony igazuk van. A krumplicsom az idei év egyik slágernövénye volt, noha nálunk egyelőre még nem vált igazán közismertté. Egy teljesen új fejlesztésről van szó, ami azért mégsem annyira új, de erről majd kicsit lejjebb. Öntsünk is gyorsan tiszta vizet a pohárba, lássuk mi is ez a krumplicsom!

A magyarul kissé erőltetettnek hangzó név pontosan azt rejti, amit sejtet, egy olyan zöldséget, ami egyszerre burgonya és paradicsom. A krumplicsom ugyanis egy burgonyára oltott paradicsom, pontosabban egy fehér húsú krumplifajta és egy koktélparadicsom társítása, a kertészetben már régóta megszokott és ismert oltási eljárással. A kétféle zöldséget azért nem volt nehéz (ez azért túlzás, mert az eredeti oltványban négy év munkája van) társítani, mert mindketten egyazon növénynemzetségből (Solanum) származnak. Az ötlet egy hollandiai fejlesztőtől ered, az elképzelés pedig egy olyan kifejezetten helytakarékos, bőven termő, és változatos termést produkáló zöldségféle előállítása volt, mely elsősorban a városi kertészkedésben használható fel. A krumplicsom tehát a szándék szerint leginkább balkonzöldség, persze semmi akadálya, hogy valaki a kertben is nevelje. 

grafted-tomtato-territorial.jpg

A krumplicsommal kapcsolatban vegyesek voltak az első reakciók, sokan nagyszerű és praktikus újításként, a jövő irányaként említették, míg a szkeptikusok egyfajta Frankenstein zöldségnek, szó szerinti fércműnek állították be. A GMO-mentesség híveinek tudniuk kell, hogy a krumplicsom nem génmódosított zöldség, az oltási eljárás évszázadok óta ismert és alkalmazott, biztonságos módszer, mely számtalan gyümölcs és dísznövény esetében zajlik folyamatosan. Az oltással nem módosul egyik zöldség sem, a krumpli krumpli marad, a paradicsom pedig paradicsom, csupán egyetlen növényben egyesülnek. Mik az előnyök, vagyis mi az értelme ennek az érdekes párosításnak?

A fő pozitívum a helyigény csökkentése, hiszen így egyetlen edényben terem kétfajta zöldség. A dolognak jól tapintható kuriózumértéke is van, hiszen milyen izgalmas egy egészen új növénytípust nevelni. A tengerentúlon a tomato és potato szavakból összevont tomtato egyenesen úgy került be a reklámokba, hogy nevelésével egyszerre juthat a család sültkrumplihoz és ketchuphoz. Mindenesetre valóban látszanak lehetőségek az ilyen oltványokban, noha a helytakarékosságot bizonyos megkötésekkel kell értelmezni, mert a krumplicsom termesztéséhez egy legalább 40-50 literes láda vagy edény kell, hiszen a talajszint alatt növekedő burgonyáknak bőven kell hely. 

bl_0004_tomtato_j20364.jpg

A krumplicsom nevelése ezen kívül szerencsére nem nehéz, a koktélparadicsomok termesztési és tartási útmutatóját kell követni. A krumplicsom laza szerkezetű, tápanyagokban dús közeget kíván, a legideálisabb, ha friss, zsákos termőföldhöz keverünk némi komposztot vagy érett marhatrágyát. Az edény legyen alul lyukas, és ültetés előtt jó ötlet alulra pár centi vastagon kavicsréteget elhelyezni. Az edény legyen megfelelően magas, ugyanis a gumók fejlődésével párhuzamosan tölteni, pótolni kell majd a talajt, így elsőre nem is szabad a peremig adagolni bele a földet. Az ültetés menete a szokásos, a palántát az edényéből óvatosan ki kell venni, majd az előkészített talajba egy megfelelő méretű mélyedésbe kell helyezni, mégpedig úgy, hogy a palánta földgombócának teteje egy síkba essen az edény talajának felszínével. Mivel a koktélparadicsom támasztékot kíván, a karót, pálcát már az ültetést követően tűzzük a tő mellé, hogy később lazán ahhoz kötözve megtartsa a hajtást és a termés súlyát. Az edényt meleg, napos helyre kell állítani, és rendszeresen öntözni kell, dézsás nevelés esetén ugyanis a viszonylag kis térfogatú föld hamar képes kiszáradni, felmelegedni. Utóbbi ellen jó módszer, ha az edényt fehér vászonnal, pamutanyaggal burkoljuk, így az átforrósodás lassítható.

A krumplicsom tehát számos előnnyel rendelkezik, remek választás az újdonságokat kereső hobbistáknak, vagy a kis alapterületen kertészkedőknek, balkonkertészkedőknek. A fő hátrány, hogy a palánta nem éppen olcsó, persze az újdonságokat mindig meg kell fizetni, de így is egy hagyományos krumpli vagy paradicsom tő árának a többszörösét kell kifizetni érte. A krumplicsom, mivel oltvány, magként nem kapható, csak palántaként vásárolható meg.

Képek: innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5717839611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apetrus · https://szoloink.hu/szolok 2022.09.12. 11:00:49

Szerintem ez egy jó játék és mint ilyet támogatom. De nincs ingyen ebéd. Nem lesz paradicsomból és burgonyából is kiemelkedő termés egyszerre.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása