Megyeri Szabolcs kertész blogja

Elkommendálhatja az önkormányzat a földemet?

56 komment

Riadt hangvételű olvasói levelet kaptam a minap, aminek a sommázata címben olvasható kérdés volt. Az első hallásra nonszensznek tűnő felvetés írója azt hallotta, hogy az önkormányzatoknak egy nemrégiben történt törvényváltozás miatt jogukban áll magántulajdonban lévő földterületeket kisajátítani, és ez megijesztette. Mivel részben az én múlt heti bejegyzésem riasztotta meg, úgy gondoltam, mindenképpen tartozom annyival, hogy a kérdést megválaszolom, előrebocsájtva, hogy nem jogász vagyok, hanem kertész, ám a válasz némiképp az én szakterületemmel is kapcsolatos, ráadásul olyan dologról van szó, ami eddig elkerülte a médiumok figyelmét, pedig pár szót mindenképpen érdemel. Lássuk hát lépésről lépésre, miről is van szó, veszélyben vannak-e a magánföldek?

Abandoned_garden_by_TMA69.jpg

Az elhagyott, műveletlen, elvadult zártkerti ingatlanok tulajdonosait érinti az új szabályozás, érdemes utánanézniük, mert a pénzbírság mellett más meglepetés is érheti őket

Kezdjük a száraz, tényszerű bejelentéssel, mely így szól: a földtörvény módosítása szerint a zártkerti ingatlanokat az illetékes önkormányzat térítésmentesen bevonhatja a szociális földprogramba, ha azt a tulajdonos nem hasznosítja megfelelően. Első blikkre ez azt jelentheti, hogy ha nem gondozzuk birtokunkat, akkor az önkormányzat azt egy meghatározott célra - jelen esetben szociális kert létesítésére - használatba veheti akaratunk ellenére. Ez nagyon fenyegetően hangzik, de ebben a formában nagyjából igaz, ám mégsem egy erőszakos lépésről van szó. Kezdjük onnan, hogy megpróbáljuk tisztába tenni a zártkerti ingatlan fogalmát, ami a "kert" szó miatt sokakban azt a benyomást kelti, hogy köze van a családi ház mögött elterülő földdarabhoz (ebből lett gabalyodás a tavalyi illeték-botrányban). Egy településnek rendeltetés szerint háromféle besorolású területe lehet (ezt fekvésnek is hívják), ezek pedig a belterület, külterület, és a zártkert. A belterület és külterület nem szorulnak bemutatásra, konyhanyelven a település határán belüli a bel-, az azon kívüli a külterület. A külterület erdő-, és mezőgazdasági célra szolgáló termőföldeket takar, ám nem minden külterületi terület alkalmas a nagyüzemi termelésre, ezek a zártkertek, melyek a kijelölt zártkerti területen találhatóak. A zártkertek jellemzően azok a földdarabok, melyeket a köznyelv hobbi-, vagy hétvégi teleknek hív, és amin a vállalkozó kedvű hobbikertészek valamit termelnek, vagy csak rendben tartják, füvesítik, és kijárnak pihenni, szalonnát sütni, etc. Csavar a történetben, hogy egy jogszabályváltozás miatt már jó ideje nem kerülnek kijelölésre zártkerti területek (így zártkerti ingatlanok sem), tehát a fogalom igazából elavult és nem létezik már, ehelyett ezeket a földeket különleges külterületi ingatlanként tartják nyilván, ugyanakkor sok régebbi földtulajdoni lapon még a régi "zártkerti ingatlan" megjelölés szerepel (és a kifejezés a köznyelvben is megmaradt).

 Tipikus zártkerti ingatlanok, melyek nem keverendőek össze a házak kertjeivel, és a külterületi termőföldekkel sem. 

Mind a termőföldet, mind a zártkertet hasznosítási kötelezettség terheli, erről a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény rendelkezik (ITT olvasható, az 5., és 5/A szakaszokban), melynek nemrégiben történt módosítása újfajta szankcionálást vezetett be a kötelezettség elmulasztása esetére, a zártkerti ingatlanokra vonatkozóan. Ez alapján, amennyiben a zártkerti ingatlan tulajdonosa, vagy használója a kötelezettségnek nem tesz eleget, vagyis nem műveli földjét, akkor nem csak bírságot kaphat, hanem az illetékes önkormányzat azt egy évre, ellenszolgáltatás nélkül használatba veheti. Ennek azonban feltételei vannak. 

Elsőként az kell, hogy a nem megfelelő (vagy nem létező) használatot észlelve az ingatlanügyi hatóság földvédelmi bírságról szóló határozatot hozzon. Ezt a határozatot a tulajdonosnak, használónak  és az illetékes önkormányzatnak is meg kell kapnia. Amennyiben bírsággal sújtott személy 30 napon belül nem szünteti meg a jogellenes állapotot (vagyis továbbra sem használja, műveli földjét, vagy nem jelent be módosítást a földhasználatot illetően), úgy az önkormányzatnak joga van azt - régiesen szólva - elkommendálnia, vagyis hasznosítania egy éven keresztül, de csak abban az esetben, ha a településen szociális földprogram működik. A szociális földprogram röviden annyit tesz, hogy az önkormányzat szociális alapon működö kerteket üzemeltet, elsősorban közmunkások, rászorulók, hátrányos helyzetűek bevonásával, melynek célja, hogy a nehéz helyzetben lévők új szakmát, ismereteket (kert-, és földművelés) tanulhassanak, és terményekkel gazdagodjanak (vagyis hogy a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, vagy az azok értékesítéséből származó pénzt megkaphassák).  

1241-600x400boon.jpg

A szociális földprogramban működtetett kertek nagyon hasznosak lehetnek a munkanélküli rászorulóknak

A vázolt folyamat, vagy hívjuk problémának, elsősorban nem a hobbitelkeket aktívan művelőket érinti, ugyanis ők biztosan tisztában vannak a földhasznosítás kötelezettségével. A dolog elsősorban azokat érinti (köztük olvasómat is), akik birtokolnak földterületet, ám affinitás, idő, vagy vállalkozó kedv híján nem hasznosítják azt, ebbe a halmazba jellemzően az örökölt földterületek tulajdonosai tartoznak, ugyanis eléggé általános jelenség, hogy a vidékről elszármazottak szülői, nagyszülői hagyatékként földeket örökölnek, mellyel nem sok mindent tudnak kezdeni. Gyakori az is, hogy többen örökölnek (levélíróm három féltestvérével osztozik összesen 9 termőföldön és zártkerti ingatlanon, melyek a lakóhelyüktől távol esnek), és az eladás különböző okok miatt nem lehetséges, vagy évekig húzodik. Ebben az esetben jelenthet problémát a fenti történéssor. 

Meg kell azonban jegyezni, hogy a szociális termelés céljára birtokba vett földek jó célt szolgálnak, tehát nem a rossz emlékű földbekebelezések újjáéledéséről van szó. A szociális kertek alkalmasint kiutat jelenthetnek a vidéki, (mély)szegénységben élőknek, ösztönözhetik őket a saját kertjük művelésére, melyhez a tankertekben szakmai ismereteket kaphatnak. A szociális kertekbe közmunkások is bevonhatóak, ami sokkal értelmesebb elfoglaltságot jelent, mint a jobb híján kiutalt utcaseprés, vagy a hagyományos szerszámnyél-támasztás. A nem használt földterületek tulajdonosainak az lehet megoldás, ha az egyébként sem használt ingatlanokat megpróbálják értékesíteni, de legalább megkísérlik azokat művelésre kiadni, utóbbiból akár még kisebb- nagyobb bevételre is szert tehetnek, és így az önkormányzat biztosan nem tudja majd saját céljaira hasznosítani azt. Az eladás vagy a bérbeadás mellett szól az is, hogy a magára hagyott földek akkor is kiadást jelenthetnek, ha azokon elszaporodik a parlagfű. 

A bejegyzéshez felhasznált források: Complex Jogtár, az ugyvedvilag.hu cikke, a homebank.hu cikke, és a foldhivatal.hu tájékoztatója.

Képek: innen, inneninnen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr905778675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2014.01.24. 22:03:48

Valószínűleg én is ilyen a kérdező helyzetében vagyok, ma kaptam egy papírt az illetékes földhivataltól, csak még nem vettem át, lévén péntek este van.

Ami furcsa: mi azért nem műveljük a zártkertet, mert évről-évre mindig mindent elloptak. Talán ha az önkormányzat ellátja a feladatát és tesz arról, hogy a rendőr ne csak az aszfaltozott utakon járőrözzön, akkor valószínűleg nem azok fognak most kapálni a földemen, akik tavaly még lopni jártak rá.

Eladni sajnos nem tudom, művelni nincs időm. Majd ezentúl minden évben decemberben lefújok mindent glialkával és kész a "művelés".

gebebegbrer 2014.01.24. 22:09:06

Teljesen mindegy, hogy mi van a kertben, vagy mi nincs. Engem az érdekel, hogy egy magánterületet, amit én megvettem és kifizettem a házzal együtt amikor vidékre költöztem, ahhoz mégis mi köze van BÁRKINEK, hogy én mit csinálok, vagy mit nem csinálok vele?
Milyen jogon merik kisajátítani azt a kertet, amihez semmi közük nincsen?
A következő mi lesz? Kisajátítják a padlásomat, mert nem megyek fel rendszeresen? Vagy bejönnek a házba és a ritkán használt vendégszobába vadidegeneket raknak be?
MILYEN JOGON!?

otgorbebogre 2014.01.24. 22:15:32

Most nem azert a ket fillerert de a rosszemlekul foldelkobzasok is hasonlo "jo" celt szolgaltak ilyen ertelemben mert a jovedelmeket kiegyenlitettes + a teeszben a nem termelok is kaptak a foldjuk utan kukoricat egyebeket. szoval a cel nem szentesiti az ezkozt- vagy minden esetben szentesiti.

"Meg kell azonban jegyezni, hogy a szociális termelés céljára birtokba vett földek jó célt szolgálnak, tehát nem a rossz emlékű földbekebelezések újjáéledéséről van szó. "

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2014.01.24. 22:27:16

"Ha az önkormányzat a zártkerti ingatlannak a földprogram működtetése céljából való kijelöléséről dönt, a zártkerti ingatlanon a – földprogram céljából történő – használat, hasznosítás megkezdésének napján a fennálló földhasználati szerződés megszűnik."

Ez azt jelenti, hogy nem léphetek majd a saját földemre egy évig?

digitális aszfalt paraszt 2014.01.24. 23:02:13

@gebebegbrer:
Egyetértek. A magántulajdon használatát lehet szabályozni, de a használati jogot elvenni szerintem sem.

Akkor ilyen alapon ha nem mosom le a kocsimat, akkor elvihetik használatra.

A büntetés jogos, ha a használat módja másokat sért (átmegy a gaz a szomszédba, allergén növény borítja stb) és inkább ezt kellene növelni.

És ha be van kerítve? Akkor bemegy a kerítésen is, vagy kibontja?

0xFFFF 2014.01.25. 05:38:33

A kisajátítás ilyen formája nem szolgálhat jó célt. A tv. nem határozza meg egzakt módon, hogy mely ingatlanokat érinti ez a tv. módosítás, azaz nem definiálja, hogy mi számít elhagyott, gondozatlan területnek. Ez a tv. azt a célt szolgálja, hogy az önkormányzatok bennfentes érintettjei einstandot hajthassanak végre az általuk kiszemelt ingatlanok vonatkozásában. Az csak technikai lépés ebben a tekintetben, hogy egy évig a cigányokkal kapáltatják. Ez a tv. kb. olyan, mint a trafik tv. Jogilag megállja a helyét, hogy elveszik másét, de erkölcstelen és gyakorlatilag lopást valósít meg. Orbán építi a szocializmusát.

Lángharcos 2014.01.25. 06:45:30

Én arra vagyok kíváncsi, hogyha megtörtént ez a nemkisajátítás (pl. elhúzódott egy hagyatéki eljárás, el tud ha sok az örökös és nem értenek egyet vagy nem elérhető mind), akkor utána mi a teendő?

Bejelentem, hogy oké, idén megkapáltátok, de jövőre kérem vissza?

én már a fény gyermeke vagyok 2014.01.25. 07:37:39

@Lángharcos:

És ha pont ez lenne a lényeg ?

Mindenféle gondozatlan földeket szereztek fideszesek, akik még életükben nem dolgoztak, de költeni se akarnak rá.

Csinálnak egy törvényt, és a közmunkások szépen kitakarítják a susnyást, fölássák és beültetik.

Ingyenbe lesz egy szemétdomb helyén egy ribizliföld, vagy amit akarnak.
A rabszolgákat meg leköpik és hazazavarják.

úgyiselfelejtem 2014.01.25. 07:50:54

Vajon a sok felháborodott embernek van-e ilyen birtoka? Ha esetleg van, akkor műveli-e? Ha nem, akkor miért nem?
Az is művelés, ha évente kétszer lenyírja a füvet, nem kell naponta odajárni!
Mifelénk rengeteg elhanyagolt birtok van, már az én fejemben is megfordult egy ilyen rendszer ötlete, csak nem tudtam, hogy már létezik.

Amúgy nem a tulajdonjogot veszik el. Csak az egyébként nem használt területet tisztítják meg, és teszik hasznosíthatóvá. És még többet is fog érni.

Amíg ez a program a résztvevők érdekeit szolgálja, addig mélységesen egyetértek, csak attól félek, hogy sok helyen a nyereséget a polgármester, vagy egy családtagjának a vállalkozása fölözi le.

málta 2014.01.25. 08:11:31

Nagyon hasznos írás, köszönjük. Bocsánat, de:
Médiumok nincsenek! Van a média, és annak többes száma a médium.

2014.01.25. 08:13:02

@gebebegbrer: Volt már ilyen a történelemben.

2014.01.25. 08:15:46

@úgyiselfelejtem: Én is kérek egy elhanyagolt birtokot,művelni akarom! Kinézhetem magamnak hogy melyik kell?
Köcce!

csepke 2014.01.25. 08:26:03

@málta: nem akarok kekeckedni, de pont fordítva. A média a többesszám. De médiumok valóban nincs.

csepke 2014.01.25. 08:29:54

@Jóképességű Takarítónő: van olyan hogy ingyen haszonbérbe. Olyasmi mint a lakás kiadás csak a rezsi fizetés ellenében. A tulajdonos kiadja művelésre, de nem kér érte semmit, az ő haszna hogy a földje művelve van, nem neki kell gyommentesen tartania.

Don Quixote de la Ferko 2014.01.25. 09:06:14

Innen már csak egy lépés az elbirtoklási idő lecsökkentése a megfelelő csókosokra igazítva, oszt jónapot, volt telek, nincs telek.

málta 2014.01.25. 09:24:08

@csepke: Ezer bocsánat, kiló hamu a fejemre, igazad van! Fordítva sikerült leírnom.

Lángharcos 2014.01.25. 09:52:38

@én már a fény gyermeke vagyok: Hááááát... és az a baj, hogy hihető. :(

Larry Silverstein 2014.01.25. 10:01:23

Nagyon helyes. Persze a hanyag ingatlantulajdonossal ki is kéne fizettetni a rendbetételt, ahogy ez sok országban gyakorlat.

Anna Sussoger 2014.01.25. 10:36:44

@csepke: Ha nem lenne „médiumok”, akkor nem kellene azt mondanotok, hogy nincs. Épp az bizonyítja, hogy van ilyen, hogy beszéltek róla.

Lángharcos 2014.01.25. 10:45:59

@Larry Silverstein: Sok országban gondolom nem gyakorlat, amikor egy területnek van 5-10 tulajdonosa.. És egy bonyolultabb hagyatéki tárgyalás el tud húzódni. Távoli rokonok, akik alig ismerik egymást, de egyik se akar lemondani a jussáról.

csepke 2014.01.25. 10:50:22

@Anna Sussoger: hát persze, rengeteg ilyen félműveltség felbukkan internetes blogokban. A magam részéről sose szoktam ilyeneket szóvátenni, elsiklok felette azt kész. Amiért most írtam, az csak amiatt volt hogy ha már valaki kijavítja a rosszat akkor azért ne rosszra javítsa.

Larry Silverstein 2014.01.25. 10:53:54

@Lángharcos: 'Sok országban gondolom nem gyakorlat, amikor egy területnek van 5-10 tulajdonosa'

Miiivan?

Anna Sussoger 2014.01.25. 10:55:02

@csepke: Én meg csak azért írtam, hogy tisztázódjon, micsoda félreértésben vagytok mind a ketten:
seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/54.html
www.nyest.hu/hirek/medium-media-mediumok-mediak

TothLali 2014.01.25. 11:02:26

@csepke: és persze nincs "operák", mert az opera az opus többesszáma, és nincs "fóliák" mert a fólia a folium többesszáma... :)

A többesszám jele egyébként a "k"

gebebegbrer 2014.01.25. 11:04:05

elég durva lenne valamelyik reggel arra ébredni, hogy lebontották a kerítést és vadidegenekkel kapáltatják a kertemet. érdekes, hogy a lakásfoglaló homeless-eket kilakoltatják, de saját magukra természetesen ismételten nem kell hogy vonatkozzon a törvény, ők szemrebbenés nélkül elvehetik másét.

na de nem baj, viktor még kicsit bohóckodik az elkövetkező 3 hónapban, aztán mennek a levesbe ők is.
hatalmas szégyen lenne az országra nézve, ha ezek után meglenne nekik az 5%-os bejutási küszöb.
mondjuk meg lesz nekik, attól nem félek, sajnos még mindig rengeteg birka van az országban. de hogy ezeknek soha a büdös életben nem lesz többet 2/3-uk, azt most itt helyben borítékolni merem.
persze el fogják csalni a választásokat, erre is mérget veszek, mert még azt is kinézem belőlük, hogy egyszerűen nem lesznek választások. vagy direkt úgy szervezik majd, hogy sok embert megszívassanak vele és vagy ne tudjanak elmenni választani, vagy olyan akadályokat gördítenek eléjük, hogy az emberek egyszerűen megunják és hazamennek.
a fideszből kinézem ezt, simán.

okádnom kell a magyar politikai "elittől", de elsősorban a fidesztől, másodsorban meg mindenkitől aki hisz bennük és tapsol nekik.
de ez sem baj, ukrajnában már megértette a nép, hogy mit jelent a saját országukban rabszolgának lenni. viktor még kicsit üti azt a bizonyos vasat, aztán majd ő is megérti mit jelent a saját országában, diktátorként a tömeg elöl menekülni.

csepke 2014.01.25. 11:08:51

@Anna Sussoger: igen elolvastam mindkettőt, ezek szerint Nádasdy Ádámnak se tetszik a médiumok, meg vagyok nyugodva ;) Persze, létezik, ahogy a suk-sükölés is, és attól még bőven érthető is mit akar mondani a beszélő.

Anna Sussoger 2014.01.25. 11:14:29

De azt figyelted, hogy attól, hogy neki vagy neked nem tetszik valami, még nem lesz helytelen, rossz, pláne nem lesz nem létező?

gebebegbrer 2014.01.25. 11:21:21

@Larry Silverstein:
illetve ha meg tényleg az vagy, akkor rohadtul nem érdekel a véleményed, kurvára szégyelld magad, hogy miattad is tartunk ott ahol, és tőled is okádnom kell.
nyugodtan magadra veheted.

csepke 2014.01.25. 11:25:43

@Anna Sussoger: igen, bár ha így vesszük először minden nyelvfacsarás helytelen aztán persze idővel elfogadott lesz. Bármi. Még a "muszály" is. Így hát egyébként nem is értem miért tanítanak nyelvtant, sőt azt pláne nem, hogy mégis mire osztályoznak. ;) De az egész abból indult hogy fentebb egy kommentelő társunk fordítva javította mi az egyes és mi a többesszám.

Mária 2014.01.25. 11:25:52

A megoldás egyszerű.

Ha valaki nem termeszt semmit a hobbikertben, évente ötször le kell kaszáltatni, a bodzát, borzagot, vadrózsát, vadon nőtt csemetéket meg ki kell irtani.

Ennyit mindenki megtehet a saját ingatlanáért.

Larry Silverstein 2014.01.25. 11:30:14

@Mária: Ill. ezt az önkori is megteheti, ha ő nem hajlandó. Közmunkásokkal. Utána meg be kell nyújtani a számlát óránként 30.000 ft-ról. Ha nem fizet árverés.

Rend lenne gyorsan.

Anna Sussoger 2014.01.25. 11:35:08

@csepke: Összekevered a helyesírást a nyelvvel. De ez nem a te hibád, az iskolában is összekeverik. A nyelvtanórán egyébként a helyesírás mellett pl. mondatelemzést tanulnak, meg a nyelvtani kategóriákról van szó, meg különböző stílusokról. Az súlyos hiba, hogy a standardtól eltérő nyelvváltozatokat „hibásnak”, „helytelennek” állítják be a tanárok, sőt a tankönyvek is.
Igen, málta fordítva „javította”, de az sem igaz a magyarra, amit te mondtál, hogy a médium volna az egyes szám, a média a többes. Ez a latinban van így, de az egy másik nyelv.

csepke 2014.01.25. 11:45:59

@Anna Sussoger: biztos így van, én nem vagyok nyelvész. Azt mondod azért jó ez így, mert ez már magyar szó. Ok. De arra kíváncsi lennék, hol van az a pont, mikor mondják a nyelvészek ilyen hasonlóra, más nyelvből jött szóra, hogy eddig az idegen szót rosszul használták a műveletlenek, de most már magyarnak minősül, magyarul ragozódik, tehát ami eddig rossz volt, most már elfogadható.

Anna Sussoger 2014.01.25. 11:53:23

@csepke: A magyar sose használ más nyelvi többes számokat. Angolul a bacteria szót lehet a bacterium többes számaként használni, magyarul nem. Valaki egy ponton valamiért épp a média szót pécézte ki, hogy az többes számú volna, pedig nyilvánvalóan nem az, hiszen akkor úgy egyeztetnénk: A média hazudnak. De ilyet senki nem mond.
A nyelvészek megfigyelik, hogy az anyanyelvi beszélők hogyan beszélnek. Amit használnak, az van, amit nem, az nincs. Ennyire egyszerű.

LenCse 2014.01.25. 12:10:37

@Lángharcos: Képzeljétek már el hogy, Erdéllyel ellentétben, a régi Román Királyságban (vagyis a Déli Kárpátoktól lejjebb és Moldovában) mind a XX-ik századig nem volt Telekkönyvi nyilvántartás, hanem ős-öreg papírokból, adás-vételi szerződésekből de főleg tanuskodással ment a föld-forgalom. Az elbirtokolás (usucapio) volt a leggyakoribb megoldás. Aztán hogy mettől meddig tartott a földem, az a nyagyapám elmondásától, a kidőlt ficcfa és a patakpart harmadik kanyarjáról függött. Hogy kerités volt-e, az is ritka madár faluhelyen is. Még most is csak az utolsó 20-30 évben megejtett tulajváltás jelenik meg a már törvénybe iktatott telekkönyvekben. Na itt légy okos !!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.01.25. 13:30:20

@gebebegbrer: elofordul, hogy a tulajdonhoz kotelessegek is tartoznak, pl termofoldet muvelni kell. ez akkor is igy van, ha valakik erre most jottek ra es nem tetszik nekik.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.25. 14:01:16

@Larry Silverstein:

Konkrétan 23 tulajdonosa van egy osztatlan közös teleknek (én vagyok az egyik), és belátható időn belül további 9 tulajdonos fog megjelenni (öröklés-halálozás).

Felosztani nem engedte az ÖK - nem tudom miért, akkor még nem volt az enyim - de a tulajok egy része eladta volna, másik része nem. fel akartuk osztani (nagy db telek), de valami adminisztrációs dolog miatt nem lehetett.

Van olyan, akinek a tul.hányada 1/297. A legnagyobb tul hányad is mindössze 8/198

Üdvözöllek Magyarországon.

Larry Silverstein 2014.01.25. 14:21:52

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Annyit írtam hogy ez qrvára nem országfüggő.

'Felosztani nem engedte az ÖK - nem tudom miért' - talán el kéne olvasni a határozat indoklását, ami bíróságon megtámadható.

Az állam tehet róla hogy 700an örököltetek, beszarok bazmeg.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.25. 14:28:18

@Larry Silverstein:

Nem az állam tehet róla, de gondold el, egy kisvárdai faszi örököl egy minimális tulajdonhányadot egy badacsonyi telekben. Teszem azt az ő tul. változása friss, akkor a kaszálás miatt őt kezdi el baszogatni az ÖK, a többi, sokszor helybeli tulajt nem (Volt ilyen eset, persze más településekkel, de a táv hasonló).

Itt a rendszer nem jó, mert az osztatalan közös tulajdonból elég nehéz kiszállni. Tapasztalatból mondom. A hasznosítása meg nem érdeke senkinek, mert bármelyik másik tulajdonostárs be tud tartani.

Köves D. Gábor 2014.01.25. 14:30:58

A földterület és különösen a termőföld azon javak közé tartozik, amelyek nem korlátlanul állnak rendelkezésre és nem nagyon szaporítható, ellentétben például az állatállománnyal vagy a pénztőkével. Ugyanakkor társadalmi érdek fűződik ahhoz, hogy a termőföldet ne hagyják időtlen időkig parlagon, hanem mezőgazdasági célra hasznosítsák. Ezért az állam a jogi szabályozás és a közigazgatás eszközeivel elősegíti, hogy a földek - például a zártkerti ingatlanok - ne maradjanak elhanyagolva, használatlanul. Ez kétségtelenül a tulajdonjog korlátozása, de - ha jól értettem - jogi feltételekkel körülbástyázva, kivételes jelleggel, időben korlátozottan és méltányos, jó célra. Meg kell mondanom, semmi kivetnivalót nem találok benne.

Larry Silverstein 2014.01.25. 14:32:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Az osztatlan közös tulajdont a római jog hagyta ránk bazzeg mint az összes európai jogra, nem ok nélkül.

Lehet szidni Iustinianust.

magyar ember teli szájjal 2014.01.25. 14:34:29

Következő a bankszámla lesz. Ha nem használod a pénzt a bankszámládon, majd elveszik. De csak egy évre, és csak egy kicsit.
Gondolom majd azt is fideszék döntik el, hogy a földet "megfelelően" használták-e fel.

Larry Silverstein 2014.01.25. 14:36:58

@Köves D. Gábor: Nem az a baj, hogy parlagon marad (gondolj arra hogy az EU sokaknál pont azt pénzeli, ha parlagon marad), hanem az a baj hogy égig ér a gaz, ami az összes szomszédnak rontja a kilátását/telke értékét/átjön a gizgaz/átjönnek a növények betegségei/patkányok stb.

Larry Silverstein 2014.01.25. 14:37:40

@magyar ember teli szájjal: itt nem vesznek el semmit, nem megy az olvasás?

gebebegbrer 2014.01.25. 14:59:40

@droid_:
termesztettünk mi is zöldséget, gyümölcsöt, a füvet is szoktuk nyírni.
ettől függetlenül tartom azt, hogy SEMMI köze nincsen senkinek ahhoz, hogy mit csinálok, vagy mit nem csinálok a SAJÁT telkemen.

gebebegbrer 2014.01.25. 15:02:58

@Larry Silverstein:
ja, nem veszik el, csak kiadják másnak a te saját akaratodon kívül. szóval nálatok az nem számít elvételnek, hogy a tulajdonosnak kuss van a saját tulajdonával kapcsolatban.
mondjuk megszokhattam volna már, hogy nálatok ott a pártközpontban teljesen másképp képzelitek el a magántulajdon fogalmát (is).

Reggie 2014.01.25. 16:15:11

@gebebegbrer: De van, mert termofold. Ha olyan foldet szeretnel, amit nem kell gondozni es bekenhagynak, valamint te is elhanyagolhatod es szarhatsz ra, akkor javaslom a Holdon vegyel telket, hiszen mar van ra lehetoseg.

új nick hozzáadása (törölt) 2014.01.25. 16:21:47

Nyelvtan nácik, nem unjátok még, hogy szétbasszátok a blogokat a témához nem illő fasságaitokkal?

A témához: Igaza van Máriának, valaki birtokol x millió > értékű földet, akár tud vele kezdeni valamit, akár nem, találja meg a módját, hogy ne parlagfű/gyomcentrum legyen, akár a település szívében. Fizessen évi 10e forintot egy szegény embernek, ha máshol lakik vagy kaszálja ő.
Vagy adja el, ha sokallja a költségeit.

2014.01.25. 16:38:49

@málta: fordítva: a média a többes szám.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.01.25. 18:16:59

@gebebegbrer: de van hozza kozze. elhiszem hogy neked ez nem tetszik, akkor is igy van. es akkor is, ha nyomod a shifted, amig beirod.

gebebegbrer 2014.01.25. 19:56:45

@droid_:
talán ezért is költözik el az értelmesebbje ebből az országból. aztán a sok birka között itt maradnak azok akik nem tudnak elmenni, meg azok akiknek semmi sem szent. szép kilátások.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2014.01.25. 21:48:41

Valószínűleg azok itt a qrva okos emberek, akiknek soha nem volt még hétvégi telkük, hanem bent élnek a kutyaszaros belvárosban vagy a panel hetedik emeletén, onnan mondják meg az okosat azoknak, akiknek a lakáshitelen túl is van valamijük.

Tudjátok, vannak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem tud mindig mindent törvény szerint csinálni. De gondolom Ti mindig mindent rendben csináltok.. remélem ha majd Ti kerültök bajba, akkor csöndben maradtok. Vagy ha nem, akkor majd mosolyogva viselitek el a trollkodást.

@Mária: mi pont ennyit teszünk meg, mégis nagy valószínűség szerint büntetni fognak, mert nehezen lehet meghatározni, mi számit egy zártkertnél "rendes" művelésnek.

@gebebegbrer: hagyd őket, nem értik meg ugysem, nem érinti őket személy szerint, fröcsögni tudnak csak.

Lángharcos 2014.01.25. 22:08:24

@Larry Silverstein: Igazából ez a sztori jutott eszembe:

zugugyved.blog.hu/2009/12/10/hogyan_ajandekozhatom_a_foldem_az_allamnak/fullcommentlist/1#c7954197

De pl. a családomban van olyan telek, aminek több tulajdonosa van és mivel a felek nem tudnak megegyezni, ezért senki se műveli. El lesz adva, mert képtelenség kiegyezniük + egyik szomszéd úgy döntött, hogy meg akarja venni, vagy csak hibbant, és ezt úgy fejezi ki, hogy mindenféle szemetet átdob: a kerítése mentén néhány méterre bőséggel kerül mindenféle hulladék a mi területünkre. Máshol nincs, csak amit messzebb lehet dobni (pl. cd). Tanúk nincsenek rá, azok sosincsenek.
A legdurvább "lelet" egy pár hónapos nagytestű kölyök kutya teteme volt (talán kaukázusi, majdnem felnőtt ökölnyi mancsokkal).

Na de visszatérve: elég gyakori eset, hogy egy területnek több tulajdonosa van, és birtkololni tudunk, de együttélni és együttműködni nem, tehát ezért is parlagon maradnak területek..

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása