Megyeri Szabolcs kertész blogja

Őszi feladatlista a kertben

komment

Az őszi hetek rengeteg izgalmat tartogatnak a tettvágyó kertészkedőknek, a gyakran még igencsak enyhe októberi napokban sokféle feladatot lehet és kell elvégezni. A szabad levegőn tartózkodás önmagában is roppant élvezetes és egészséges, de ha ezt hasznos tevékenységgel kombináljuk, akkor tényleg minőségi időt tölthetünk el odakint. Érdemes tehát végiggondolni, hogy mik a legjellemzőbb szezonális feladatok, amikból válogatni tudunk!

shutterstock_455041630.jpg

- Gyepgondozás 

Már az ősz első hónapjában elvégezhető a gyep szellőztetése, és a füvesített terület talajának lazítása, de még most sincs késő mindehhez. A talajlazítást elvégezhetjük egy egyszerű vasvillával is, szerszámot mélyen szúrjuk a gyepfelületbe, majd az ásó nyelét óvatosan, de erőteljesen mozgassuk előre-hátra. A műveletet pár arasznyi távolságokkal az egész felületen ismételjük meg. A lazítás haszna, hogy a jobb szerkezetűvé, levegősebbé, kedvezőbb vízgazdálkodásúvá alakítja a nyáron tömörödött talajt. A gyepszellőztetéshez kéziszerszámot vagy nagyobb kertekben bérelhető gyepszellőztető gépet is lehet használni. A gyepszellőztetést mindig egy száraz, csapadékmentes napon ejtsük meg.

- Fűnyírás

Gyakori kérdés, hogy meddig kell a füvet nyírni, a válasz pedig egyszerűbb, mint azt sejtenénk, ameddig nő. A melegebb őszi időszakokban, főleg ha csapadék is akad, a gyep még októberben is burjánzik, így a nyírása is indokolt. A vágási magasságot most már meg lehet emelni, nem kell katonásan rövidre vágni a zöld szőnyeget. A tápanyagozást viszont már el kell hagyni, ahogy az öntözéseket is meg kell ritkítani, rábízva a természetre. Az utolsó fűnyírást követően a gépet letisztítva, szárazon rakjuk el, a benzines gépeket pedig üres tankkal küldjük téli pihenőre. 

- Füvesítés

Még mindig a gyepnél maradva, az október kiválóan alkalmas fűmag vetésre, a most kikerülő magokból még a téli fagyok beállta előtt begyökeresedett, megerősödött fűszálak lesznek, melyek jó eséllyel átvészelik a hideg hónapokat, és tavasszal azonnal növekedésnek indulnak, így a tavaszi vetést utcahosszal be lehet előzni. Mindig olyan fűmag keveréket válasszunk, mely megfelel a terület adottságainak és a majdani használat sajátosságainak! Vetés előtt alaposan ássuk fel a talajt, tüntessük el a gyomokat, majd tömörítsük, egyengessük el a földet. A talajba forgassunk komposztot, szervestrágyát, vagy használhatunk füvesítéshez való műtrágyát, indító trágyát is. A kiszórt magok akár egy hét után elkzedenek kihajtani, ha szárazabb idők járnak, gondoskodjunk a rendszeres öntözésről a gyors fejlődés érdekében.

- Levelek kezelése

A lombhullatók mostanra már javában dobják le leveleiket, melyekkel kezdeni kell valamit. A leveleket ne hagyjuk a díszgyepen, mert károsíthatják azt, rendszeresen gereblyézzük össze, és dobjuk a komposztra a halmokat. Az égetés rossz megoldás, ha nincs komposztálónk, akkor inkább zsákoljuk be és szállítassuk el a leveleket. Jó trükk az aprítás, melyhez csak egy erősebb (inkább benzinmotoros) fűnyíró kell. Az 5-10 cm vastagon szétterített levélkupacon toljuk át többször a gépet, mely felszedi és apróra vágja a növényi hulladékot. A gyűjtőtartályból egyenesen mehet a zsákba a törmelék, mely így eredeti térfogatának a töredékére esik össze. A zúzalék szétteríthető a konyhakertben is, ahol majd ásóval beforgatva értékes tápanyagként tesz szolgálatot a termőföldben.

ht-p-plant-a-tree-in-4-steps-1.jpg

- Cserje-, és faültetés

A pázsit felfrissítésével egy időben kerülhet sor az ősszel ültetendő bokrok, cserjék, fák helyre telepítésére is. Fáknak ideális esetben 1x1 méteres, bő háromarasznyi mély, a cserjéknek 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt készítsünk. Érdemes tudatosan válogatni, mostanában sok árudában, kertészetben nagy leárazásokkal lehet találkozni, és gyakran elkövetik a kertészkedők azt a hibát, hogy az olcsó, akciós növényeket választják, ahelyett, ami ténylegesen ideális lenne a kertbe. Mindig az döntsön, hogy az adott növény igényei és a kert adottságai passzolnak-e egymáshoz, illetve lényeges, hogy mindig a növény kifejlett kori méretével számoljunk, hogy évekkel később se okozzon gondot a fa vagy cserje. Ültetés előtt a kiszemelt terület talaját ássuk fel mélyen, gyommentesítsük, és gazdagítsuk komposzt vagy szervestrágya beforgatásával. A növényeket mindig ugyanolyan mélyre ültessük, ahogy a dézsájukban, vagy a faiskolában voltak. Az ültetést kövesse alapos beöntözés!

- Hagymások

A tavasszal virágzó hagymások gumóit már ősszel el kell ültetni, hogy tavasszal pompás virágözön fogadjon minket! Aki csak tavasszal kap észbe, lemarad a csodás virágokról, hiszen ezeknek szükségük van az ún. hideghatásra, hogy tavasszal kihajtsanak. Az ültetést egészen november közepéig el lehet végezni, de nem érdemes az utolsó pillanatokra hagyni. A virághagymákat mindig szaküzletből vagy megbízható piaci árustól szerezzük be. A gumókat nyomkodjuk meg, a friss és ép darabok kemények, feszesek, a puha, benyomható példányok régiek vagy sérültek. A virághagymákat főszabály szerint olyan mélyre kell ültetni, mint amennyi a kerületük centiméterben. Jó ötlet megjelölni a hagymák helyét, mert tavaszig nem mutatják meg magukat, nehogy elfelejtsük, hogy hova kerültek, és véletlen kiássuk őket.

- Tápanyag utánpótlás

A kerti növények fejlődésük során rengeteg tápanyagot vesznek föl, időről-időre kimerítve ezzel a termőtalajt. A tápanyagokat többek közt ősszel is pótolhatjuk, például nagyobb mennyiségű érett komposzt kiszórásával, földbe forgatásával! Ezt akkor is érdemes elvégezni, ha most nem ültetünk semmit, az így gazdagított talaj tavasszal azonnal készen áll majd a növények fogadására. A parlagi ágyásokat, kiürült veteményeseket nem rossz ötlet lefedni geotextíliával, így az enyhébb őszi időben még aktív gyomok nem tudnak kihajtani és elszaporodni. A fedés egészen tavaszig kint maradhat, a geotextil átengedi a nedvességet és a levegőt, nem gátolja a talajéletet. 

- Ültetés

Sokan azt hiszik, hogy az ősz derekán már vége a konyhakerti ültetési szezonnak, pedig ez nincs így. Ilyenkor kerülhet a földbe a fokhagyma, valamint a hidegtűrő zöldségfélékből is bőven vethetünk még, például zöldsalátát, brokkolit, kelkáposztát, és káposztát, de benépesülhet a konyhakert zöldbabbal, uborkával és sütőtökkel. A dísznövényeknek sem kell búcsút mondanunk, ültessünk szabadgyökerű dáliát, árvácskát, körömvirágot, vagy kikeleti bangitát. Akik a meglepetéseket szeretik, szórjanak szét vadvirág magokat, hogy a tavasszal rendszertelenül kikelő virágok a mezők hangulatát hozzák a kertbe!

a9ce81192c8c5aa0eecff35e8a0c09c2.jpg

- Melegágyak

A kísérletező kedvű, haladó veteményezők megpróbálhatnak melegágyat készíteni, amivel a zöldségtermesztési szezon nagyban kitolható. A melegágy lényege, hogy egy egy-két arasznyi keret és egy átlátszó tető védelmében fejlődnek a zöldségek, a talaj pedig speciálisan rétegzett, és a behelyezett szervestrágyának (vagyis annak bomlásának) köszönhetően egyenletes meleg keletkezik a belső térben. Így olyan palántákkal is lehet még próbálkozni, melyek a szabadföldben már esélytelenek lennének a kihajtásra, fejlődésre. 

- Óvintézkedések

A nyárra a kertbe, vagy balkonra költöztetett cserepes, dézsás szobanövényeket lassan vigyük be a lakásba, házba, és a levelek lemosása után olyan helyre állítsuk őket, ahol kellő mennyiségű fényt kaphatnak. A teleltetést igénylő mediterrán fajokat, például a népszerű leandereket, citrusféléket, vagy a szintén közkedvelt muskátlikat is be kell költöztetni, ha rendszeresen megjelennek a hajnali fagyok. Teleltetni csak egészséges növényeket lehet, így bevitel előtt tüzetesen nézzük át őket, betegségek vagy kártevők nyomai után kutatva. Amennyiben egy példányon gyanús jeleket látunk, elkülönítve próbáljuk kezelni, gyógyítani. A balkonládák elvirágzott, elszáradt egynyári növényeit dobjuk ki, az edényekbe pedig ültessünk a szezonnak megfelelő dísznövényeket, például hangát, árvácskát, gömb krizantémot. Aki már nem akar ezzel foglalkozni, a megtisztított ládákba, edényekbe helyezzen ki 5-10 cm vastagon fenyőkéreg mulcsot, így a látvány egységes és dekoratív lesz, gondoskodást pedig nem igényel a dekoráció. A mulcs tavasszal újra felhasználható lesz az ültetések után. 

Képek: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2817939470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása