Megyeri Szabolcs kertész blogja

Növények gyerekszobákba - pro és kontra

Szólj hozzá!

A cím talán félreérthető első olvasatra, ugyanis nem a gyerekszobai növények ellen és mellett felsorakoztatott érvek következnek, hiszen mindenképpen javaslom, hogy minden gyerekszobába kerüljön valamilyen növény, akár több példány is. Azt azonban érdemes végiggondolni, hogy mit és hogyan telepítünk a csemete birodalmába, ugyanis vannak kockázatok és ellenjavallatok is. Most ugyan még dübörög a nyár, a gyerekek többsége viszonylag keveset tartózkodik a szobájában, azonban belátható időn belül kezdődik a suli, ezzel együtt pedig a beltérben töltött idő is sokkal nagyobb arányú lesz, amikor pedig egyáltalán nem mindegy, milyen mikrokörnyezet veszi körül a kisebb-nagybobb gyerekeket. És persze miért ne lehetne nyáron is dekorálni a kicsik birodalmát, hiszen most van főszezonja a színes, vidám virágoknak!

houseplants-planters-design-for-kids-10.jpg

A gyerekszobai növények köre jóval szűkebb, mint általában a szobanövényeké, a szűkítésnek pedig többféle gyakorlati oka van. Lássuk először az ellenjavallatokat!

- Kerülni kell a nagyméretű, súlyos cserépben lévő növényeket, melyek dőlésükkel veszélyforrást jelentenek, egy-egy méretesebb cserepes tizenpár kilogramm is lehet, így balesetet, sérülést okozhatnak. A nagyobb gyerekekhez, tinikhez már bekerülhetnek testesebb darabok is, ám ezek is masszív, dőlésbiztos edénybe legyenek telepítve, a legjobbak a függőleges oldalfalú, kocka vagy téglatest alakú edények, ládák.

- A gyerekszobák jellemzően nem a lakás vagy ház legnagyobb helyiségei, így a növények se legyenek túlzó méretűek, nagy, szétterülő lombozatú fajok kiszoríthatják a szoba lakóját, értékes játékteret vehetnek el. Mndig arányosítsuk a növényt a rendelkezésre álló területhez, és ha például lent már nincs hely, vessünk be falra, plafonra akasztható kaspóba telepíthető ún. ámpolnanövényeket.

brina-blum-767639-unsplash-1.jpg

- Mindenképpen kerülni kell a mérgező növényeket, fontos tudni, hogy számos közkedvelt, ártatlannak tűnő cserepes növény okozhat irritációt vagy mérgezést! Főleg a kisebbeknél reális veszély, hogy a levelet, virágot megrágcsálják, vagy a levél, hajtás megdörzsölése után például a szemükhöz, szájukhoz nyúlnak. A meglévő zöldeket azonosítsuk be és netes kereséssel győződjünk meg ártatlanságukról, új fajok beszerzésekor pedig fő szempont legyen a mérgezőség

- Szintén nem ajánlottak a szúrós, tüskés fajok, melyek balesetveszélyesek lehetnek.

final_child_room_with_plants_shutterstock_575925802.jpg

 A veszélyfaktorok elhárítása után a fő kérdés, hogy mik az ideális gyerekszobai növények? Ezeket a tanácsokat érdemes betartani szelektálás, vásárlás közben:

- Lehetőleg ne a többi szoba növényei közül válasszunk ki egyet-kettőt, hanem szerezzünk be új, direkt erre a célra vásárolt példányokat. Így a szoba lakója sem fogja úgy érezni, hogy a megunt vagy felesleges zöldek kerültek át hozzá. Persze a kis lakónak kifejezetten tetszik valamely otthon lévő növény, és az belefér a koncepcióba, semmi akadálya, hogy megkapja. 

- A gyerekszobai növények legyenek minden esetben ingergazdagok, érdekesek, nézegetnivalók, ezért keressük a szokatlan formákat, élénk színeket, esetleg a kellemes illatokat.

nevtelen.jpg

- Jó ötlet könnyen nevelhető, egyszerű igényekkel rendelkező, strapabíró növényeket összeszedni, így a gyerekekre bízhatjuk a gondozást, ez nagyban fejlesztheti a felelősség érzetüket (és jó eséllyel akkor sem történik baj, ha kimarad egy-egy öntözés).

- Ne csak "kész" növényt telepítsünk, hanem közösen vessünk magot, neveljünk palántát, így még inkább bele tudjuk vonni a kisebbeket a növénygondozásba, és jó eséllyel nagyon fogják élvezni a növényke növekedését, változását. Próbálkozhatunk zöldségfélékkel is, a terméshozam ugyan jelentéktelen, mégis nagy öröm lesz megenni a saját nevelésű paradicsomot, paprikát, babot. Kifejezetten alkalmasak a kisméretű balkonzöldségek, de illato s fűszernövényekkel is próbát lehet tenni.

 joyofplantstigerlillyquinnhome17-800x575.jpg

Végül lássunk pár konkrétabb példát! A gyerekszobába telepíthető növények közül említhető a mediterrán hangulatot árasztó, nagy tűrőképességű dracéna, a játékos formájú pénzlevelű pilea, az akár futtatásra is alkalmas márványos szobai futóka, a bájos fokföldi ibolya, a színpompás mini gerbera, a hangulatos kövirózsa, vagy az egészen egzotikus kavicsvirág. Nagyobb gyerekeknek a változatos formákban és meretekben kapható, a játékokhoz hasonlóan gyűjtésre is alkalmas kaktuszok is beválhatnak, az igazán izgalmas dolgokat kedvelő nagyobb gyerekeknek, tiniknek pedig az igazi húsevő növény, a vénusz légycsapója lehet ideális. A már említett balkonzöldségek közül bármi megfelelhet, ami méretben belefér az elképzelésbe (és a szobába, balkonra), a mediterrán fűszernövények igazi túlélők emellett dekoratívak, és a nyár utolós hónapjában még teljesen aktuálisak, valamint a bájos gyógynövények közül is lehet szemezgetni, így szóba jöhet a kamilla, a verbéna, a körömvirág vagy a zsálya. Nagyon érdekesek lehetnek a floráriuomok is, melyek valójában üvegedénybe zárt miniatűr kertek, ezeket elkészíteni is remek program, utána pedig a gondozásuk, fejlesztésük is csodás játék. A növények iránt vonzódó tizenéveseknek jó ajándék lehet egy bonsai, ami precíz és rendszeres gondozást igényel, így jó eszköze a rendszerességre, felelősségre való nevelésnek is. A nagyobb csemetéknél, akik már biztosan nem veszik a szájukba kíváncsiságból a növényi részeket, tulajdonképpen bármilyen érdekes, látványos növény elhelyezhető, aminek a tartása nem kíván különösebb szakértelmet.

Képek:innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6817889459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása