Megyeri Szabolcs kertész blogja

Sírgondozás az utolsó pillanatban!

Szólj hozzá!

Már csak egy hétvége választ el minket a Halottak Napjától, ami az év kétségtelenül legkomorabb emléknapja. A Halottak Napja szinte kötelezően temetőlátogatással jár, bár biztosan sokan a síremlékek tényleges meglátogatása nélkül is méltó módon megemlékeznek szeretteikről, a (meg)szokás azt diktálja, hogy ilyenkor kilátogassunk a sírkertbe. Gyakori eset, hogy a megemlékezők nem túl sűrűn fordulnak meg a temetőben, így a november eleji alkalom nem ritkán kisebb sokkal ér fel, mikor megpillantják a leromlott állapotú síremléket. A saját környezetemben is azt látom, hogy a fiatalabb korosztályba tartozók nem igazán aktív temetőlátogatók, sokszor pedig nagy távolságok választják el az embert a síremlékektől, így nem ritka, hogy a hantokat csupán évi egy-két alkalommal szemrevételezi valaki. Az alábbi sorok kifejezetten azoknak szólnak, akik úgy fognak most a napokban kilátogatni a temetőbe, hogy tudják, a sír nem lesz a legjobb állapotban, ezért szeretnék a kegyelet lerovása mellett az alapvető és kötelező felújítási, szépészeti teendőket is elvégezni, lehetőleg minél egyszerűbben és gyorsabban!

1200x-1.jpg

A cél tehát meglátogatott sír rendbetétele, ami alapesetben egy hosszabb folyamat, előzetes felmérésből, tervezésből, a kellékek és ültetnivalók beszerzéséből, majd a munkáltaok elvégzéséből áll. Aki ezt az elmúlt hetekben elmulasztotta, most mindenképpen egy rövidített, egyszerűsített változatot lesz kénytelen elvégezni, azonban a küldetés így sem lehetetlen!

Az első lépés, hogy valamilyen módon tudomást próbáljunk szerezni a síremlék jelenlegi állaptáról. Jó esetben ki tudunk szaladni egy pár perces felmérésre, egy-két fotó készítésére, valószínűbb azonban, hogy erre már nem lesz idő és lehetőség. Ebben az esetben felmerülhet, hogy valakit, például a temető közelében lakó rokont, ismerőst megkérjünk, hogy tegyen egy gyors látogatást, és pár mondatos körülírással vagy mobiltelefonos fotóval adjon képet a helyzetről. Amennyiben ez sem megoldható, akkor egy régebbi fotó vagy az emlékeink alapján kell megtippelni, hogy mik lehetnek a főbb feladatok. Lássunk ilyen tippeket!

A beültetés nélküli, betonnal, márvánnyal, díszkővel borított sírok esetében lesz a legkevesebb teendő, Ilyen sír esetén a kő vagy márványfelületek megtisztítása, lemosása, esetleg vegyszeres szennyeződésmentesítése lesz a feladat, valamint a sír környéki talaj gyommentesítése, tereprendezése. Ültetésre ilyen síroknál nincs is lehetőség, legfeljebb a vázákba lehet majd vágott virágot helyezni. Utóbbi igazán akkor jó ötlet, ha egy-két héten belül vissza tudunk menni kivenni az elhervadt csokrokat, különben a látvány idővel lehangoló lesz. Alternatíva lehet a száraz (szárított) virág, ami tartósabb, de szóba jöhet pár szál ízlésesebb művirág is, ezek dacolnak a legtovább az időjárással. 

198711690_ap21174612979066_t800_1.jpg

Ilyen sírok esetén a fő kellékek, melyekkel készülnünk kell: drótkefe vagy erős sörtéjű gyökérkefe, mosogatószer és szivacs, esetleg direkt síremlékek tisztításához való vegyszer, amit most a szezonjában sok helyen lehet kapni. Jó ha van nálunk gumikesztyű, egy kapa és egy gereblye a sír környéki talaj renderakásához, szemeteszsákok és egy-két guriga papírtörlő. Hasznos lehet egy metszőolló is, ha például a sír főlé nyúló faágakat, cserjehajtásokat kell megzabolázni.

Elterjedt sírtípus az is, amelynél a téglalap alakú betonszegély belső részén ültetésre alkalmas föld van, és általában itt különféle virágos dísznövények vagy kistermetű örökzöldek, törpe cserjék foglalnak helyet. Ilyen esetben számítani lehet arra, hogy jelentősebb gyomosodás fogad minket, illetve esélyes az is, hogy a beültetett növényzet rossz vagy elhalt állapotban van. Amennyiben nincs előzetes kép a hantokról, jobb a rosszabb verzióra készülni, és azzal számolni, hogy átfogóbb renoválási és ültetési feladatok várnak ránk.

Ilyen sírok esetén nagyobb felszerelésre lesz szükség. Érdemes készülni pár zsák termőfölddel, hiszen a jelenlegi közeg egy része már kimosódhatott, az állaga leromolhatott, és az ültetéshez egyébként is jó friss földet használni. Kapára, gereblyére, akár egy kisebb ásóra és egy ültetőkanálra jó eséllyel szükség lesz, és nem maradhat el a szokásos védőkesztyű sem. Legyen nálunk öntözőkanna vagy pár szélesebb szájú műanyag palack és pár darab erősebb szemetes zsák is. Hasznos és gyors megoldás lehet, ha nagyobb arányú beültetés helyett dekoratív mulcsanyaggal borítjuk a sírt, így hosszú időre biztosítható a rendezett összkép. Ehhez geotextil kell (bármely barkácsáruházban vagy kertészetben lehet kapni méterre vagy tekercsben) és néhány zsák mulcsanyag, elsősorban zúzott kő vagy jobb minőségű kéregzúzalék. Utóbbi mellett szól, hogy könnyebb, egy 80 literes zsák is csak 20 kilogramm körül van, egy átlagos dupla sírra 2-3 zsák bőségesen elegendő. A talajt egyengessük el, a nagyobb gyomokat szanáljuk, terítsük le a geotextilt, majd szórjuk ki a mulcsot és simítsuk el. Az így elkészített felületre kihelyezhetők cserepes növények, agyagtálba ültetett kompozíciók, de néhány kisebb szikla, dekorkő elhelyezésével is esztétikus látvány érhető el. A mulcsolt felületbe is lehet ültetni, amennyiben a geotextil lefektetését követően annak anyagába éles késsel, ollóval nyílásokat vágunk, majd így helyezzük be a növényt, és utána szórjuk ki a mulcsot. 

grave-full-personalisation.jpg

A hagyományos módot követve is ültethetünk, ilyenkor gyommentesítés után a talaj felső, elfáradt rétegét távolítsuk el, töltsük fel a keretet friss földdel, és kezdődhet az ültetés.  A színes virágok közül a krizantém (manapság sokféle szín és alakváltozatban kapható), a törpe őszirózsa, a kerti árvácska, az erdei ciklámen vagy például az erica októberben is ültethetők, és biztosítják a megemlékezés idejére a szép külalakot. Ha valakinek - például a lakhely és a temető miatti nagy távolság miatt - csak ritkán van lehetősége a sír látogatására, a kevésbé gondozásigényes örökzöldek a jobb választások, közülük is a törpeváltozatok és a kúszó, elterülő növekedésű fajták javasolhatók leginkább. Konkrétumokat említve jó szívvel ajánlható a havasi törpefenyő törpeváltozata, a fél méter magas gömbbé növekedő lucváltozat, az elfekvő növekedésű terülő tiszafa és az előbbihez hasonló törpe boróka. Az örökzöld dísznövények közül még a szoliterként kiváló babérmeggy, illetve a babérsom jöhetnek szóba, mindkettő átteleltethető, de inkább fagymentes, jól takart sírokra valók, a magyal pedig télen díszlik a legszebben. Az ültetés mellett a kőelemek tisztítása és a sír körüli talaj rendbetétele lehetnek még feladatok.

A harmadik gyakori típus a földhalmos sír, ezeknél nincsenek kőből, márványból készült elemek (legfeljebb a fejfa), az egész sír tulajdonképpen földből áll. Sokszor ez a sírfajta csak átmeneti, inkább a nemrégiben történt temetés után jellemző az ilyen ideiglenes állapot, de az sem ritka, hogy tartósan ilyen marad a síremlék. Az ültetésnek itt kisebb szerepe van, hiszen csak a földsáv felső részére lehet telepíteni (a lenti képen ennek ellenére az látszik, hogy az oldalsó részek is benépesíthetőek növénnyel, de ez egy bonyolultabba eljárás), az ilyen sírnál a fő feladat nagyobb felületű földborítás gyommentessé tétele, és persze a fejfa alá kerülhet ültetett vagy edénybe helyezett virág, dísznövény. A gazoláshoz kesztyűvel, gyűjtőzsákkal kell készülni, és az sem baj, ha akad egy-két zsák föld, ha esetleg pótolni kell a megcsúszott, erodált részeket. Beültetés helyett jó ötlet lehet koszorút helyezni a sírra, ez lehet bolti, de akár saját készítésű is, drótból, fenyőágakból és szárított virágokból otthon is elő lehet állítani díszes koszorút, a kevésbé gyakorlottak pedig vásárolhatnak koszorú alapot, melyre csak fel kell erősíteni a növényi díszeket, dekorációs elemeket. 

 sirok01.jpg

A lényeg, hogy ne ijedjünk meg, ha most tudatosul bennünk, hogy a holnapi, holnaputáni temetőlátogatás egyben egy kis tereprendezés, sírgondozás is lesz. A szükséges kellékek bármelyik barkácsáruházban, kertészetben beszerezhetők, de ezekben a napokban a nagyobb élelmiszerláncok üzleteiben is megkapni szinte mindent. A növényeket, ültetnivalókat - ha máshogy nem volt megoldható - jó eséllyel helyben is be lehet szerezni, majdnem minden temető közelében akad virágbolt, de október végén számos ideiglenes árus is feltűnik a sírkertek közelében, természetesen az árak ilyenkor náluk magasabbak. A munkára érkezzünk könnyű, a mozgást nem gátoló, több rétegű ruházatban, és jó ötlet készülni egy palack üdítővel vagy egy termosznyi meleg teával. Bár a legtöbb temetőben van vízvételi lehetőség, érdemes az autóba betenni egy karton olcsó, mentes ásványvizet arra az estre, ha a temetői forrás mégsem használható. Egy kis előre gondolkodással és alapos felkészüléssel biztosan megoldható lesz a feladat, ráadásul úgy tűnik, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk. 

Képek:pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9216738826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása