Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kettő az egyben kert

komment

Kedvelt reklámfogás a "2 az 1-ben" szlogen, könnyebben kedvet kapunk bármihez, ha (állítólag) több célra is használható, ilyenkor tulajdonképpen úgy érezhetjük, hogy féláron jutottunk valamihez. A reklámpszichológia csalóka, de az elv kerttervezéskor is hasznosítható, ráadásul jobb hatásfokkal, mint egy fogkrém, vagy mosogatószer esetében.

Garden_Fork_Table_2.jpg

Hogy valósulhat meg ez a kertben? Igazából csak előrelátás és praktikus gondolkás szükséges ahhoz, hogy többfunkciós birtokot hozzunk létre. Arról van szó, hogy leendő kerti növényeinket úgy válogassuk össze, hogy kettős hasznot érjünk el. Lássuk pontosabban miről van szó.

fűzfa1.jpg

Árnyékban verhetetlen, látványként nem kevésbé

Ha fát ültetünk, válasszunk olyan fajtát, mely egyszerre több tulajdonságával is szolgál minket. Fűzfát telepítve ragyogó díszhez jutunk, és a terebélyes lombok bő árnyékot fognak vetni, ami nem elhanyagolható jótétemény, elég például a jelenlegi forróságra gondolni. A fűzfa gyorsan növekszik, 3-5 éven belül koronáját már használhatjuk hűsölésre, ágai pedig akár egy komplett kerti ülőgarnitúrát is eltakarnak a perzselő napsugarak elől. Szintén jó választás a dió, ami szépsége mellett hasonlóan nagyra nő, ráadásul termése jól hasznosítható, még spórolhatunk is így a karácsonyi bejglin. A diófa a fűzzel ellentétben lassabban fejlődik, viszont hosszabb életű, így évtizedekre biztosíthatjuk vele az árnyékot, és a sütemények töltelékét. Általában igaz, hogy fák telepítésénél jobb választások azok a fajták, melyek méretüknél fogva jó árnyékolók és emellett ehető termésűek.

kep_178.jpg

Vérszilva: egzotikus és finom

Ha kisebb a kert, vagy a terv, akkor cserjék közül szemezgethetünk a kettős haszon elvének mentén. A bodza mutatós, és gyümölcséből legendásan finom szörp készülhet. A bodzának díszváltozatai is elérhetőek, ezek szebbek ugyan, de kevesebb virágot és termést hoznak. A boróka egyes fajtái rézsűk elfedésére kitűnőek (például a terülő boróka - Juniperus x media "Pfitzeriana"), más típusai pedig nagyra növő dísznövényként funkcionálhatnak. Bogyói húsok fűszereként is felhasználhatóak, sőt, vidéken borókaággal (is) szokták füstölni a disznóvágás utáni friss kolbászt és szalonnát. Ez a csinos örökzöld mindemellett még a gin és a méltán népszerű borovicska alapanyaga is, persze azért házilag szeszt főzni belőle nem egyszerű feladat. A vadrózsa sokaknak biztos nem mond sokat, de ha hozzáteszem, hogy csipkebogyó, akkor már sokkal érdekesebb. A vadrózsa termése az első őszi fagyok idején érik be, így a nyári kerti főszezon után is ékesíti a birtokot, és az ismert áldásos hatásai mellett kiváló házi lekvár, szörp készíthető belőle. A vérszilva és a vörös levelű őszibarack gyümölcsei a sima változatokhoz hasonlóan fogyaszthatóak, de különleges megjelenésük egyben dísznövénnyé is teszi őket. Ha pedig sövényt szeretne valaki, a magyalt feltétlen vegye számításba, feltűnő piros bogyói egész télen dekorálják a birtokhatárt, ráadásul nehezen áthatolható falat képez, így védelmi célokra is alkalmas.

42702936.jpg

Őrző-védő, és hangulatos a magyal

Chamomile.JPG

A kamilla örök sláger: szép és gyógyít

Különböző fűszer-, és gyógynövények is duplán hasznosíthatóak. A kamilla bájos virágai bárhol jól mutatnak, a belőlük készült tea jótékony hatásait pedig azt hiszem nem kell hosszasan taglalni. A körömvirágot Angliában egyenesen dísznövényként kezelik, gyorsan sarjadó virágai bearanyozzák a kertet, gyógynövényként pedg roppant sokoldalú. A kakukkfű sem épp csúnya, és nem mellékesen az illatával is hódít, a kerítés mellé, vagy az ajtóhoz vezető út mentén elhelyezve aromájával kényezteti a betérőket. A levendula szemet gyönyörködtető lilasága csak az egyik hasznos tulajdonsága, szintén illatos növény, és szárítva hatásos és természetes molyűző, de akár nyugtató aromaterápiás fürdőhöz is felhasználhatjuk.

chair-and-lavender.jpg

Levendula mellett pihenni fantasztikus

A felsorolás még hosszan volna folytatható, de ahhoz kevés lenne egy poszt terjedelme. Így végezetül egy jótanácsot hadd adjak. Mikor kertet tervezünk, gondolkodjunk előre, és a szépséget próbáljuk kombinálni a praktikummal is. Sokan rövidre zárják a kerti növényválasztást azzal, hogy bemennek az első útba eső kertészeti árudába, és összeválogatják a szemre éppen akkor megtetsző növényeket, palántákat. Kevés odafigyeléssel és utánjárással viszont élhető, hasznosítható, és többfunkciós zöld életteret álmodhatunk magunk köré.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr624629622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2012.07.05. 21:23:22

Végülis teljesen logikus, hogy így legyenek a növények kiválasztva, de gondolom sokan tényleg csak random összehányják, amit kitalálnak. Viszont szívesenolvasnék olyat, hogy a kert-telen városiak hasonló ötlet alapján miket válogathatnának össze a lakásba.

egy maréknyi dollár 2012.07.05. 22:25:34

Szinte minden van a tanyán azokból, amiket említettél.Sajnos a fűzfám(a törzse már25-30 cm átmérőjű volt) kiszáradt pár éve, egy - a mostanihoz hasonló - pokoli nyáron.Volt ott össze-vissza locsolgatva minden, de ezek szerint nem jutott elég víz neki.Legjobb, ha az embernek van hozzá egy tava vagy patakja - az hiányzik.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása