Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tűz a bugaci ősborókásban

Szólj hozzá!

Szomorú hétvégéje volt a mostani a hazai növényvilágnak, heves tűzvészben elpusztult a bugaci ősborókás jó része. A Kiskunsági Nemzeti Park területén található ősborókás több száz hektárnyi területen kapott lángra, a tűzoltók még hétfőn is keresték és oltották a parázsló gócokat.


 

De mi is az az ősborókás? A boróka (Juniperus communis) egy 3-5 méter magasra növő örökzöld cserje, a ciprusfélék családjába tartozik. Az egész északi féltekén honos, és bár  a magyarországi éghajlatnál kissé hűvösebbet kedveli, nálunk is sokfelé megtalálható. Kétlaki növény, növekedése lassú, fényigénye nagy. Hazánkban virágzása május közepén esedékes, így a tűzvész szép látványtól fosztotta meg a virágzásra kíváncsi természetbarátokat. A boróka népies elnevezései közé tartozik a borovicska, a röviditalok kedvelőinek így biztos ismerősebb, akinek pedig ez semmit nem mond, annak én mondom, hogy a borovicska egy igencsak kedvelt tömény szeszesital, Szlovákiában afféle nemzeti büszkeség, mint nálunk az Unicum. 

 

Alapos pusztítás

Bár a boróka a legelterjedtebb ciprusféle, a bugaci ősborókás különleges, mivel jégkorszaki reliktum (maradvány), ráadásul az ősborókás nem csupán a Juniperus communis csoportba rendeződött együttese, hanem egy növénytársulás, melyet a boróka és a fehér nyár (Populus alba) alkotnak. A borókás-nyáras (Junipero-populetum) így több szempontból egyedülálló, ráadásul ebben a formájában védett, ezért különlegesen fájó a mostani pusztítás, amit a tűz végzett.

 

Ilyen volt

A tűz okát jelen sorok írásakor még vizsgálják, de ilyen esetekben sosem lehet kizárni az emberi hibát, ezért ez az esemény is legyen figyelmeztetés a túrázóknak, kirándulóknak, és tulajdonképpen mindenkinek, hogy egy eldobott cigarettacsikk, egy szakszerűtlenül eloltott tábortűz, illetve általánosságban a kellő odafigyelés hiánya nagy értékeket tehetnek tönkre.  

Borovicska alapanyag

Képek: innen,innen, innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr124482848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása