Megyeri Szabolcs kertész blogja

Nyárvarázs a kertben

1 komment

Érdekes, hogy egyes növények felhasználási területe földrajzi elhelyezkedés alapján vizsgálva mennyire eltérő lehet. Míg Angliában a körömvirág az egyik legelterjedtebb kerti dísznövény, addig itthon a kertekben ritkán látni, mi inkább gyógynövényként ismerjük, persze természetes medicinaként a szigetországban is használatos. A körömvirág sokoldalú növény, ha ezt eddig nem tudták, feltétlen olvassanak tovább!

 

A körömvirágot a fiatalabbak is ismerik, köszönhető ez annak, hogy tévesen az terjedt el, hogy friss tetoválások kezelésére a belőle készült krém a legjobb szer. Bár a körömvirág valóban bír hámosító, bőrápoló hatással, maga a krém vazelin alapú, így a tetoválásokat elzárja levegőtől, amivel több kárt okoz, mint hasznot. Ettől függetlenül a körömvirág – és ez nem reprezentatív felmérés eredménye – a kamilla után a leginkább ismert gyógynövény. Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol régóta termesztik gyógy-, és kultúrnövényként egyaránt, a rendszertan iránt érdeklődők kedvéért a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe, és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik.

 

A körömvirág nem csupán hasznos, de kimondottan szép növény is, sárgás-narancsos színezetű virágzata igazi meleg, nyári hangulatot ad a kertnek. A Calendula officinalis egynyári, magjait legkorábban márciusban ültethetjük, de szakaszos ültetéssel egész nyárra virágzó mezőt varázsolhatunk a kertbe, sőt, balkonon is próbálkozhatunk vele. Gyorsan terjed, ha egyszer a birtokra telepítettük, nagy valószínűséggel többször nem kell majd ültetni, elhullajtott magjai a jövő évben kikelnek. Földjét nem szükséges trágyázni, jól elvan a tápanyagban szegényebb talajban is, és félárnyékos helyeken is megmarad. Ha gyerekekkel szeretnénk megszerettetni a kertészkedést, jó választás, mivel a magok hamar kikelnek, látványos siker érhető el vele.

 

Szedni először június környékén, tehát éppen mostanában lehet, érdemes a gyűjtést napsütéses, jó időben megejteni, gyógyhatása ekkor lesz a legerősebb. A népi gyógyászatban az egyik legismertebb és legtöbbször használt növény, elsősorban hámosító, sebgyógyító hatásáról híres, nyugtatja, szépíti a bőrt, általános bőrápolásra is kiváló, de például méhcsípés (pontosabban szúrás) okozta irritációra is jó ellenszer. Sérülések, horzsolások, vágott sebek, vagy épp napégés kezelésére érdemes a házipatikába egy tégely jó minőségű körömvirágkrémet beszerezni. Teaként, belsőleg alkalmazva a különféle gyomor és bélbántalmak kúrálója, egyes kutatások szerint pedig hatékony rákmegelőző szer. A kozmetikai iparban is fontos alapanyag krémekhez, kenőcsökhöz használják.

 

Magát a növényt persze elsősorban szépsége és könnyű nevelhetősége miatt ajánlom a kertekbe, de vállalkozó kedvűek a leszedett virágzatból házilag is készíthetnek körömvirágkrémet.

 

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr924554033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsa. 2012.05.31. 21:45:42

Köszönöm, érdekes írás!
Kiegészítés: állítólag elűzi a fonálférgeket és csalogatja a megporzó rovarokat.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása