Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hat csodás, egzotikus gyümölcs minden kertbe!

komment

 A boltban megfizethetetlen az alma, ízetlen a szilva, löttyedt a barack? Sebaj, térjünk át a saját gyümölcs termesztésére, így kikerülünk a hagyományos ellátási lánc fogáságából, saját nevelésű, ezért ellenőrzött hátterű, akár bio minőségű gyümölcsöt nyerhetünk, mindeközben pedig pénztárcánkat is kímélhetjük!

Persze a gyümölcsfa gondozás nem csak játék és mese, de semmi probléma, minden lépésben segítek Önnek! Kövesse, olvassa gyümölcsfa csemetékről szóló cikksorozatomat, és rövid úton képbe kerülhet!

A hagyományos, megszokott, jól ismert gyümölcsök mellett sokaknak támad gusztusa különféle egzotikus fajokra, fajtákra is, hiszen jó érzés olykor kilépni az alma-körte-szilva komfortzónából, és izgalmas csemegék után kutatni. Nincs ez másképp a termesztést illetően sem, sokan gondolkodnak úgy, hogy szívesen próbát tennének valamilyen unortodox gyümölccsel, ám ezek jellemzően ismeretlenek, gondozási leírásaik is kurták vagy hiányosak, illetve tartja magát az a félig-meddig tévhit is, hogy ami egzotikus, az problémás, nehezen nevelhető. Aki ilyesmiben gondolkodik, épp jó helyen jár, a mai gyümölcsös epizódban ugyanis pár olyan érdekes, különleges, de a magyar kertekben sikerrel nevelhető gyümölcstermő kerül terítékre, melyeket bátran merek ajánlani a kísérletező kedvű hobbikertészeknek. 

rowan-4522444_960_720.jpg

Az arónia vagy (fekete) berkenye egy erdei gyümölcs, és annak ellenére, hogy az ilyen címkével ellátott termések kapósak, a berkenyének valahogy eddig nem sikerült teret hódítania. Akik mégis tartják, általában egyszerűen a szépsége miatt ültetik, hiszen kompakt méretével, markáns megjelenésével a birtok üde színfoltja lehet, ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fekete berkenye termése ízletes és egészséges nassolnivaló! Beltartalmi értéke kiváló, bogyótermése C-vitaminban kiemelkedően gazdag, cukortartalma szintén kimagasló, egyszerűen szólva édes és finom. A fekete berkenye másfél-két méter magas, ívelt hajtásokkal rendelkező cserje, mely illatos, fehér virágait késő tavasszal hozza. Kompakt bokor formájú, de akár törzses fácska is nevelhető belőle, a díszkerti jellegű birtokokon sem fog kilógni a látványból. Környezeti igényei átlagosak, vízigénye közepes, a talajt tekintve az enyhén savanyú közeget kedveli, ezt az igényét bolti, zsákos savanyú termőföld adagolásával könnyen ki lehet elégíteni. A berkenye összességében egy problémamentesen kezelhető, kezdő kertbarátoknak is bátran ajánlható cserje, melynek kártevői, betegségei szinte nincsenek, ezért telepítésével a háziak nem vesznek a nyakukba szerteágazó feladatokat.

 

datolyaszilva.jpg

A datolyaszilva vagy sokkal viccesebb nevén kakiszilva szintén nem túlságosan elterjedt a honi kertekben, ami remélhetőleg változik a közeljövőben, hiszen egy minden szempontból kiegyensúlyozott és hálás gyümölcstermőről van szó. A datolyaszilva egy kis, kezelhető méretű gyümölcsfa, mely kisebb kertekbe is bátran ajánlható, akár szűkebb utcafrontokon is remekül mutat. A kakiszilva bár egzotikus gyümölcstermőként él a közvélekedésben, fagyállósága jó, a magyar teleket károsodás nélkül átvészeli, metszése roppant egyszerű, gyümölcse pedig igazán finom csemege, mely felüdülés a hagyományos kerti gyümölcsök között. Vagyis egyáltalán nem egy nehézkesen tartható, vagy kényeskedő gyümölcstermő, kezdők is remekül elboldogulnak vele. Mindezek mellett a datolyaszilva faként is igen kellemes látvány, kicsi vagy közepes méretű fává vagy bokorrá is nevelhető. A kakiszilva, vagy további nevein sharongyümölcs, esetleg hurma közepes alma méretű hol gömbölyded, hol kissé szögletes alakú narancssárgás termés, melyet mindenképp teljes érettségi állapotban kell fogyasztani, ezelőtt ugyanis csersavban gazdag, fanyar, kellemetlen ízű. Éretten azonban lédús, túláradóan édes, tömény ízvilágú gyümölcs, ízében és állagában is emlékeztet a sárgabarackra. A termés ősszel szedhető, a gyümölcsök sokáig a fákon maradhatnak, ilyenkor nagyon dekoratívak is. A kakiszilva utóérő, vagyis leszedés után még ajánlatos lehet várni a fogyasztással, mikor viszont elérte az érettséget, ne habozzunk, mert utána csak pár napig marad ízletes.

 

naspolya.jpg

naspolya egy lombhullató fa vagy bokor, melynek óriás változatai körülbelül hat méter magasra nőnek meg, az egyszerű fajták ennél jóval kisebbek. Virágzata élénkfehér, a szirmok májustól júniusig dekorálnak. Jellegzetes, batyu alakú, összetéveszthetetlen gyümölcse C-vitaminban gazdag, vastag héjuk gyakran berepedezik. Fogyasztásuk kifejezetten egészséges, hiszen magas a kalcium-, és vastartalmuk, erősítik a csontokat és gyulladáscsökkentő hatásuk is ismert. A termés utóérő, novemberben szüretelhető, majd leszedése után decemberig szépen beérik, tehát épp a legzordabb téli időszakban válik ehetővé. A gyümölcs íze különleges, semmihez sem hasonlítható, omlós és puha. Felhasználási köre széles, a nyers fogyasztás mellett süteményekhez, desszertekhez használhatóak fel a szemek, de a naspolyából lekvár, dzsem is készülhet. A naspolya tartása nem túl bonyolult, kezdők is elboldogulnak vele. A bokor a napfényes, meleg fekvésű területeken érzi magát a legjobban, felnőttkorában a honi teleket óvintézkedések alkalmazása nélkül átvészeli. A talaj iránt nem igényes, de az igazán bőséges terméshez gazdag tápanyag ellátottság szükséges, ami szervestrágya, komposzt, vagy speciális földkeverék adagolásával biztosítható. A naspolyát rendszeresen kell öntözni, de betegségei kisszámúak, egészséges, életerős csemete ültetésével a növényvédelmi feladatok minimálisra szoríthatóak, az esetleges betegségek ellen tavaszi lemosó permetezéssel lehet védekezni. A naspolya metszése nagyon egyszerű, csak az elöregedett ágak eltávolításából áll.

 

goji.jpg

A goji bogyó neve nem ismeretlen a reformétkezés hívei jól ismerik sok éve, hiszen a bioboltok polcain kiemelt helyet kap, de számos egészséges étel (müzlik például) régóta hirdetik magukat goji bogyó tartalmukkal.  Azt már jóval kevesebben tudják, hogy ez a nagyra értékelt bogyós termésű cserje nálunk is sikerrel nevelhető! A goji bogyó tulajdonképpen az ördögcérna nemesített változata, Kínából származik, ahol már évezredek óta gyógyhatású növényként tartják számon. A goji bogyót sűrű ágrendszere alkalmassá teszi sövényként való felhasználásra is, de kisebb méretű szoliternövényként is meghonosítható a kert fókuszponti részén. Apró, lila virágai májustól folyamatosan dekorálnak, a bogyók pedig augusztus és október között érnek be. A goji bokor nevelése és gondozása kimondottan egyszerű, bátortalan hobbikertészeknek is biztosra mondható vele a siker.  A közeg iránt igénytelen növény, szinte bármilyen, az átlagostól nem túlságosan elütő kerti talajban szépen fejlődik, napos helyen érzi magát a legjobban, öntözést pedig alig igényel, persze aszályos nyári hetekben ajánlott öntözni. A kártevőkkel szemben ellenálló, betegségek jellemzően nem támadják, gondozási feladati közül egyedül a metszés említésre méltó, az egyszerűen elvégezhető ifjító, ritkító metszésről nem szabad megfeledkezni.

 

mirtuszdio.jpg

A mirtuszdió már az egzotikus gyümölcsök mélyvizében lubickol, a hazai kertekben igazán ritkaságszámba megy, termését is alig látni a boltok polcain, növényként pedig még kevesebbszer lehet vele összefutni, ugyanakkor beszerezhető hazánkban is. Mindennek ellenére ez az izgalmas növény kifejezetten problémamentesen nevelhető a hazai kertekben, aki pedig biztos forrásból származó, egészséges csemetéket tud beszerezni, gazdag terméssel számolhat. A mirtuszdió megjelenését tekintve nagyjából két méter magasra cseperedő örökzöld bokor, mely díszítőértékét egész évben megtartja. Látványos virágai egész nyáron díszítenek, és ami igazán különleges, hogy a virágok nem csak szépek, de ehetőek is! A mirtuszdió télállósága gyenge, az elmúlt évekhez hasonló enyhébb teleket akár a szabadban is átvészelheti, de sokkal jobb ötlet cserépben, dézsában nevelni, így teleltetésével a növény túlélése teljes mértékben biztosítható. A mirtuszdió nevelése vitán felül egyszerű, igazán kevés gondoskodást igényel. Kedveli a napos területeket, és megköveteli a rendszeres öntözést! Kártevők és növénybetegségek jellemzően nem támadják, növényvédelemre, még prevenciós permetezésre sincs szükség. Metszése kimerül az elhalt, elszáradt hajtások eltávolításában. A mirtuszdió termése édes-savanykás ízvilágú, kissé az ananászhoz hasonló, C-vitaminban gazdag, alkalmas ivólevek, édességek, fagylaltok készítéséhez, de természetesen nyersen is fogyasztható.

 

homoktovis.jpg

homoktövis őshonos lombhullató cserjénk, ami szinte minden talajon megél, ezért nevelése semmilyen kihívást nem támaszt gondozója felé, betegségei kisszámúak, főképp levéltetvek és szürkepenész szokta támadni, melyek könnyen visszaverhetők. Nagy tűrőképességének ellenére a természetben egyre kevesebb helyen található meg, ugyanakkor a jó értelemben vett igénytelensége miatt előszeretettel alkalmazzák utcafronti földsávokban, városi utak mentén, parkokban, közterületeken. Nem csak szívóssága teszi erre alkalmassá, hanem magas dekorációs értéke, bogyói ugyanis majd' az egész télen a növényen maradnak, így a színhiányos hetekben igencsak kellemes látványt nyújtanak. A termés ehető, sőt igazoltan gyógyhatású, emiatt egyre több kiskertben bukkan fel. Kerti alkalmazása mellett szól, hogy tüskéssége miatt remek védelmi funkciójú sövény válhat belőle kerítés mellé, vagy ahelyett is ültethető. Nagy termetű bokorrá fejlődik, levelei ezüstös zöldek, keskenyek. A homoktövis a jó víz és levegő gazdálkodású, nem túl kötött talajt kedveli, így ültetésekor érdemes a kitermelt földet részben friss, zsákos termőfölddel pótolni.  Homoktövis sövény telepítésekor a megfelelő tőtávolság 1,5-2 méter. Fontos megemlíteni, hogy a homoktövis kétlaki növény, ezért megbízható forrásból érdemes csak töveket vásárolni, ahol termős és porzós változatot is kínálnak. A termős és porzós fajták aránya 9 az 1-hez legyen. 

 

Még több érdekes, egzotikus gyümölcstermőről olvashat IDE KATTINTVA

 

 Az őszi gyümölcsfa ültetés gyakorlati lépéseiről EBBEN a bejegyzésemben írtam bővebben, ha még nem tette, olvassa el!

 

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2616258688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2020.11.23. 13:36:17

Nahát, meg mertem volna esküdni arra, hogy csipkebogyó van a gojibogyóhoz rakott fényképen. Ugyan gojibogyót még életemben se láttam, de fura, hogy ennyire hasonlít a csipkebogyóra...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása