Megyeri Szabolcs kertész blogja

Veteményezés öt egyszerű lépésben

Szólj hozzá!

Itt a tavasz, sőt, már nem is az eleje, hanem épp most léptünk át a középső kikeleti hónapba, így a kerti munkák egyre aktuálisabbak. Bár az idő épp most nem kellemes, várhatóan hamarosan tartósan 10 Celsius fölé emelkedik a nappali hőmérséklet, ami azt jelenti, hogy a konyhakerti termesztés belátható időn belül elkezdhető. De vajon minden kertben van veteményes? Nem valószínű, de ez ellen lehet tenni, egy veteményeskert kialakítása ugyanis egyetlen hétvége alatt kivitelezhető, utána pedig a növénynevelés egyáltalán nem nehéz, sőt, inkább szórakoztató és sikerélményekkel kecsegtető elfoglaltság. Az alábbi tanácsok tehát azoknak szólnak elsősorban, akik eddig egyáltalán nem neveltek haszonnövényeket a kertjükben, de most szeretnék elkezdeni, azonban nincsenek tisztában az első lépésekkel!

article17_header_1000x580.jpg

Egy: találd meg a veteményes helyét!

A kezdők egyik legáltalánosabb hibája, hogy nem megfelelő helyre álmodják meg a kiskertet. Gyakran oda kerül a veteményes, ahol épp van egy kis szabad hely a kertben, ahol "nem zavar", ahol nem rontja a látképet. Ez azért nem jó az esetek többségében, mert az ilyen félreeső kertrészek jellemzően nem a legjobb adottságokkal rendelkeznek, a zöldségeknek pedig sok napfényre és meleg fekvésre biztosan szükségük lesz. Nem szabad tehát árnyékba, takarásba tervezni az ágyást, kerülni kell a huzatos sarkokat, vagy a nehezen megközelíthető zugokat. Amennyiben nincs más alkalmas hely, bizony a gyepből vagy a díszágyásokból kell valamennyit feláldozni, különben a veteményes hozama csekély vagy semennyi sem lesz. Érdemes továbbá a ház bejáratához közel helyezni az ágyást, így akár főzés közben is könnyen ki lehet szaladni friss terményért. Jó ötlet az is, ha kültéri járólapokból kis utat alakítunk ki a veteményes és a ház között, így nedves, esős időben is könnyen, tisztán ki lehet futni oda. A méretet illetően kezdésként egy kisszobányi terület (8-12 nm) bőségesen elegendő szokott lenni.

Kettő: készítsd elő a talajt!

A kerti talaj nem minden esetben felel meg a zöldségeknek, fűszereknek, hiszen a haszonnövényeknek többféle igényük van a talajjal szemben, és ami jó a fűnek vagy pár tő egynyári virágnak, az nem biztos, hogy megfelel az uborkának, káposztának, paprikának! Elsőként a kijelölt területen a talajt alaposan, legalább 30-50 centi mélyen fel kell ásni, eközben az ott lévő gyomokat, növényi maradványokat, köveket el kell távolítani. A következő a tápanyagok kihelyezése, erre az érett komposzt vagy a szervestrágya tökéletes. A tápanyagot a területen szét kell teríteni, és ásóval a talajba kell forgatni. Amennyiben a talaj túl kötött vagy túlságosan laza (agyagos vagy homokos például), akkor komposzt, zsákos termőföld, perlit adagolásával javítható a közeg állaga. Amennyiben az előkészített ágyásba még egy-két hétig nem kerülnek magok vagy palánták, érdemes lefedni geotextillel (és az anyagot több ponton súlyokkal rögzíteni), így a gyomosodás tökéletesen megelőzhető!

letoltes.jpg

Három: vetőanyag, palánta beszerzés

A vetőmagok között is vannak minőségi különbségek, így nem mindegy, hogy a hipermarketbe a szezonális aktualitás miatt kihelyezett magokból, vagy a kertészetek, gazdaboltok kínálatából választunk. A magok árai között húsbavágó eltérés általában nincs, így érdemes mindig szaküzletben vásárolni, még ha ott kicsit borsosabbak is az árak. Az is fontos, hogy a mag ne legyen túl régi, idővel csökken ugyanis a kihajtási arány, tehát a túl régen csomagolt vetőanyagból kevesebb palánta és csekélyebb termés várható. A csomagolás idejét a tasakon mindig megtalálni, keressük ezt az információt! Palántát is inkább piacról, szakboltból vásároljunk, a hajtatott növényeknél ugyanis fontos, hogy hogyan tárolták, kezelték őket az eladásig, a nagyáruházi példányok sokszor legyengült állapotban kerülnek a kosárba, így esetükben erősebb a betegségre való hajlam.

Négy: válassz tudatosan!

A kezdő kertészkedők sokszor úgy választanak zöldséget, hogy nincsenek teljesen tisztában az adott faj környezeti, ápolási igényeivel és azt sem tudják biztosan, hogy mekkora hely kell nekik. Elsőre érdemes a könnyebben nevelhető, "üzembiztosabb" zöldségek közül válogatni, így jó ötlet a paradicsom, a paprika, a bab, az uborka, a retek, vagy a fejessaláta. Palánták esetében választhatók az ún. oltott palánták, melyek kertészeti változatok, több fajta előnyeit ötvözik, így ellenállóbbak, életerősebbek, és bővebben termők lesznek, ugyanakkor áruk ennek megfelelően érezhetően magasabb. A vetőmagok esetében választhatók az ún. csávázott magok, melyek speciális kezelést kaptak, így szintén ellenállóbbak betegségekkel, baktériumokkal szemben, ugyanakkor mivel vegyi kezelésben részesültek a biokertészeti elvásároknak nem tesznek eleget. A rendelkezésre álló helyet is alaposan fel kell mérni, kis veteményesbe ne válasszunk tököt, dinnyét vagy éppen káposztaféléket, mert nem fog más elférni, vagy a szűk telepítés miatt a növények gyengébbek, satnyábbak lesznek. Egy kezdő, átlagos méretű veteményesbe általában 3-5 zöldségféle elegendő, felesleges túlzásokba esni, a túl sok zöldség nem csak szűkösen fér el, de az eltérő gondozási igény miatt túl sok feladatot is ad, így a kezdeti lelkesedés hamar lelohadhat.

backyard-vegetable-garden-1525293686.jpg

Öt: Ültess, gondozz szabályosan!

Az ültetés, vetés a jól előkészített talajba szinte gyermekjáték, ám ügyelni kell arra, hogy betartsuk az egyes zöldségfélékre vonatkozó előírásokat! Alaposan olvassuk el a mag tasakján az információkat, vagy tájékozódjunk az interneten, szakkönyvekből a vetés specifikus tudnivalóiról. Tartsuk be vetési mélységet, a sortávolságot és a tőtávolságot! A ritkásan vetett vetemény helypazarló, a zsúfolt pedig gyenge, erőtlen zöldségeket, vagy az összeboruló lombozat miatt gombás megbetegedéseket idézhet elő. Az egyes zöldségek esetében nagyban eltérő adatok lehetnek az előbbiek tekintetében, ne keverjük össze ezeket! Gyakori hiba kezdőktől, hogy afféle önjáró dolognak tekintik a konyhakertet, amit a vetés után nagyjából magára lehet hagyni, és majd idővel csak le kell szakítani az ízletes termést. A valóságban szinte minden zöldségféle folymatos felügyeletet és ápolást kíván, ügyelni kell a gyommentességre, a megfelelő mennyiségű és gyakoriságú öntözésre, és szinte biztosan lesznek kezelendő növénybetegségek vagy eltávolítandó rovarkártevők. Veteményes kert kialakítása előtt ezért mérlegeljük, hogy lesz-e elegendő időnk, energiánk vagy például türelmünk ezen teendők elvégzésére, ezek hiányában ugyanis a sikerélmény nem garantálható!

A következő hetekben rendszeresen jelentkezem konyhakerti tanácsokkal és ötletekkel, érdemes követni a blogot, ezt a jobb felső sarokban lévő "követés" gomb megnyomásával lehet megtenni (csak a blog.hu rendszerébe regisztrált és bejelentkezett látogatóknak érhető el).

Képek: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7517796061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása