Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szeptember a kertben, avagy mit tegyek ősz elején?

Szólj hozzá!

A szeptemberrel beléptünk az ültetési, kertápolási főszezonba, így a nyár viszonylagos tétlensége után a türelmetlenebb kertbarátok most bőségesen válogathatnak a teendők közül. A hónap eddig igazán elkényeztetett minket az időjárást tekintve, és a meleg napok az előrejelzések szerint még kitartanak legalább a jövő hét végégig, de a lehűlés is csak azt jelenti majd, hogy a kinti munkákhoz még kedvezőbb 20-22 celsiusos idő következik a későbbiekben. Így tehát minden adott ahhoz, hogy a kertben vagy a balkonon tevékenykedjünk, de vajon mik a legfőbb feladatok szeptemberben? Olvasson tovább, és ez is kiderül!

 grass-534873_960_720.jpg

Gyepápolás.

A nyári meleg és intenzív használat miatt tömörödött talajt és a foltokban kikopott gyepet ideje felfrissíteni. A talajlazításhoz elég csupán egy vasvilla, melyet araszonként le kell szúrni, és a nyelet jól megmozgatni előre-hátra. Érdemes beszerezni egy gyepszellőztető gereblyét is, melyet egyszerű használni, nagyobb fűfelülethez pedig okos megoldás a gyepszellőztető gép bérlése. A kopásokat felülvetéssel tüntethetjük el, az erősen károsodott gyepfelületet pedig akár teljes egészében újravethetjük, ez azonban nagyobb munka, hiszen a terület felásásával, gyommentesítésével jár, ráadásul a vetés után legalább két hétig csak minimálisan lehet használatba venni az érintett részt. Frappáns megoldás lehet a gyepszőnyegezés, ami azonnal birtokba vehető pázsitot nyújt, ám jóval drágább is, és a lefektetéshez vagy tapasztalat, szakértelem, vagy szakértő segítsége kell.  Hasznos felkészülés a télre a fűvel kapcsolatban a kálium túlsúlyos gyeptrágyázás, mely nagyban elősegíti a jövő évi csodás pázsitot! Szeptemberben még nem lehet elhagyni a fűnyírást, de ritkíthatjuk a gyakoriságot.

 compost-419261_960_720.jpg

Komposztálás

A komposztálás az egyik leggyakrabban felbukkanó kerti téma, melynek most az ad aktualitást, hogy 2021 január elsejétől kezdve az avarégetés az egész országban tilos lesz. Így az ősszel felgyűlő zöldhulladék eltüntetése a jövőben szinte csak a komposztálással lesz lehetséges, ezért bölcs dolog idejekorán belekezdeni, hogy ne jövőre kelljen kapkodni vele. A komposztálás nem kíván nagy induló befektetést, a legegyszerűbb, ha négy jó mélyre leszúrt fémrúd köré dróthálót feszítünk ki, és ebbe halmozzuk a leveleket, nyesedéket, metszés maradékot. Természetesen ezerféle módon állítható elő komposztláda, használhatunk raklapokat, maradék faanyagot, de bolti komposztálót is vásárolhatunk. A jól kezelt komposztnak nincs kellemetlen szaga, és a látvány sem lesz zavaró, ha megfelelően eldugott szegletbe telepítjük a komposztálót. Jó hír, hogy a konyhai hulladék egy része is komposztálható (például a növényi maradékok, zöldséghéjak, megromlott gyümölcsök, a kávézacc, a kezeletlen kartonpapír), így szemeteskukában is több hely maradhat. A komposztkupacból fél-egy év múlva a kertben felhasználható értékes tápanyag, humusz válik majd.  

Konyhakert

A veteményesnek sem kell magára maradnia, a hónap közepéig kerülhet a talajba a hónapos retek vagy a galambbegy saláta melyekből még a tél előtt fogyasztható termés lesz. A hosszabb távra tervezők vethetik a spenót és sóska magokat, ahogy szintén áttelelhet a most vetett saláta és kelkáposzta. Aki idén már nem veteményezne, felkészítheti a konyhakertet a következő szezonra. Egy alapos, mélyreható ásás és gyommentesítés után szervestrágya vagy komposzt kihelyezésével, beforgatásával lehet biztosítani a megfelelő tápanyag ellátottságot a jövő tavaszi terményeknek. Az is remek megoldás, ha a felásott területre szétterítjük a szeptemberi fűnyírások nyesedékét, ez természetes mulcsként fogja megóvni a talajt gyomosodástól, és komposztként is hasznot hoz. Szintén kiváló ötlet a mustár vetése, még annak is, aki nem szeretne belőle fogyasztani, a mustárnak ugyanis más kedvező hatásai is vannak, elsősorban a talajt tekintve. Hogy mik ezek, azt IDE KATTINTVA lehet elolvasni ebben a régebbi bejegyzésemben!

 box-hedge-topiary-869073_960_720.jpg

Sövénytelepítés

A szeptember számos ültetési feladatot tartogat, ezek közül most a sövénytelepítést emelném ki, ez ugyanis az egyik leglátványosabb eredménnyel járó, és a praktikumot tekintve az egyik leghasznosabb teendő. A sövény lehet dísz, belső térelválasztó, vagy akár hatékony védvonal is, de sövénnyel jótékonyan takarhatók a nem túl mutatós kerti elemek, mint például a lemezgarázs, az omladozó fészer, vagy éppen a kutyatolaett. A sövénytelepítés titka a jól átgondolt faj-, és fajtaválasztás, sövényféléből ugyanis annyi van, mint égen a csillag. Alacsonyra, magasra növő, tömött vagy szellősebb, oszlopos egyedekből álló vagy homogén sort alkotó, tüskés vagy tüskétlen, ehető termésű vagy épp télen is dekoráló típus, és a sor még folytatható lenne. A leginkább kerülendő hiba az első megtetsző faj, vagy a legakciósabb árú típus gyors megvásárlása, ugyanis sokkal fontosabb az árnál és az első benyomásnál a funkcionalitás, a hosszútávú használhatóság és az optimális kezelhetőség. Sövénysor ültetésénél a legjobb módszer a hosszanti ültetőárok kiásása, így lehet majd a legkönnyebben szabályos, egyenes sort kialakítani a tövekből, és a gyökereknek is jobbat tesz a jobban felásott ültetési terület. A sövény növények telepítését ajánlott a hónap végéig elintézni, így még bőven lesz idejük begyökeresedni és megerősödni az ősz végi, téli hidegek beállta előtt.

Tavaszi hagymások

A tavaszi hagymások hagyományosan az iskolaidő kezdetétől telepíthetők, egészen az ősz második harmadáig. A most elültetendő, de csak majd tavasszal virágzó hagymások a kikeleti időszak legszebb növényei, azonban ha most elmulasztjuk a kihelyezést, később azt már nem pótolhatjuk, a téli ún. hideghatás nélkül ezek ugyanis nem hajtanak ki. Érdemes úgy válogatni a hagymások közül, hogy a virágzás idejét tekintve változatosak legyenek, ezek a virágok ugyanis nem virágoznak hosszan, így akkor járunk el jól, ha vegyesen ültetünk, így a virágszezon hetekre is kitolható. A hagymák ültetési mélysége papírforma szerint a hagyma kerületének centiben mért adata, és az is fontos, hogy fejjel, vagyis csúccsal felfele kerüljenek a talajba. A hagymák minden tápanyagot tartalmaznak, így trágyázni vagy öntözni őket most egyáltalán nem szükséges, az elültetett hagymák tavaszig semmilyen gondoskodást nem igényelnek. A tavaszi hagymásokról készült korábban egy átfogó bejegyzésem, melyet az érdeklődők IDE KATTINTVA olvashatnak el. 

 pathway-2289978_960_720.jpg

Szezonzárás

A bevezetőben említett számos különféle növényápolási feladat nem mindenkit érint, hiszen sokan vannak, akik a kerti szezont egyszerűen lezárják a nyár elmúltával, és ezzel nincs is gond. Ilyenkor is el kell végezni ugyanakkor egy sor teendőt, hiszen magunk ellen dolgoznánk, ha csak úgy magára hagynánk a területet tavaszig. A gyep ápolását ilyenkor sem szabad abbahagyni, a fűnyírásokat október közepéig folytatni kell, valamint a sövények, díszcserjék alakító, formázó metszését is el kell végezni. A veteményes szezon a fentebb már említett  felásás és nyesedékes takarás abszolválásával lezárható. Fontos a védendő kerti elemek biztonságba helyezése, a fa és műanyag kerti bútorok a hónap végén már zárt helyre kerülhetnek, ahogy a különféle dísztárgyakat is inkább szedjük össze, és tegyük el fedett helyre, az ősz közepén érkező hajnali fagyok ezekben kárt tehetnek. A kerti szerszámok is nyugalomba vonulhatnak, az ásót, gereblyét, kapát szárazon, letisztítva tegyük el. A szeptemberi melegben, ha a csapadék mennyisége indokolja, még öntözzük a növényeket, főleg az újonnan telepített példányokat. A nyárra kihelyezett cserepes dísznövényeket lassan vigyük beltérbe, ahogy a balkonon ideiglenes lakó, hidegre érzékenyebb példányokat is költöztessük a négy fal közé. Amennyiben vannak felújítási munkák, még most, a kellemes időjárás alatt végezzük el ezeket, például a kerítés megerősítését, festését, a műkő elemek csiszolását, a fa felületek csiszolását és lakkozását, festését. Az elvirágzott egynyáriakat szedjük fel, szebbek már nem lesznek, pár hét múlva pedig szomorú látványt nyújtanak majd. Az üres ágyásokat ássuk fel, majd gereblyézzük el, és ha tavaszig nem kívánjuk használni, akkor mulcsozzuk ezeket, így a látvány is kellemes lesz, és a gyomok sem verik fel a területet.

 Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4716199516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása