Megyeri Szabolcs kertész blogja

Télen is életteli kertek

Szólj hozzá!

Az ősz minden komorsága ellenére az egyik legszínesebb időszaka az évnek, a csodásan elszíneződő lombok ezekben a hetekben napról-napra változó látképpel kápráztatják el a járókelőket és a kerttulajdonosokat. Hamarosan azonban a levélhullásnak is vége lesz, és ahogy menetelünk a télbe, a látvány is egyre inkább szürkébb, komorabb, színtelenebb lesz. Nem feltétlen kell azonban lemondani a színekről és a szívmelengető hangulatról, ha gondoskodunk róla, hogy a téli kerti látkép is üdítő, vidám, hangulatos legyen!

 winter-garden-color.jpg

Mivel még az ültetési szezonban vagyunk, nem késő, hogy pár új fajt telepítsünk a kertbe, célzottan olyanokat, melyek a következő hónapokban is látványosak lesznek. Persze egy zsenge csemetétől csodát nem várhatunk, de a kert egyébként is hosszútávú műfaj, tehát gondoljunk már most az elkövetkezendő őszökre, telekre! Emellett az is egy lehetőség, hogy ún. koros, előnevelt csemetét választunk és ültetünk, ezek a növények már telepítéskor méretesek, lombosak, díszítőértékük azonnal magas, így akár már az idei szezonban teljesen betölthetik funkciójukat. Na de mit válasszunk?

 letoltes.jpg

A cserjék közül a téli esztétika érdekében érdemes a télizöld vagy az örökzöld fajok közül válogatni. Az örökzöld növények egész évben megtartják leveleiket, a télizöld típusok pedig a tél utolsó szakaszáig lombosak maradnak, így tulajdonképpen egész évben díszítenek. A magyal, a fagyal, a babérsom, vagy a madárbirs a hideg hónapokban is virítanak, valamint a babérmeggyel, a puszpánggal, vagy a borókával is hasonló hatást lehet elérni. Érdekes alternatíva lehet a gyep részbeni helyettesítése alacsony termetű örökzöld talajtakaró cserjékkel, így például az aktívan nem használt előkert, vagy utcafronti földsáv télen sem lesz kopottas, foltos küllemű! Ugyanerre a célra alkalmazhatók örökzöld futónövények is, melyek többsége a talajon is remekül boldogul, fedőképességük pedig kiemelkedő. Szóba jöhet többek közt a borostyán, a vadszőlő vagy a futólonc.

Említést érdemelnek még a tűlevelűek, vagyis a fenyőfélék, melyek az év végén egyébént is mindig aktuéálisak a közelgő karácsony miatt, persze most nem vágott faként, hanem kerti növényként kerülnek említésre. A fenyőfélék egyedi hangulatot kölcsönöznek, megjelenésük igazán megnyugtató és kellemes, bármiylen kerti látképbe jól beilleszthetők. A hagyományos, de nagyon sokoldalú (akár sövénnyé is formázható) luc mellett érdemes megnézni az olyan extrább változatokat, mint például a nordmann fenyő, a gömb ezüstfenyő, a himalájai selyemfenyő, a törpe szerb luc, a kanadai hemlokfenyő, vagy a törpe japán erdeifenyő.

 images.jpg

Nem csak cserjék, virágos növények is akadnak, melyek télen is megtartják szépségüket, így például üde színfolt lehet a fagyos kertben a sokféle szín és alakváltozatban kapható krizantém, a kedves megjelenésű hunyor, a bájos erica, vagy az év elején virágzó ezüst akácia. Külön említést érdemel a roppant esztétikus kikeleti bangita, mely megérdemelné, hogy népszerűbb legyen a hazai kertekben! A bangitafélék általában korán borulnak virágba, egyes fajtáik akár már januárban is kihajtanak, változatos színű virágaik az egész terület hangulatát megváltoztatják. A téli jázmin 2-3 méter magasra is felkúszhat, decembertől nyíló sárga virágaival így vidám, színes zuhatagot képezhet például a teraszon, vagy egy filagóriára, pergolára terelve. A hangafélék családjába tartozó csarab is kiváló téli dísz, a novemberi nyílást követően virágai lassan halványulnak el, akár egészen a tél végéig is kitarthatnak. A csarab hálás dísznövény, jól bírja a mostoha körülményeket, öntözését azonban ajánlott lágyított vízzel elvégezni.

 letoltes_1.jpg

A téli kert ugyanakkor nem csak növényekkel tehető színesebbé, bátran engedjünk teret fantáziánknak, és egyéb dekorációt is készíthetünk! A kopaszodó fákra, a terasz elemeire kerülhetnek tobozból, színes vesszőkből font koszorúk, és egyéb kézműves kreálmányok, a kiürült balkonládákba, dézsákba telepítsünk bolyhos, bársonyos mohát, vagy szórjuk fel azok talaját vörös kéregmulccsal. A balkonnál maradva üvegedényekbe, cseréptálakba színes termésekből, szárított virágszirmokból, vadgesztenyéből állíthatunk össze érdekes kompozíciókat! A kertben csodás hangulat hozható létre megvíilágítással, a korai sötét így nem veszi majd el a kedvet a nézelődéstől vagy a kintléttől. A funkcionális fényforrások mellett a vessünk be atmoszférateremtő, derengő világító elemeket, a birtok fókuszponti növényeit pedig világítsuk meg erősebben különféle kültéri reflektorokkal. A Mikulás ünnep és karácsony közeledtével bátran alkossunk szezonális dekorációt, használjunk színes fényfüzéreket, vagy figurális dekorációkat. Ne szegje kedvünket a giccsbe hajló díszítés sem, inkább legyen kissé giccses a látvány, mint sötét és komor! A manapság visszafogott áron kapható napelemes világítótestek használatával még a rezsiszámla sem növekedni, igaz a fény nem tart ki egész éjjel, de bőven elég, ha a sötétedés és a lefekvés közti időszakban láthatók a fények!

Képek: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5217966612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása