Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szerszámok ébresztője!

Szólj hozzá!

A tavasz már itt van a kanyarban, mi sem jelzi ezt jobban, mint az épp most is ragyogó napsütés, és a kellemes tizenpár celsiusos hőfok. Persze a kerti munkákhoz még korán van, de pár alapozó műveletnek már akár most is neki lehet veselkedni. Az egyik ilyen a kerti eszközök, szerszámok átnézése, javítása, szerelése, szezonra való felkészítése. Azon most már felesleges elmélkedni, hogy mit kellett volna tenni ősszel, az időben visszautazni nem tudunk, így a jelen állapotokkal kell kezdeni valamit. Ha az eszközök megtisztítva, átolajozva, száraz, fedett helyen töltötték a hideg hónapokat, akkor nagy valószínűséggel nem sok feladat lesz. Amennyiben nem voltunk ilyen előrelátóak, biztos lesz tennivaló. Lássuk, mik lehetnek ezek!

cat_gardentools.jpg

 

Az első lépés a tisztítás! A felületeket (ásó, kapa, gereblye feje) mossuk le, majd egy erős gyökérkefével dörzsöljük le az esetlegesen ott ragadt szennyeződéseket. A rozsdafoltokat drótkefével vagy csiszolással tüntethetjük el. Ásó, kapa esetén fontos az élesség, az egyenes felület, így a csorbákat kalapáljuk ki. Üllő persze nincs a legtöbb háztartásban, de helyette megteszi egy balta tompa fele is, vagy egy olyan masszív betonfelület, amire rá tudjuk illeszteni a kezelni való részt. A kovácsmunkához egy méretesebb kalapács kell majd, maga az egyengetés nem agysebészet, bárkinek menni fog egyből. Ha már egyenesek az élek, következzen az élezés. Ehhez nedvesített köszörűkövet vegyünk elő, de a géppel szívesebben dolgozók egy sarokcsiszolóval is dolgozhatnak, ehhez a művelethez azonban használjunk vastag védőkesztyűt és védőszemüveget. 

Hasonlóan fontos az eszközök nyeleinek karbantartása, hiszen ez a rész találkozik a kezünkkel, nem mindegy tehát, hogy milyen. A fanyelek tartóssága nem örökkévaló, ezért ezeknél keressünk repedéseket, korhadásnyomokat (főleg közvetlenül a szerszám fejénél), ha pedig vannak ilyenek, inkább cseréljük, a munka közben eltörő nyél nem csak bosszantó, de balesetveszélyes is. Amennyiben cserére lesz szükség, érdemes alaposabban körülnézni, ugyanis számtalan fajtából választhatunk. Fa és műanyag nyelek is kaphatók, fából is többféle áll rendelkezésre, vannak fémmel megerősített végű fanyelek, és népszerűek a különféle módon hajlított, ergonomikus nyelek. Sokan szeretik a markolatban végződő ásónyeleket, én magam is az ilyenre esküszöm, a nyél így a szokásosnál rövidebb, vagyis könnyebb, a végén található markolat pedig az eszköz kihúzását, valamint gödörásásnál a nyélvég lenyomását is sokkal könnyebbé teszi. 

A nyél rögzítése is fontos tényező. Főleg az öregebb, örökölt eszközöknél ez egyszerűen egy szeg, jó ötlet ezeket facsavarra cserélni, melyek erősebbek, de a szaküzletekben fillérekért kaphatóak direkt szerszámfejek ékelésére való kisméretű fém ékek, ezek is jó választások. A magam részéről azokat a szerszámfejeket szeretem a legjobban, melyeknél a fém részen egy átmenő csavarral lehet rögzíteni a fejet, így a legkisebb annak az esélye, hogy munka közben leessen, lerepüljön a fejrész.

2_original.jpg

A korróziót egy olajos ronggyal való átkenéssel előzhetjük meg, de az elfekvő gépzsír is bevethető. A fanyeleket mossuk le, dörzsöljük át mosogatószeres vízzel, majd finom csiszolópapírral tüntessük el a szálkákat. A műanyag nyelek csupán egy zsírtalanító, alapos, mosószeres lemosást igényelnek. Különösen fontos a balta vizsgálata, ez a legsúlyosabb, ezért a legbalesetveszélyesebb eszköz, sose lötyögjön, járjon le a feje. Ha nem rögzül biztosan a nyélen, és nem is tudjuk megszorítani, inkább vásároljunk újat, tudom ajánlani az egy idomból készült baltát, ezzel sosem lesz gond.

Szinte minden szerszámféléből lehet kapni rozsdamentes acélból készült változatot. Ezek jellemzően drágábbak, ugyanakkor a feledékeny vagy kissé rendetlen hobbikertészeknek jó választások, mert nem indul meg a rozsdásodás, ha párszor a szabad ég alatt marad az eszköz. 

 

DSC_0014.JPG

Ideig-óráig megteszi az ékeléses rögzítés is

SAM_3354.JPG

Az ilyen állapotút már felesleges javítgatni

Az élezés még fontosabb a metszőollóknál, az életlen vágófelület nem csupán a munkát nehezíti meg, de szinte biztosan kárt tesz a növényekben is (a roncsolt felületek egyenes utat jelentenek a megbetegedésekhez). Élezni fenőkővel, vagy drágább, de hatékony, külön erre a célra készült szerszámélezővel is lehet. A metszőolló rugója is kardinális kérdés, a márkásabb daraboknál ez cserélhető, ami rövid úton megoldhatja a gondokat. A vágóéleket összeszorító csavart húzzuk meg, hogy precíz lehessen a vágás. A spirálrugókat elég kis kefével megtisztítani, ha szennyezettek, a lemezrugóhoz a petróleumos áztatás az üdvözítő.

A nagyon rossz állapotban lévő ollókat inkább nyugdíjazzuk, és szerezzünk be helyettük újakat. Metszőollóra ne sajnáljuk a pénzt, főleg ha gyakran kell majd használnunk, a pár ezressel többe kerülő, márkanévvel is ellátott darabok általában jobbak, és rendszerint lehet hozzájuk alkatrészt kapni, így később egy hiányzó rugó vagy csavar nem jelenti az olló pályafutásának végét.

Talán felesleges bohém ötletnek tűnik, de érdemes megfontolni az elektromos metszőolló beszerzését, ha a kertészkedő idős, vagy gyenge kezű (például hölgy), de akkor is jó ötlet az ilyesmi, ha valakinek a keze betegség, ízületi probléma miatt erőtlen. Ezek az ollók egy akkumulátor működtette motorral operálnak, egy ravasz meghúzásával történik meg a vágás. Az áruk persze nem alacsony, de ha valakinek nem bírja a keze a hagyományos metszőollót, próbáljon ki egy ilyet!

 

g2440000000000000002d11ea8498b1d2bbf080e74c0d59f4a1e8c44b97.jpg

Kisebb kéziszerszámoknak ideális választás a mágneses tartó!

Külön kategóriát jelentenek a motoros kerti gépek, a fűnyírótól a láncfűrészen keresztül a sövényvágóig. Mivel magam sem vagyok gépész, az ilyen berendezések karbantartásához gyakorlati tanácsot nem tudok adni, azt viszont melegen ajánlom, hogy aki nem szakképzett szerelő, az inkább vigye ezeket a gépeket szervizbe, az otthoni (mekk-)mesterkedésnek ugyanis gyakran nagyobb károkozás a vége, mintha szaki nézte volna át elsőre. Arról nem is beszélve, hogy ezek a gépek balesetveszélyessé válhatnak, ha szakszerűtlenül vannak karbantartva, így még egyszer: irány a szerviz gond esetén. Mivel a műhelyeken a szezon elején lerohanják a hobbikertészek, érdemes minél hamarabb sort ejteni a reparálásra, aki még februárban adja le a fűnyírót, rotakapát, az jobb eséllyel használhatja azt már márciusban. 

 

tumblr_m48etxLsFF1rtuq4fo1_500.jpg

Ne csak javítsuk a meglévőt, hanem még időben gondoljuk át, mire lehet majd szükség tavasszal, és a hiányzó darabokat szerezzük be mihamarabb! A tél végi  leárazásokon gyakran jóval kedvezőbb áron lehet hozzájutni a boltok tavalyról maradt elfekvő készletéhez, márciustól kezdve beindul a szezon, így a kerti felszerelések ára is biztosan megemelkedik majd!

Kihagyhatatlan még a tárolás kérdése. Ha eddig nem tettük, jelöljünk ki az eszközöknek egy fedett, ideális esetben zárható helyet, ahol sem illetéktelenek, sem gyerekek nem férnek hozzájuk. Munka után mindig szedjük össze a szerszámokat, és legalább egy öblítéssel tisztítsuk meg azokat, majd rakjuk a helyükre. 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9915476552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása