Megyeri Szabolcs kertész blogja

Karácsonyfák a fenyőn túl

komment

A december egyébként is a karácsony jegyében telik, de így egy nappal Szenteste előtt már egyszerűen nem lehet más témával előhozakodni, mint a karácsony. Ezért meg sem próbálok valamilyen egyéb, éppen aktuális kertészeti témát felhozni, már csak azért sem, mert ilyesmiből egyébként is hiány van december végén. Az elmúlt hetekben szó volt a vágott és az élő karácsonyfákról is, ám ezzel a két kiszereléssel még nem ér véget a karácsonyfa témaköre, mert akadnak egyéb alternatívák is. Persze, a műfenyő, vághatnánk rá egyből, de azért a helyzet ennél összetettebb, hiszen a plasztik fenyő nem egyedüli kiváltója a hagyományos karácsonyfáknak. Ezért most egy olyan válogatás következik, melyből azok is meríthetnek ötletet, akik az utolsó pillanatban, tehát most ébredtek rá a karácsonyfa hiányára, vagy esetleg szánt szándékkal valami szokásostól eltérő ünnepi díszt keresnek. 

22451.jpg

Az első ötletcsokor egy alternatív fa válogatás. Ilyenből százával keringenek képek az interneten, az alábbiak sem feltétlen lesznek újak a gyakorlott karácsonyozóknak, viszont itt most olyanokat gyűjtöttem össze, melyek ténylegesen kivitelezhetők, nem pedig csupán tetszetős, de megvalósíthatatlan design játékok.

A második variáció a grincsfa, ami egy pár éve divatos karácsonyi kiegészítő, de nem ritkán ez maga a karácsonyfa, ugyanis akár kétméteres változatban is elkészíthető, bár tény, hogy kis méretben jobban mutat. A házi grincsfa alapanyaga többféle lehet, készülhet egyszerűen méretre nyesett örökzöldek (tuja vagy fenyőfélék) ágaiból, de ha még egyszerűbben szeretné valaki elintézni, akkor egyetlen komplett növényt kell átalakítani, ehhez alanyként a zanót vagy a leylandi ciprus lesz a megfelelő (azzal viszont számolni kell, hogy az élő növény nem feltétlen éli túl a dolgot, főleg ha pár hétig a lakásban marad). A készítés menete elviekben egyszerű, vékony dróttal vagy madzaggal összeszorítva az ágakat, hajtásokat, felfelé vékonyodó csúcsos alakot kell kialakítani, úgy, hogy a vége lefelé kanyarodjon, manósipka formát felvéve. A díszítés teljesen ízlés kérdése, akár már a kötöző madzagra is lehet gyöngyöket fűzni, lehet gazdagon díszíteni, vagy minimál stílusban alkotni.

A következő ötlet a minikarácsonyfa, ami nevesítve nem más, mint a cukorsüvegfenyő, ami az egyik legkedveltebb kerti törpefenyő fajta, de így az ünnepekkor remek helyettesítője lehet a nagy fának, hiszen szakasztott olyan, mint egy átlagos fenyő, csak éppen 40-60 centiméter magas. A cukorsüvegfenyő élő, konténeres növényként kapható, így rá is vonatkozik mindaz, amit már korábban is leírtam a dézsás karácsonyfák kezeléséről. A cukorsüvegfenyő nagy előnye, hogy az ünnep után kint tartva, vagy akár kiültetve remek kültéri dísznövény lesz, növekedési üteme extrém lassú, kis mérete okán pedig a legapróbb kertekben, előkertekben is elfér, sőt, sziklakertekbe is szokás ültetni!

tree-ftd.jpg

Utolsóként maradtak a műfenyők, melyek eléggé megosztóak, de tény, hogy egyre többen választják ezeket. A jellemzően műanyagból készülő élettelen karácsonyfák előnyei teljesen nyilvánvalók. Tartósak, sok éven keresztül felhasználhatók, és választásukkal megelőzhetők a valódi fenyőkkel járó vesződségek, nincs minden évben fárasztó válogatás, hazacipelés, tárolás, törzsfaragás, levélhullás, és így tovább. A műfák többé-kevésbé környezetbarátok is, mert annak ellenére, hogy műanyagból készültek, sokéves használati ciklusukkal nem terhelik túlzottan a környezetet. Bár nincs a kezemben erre vonatkozó tudományos igényű felmérés (talán nem is létezik ilyen) de úgy saccolnám, hogy a műfenyő és a termesztésből származó vágott fenyő ökológiai lábnyoma nagyjából egy szinten van. Az persze jobbára illúzió, hogy minden műfenyő megment egy valódit, hisz ehhez a műfenyők nagyarányú térhódítása lenne szükséges, de egyelőre ilyesmi nem látszik. Hátrányként jelentkezik természetesen, hogy a műfenyőnek nincs illata, jellemzően nem olyan szép, mint egy igazi fenyő, és sokaknak egyszerűen hangulatromboló dolog. Ár tekintetében a mesterséges fa széles skálán mozog, a hipermarketekben kínált darabok egyszerűek, olcsók, de egy valóban mutatós műfa roppant drága is lehet. Az igazán luxuskivitelű műfenyők beépített világítással is rendelkeznek, így izzósorról sem kell gondoskodni, ízlés kérdése, hogy vonzó-e az ilyesmi.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7914507952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása