Megyeri Szabolcs kertész blogja

Májusi feladatlista a kertben

Szólj hozzá!

Májusban már tombol a tavasz, az idő kellemes, bár olykor hirtelen záporok, vagy hajnali fagyok tarkítják az időjárási képet, de tagadhatatlan, hogy végre itt a kerti munkák ideje. Aki szeret odakint tenni-venni, most igazán elemében érezheti magát, hiszen bőséges kínálatból lehet válogatni a teendők terén. Vannak persze kötelező és erősen ajánlott feladatok is, így érdemes ezekkel kezdeni, hogy utána következhessenek az esztétikai jellegű vagy éppen pihentető tennivalók. Nézzük át, mik a fontosabb lépések májusban!

garden-5315602_960_720.jpg

- A fűnyírást most már tegyük rendszeressé, de ezt nem is kell külön kihangsúlyozni, hiszen aki áprilisban még nem foglalkozott a fűvel, most azt tapasztalhatja, hogy a meleg és a csapadék erős növekedésre serkentette a fűszálakat. A vágási magasságot az évszaknak megfelelően 3-5 centiméter közé állítsuk be, egyelőre nem érdemes katonásan rövidre nyírni a gyepet. Még mindig nem késő a kopár, kikopott foltokat felülvetni fűmaggal! A vetés előtt az érintett területeket gyommentesíteni szükséges, és jó ötlet kapával fellazítani, majd talppal óvatosan szintezni, tömöríteni a közeget, ezután ki is lehet szórni a magokat. Aki gyors megoldást szeretne, lefektethet gyepszőnyeget, de nem szabad elfeledkezni a szegélyek kialakításáról, különben a szélek besárgulnak, elhalnak. A gyepszőnyegezés a magasabb ár, és a gyepszőnyeg kényessége miatt inkább kisebb területeken, előkertekben, rövid sávokon jó megoldás.

- Májusban nem csak a kultúrnövények indulnak gyors fejlődésnek, a gyomok is ugyanilyen tempóban szaporodnak és fejlődnek, így a május kis túlzással a gazolás hónapja is egyben. A zsenge palántákat, nemrégiben kiültetett dísznövényeket, cserjéket aktívan védeni kell, az agresszív gyomnövények ugyanis elvonják tőlük a nedvességet és a tápanyagokat, így a májusi hetekben rendszeresen, pár naponta ellenőrizzük az érzékenyebb területeket, és azonnal lépjünk akcióba szükség esetén. A gyomokat kézi kiszedéssel vagy kapálással tüntethetjük el a leghatékonyabban. Sokat segít a mulcsolás, mely jó hatásfokkal akadályozza meg a gazok fejlődését, a fákat, törzses cserjéket pedig ún. tányérba kell ültetni, vagyis egy 50-70 centiméteres, mulccsal feltöltött kör közepébe. Ez nem csak a gyomoktól védi meg a fiatal növényt, de a fűnyírás is könnyebb és veszélytelenebb lesz, nem tudjuk ugyanis a nehéz géppel véletlen kidönteni a fát, vagy felsérteni a törzset.

- A palántáknál maradva - mivel májusban ültetjük ki a legtöbbet - fokozottan figyeljünk a megfelelő öntözésre, mely a fiatal növények kezdeti növekedési szakaszában kiemelten fontos. Ha van, kapcsoljuk be az automata öntözőrendszert, ha nincs, akkor a természetes csapadéktól függően, minél gyakrabban nedvesítsük a növények talaját. Jó ötlet bevetni a takarékos és feledékenység ellen hatásos csepegtető öntözést, ami folyamatos vízellátottságot biztosít minimális veszteség mellett. Ehhez csak egy szakboltokban kapható rugalmas, sűrűn kilyuggatott tömlő kell, amit elvezetünk a növények között a veteményesben, majd a végét a kerti csaphoz rögzítjük, és a vizet megnyitjuk.

seedling-5009286_640.jpg

- A korán virágzó tavaszi hagymások mostanra szinte biztosan elnyíltak, így két lehetőség áll előttünk. Az egyik, hogy a gumókat felszedjük, és hűvös helyen, ládában, szalmával, homokkal takarva pihentetjük őket az ősz elejéig. A másik, hogy a helyükön hagyjuk őket, ahol vígan ellesznek az őszi fejlődésindulásig, így azonban a helyükre nem tudunk más dísznövényt telepíteni, vagyis egész nyáron csupasz föld lesz az ágyásuk. A nyáron virágzó hagymásokat viszont pont mostanában lehet kiültetni, akár egy menetben helyet cserélve a felszedett kikeleti társaikkal. Érdemes ezekről a növényekről tájékozódni, ismertségük ugyanis sokkal gyengébb, mint tavaszi társaiké, szépségük azonba nem marad el azoktól.

- Májusban szezonváltás van a balkonládákban, és a teraszon elhelyezett edényekben is, most már telepíthetők a színes egynyáriak, hogy vidám kavalkádjukkal dekorálják a házat, erkélyt, és persze a kertet is. Szintén itt az ideje a muskátlik és petúniák ültetésének, ezek a klasszikus dísznövények hosszan fogják díszíteni az ablakpárkányokat, balkonokat! A kerti ágyásokba kikerülhetnek a friss rózsatövek, melyek szintén több hónapon keresztül fognak virágozni. Ültessünk minél több színes virágot a mikrokörnyezetünkbe, hogy javítsuk a hangulatunkat, a mostani nem túl vidám általános helyzetben ez különösen hasznos lépés! A virágok ráadásul nem csupán szépek, de feladatot is adnak, így mindig lesz indok pepecselni valamivel a szabad levegőn.

ivy-529767_960_720.jpg

- A szabadgyökerű fákat már ne vásároljuk meg és ültessük el, májustól kezdve csak a konténeres, földlabdás kiszerelésű csemeték alkalmasak a telepítésre, ezek ugyanis 90% feletti eséllyel gyökeresednek be, és maradnak tartós lakói a kertnek, míg a szabadgyökerűek egyre kevésbé lesznek sikeresek a gyökerezésben. A konténeresek ráadásul sokkal könnyebben ültethetők, kezdő kertbarátok az év egyéb szakaszaiban is mindig inkább ezek mellett döntsenek.

- Számos kertben fészkelő madár költ a tavasz végén, így a metszés, formázó nyírás és egyéb munkák közben fordítsunk figyelmet arra, hogy ne háborgassuk őket, vagy hogy ne tegyünk kárt a fészkükben! Sokat segíthetünk a szárnyasoknak, ha egy alacsony peremű, magasabb helyre kitett tálba vizet töltünk nekik, így mindig tudnak fürdeni és inni. Ne a talajszintre tegyük az itatót, mert így a vadászó macskáknak kedveznénk. Etetni már nem szükséges, sőt kifejezetten nem ajánlott a madarakat, májusban már rengeteg élelmet találnak maguktól is, a mesterséges etetéssel csak összezavarnánk őket.

tit-4228129_960_720.jpg

- A melegedő idő kedvez a kerti tó növényeinek is, a vízi fajokat most kezdhetjük kiültetni. Fontos a megfelelő választás, a vízi növények sem egyformák, nem mindegy, hogy a partra, sekély vagy mélyebb vízbe kerül az adott növényfaj, ha összekeverjük, hogy melyik hová való, akkor szinte biztosan pusztulás lesz a vége. A kerti tó építéséről egy korábbi bejegyzésemben írtam, melyet IDE KATTINTVA lehet elolvasni, melegen ajánlom mindenkinek, aki ilyen műtárgy kialakításában gondolkodik, ugyanis sem az építés, sem a fenntartás nem egyszerű és problémamentes, így érdemes tájékozódni a munka megkezdése előtt.

Képek: pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5316519004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása