Megyeri Szabolcs kertész blogja

Karácsonyfaszezon: mindent a vágott fenyőkről

komment

Idén türelmesen kivártam a Mikulás ünnepet az első karácsonyos poszttal, számolva azzal, hogy sokaknak az egész ünnepi készülődés inkább teher, így nem akarják, hogy minden csatornán ez folyjon eléjük. Most azonban már, akárhogy számoljuk is, bő két hét van hátra karácsonyig, nem lehet tehát mellőzni a témát. Kertészeti megközelítésből a karácsony természetesen főképpen a karácsonyfából áll, ezért most is (mint sok éve már minden decemberben) egy kis karácsonyi fenyő gyorstalpaló következik most, főképpen a mit, milyet, mekkorát, és a hol kérdésekre koncentrálva.

 karacsonyfa_rendeles_megyeri_kerteszet.jpg

 

Ha karácsonyfáról van szó, az első alapvető választási lehetőség a kiszerelés milyensége, magyarán, hogy vágott vagy élő fenyőt szeretnénk. Jelen írásomban a vágott fenyők tudnivalóit szedtem össze, hamarosan pedig az élő, konténeres karácsonyfákról is érkezik egy rövid értekezés. 

Lássuk akkor a vágott verziót! Miért pont ezt válasszuk? Hát mert ez a legnépszerűbb, ami több okra vezethető visszaNagyjából az ezredfordulóig kifejezetten unikum jellegű volt, ha valaki élő, dézsás fenyőt vitt a lakásába, hiszen annak többféle gyakorlati hátránya volt és van most is.

Az élő fenyőt hét, legfeljebb tíz napig lehet bent tárolni, edénye és földje miatt nehéz mozgatni, igazán nagy példányokat nem lehet beszerezni belőlük (és ha igen, azok akár mázsásak is lehetnek), de a fő ok, hogy a dézsás fenyő lényegi vonása, hogy karácsony után kiültethető (kiültetendő) a kertbe. Kertje viszont nem mindenkinek van, és ha van is, nem biztos, hogy évente egy-egy új fenyővel kívánja szaporítani a kinti növényállományát.

A vágott fenyő ezzel szemben egyszer használatos, ami a fentieket tekintve kifejezetten előnyös A vágott fák mozgatása, szállítása, tárolása is jóval egyszerűbb, és akár 3 méteres, igazán hatalmas példányok is beszerezhetők belőlük. Szintén igaz, hogy a vágott fenyők kínálata mindig nagyobb, a legtöbb árusnál a három kedvenc fajta (luc, ezüst, nordmann) mellett még legalább másik 2-3 fajta található.

Nagyjából megáll az az érv is, hogy a vágott fák olcsóbbak, bár ez az állítás csak részben igaz, hiszen a mindig kedvező árú luc mellett azért akadnak borsosabb árakon kínált fajták is. Mindenesetre a jó öreg vágott lucfenyővel akárki egyszerűen és viszonylag olcsón megoldhatja a karácsonyfa kérdését, ez pedig nagyon is gyakori szempont.  

 

6.jpg

Szegény fenyők! Gyakori az ilyen fájdalmas felsóhajtás, ha a vágott fenyőkről van szó, és alapvetően tényleg van abban valami szomorú, hogy egy fa életét áldozzuk fel azért, hogy színes-szagos dekorációként töltse utolsó heteit a lakásunkban. Tudni kell azonban, hogy a vágott fák 99%-a mezőgazdasági termesztésből származik, így gyakorlatilag ugyanolyan haszonnövények, mint a búza vagy az árpa. A vágott fenyő ellen felhozhatók erkölcsi jellegű érvek, az azonban biztos, hogy ezen növények kivágásával nem az erdőket, a természetet károsítjuk. 

 1992193.jpg

 

Mik a vágott fenyőfa vásárlás trükkjei? Trükkökre sajnos szükség lesz, mivel az utcai árusoknál nem ritka, hogy kisebb-nagyobb fortélyokkal gyengébb minőségű darabokat próbálnak a vevőnek elsózni. Aki utcai árusnál vagy kertészetben vesz vágott fát, annak alapvetően kétféle szempontot kell szem előtt tartania: a fa legyen szép/formás, és legyen friss. A szépség szubjektív, de nagyjából mindenki tudja, hogy miről van szó, legyen dús, formás, szabályos alakú, tömött ágrendszerű a növény. A frissesség pedig azért fontos, mert a régebben kivágott, már összeszáradt vagy száradófélben lévő fák hamar lehullatják majd leveleiket, így jelentősen lerövidülhet az az időszak, míg a karácsonyfa valóban dekoratív lesz a nappaliban.

 

Tipp: mindenki a tökéletes alakú fákat keresi, ám a legtöbb szobában végül úgyis a fal mellé vagy a sarokba kerül a karácsonyfa. Ilyen módon egyáltalán nem súlyos gond, ha az egyik oldala kicsit ritkásabb, vagy hiányzik egy-két ága. Ugyanakkor az ilyen "hibás" példányokra jobban lehet árkorrekciót érvényesíteni (vagyis alkudni) ezért az árérzékenyebb vásárlók, akik otthon úgysem térbe állítják a fát, nyugodtan keressék ezeket a kishibás példányokat!

 

Az árusnál ne csak látványra vizsgáljuk meg a fákat, vessünk be mi is pár trükköt a jó választás érdekében! A fenyő törzsét függőlegesen tartva csapjuk közepes erővel a földhöz egyszer-kétszer a növényt, és ha levélhullást látunk, akkor a fa már szárad, így keressünk másikat. Szintén a nedvességtartalmat mutatja a levélteszt, melyet akár észrevétlenül is el lehet végezni, ha például az árus nem nézi jó szemmel az alaposabb vizsgálódást. Ennek során egyszerűen hajlítsuk meg a tűleveleket ujjbeggyel, majd engedjük el hirtelen. Ha a levél fürgén, rugószerűen kipattan, kiegyenesedik, akkor nedvdús és friss, de ha kettétörik, vagy csak lassan áll vissza, akkor száraz a növény, és leveleit túl hamar elveszti majd. Mindenképp kerüljük az előre becsomagolt fákat, ezzel jellemzően valamilyen esztétikai hiányosságot próbálnak leplezni az árusok. 

 

Tipp: remek ötlet és hasznos előrelátás a favásárláshoz magunkkal vinni a talpat, sok helyen ugyanis fillérekért bele is faragják a törzset ebbe (van erre egy mókás, ceruzafaragóhoz hasonló gép, de sok helyen egyszerűen előveszik a baltát, fűrészt). Így egycsapásra megspórolható a legendásan idegesítő és mindig az utolsó pillanatra hagyott otthoni faragás.

 

x-mas_khamsin-01a.jpg

 

Megvan a fa, mit kezdjünk vele szentestéig? A szállítás az első neuralgikus pont, érdemes behálózva vagy összekötözve az autóba tuszkolni a fát, hogy ne törjük le az ágait. A kocsira is gondoljunk, a fenyő hónapok múlva is visszaköszönő tűlevelekkel terítheti be az üléseket, de ragacsos, makacs gyantát is csorgathat, ezért eleve egy kidobásra ítélt lepedővel, vagy egy méretes nejlonfóliával készüljünk a hazavitelre. Ha már otthon van a fa, egyszerűen állítsuk egy hűvös, védett helyre. A vágott fenyő már úgyis - hogy is mondjam szépen - halott, így fényre nincs többé szüksége, de a frissességét, tartósságát kitolhatjuk, ha nedves újságpapírral burkoljuk. Tárolási helynek remek a pince, a garázs, vagy akár a kert egyik sarka. Amit mindenképp kerüljünk, az a fa beltéri tárolása, így ugyanis nagyon lerövidítjük a dekoratív időszakát, magyarul gyorsan kiszárad, és 24-ére már erősen kopaszodni fog. 

A vágott karácsonyfával mindenkinek az a szándéka, hogy az a lehető legszebb és a lehető legtartósabb legyen. Ezért fontos tisztázni azt, hogy a fa beltéri tartósságát csak korlátozottan tudjuk nyújtani, hosszabbítani. Az, hogy a vágott fenyő hosszan szép maradjon a szobában, két körülménytől függ:

1 - A fenyő fajtájától. A luc például szép, illatos és olcsó, de hamar kiszárad, általában legfeljebb két hetet bír ki nagyobb arányú levélhullás nélkül (intenzíven fűtött panelban még ennyit sem feltétlen). Az ezüstfenyő vagy a nordmann ellenben akár egy hónapig is díszlik a fűtött nappaliban.

2 - A fa frissességétől. Ha egy vágott fenyőt már novemberben kitermeltek, azaz kivágtak, és szűk egy hónapig az árusnál hevert, akkor már szükségszerűen megindult a száradás, így hiába vásároljuk meg mondjuk december 23-án, az már semmiképp nem friss fa, így tartóssága jelentősebb rövidebb lesz.

A helyzet fonákja, hogy aki korán, akár már december legelején vesz fát, még a bő, gazdag választékból szemezgethet, így megtalálhatja a legszebb, legformásabb fát, azonban mire elérkezik a Szenteste, ez a növény már 2-3 hetes lesz, és elkezdhet kiszáradni. Aki viszont az utolsó napokra hagyja a vásárlást, kifoghat frissebb, nemrégiben kivágott növényt, ilyenkor viszont már sokkal korlátozottabb a kínálat, nehezebb megtalálni az elképzelt formájú és méretű fenyőt.

Mi akkor az ideális megoldás? Tökéletes tipp nincs, részben mindig a szerencsén fog múlni a dolog. Mindenképp érdemes rákérdezni a kereskedőnél, hogy mikori vágás a fa, minél frissebb kitermelés, annál jobb. A vásárlást pedig arany középútként december közepére ajánlatos időzíteni, hogy ne csak lerabolt állomány utáni resztliből tudjunk válogatni. Persze aki legfeljebb a hagyomány szerinti rövid ideig, Vízkeresztig tartja meg a fát, könnyebb helyzetben van, hiszen szűk két hetet szinte biztosan átvészel egy bármilyen vágott fenyő. Ahol viszont gyerekek vannak, és szokás a fát akár január második feléig is megtartani, ott érdemesebb biztosra menni a friss vágást illetően, illetve luc helyett ilyen tervek esetén inkább a nordmann vagy az ezüstfenyő a jobb választás.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1214462038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zed is dead 2018.12.09. 21:08:26

Kedves Szabolcs!

"a vágott fák 99%-a mezőgazdasági termesztésből származik, így gyakorlatilag ugyanolyan haszonnövények, mint a búza vagy az árpa"

Ez elgondolkodtató. Vajon mennyiben ugyanolyan? Vajon a "fenyőtáblák" tarvágása/kiforgatása ekvivalens a gabona aratásával? Míg a búzát egy évben többször is vethetik, arathatják addig a fenyőnek legalább 4-7 év kell, hogy karácsonyfává nőjön. Míg a gabonát szinte 100%-ban hasznosítják, a karácsonyi fenyőt ennek csak szánalmas töredékében (leginkább csak azt, amit az árusok nem adnak el). Míg a gabona alapvető élelmiszert/takarmányt ad, a karácsonyfa nem létszükséglet, inkább luxuscikk.

"ezen növények kivágásával nem az erdőket, a természetet károsítjuk."

Talán helyesebb lett volna azt írni, hogy nem a természetes erdőket. Hanem a telepített monokultúrás fenyőerdőket. De a telepített fenyőpopuláció is erdő, nem? Nem is beszélve arról, hogy a telepített fenyves valószínűleg az egykoron diverzebb eredeti ökoszisztéma helyére lett telepítve, jobb esetben rekultivációként, rosszabb esetben csakis azért, hogy fenyőt termesszen valaki.

Kellemes karácsonyt!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.10. 22:10:52

@zed is dead: Nédz, abban igaza van a poszt-tolónak, hogy ha nem lenne ünnep a kari, akkor ezek a fák eleve el sem lennének ültetve, nem csak hogy nem lennének kivágva...
És ilyen szempontból viszont valóban sima haszonnövények.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása