Megyeri Szabolcs kertész blogja

Bosco Verticale, a függőleges városi erdő!

Szólj hozzá!

Teljesen véletlenül bukkantam nemrégiben egy cikkre, ami a milánói Bosco Verticale-nek, vagyis függőleges erdőnek nevezett épületről szólt, és rögtön eszembe jutott, hogy anno én is írtam pár sort erről a projektről, de még annak elkészülte előtt az építési fázisban. Mostanra viszont az épület elkészült, sőt lassan két éve áll és működik, így már érvényes tapasztalatok is vannak vele kapcsolatban, és már nem csak látványterveken, hanem valódi fotókon is megcsodálható (na meg persze főként élőben, ha valaki Milánóban jár...).

03c-paolo-rosselli-bosco-verticale-08-1024x554.jpg

A Bosco Verticale látványterveken és építés közben (a lenti képre kattintva galéria nyílik)

 

Mi is a Bosco Verticale? Egy különleges épületpárosról van szó Milánó Porta Nuova városrészének közelében, melynek újszerű alapkoncepciója az volt, hogy a csupasz beton és üvegfelületek mellett/helyett minél több zöld borítsa az építményt, így a tervezők (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra) közel egy hektárnyi erdőnek megfelelő fát és cserjét álmodtak a két épület teraszaira, mindezt úgy, hogy a teraszok vastagsága nem haladja meg a 30 centimétert. A 2014-ben átadott toronyházak 110 és 76 méter magasak, a két épületen pedig összesen 730 fa található (ez némileg kevesebb, mint a házak elkészülte előtt beharangozott közel 900 fa). Az átlagosan 3-6 méteres fák nem pusztán dekorációs céllal kerültek a helyükre, szerepük van az épület hőháztartásának szabályozásában, természetes árnyékolóként működnek, és mivel szűk egy hektárnyi erdőszerű felületről van szó, ezzel már a légtisztításban, oxigéntermelésben is említésre méltó a függőleges erdő. Persze ennyi fa még nincs értékelhető hatással egy nagyváros levegőjére, de figyelemfelhívásként, demonstrációként remek dolog. A fák mellett megemlítendő, hogy nagyjából ötezer tő cserjeféle és kétszer ennyi tő talajtakaró növény is él a kettős toronyban, ezeket összeadva pedig már valóban tekintélyes méretű zöldfelület az eredmény.

És az elkészült épületpáros kívül-belül: 

Az építési fázisban kissé túlzónak, nagyzolónak tűnő koncepció tehát működik, immár második éve bizonyítja, hogy összhangba hozható a természet a modern építészettel és a városi léttel. A fák nem haltak el, a növényeket nem sodorta le a szél, a légies balkonok pedig nem szakadtak le a föld súlya alatt, a Bosco Verticale Milánó egyik nevezetességévé, követendő példává vált, a tervezők pedig egy rangos építészeti díjat is bezsebelhettek munkájukért.

Ha érdeklik a városi zöldítés egyéb érdekes, könnyebben kivitelezhető módszerei, EZT a korábbi posztomat ajánlom!

Képek: innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr79740674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása