Míg a rendszerváltozás előtt, és annak tájékán a narancs volt az igazi karácsonyi gyümölcs, addig mára a narancs ázsiója sokat csökkent, kicsit ráuntunk, manapság az egzotikus télen kapható gyümölcsök (mint a gránátalma és a sharon) mellett a mandarin számít igazi klasszikusnak. A narancsnál édesebb, könnyebben pucolható, egyszerűbben gerezdekre szedhető mandarin talán sosem fog kikopni a divatból, ráadásul a magos példányok magjainak elvetésével saját fánk is lehet, igaz pár kompromisszumot kell kötni, ha mandarinnevelésre adjuk a fejünket.
A mandarin-sztori
Bár a mandarint tipikus déligyümölcsként tartjuk számon, egyáltalán nem az európai mediterrán országokból származik, eredeti élőhelye Délkelet-Ázsia és a Fülöp-szigetek. A távoli vidékekről kalandos úton jutott el hozzánk, Európába az 1800-as évek legelején jutott el, elsőként Angliába, ahol megpróbálkoztak termesztésével, de a szigetország klímája nem volt éppen ideális ehhez, így aztán Olaszországban kezdtek el kísérletezni vele, itt már jól érezte magát ez a gyümölcsfa. Észak-Amerikába már olasz közvetítéssel jutott el, egész pontosan az olasz konzul vitt pár példányt New Orleans-be, innen került aztán Floridába és Kaliforniába, ahol a mai napig hatalmas ültetvényeken termesztik. Maga a mandarin elnevezés egyébként kínai eredetű, illetve a Kínán keresztül zajló kereskedelem okán ragadt a gyümölcsön.
A citrusfélék, köztük a mandarin neveléséről és tartásáról az alábbi videóban is ejtek pár szót!
Mandarinszezon
A mandarinszüret ideje ősszel jön el, az üzletekben rendszerint október és január között található meg. Válogatáskor az ép, hibátlan külsejű darabokat keressük, a mandarin héja ugyanis vékony, és az ütődések, hibák szinte biztos, hogy a beltartalomra is hatással vannak. A mandarin könnyen penészedik a puha, benyomódott részeken, a hálós gyümölcsöt ezért alaposan forgassuk át! A méret ugyanakkor nem feltétlen függ össze a minőséggel, a mandarinnak sok változata, nemesített fajtája van, melyek méretben is különbözhetnek. Az élvezeti értéket nagyban befolyásolhatja, hogy magos, vagy magtalan változatról van szó, utóbbit szinte mindig jelzik a kereskedők, keressük tehát ezeket inkább.
Mandarinfa egy dél-kaliforniai kertben
Édes, egészséges
A mandarin bár nem rendelkezik kiemelkedően magas beltartalommal, azért élettanilag is kedvező hatású a finom íz mellett. C-vitaminban bővelkedik (30mg/100g), tartalmaz említhető mennyiségben káliumot, kalciumot és magnéziumot, víztartalma közel 90%, kalóriaértéke pedig 100 grammra vetítve nagyjából 50 kcal.
Mandarintermesztés házilag
Elsőként le kell szögezni, hogy aki azért ültetne mandarint, hogy később a saját fájáról csemegézzen, az jó eséllyel csalódni fog, a házi magvetés ugyanis többnyire termőre nem forduló növényt eredményez, persze ettől még a mandarinfácska tetszetős, egzotikus házikedvenc lesz. Magról nevelve a termés - mely ugye nem garantált - csak 4-5 év múlva várható, oltvány esetében ez az idő csupán három év, a siker pedig szinte biztos, de míg magot egyszerűen és ingyen szerezhetünk, addig az oltványért kertészetekbe kell mennünk..
A mandarin neveléséhez első lépésben magra van szükség, ezt bármely magos gerezdből kinyerhetjük. A hajtatáshoz szerezzünk általános termő-, vagy virágföldet, ezt porciózzuk kisebb edényekbe, majd ezekbe kerülhetnek a magocskák. (Ne a kertből hozzunk be pár ásónyi földet, ebben ugyanis fertőzések, kártevők lehetnek.) Mivel nem evidencia, hogy minden magból növény indul meg, legalább 5-10 maggal próbálkozzunk rögtön. A keltetőedényeket helyezzük el az ablakba, napos, meleg helyre. Kis szerencsével pár hét múlva apró hajtások bújnak majd elő, de legyünk türelmesek, a kihajtás a mandarinnál nem gyors mutatvány.
Mikor a kis növényke már két-három levéllel is rendelkezik, körültekintően ültessük át egy nagyobb edénybe, olyanba, aminek lyukas az alja, mert az alul megálló pangóvíz könnyen gyökérrothadást idézhet elő, ez pedig végzetes a mandarin számára. A fejlődő növénynek sok napfényre lesz szüksége, legalább napi nyolc órán keresztül süsse a Nap, ezt tavasztól egyre könnyebben biztosíthatjuk a csemetének. A mandarinfa rosszul tűri a hideget, 15 Celsius fok alatt nem érzi jól magát! Az öntözést nem kell túlzásba vinni, amennyiben a talaj felső rétege kiszáradt, nedvesítsük a növény földjét. Tápanyag utánpótlást évente elegendő egy-két alkalommal megejteni, nem kell feltétlen mesterséges tápoldatokat használni, az érett komposzt is kiváló a célra. A növekedéssel párhuzamosan időről-időre költöztessük mandarinunkat nagyobb cserépbe.
Fiatal mandarinfa csemete
Rokonság
A narancs és a mandarin nem csak rokonok, de még "gyermekük" is van, kettejük keresztezéséből jött létre ugyanis a klementin, ami kisebb a narancsnál, és savanykásabb a mandarinnál, viszont általában teljesen magtalan. Érdekes családtag még a távolabbi rokonként számon tartott kumquat, ami Kínában honos, külsejében emlékeztet a mandarinra, de egészen apró méretű. A kumquat belseje savanyú, a héja viszont édes, így egyben szokás fogyasztani, de aszalva is kínálják gyakran.
Képek: innen, innen, és innen, a mandarincsemete a szerző fotója.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.