Ha azt mondom gyomnövény, akkor elsőre biztos valamilyen szúrós, csúf, kiirthatatlan gaz ugrik be, ami nem kívánatos a kertekben, gondozott területeken, haszontalan és zavaró. Pedig gyomból is van mutatós, az egyik legszebb pedig kétségkívül a pipacs, mely mostantól virágzik!
A pipacs (Papaver rhoeas) a mákfélék családjába, a kétszikűek osztályába, és a zárvatermők törzsébe tartozik, népies nevein pedig hívhatjuk vadmáknak, büdös máknak, esetleg pitypalatyvirágnak, ami különösen jól hangzik. A pipacsról tudni kell, hogy minden szépsége ellenére tényleg gaz, régen jellemzően a gabonafélék gyomnövénye volt, ám a múlt század közepére a rendszeres vegyszeres irtás kiszorította a termőföldekről, így manapság már csak a búzatáblák szélén láthatjuk árválkodni, sok esetben gyomtársulásban a búzavirággal és a mezei szarkalábbal. Persze nem csak a művelt földek környékén találjuk meg a pipacsot, utak mentén, parlagon hagyott, elhanyagolt részeken, és akár a városok belső részein is szinte mindenhol összefuthatunk vele a májustól októberig tartó virágzási időszakában.
Pipacs-csokor?
A pipacs bár roppant dekoratív, mégsem érdemes leszedni és csokorba gyűjteni, hogy vázában díszítse a lakást, ugyanis szirmai ilyenkor rekordidő alatt lehullanak.
Az alábbi csodás pipacstengert a ferencvárosi Vendel utca egy beépítetlen telkén találtam múlt hét vasárnap:
Maga a növény 30-80 cm magas, élénkpiros virágai négy sziromból állnak, melyek töve fekete. Levelei, toktermése és friss hajtásai enyhén mérgezőek, ezért például ne engedjük, hogy kisgyermekek csócsálják, és a szopós borjakra, csikókra, bárányokra is veszélyes lehet, mivel az anyaállat tejében a méreganyag kiválasztódik. Szirmainak élénkpiros színét régebben a bor pirosságának fokozására használták, de a szárított szirmokból készített teafőzet jótékonyan hat a torokfájós, köhögéses betegségekre. A szirmokhoz hasonlóan a pipacs magja is fogyasztható, süteményekhez keverve diószerű ízt ad az édességeknek, házi készítésű kenyérbe is süthető, és állítólag a magokból sajtolt olaj jó kiegészítője lehet salátáknak, bár bevallom, még sosem találkoztam pipacsmag-olajjal. Ha valaki kerti növényként tartana igényt a pitypalatyvirágra, magról szaporíthatja, bár a pipacs ilyenféle felhasználása viszonylag ritka, és gyom lévén amúgy is gyakran megjelenik hívatlan vendéként a kertekben, ugyanakkor a pipacs rajongóknak jó hír, hogy nemesített változatok is léteznek, melyek kertészetekben kaphatóak, és amiket díszkertekbe lehet telepíteni.
Ezek a pipacsok pedig tavalyi találatok Kőbányán:
Képek: innen, valamint a szerző fotói.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.