Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szeressük a pipacsot!

komment

Ha azt mondom gyomnövény, akkor elsőre biztos valamilyen szúrós, csúf, kiirthatatlan gaz ugrik be, ami nem kívánatos a kertekben, gondozott területeken, haszontalan és zavaró. Pedig gyomból is van mutatós, az egyik legszebb pedig kétségkívül a pipacs, mely mostantól virágzik!

A pipacs (Papaver rhoeas) a mákfélék családjába, a kétszikűek osztályába, és a zárvatermők törzsébe tartozik, népies nevein pedig hívhatjuk vadmáknak, büdös máknak, esetleg pitypalatyvirágnak, ami különösen jól hangzik. A pipacsról tudni kell, hogy minden szépsége ellenére tényleg gaz, régen jellemzően a gabonafélék gyomnövénye volt, ám a múlt század közepére a rendszeres vegyszeres irtás kiszorította a termőföldekről, így manapság már csak a búzatáblák szélén láthatjuk árválkodni, sok esetben gyomtársulásban a búzavirággal és a mezei szarkalábbal. Persze nem csak a művelt földek környékén találjuk meg a pipacsot, utak mentén, parlagon hagyott, elhanyagolt részeken, és akár a városok belső részein is szinte mindenhol összefuthatunk vele a májustól októberig tartó virágzási időszakában.

Pipacs-csokor?

A pipacs bár roppant dekoratív, mégsem érdemes leszedni és csokorba gyűjteni, hogy vázában díszítse a lakást, ugyanis szirmai ilyenkor rekordidő alatt lehullanak. 

 

Az alábbi csodás pipacstengert a ferencvárosi Vendel utca egy beépítetlen telkén találtam múlt hét vasárnap:

Maga a növény 30-80 cm magas, élénkpiros virágai négy sziromból állnak, melyek töve fekete. Levelei, toktermése és friss hajtásai enyhén mérgezőek, ezért például ne engedjük, hogy kisgyermekek csócsálják, és a szopós borjakra, csikókra, bárányokra is veszélyes lehet, mivel az anyaállat tejében a méreganyag kiválasztódik. Szirmainak élénkpiros színét régebben a bor pirosságának fokozására használták, de a szárított szirmokból készített teafőzet jótékonyan hat a torokfájós, köhögéses betegségekre. A szirmokhoz hasonlóan a pipacs magja is fogyasztható, süteményekhez keverve diószerű ízt ad az édességeknek, házi készítésű kenyérbe is süthető, és állítólag a magokból sajtolt olaj jó kiegészítője lehet salátáknak, bár bevallom, még sosem találkoztam pipacsmag-olajjal. Ha valaki kerti növényként tartana igényt a pitypalatyvirágra, magról szaporíthatja, bár a pipacs ilyenféle felhasználása viszonylag ritka, és gyom lévén amúgy is gyakran megjelenik hívatlan vendéként a kertekben, ugyanakkor a pipacs rajongóknak jó hír, hogy nemesített változatok is léteznek, melyek kertészetekben kaphatóak, és amiket díszkertekbe lehet telepíteni. 

Ezek a pipacsok pedig tavalyi találatok Kőbányán:

 

Képek: innen, valamint a szerző fotói.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr667500572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.05.29. 20:12:55

Nekem kedvenc vadvirágom a pipacs (nem vagyok hajlandó gyömnövénynek nevezni). Utána szoros második a búzavirág.

"nemesített változatok is léteznek, melyek kertészetekben kaphatóak, és amiket díszkertekbe lehet telepíteni."

Fenének kell a nemesített, a vadon termő pipacs a legszebb.

ArnWald 2015.05.30. 20:38:02

Óriási tévedés, hogy nem lehet csokorba szedve vázába tenni! Leszedés után a leszakított szár alját megégetve és vízbe téve 2-3 napig (!!!) is elvan vázában!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása