Megyeri Szabolcs kertész blogja

Darázsháború

16 komment

Egy kert, ha szépen karban van tartva, akkor mindig élő, lélegző terület, többek közt azért, mert a növények mellett izgő-mozgó élőlények is benépesítik, elsősorban rovarok, hisz egyébként is ők vannak a legnagyobb számban jelen a bolygón. Statisztikailag törvényszerű tehát, hogy ahol fű, virág, fa van, ott repülő, mászkáló apróságok is feltűnnek. Egy részük ártalmatlan, mások hasznosak, vannak köztük irritálóak, és persze akadnak veszélyesek is. Utóbbiak közül a legjellemzőbb a darázs, mely képes egészen megkeseríteni a zöldben tartózkodást.

darazs_lo.jpg

Lódarázs

A darazsak a méhek rokonai, de megítélésük sokkal rosszab, a méheknek ugyanis érthető módon elnézzük a szúrásokat és az irritáló döngicsélést a méz, és az ökológiailag roppant fontos szerepük miatt. A darazsak nem tudnak ilyesmi jótéteményekkel dicsekedni, viszont szúrásuk fájdalmas, egyes fajok pedig nagyméretű fészkeiket a ház közvetlen közelébe telepítik, ami agresszív természetükkel párosítva fokozott veszélyt jelenthet. A darazsakat elűzni nehéz, de nem lehetetlen, a probléma pedig szinte mindennapos, így hasznos a témáról szót ejteni..

wasps.jpg

Kecskedarázs

A darazsak számos alfaja közül nálunk a fenti képeken szemrevételezhető kecskedarázs (Vespula vulgaris) és a lódarázs (Vespa crabro) elterjedtek. Megjelenésük a méhekhez hasonló, sárga-fekete csíkos potrohuk van, előbbi körülbelül 18-20 mm-esre nő meg, míg a lódarázs 35 mm is lehet, innen az elnevezés. A kecskedarázs tápláléka a gyümölcsök leve, a kisebb rovarok, de a döghúst is fogyasztják, így ahol gyümölcsfa és szerves hulladékot is tartalmazó szemeteskuka van (ez a kertek döntő részére igaz), ott jó eséllyel előfordulnak. A lódarázs költőien szólva a rovarvilág orgyilkosa, a méhekkel ellentétben fullánkja visszahúzható, mérge erős, fájdalmat, viszketést okoz, szélsőséges esetben heves allergiás reakciót is kiválthat. Ragadozó állat, rovarokkal táplálkozik, többek közt a méheket is megtámadja, ezért méhészetek közelében sem népszerű, ugyanis nagy károkat okozhat a családokban. A lódarázs az áldozatait "leszúrja", majd testüket széttépi, és csak a fehérjedús részt, a tort viszi és fogyasztja el. A lódarázs rossz szomszéd, a fészek zargatását azonnali ellentámadással torolja meg, de az egyes példányok, ha veszélyben érzik magukat, önállóan is támadnak, a csapkodás, hessegetés csak feldühíti őket. A lódarázs agresszív természetét mutatja, hogy olykor ok nélkül is támadásba lendül. A darázsfészekben több ezren is lehetnek, így egy házfalra telepedő kolónia hosszú és keserű háborút jelent. Érdekesség, hogy a fészek föld alatt is lehet, főképpen puha, porózus talaj esetében. Ilyenkor a bejárat körül lézengő rovarokra mezítláb rálépve különösen fájdalmas élményben lehet részünk.

lyukban.jpg

Kevesen tudják, hogy a lódarazsak fészke a föld alatt is lehet

Elűzésükre több módszer is létezik, lássuk előbb a csapdákat. Halálos darázskelepcét házilag is készíthetünk, de tudni kell, hogy ilyenkor csupán a nagy állomány egy kis részét pusztíthatjuk, ugyanakkor ha csak pár, a szomszédból átjáró darazsunk van, érdemes lehet próbálkozni így is. Ha szűk nyakú üvegbe kevés cukrozott pálinkát helyezünk ki (a rovarok kedvelt helyeinek környékére), nem tudnak ellenállni a csábításnak, és fulladás fog végezni velük. Rafináltabb csapda készülhet műanyag üdítőspalackból. A palack felső egyharmadát vágjuk le, és a kiöntőnyílással lefele helyezzük vissza. A levágott, fejrefordított részt rögzítsük (dróttal, ragasztószalaggal), majd töltsünk bele édes folyadékot. A darázs be fog mászni, de a szűk kijáraton már nem fog tudni kijutni. A csapdák körül nagy lesz a jövés-menés, ezért sose tegyük azokat közel kerti bútorhoz, bejárathoz, vagy például medencéhez, homokozóhoz, mert a csel könnyen visszaüthet. A földbe települt kolóniát pedig egy egyszerűbb és hatékonyabb húzással küldhetjük a rovarmásvilágra, éjjel öntsünk a fészekbe egy-két vödörnyi forró, lobogó vizet, a probléma reggelre jó eséllyel megoldódik. 

legycsapda.jpg

Házi csapda

Szóba jöhetnek még a kereskedelmeben kapható vegyi irtószerek (porok, szprék), de léteznek feromon alapú halálos csalik is. Ha a helyzet kilátástalannak tűnik, rossz ötlet a dühtől fortyogva slaggal, rovarirtó szprével, esetleg baltával, kapanyéllel a fészekre támadni, mert annak sírás, vagyis több tucat szúrás lesz a vége. Ha kezelhetetlen mértékű az invázió, nincs más megoldás, szakembert kell hívni. Sokan a tűzoltókat értesítik ilyenkor, akik igazából sokat nem tudnak tenni, ellenben a szakszerű darázsirtókkal, akik nagynyomású berendezéssel juttatják a mérget a fészekbe, vagy permetezéssel likvidálják az állományt. Némi vigaszt jelenthet az ádáz küzdelemben, hogy a királynőt kivéve az egész darázsbanda jobblétre szenderül ősszel, és a tavasz beálltáig nem kell aggódnunk a kegyetlen fullánkok miatt.

fűnyírós3.JPG

Ahol fészek van, ott probléma is lesz

Képek: inneninneninneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr106508183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2014.07.15. 11:01:17

Az üveges módszer nagyon jó, én is alkalmaztam már, ha nincs a telken fészek, nagyszerűen egy helyre koncentrálja és meg is fogja a kis rohadékokat egytől egyig.

Sajnos a méhecskék is belerepülnek, így ha méhész szomszéd van, és nem akarunk haragban lenni vele, akkor ne nyírjuk ki a méheit - általában ők szakemberek, a darazsak szintén nem tesznek jót a saját méheiknek sem, így darázsinvázió esetén ők maguk szokták szakszerűen "darázstalanítani" a környéket :)

W123qp 2014.07.15. 11:28:32

Fecskendőbe felszívott nitrohigító vagy féktisztító. Amikor este/hidegebb időben a fészekre visszahúzódnak lefújni őket, és csókolom. A rovarírtóktól sokkal gyorsabban ölnek.

eßemfaßom meg áll 2014.07.15. 11:56:56

nekem még soha nem sikerült 1db darazsat se kinyírni ezzel a palackos módszerrel. Frissen vegyszerezett medencébe lazán beledöglenek százszámra de cukros löttyért soha nem ment bele üvegbe.

ddrum77 2014.07.15. 12:19:27

Én egy üveg édes martinit osztottam kétfelé, és a műanyagpalackos módszerrel kiraktam, hatásos volt.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.15. 12:32:10

Jó kis hatásvadász, bulváros poszt lett ez, pedig szakembertől ugye szaktanácsot várna az ember.

1. A darazsak NEM hasonlítanak a méhekre, azon kívül persze, hogy hártyás szárnyuk van, sárga-feketék és zümmögnek. De ez kb akkora hasonlóság, mint ha egy orángutánt hasonlítanánk egy öltönyös multis droiddal össze. A két rovarfaj első ránézésre jól megkülönböztethető, ha nem olyanoknak képzeljük élőben is őket, mint a rajzfilmekben szoktak lenni.

2. A méhek szúrása is fájdalmas és a méhek szúrása is lehet életveszélyes, ha arra allergiás az ember.

3. A darazsak NEM agresszívek. A fészkük pár méteres körzetén kívül nem támadnak, ha nem csapkodunk, nem visítunk, nem hisztizünk, hanem mozdulatlanul megvárjuk, amíg jól megnéznek maguknak és továbbrepülnek. Kultúremberek értelemszerűen vegyi fegyvernek minősíthető olcsó, büdös dezodort se szórnak magukra, ezt nem csak a darazsak, de az emberek miatt se teszik. Drága, büdös parfümöt se.

4. Az csak egy buta szokás, hogy nyáron az ember kihordja a ragacsos üdítőt, fagyit, süteményt, egyéb hizlaló szirszarokat a kertbe. Normális ember ezt NEM teszi.

5. A darázsfészkek NEM egyetlen éjszaka alatt teremnek a portára. Ha észreveszed, hogy a kertben a darazsak célirányosan egy pont felé repülnek, kezdj el gyanakodni, nem építenek-e fészket! Tenyérnyi, pár tucat darázsnak otthont adó fészket sokkal könnyebb megsemmisíteni, mint egy többezres kolónia építményét.

6. Ha rovarcsapdát teszel ki - engedve bosszúálló, gyilkos énednek - lehetőleg ne a családod szokásos vonulási útvonala mellé tedd. A rovarcsapda mellett ugyanis MINDENKÉPPEN találkozni fogsz röpködő darazsakkal, hiszen azért tetted ki, hogy a csábító illatokra és fényjátékra odarepüljenek.

Labasmaz 2014.07.15. 12:37:46

A szomszéd odaállt a fészek bejáratához egy doboz Chemotoxszal. Amikor egy-egy jött kifelé vagy ment befelé, fújt egyet rá.

2-3 óra alatt elég látványosan megtizedelte a dolgozó állományt, és két héten belül összeomlott a kaptár, nem volt, aki elég kaját hordott volna be.

Void Bunkoid 2014.07.15. 12:40:01

@polyvinyl: no, ez jó komment volt.

Ám a 4-es pontoddal csak részben értek egyet, pl nekem terem finom, nagyon édes körte a kertben, amit ők is szeretnek, a fát csak nem vihetem be a nappaliba :)))

Void Bunkoid 2014.07.15. 12:42:05

@Labasmaz: ha kicsi a fészek, és mázlista a szomszédod, akkor meg tudta csinálni. Egy nagyobb méretű fészek esetén ha netán a kolónia nagyrésze otthon is van éppen, két ilyen fújás után idegből kiviharzik az összes, és akkor a szomszédod igen randán járna.

makru 2014.07.15. 14:07:17

Alfajok itt nem szerepelnek, a kategória említése indokolatlan.

A föld alatti darázsfészekből pedig nem lódarazsak jönnek elő, hanem valamelyik Paravespula faj.

gmarc 2014.07.15. 14:42:46

Egyszer - jobb híján - WC-illatosítóval sikerült lódarazsat ölnöm, egy jó adagot kapott a nyakába, a spray-ben lévő gáz és alkohol fél perc alatt kivégezte, csak úgy sercegett.

mrZ (törölt) 2014.07.15. 16:55:51

Nekem volt a tető alatt évekig egy nagy család, nem bántottak senkit, repkedtek, gyűjtögettek. Maguktól kipusztultak, a fészket meg kidobtam.
Tudom, én vagyok a furcsa.

szombi 2014.07.15. 17:53:28

Padláson focilabdányi fészket építettek. Német darázs, kicsivel nagyobb mint a kecske. Este megvártam míg besötétedik, chemotox-ot fújtam a fészek bejáratához néhány másodpercig: ennyi elég is volt, aztán sipirc! A hangokból ítélve kb. egy óráig tarthatott a háború(idegből kiviharzott az összes), végül reggelre kikészült mind.

zuiko 2014.07.15. 20:42:50

Némi pontosítás: a méhek fullánkja is visszahúzható, az okosság abban van, hogy náluk a szuronyon visszahajló kampók vannak, ezért kihúzáskor beleszakad az ember bőrébe. A darazsak fullánkja sima, ezért simán ki tudja húzni.

Azért van több konfliktus velük, mint a méhekkel, mert a darazsak alapvetően állati eredetű fehérjét keresnek, és eközben bejönnek a teraszra, a házba, belemásznak a tányérba, a szendvicsbe. És persze azonnal agresszíven támadnak, hiszen a szendvics az övék...
A méhek ezalatt békésen gyűjtögetnek a kertben, növényi szénhidrátot és fehérjét.

Birkesz 2014.07.16. 11:49:15

@Void Bunkoid: "Sajnos a méhecskék is belerepülnek, így ha méhész szomszéd van, és nem akarunk haragban lenni vele, akkor ne nyírjuk ki a méheit"
Tegyél egy kevés ecetet a csapdába, akkor a méhek nem mennek bele. A darazsakat pedig nem zavarja.

Void Bunkoid 2014.07.16. 12:22:55

@Birkesz: kipróbálom, köszönöm a tippet.

Reactor 2018.02.22. 02:37:08

A méheknek tényleg el lehet nézni, ha olykor-olykor szúrnak, meg hála nekik, van megporzás, termény, gyümölcs, és mézeskenyér is.

A darage ellenben sok hasznot nem hajt, és mivel természetes ellensége nincs, nagyon durván el tud szaporodni, és kisajátítani a területét, akkor is, ha az történetesen egy lakóház villanyóraszekrénye.
Nagy melegben szeretnek támadni a darazsak, szóval az, hogy békés konfliktuskerülő állat, maximum a franciadarazsakra igaz. A német darázs például kifejezetten harcias, és ok nélkül is támadhat. De a legrondább jószág egyértelműen a lódarázs.
Úgy egy évtizede spanomat jól összeszurkálták a Bánya-tavaknál, holott annyit csinált, hogy elment a korhadt fa mellett, ahol a fészek volt. Na ezt nem hagytuk annyiban, összetrombitáltam a többieket is, alkonyat után telehordtuk a fa odvát robbanószerekkel, és úgy ahogy volt, az egészet a levegőbe röpítettük. Olyan iszonyatosat szólt, hogy az hihetetlen!
A törzs épen maradt felső része és a bazinagy kráter minden, ami maradt belőle, mái napig megvan :D Kellett nekik kekeckedni, hát most rákúrtak :D

Idehaza próbáltak fészket rakni pár nyáron, szerencsére van egy hamvasztóm, 1300 fokos lánggal. Miután pecsenyévé sütöttem 2-3 vállalkozó szellemű királynőt, a többiek értettek a szóból.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása