Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ilyen lett a Kossuth tér

8 komment

Szeretem a budapesti felújított, vagy teljesen újonnan épült tereket, parkokat bejárni, nagyon érdekel, hogy kertészeti szempontból hogyan sikerültek, és persze az összképet is szoktam elemezni kicsit, annak ellenére, hogy nem vagyok várostervezési szakember. Már nagyon fenem a fogam a renovált Erzsébet térre, ám annak az átadásáig még egy hét van hátra, így most a szintén központi elhelyezkedésű és nagy jelentőségű Kossuth tér került sorra. Ezúttal nem én magam fotóztam körbe a területet, az éppen zajló Gardenexpo leköti az időmet, szerencsére Péter barátomtól kaptam egy friss és forró képriportot, ezt osztanám meg olvasóimmal most. Az alábbi galériákra kattintva virtuálisan bejárhatják az igencsak átalakult, Parlament előtti részt.

IMGP5340.JPG

Kattintásra galéria nyílik!

IMGP5418.JPG

A strázsáló díszkatonák nagyon népszerűek, sokan egész közelről fotózzák a mozdulatlan őröket.

A medence és a monumentális, tereptárgyakat nélkülöző kövezett placc mellett a növényekkel beültetett részeken is jelentős változás történt, főleg a Margitsziget felőli, régebben fás, ligetes parkdarabon, ahonnan a fák majdnem teljesen eltűntek. Ennek talán az lehet az oka, hogy egységesíteni akarták a tér arculatát, és az áttekinthető minimalizmus volt a vezérelv. A növények nem tűntek el teljesen, két hatalmas, frissen gyepszőnyegezett pázsitos felület készült, és több, nagyméretű díszágyás cserjékkel és örökzöldekkel gazdagon beültetve. A színes virágok hiányoznak, de talán az egyszerű gondozhatóság, és az állandó látványvilág volt a cél. 

IMGP5389.JPG

A tilalom vajon ideiglenes, vagy a későbbiekben sem lehet majd rálépni?

IMGP5410.JPG

A Kossuth emlékmű hátfala mintha még nem lenne teljesen kész....

Kattintásra galéria nyílik!

 

A nagyszámú fakivágás miatt sok kritika érte a kialakítást, ez a felvetés jogos is, ám látszik, hogy az alapkoncepció a teljes egészében átlátható, nyílt tér kialakítása volt, így most mindenhonnan látszik a fő attrakció, az országház épülete. A tér a tegnapi napon tömve volt turistákkal, látványosságként bizonyosan jól működik a felújított tér. Az árnyékos, heverészésre alkalmas részek hiánya sokaknak fájó lehet, ám az biztos, hogy az összkép kellemes. Nem tisztem eldönteni, hogy megfelelő-e az elképzelés és a megvalósítás, aki a fenti képek alapján kedvet kapott a tér bejárásához, látogasson ki, és döntse el maga, hogy hogy sikerült az új Kossuth tér. 

A képeket és a kommentárokat köszönöm Péternek!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr475874071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2014.03.23. 14:34:52

Azért a turistákat kérdezd meg róla majd a nyári szünetben...
A környékbeli vendéglátóhelyek azért nyilván örülni fognak majd a napon kitikkadt városnézőknek.

A Belváros amúgy is siralmasan kevés zöldfelülettel rendelkezik. Nyugodtan kijelenthető, hogy ennyi fa kiirtása érezhetően rontja majd a levegő minőségét is. És ezen nem segítenek a Csepelen állítólag elültetett pótlások sem.

Te, mint kertész, nyilván tisztában vagy vele, hogy hazánk éghajlatán milyen sors vár egy füves parkra. Vagy díszgyep lesz, vagy birtokba vehetik a Zemberek, a kettő kizárja egymást. Gondoljunk csak a Gödör környékére!

mikszer 2014.03.23. 17:22:22

Azért a gödör-bejárat nem annyira jó ötlet. Lassan tele lesz Budapest gödrökkel: batthy.blog.hu/2014/03/20/ngk_fertozes_budapesten

HaCS 2014.03.23. 17:41:40

A képeken is lejön az, ami elsőre szemet szúrt, és engem teljesen megrázott.

Ez így egy kősivatag.
Basszus, még a meglévő fákat is körbevették kővel.

A főattrakció, a Parlament épülete, eddig is látszott mindenhonnan. Sőt. Véleményem szerint a gyönyörű, monumentális épületet eddig csak még jobban kiemelte a kontraszt, amit a környező zöld terület nyújtott. Most meg beleolvad a szürkeségbe.

Valamilyen alapkoncepció valóban megvalósult. Az, hogy ez építészetileg helyes volt-e azzal azért tudnék vitatkozni.

csepke 2014.03.23. 18:15:56

Jól látom, hogy azt a szerencsétlen fát teljesen körbeöntötték betonnal? Nem tudom elhinni, hogy tényleg. Kíváncsi vagyok mi volt ezzel a kivitelező koncepciója, hogy talán innentől kezdve megáll a fa a növésben? Ráadásul ott van szemben az agrárminisztérium. Nem volt onnan senki aki akinek ez feltűnt volna az ebédidős kiszökdösése során, és legalább egy kicsit problémázott volna rajta a megfelelő helyen?

fehérfarkas 2014.03.23. 19:46:22

@HaCS:
Én ott dolgoztam a Kossuth tér környékén, és képeid melletti részeken ott volt a tér mindkét oldalán 1-1 fás rész is.
A képeid arra jók, hogy látszik rajtuk, hogy a füves rész teli volt virágokkal ültetve különböző formatervezésben elrendezve :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása