Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ajándék növények

Szólj hozzá!

Tegnap óta hivatalosan is a télbe a léptünk, de a december eljövetele nem csupán a hidegről szól, az év utolsó hónapjának a Mikulás ünnep és a karácsony a főszereplői. Ezekben a hetekben lázas ajándékvásárlás veszi kezdetét, ám nem csak a családtagoknak és barátoknak veszünk ezt-azt, hanem ilyenkor zajlanak a munkahelyi, céges karácsonyi partik is, melyeket a jó kollegiális közösségek szintúgy gyakran ajándékozással kötnek össze. A munkatársaknak beszerzendő ajándékok mások, mint amiket családi körben adunk, jellemzően egy-két ezer forintból abszolváljuk ezeket, a kisebb összeg pedig mindig több fejtörést okoz, a fő dilemma, hogy olcsón szerezzünk be valamit, ami mégsem gagyi, vagy teljesen haszontalan. Az üveg bor, a csokoládé, vagy épp a tréfás feliratú bögrék mellett sokaknak eszébe a jutnak a dísznövények, hiszen ezek sokkal személyesebb ajándékok, mint egy palack ital, vagy egy tábla belga csokoládé. Sosem szabad azonban elfelejteni, hogy a növény élőlény, mely gondozásra szorul, így ha az ajándékozott nem nagy növénybarát, vagy beismerten feledékeny, esetleg kissé felelőtlen személy, akkor a cserepes növény nem biztos, hogy a legjobb dolog, amit kaphat, mert pluszmunkát, vesződséget jelent neki, a gondoskodás elmaradása pedig magának a növénynek is végzetes lesz, így nem örömforrást jelent majd, hanem kudarcélményhez vezet. Az sem mindegy, hogy milyen növényt választunk, a legelső megtetsző példány lehet, hogy különleges igényekkel bír, vagy túl nagy kihívás elé állítja az ajéndékozottat, de az is előfordulhat, hogy kisgyermekes kollégának veszélyforrást nyújtunk át véletlenül a mérgező szobadísszel. Lássuk hát akkor, hogy mit válasszunk, és mit ne.

2733937_7ce4_1024x2000.jpg

Karácsonyi bonsai. Szép ajándék, de csak olyannak, aki rendszeresen gondozza majd, és szívesen bíbelődik vele

A mit ne kategória fő jelöltje a cukorsüveg fenyő, melyet a Dívány cikke is meleg szívvel ajánl az ajándékot vadászóknak, ám ezzel a cuki minifenyővel könnyű befürödni, ugyanis minden tévhit ellenére nem szobanövény, hanem a kertbe való. A törpe cukorsüvegfenyő jellemzően annak esik áldozatául, hogy jól néz ki, és roppant olcsó, december környékén aluljárókban és hipermarketekben is kínálják. Hívogató külalakja szinte kiált azért, hogy az ünnepi asztal dísze legyen, a rendes karányonyfa kicsinyített másaként, de erre sajnos nem alkalmas. Szobai körülmények között egyhamar ledobja leveleit, és hanyatlásnak indul, így őt csak akkor válasszuk, ha új tulajdonosa ki tudja ültetni, vagy előre közöljük, hogy a balkonra, teraszra kell kitelepíteni. 

picea_glauca_conica.jpg

A törpe cukorsüvegfenyő a karácsonyi időszak egyik slágere, de vigyázat, nem szobanövény!

Érdemesebb azonban arról beszélni, hogy mit választhatunk. A télen virágzó cserepes növények köre nem túl tág, de azért választék így is akad. Az ősszel elültetett, előhűtött hagymákból nevelt jácintok karácsony környéként virágoznak, remek asztali, vagy szobadíszként funkcionálhatnak. A begóniáknak is év vége fele van szezonjuk, de velük vigyázni kell, mert a jól fűtött, száraz levegőjű szobákban hamar leveleiket vesztik, így őket ablakhoz közel, hűvösebb helyre kell rakni, ennyi instrukciót mindenképp adjunk hozzájuk. A pikkelyvirág (Vriesea hibrid) a broméliafélék közé tartozik, és szintén trendi, dekoratív növény, mely gyakori öntözést és világos helyet követel meg magának. A mindig népszerű kaktuszokkal vigyázni kell, nehogy valami mögöttes tartalmat sejtsen az ajándékozott, de ha tudjuk, hogy az illető örülne egy kaktusznak, akkor a bimbós karácsonyi kaktuszok között keresgéljünk, közülük ilyentájt sokan foglalnak helyet a boltok polcain. A kaktuszokat sem szabad túl meleg helyen tartani, mert virágzásuk lerövidül, ellenben akár férfiaknak is adhatóak, hisz túl sok törődést nem kívánnak ezek a növények. Árban már kicsit feljebb helyezkednek el az orchideák, ám ha a hölgykollegákat el akarjuk varázsolni, megéri a plusz befektetés, szerintem nincs olyan nő, aki ne lenne oda értük. Karácsonyi ajándékként népszerűek az orchideák közül a pillekosbor (Phalaenopsis), vagy Cynbidium töves változatai, ám érdemes tájékoztatni a az újdonsült orchideatulajdonost, hogy növénye párás környezet igényel, és inkább olvasson utána egy kicsit a nevelési fortélyoknak, nehogy keserű élménnyé váljon az orchideagondozás. A tradicionálisabb, télen virágzó cserepesek közé tartoznak a mikulásvirág, a korallvirág, a ciklámen, a lilom, vagy az amarillisz, ám figyeljünk rá, hogy ezek mindegyike mérgező, vagy irritáló hatású, ezért kisgyermekes munkatársnak ne adjuk, vagy figyelmeztessük, hogy óvatosan bánjon velük. Amennyiben mindenképpen növényi ajándékban gondolkodunk, a bonszajok is szóba jöhetnek, ám ezek speciális gondozást igényelnek, így miniatűr fácskát csak olyannak adjunk, akiről tudjuk, hogy szívesen fog vele foglalkozni. 

jacint-alternativa2_b.jpg

Gyönyörű előnevelt jácitokat most már kapni a boltokban, ajándéknak kiválóak

20100712120610_liliom (1).jpg

A cserepes lilom is biztosan örömet okoz

Az ajándék ugyanakkor nem csak bolti lehet, mégha növényről is van szó. Ha igazán személyes meglepetést szeretnénk átnyújtani, akkor csináld magad módszerrel sajátkezűleg is továbbfejleszthetjük a megvásárolt dolgokat, akár növényi alapanyagról, akár a élő növényekről van szó. Adventi koszorút, karácsonyi asztal-, vagy ajtódíszt viszonylag könnyen lehet készíteni, az interneten számos útmutató akad, az alapanyagok pedig kézműves-, vagy hobbiboltokban egyszeren beszerezhetőek, de a díszítéshez szükséges tobozokat, bogyós vesszőket, ágakat egy kora téli kirándulás alkalmával is begyűjthetjük, fenyőágat pedig fillérekért vehetünk a karácsonyfaárusoktól. Merészebb fantáziájú ajándékozók egy mezei kaktuszt is feldobhatnak, egyedivé tehetnek egy különleges edénnyel, vagy akár például az ajándékozott személyiségéhez passzoló növényi terráriumot is készíthetnek.

3a28e56235f622fd7ac5853476ca53d5.jpg

Az egyszerű kaktuszokat, pozsgásokat egy vidám edénnyel nagyon feldobhatjuk

DSC_0270.jpg

Egy tematikus, saját kezűleg összeállított növényterrárimnál kevés személyesebb ajándék akad

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr455669735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása