Megyeri Szabolcs kertész blogja

Édes kis fenyő

komment

Elöljáróban megígérem olvasóimnak, hogy idén ez lesz az utolsó karácsonyi fával foglalkozó bejegyzésem. A témát már alaposan körbejártam (például ITT és ITT), és hiába közelednek az ünnepek, más is létezik a karácsonyon kívül. Most azonban még egyszer szót ejtenék a fenyőről, de ezúttal nem valamelyik hagyományos fajtáról, hanem egy miniatűr változatról, melyet ünnepek tájékán gyakran kínálnak aluljárókban, utcán, piacokon. Ez a növény a cukorsüvegfenyő.

picea_glauca_conica_1.jpg

Bevallom azt is, hogy nem saját kútfőből merítettem az ötletet, hanem egy olvasóm keresett meg egy kérdéssel, amit közzé is teszek:

"Szia Szabolcs, egy kérdésem lenne, egyetemista vagyok Budapesten, albérletben lakom, ahová karácsonyfát nem veszek, mert úgyis lesz otthon, de azért, hogy egy kis hangulat legyen itt is, szoktam vásárolni cukorfenyőt. A pontos nevét nem tudom, ez egy apró fenyőfa cserépben, ezen a néven árulják, aluljáróban vettem kétszer. A gond az, hogy mindkét évben körülbelül egy hónappal élték túl a fák a karácsonyt, pedig locsolgattam, és fényt is kaptak, túl melegben sem voltak (ablakpárkány). Mi lehetett a gond, mit csináljak másként, mert idén is próbálkoznék? Köszi, András."

Nos, Andrásnak, és mindenkinek, aki hasonló gondolattal kacérkodik, nincsenek jó híreim. Ezzel a tényleg jópofa, kicsi fenyővel túl nagy sikert nem lehet elérni szobai körülmények között. Tulajdonképpen lehetetlen. Hogy az elején kezdjem, a szóban forgó növény a cukorsüvegfenyő (Picea glauca 'Conica'), és a szezonja mostanában van, mivel szemre nagyon hasonló a hagyományos, megszokott karácsonyfákhoz, és termete, valamint viszonylag alacsony ára miatt kiváló pótléknak tűnik helyszűke esetén, vagy ha nem akarnánk sokat költeni karácsonyfára, és megelégednénk egy mini változattal. Levélíróm nem számolt be arról, hogy az árus tájékoztatta-e, miszerint ez egy kinti növény. Előfordulhat, hogy ezt az információt nem reklámozzák az eladók, ami bizonyos szempontból érthető, hisz ennek tudatában kevesebben választanák ezt a fajtát. A fa oldaláról nézve viszont végzetes ez az ismerethiány.

picea_glauca_conica.jpgUtcai árusoknál, hipermarketekben ilyen kicsi példányokkal találkozhatunk

A cukorsüvegfenyő az egyik legismertebb és legkedveltebb törpefenyő, magassága maximum 1,5-2 méter, ennél magasabbra soha sem fog nőni. A fácska magas páratartalmat és rendszeres öntözést igényel, a fényben bővelkedő helyeket kedveli, de a tűző napot rosszul tűri. Ki kell mondani, lakásba egyáltalán nem való, a száraz levegőjű, meleg szoba nem jó közeg számára, ilyen körülmények között hamar elpusztul, sajnos akár egy-két hét alatt. Kertbe, sziklakertbe ugyan ültethető, de a hazai klímán csak kevés helyen lesz tényleg szép fenyő belőle, itthon hiányzik a megfelelő páratartalom ehhez. Fiatal példányokat még bonsainak is fel szokták használni, lévén jól alakítható és nyírható.

38_picea_glauca_conica_cukorsuvegfenyo_l.jpgHa jól érzi magát, ekkorára is megnőhet

Andrásnak és minden más cukorsüvegfenyő rajongónak azt tanácsolom, hogy csak akkor válasszák ezt a növényt, ha a dézsás fenyőkhöz hasonlóan csupán pár napig tartják lakásban, utána pedig kiültetik, vagy kültérbe telepítik. Kollégistáknak, társbérletben lakóknak inkább egy kisméretű vágott fenyőt javasolnék, de jelzésértékű ünnepi dekorációnak sokszor pár szép fenyőág is megteszi.

P1050695.JPGHangulatteremtésre egy faágakból készített kompozíció is elég lehet

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr244962668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.12.14. 14:33:13

Ilyen nekem is volt, március környékén döglött meg. Azóta is kint van az ajtó előtt, úgy hívom, hogy a csontváz.

Battlestar Galactica 2012.12.14. 21:25:06

Nekem most is van egy ilyenem. Kint az előkertben. Iszonyú lassan nő. Lehet, hogy ezt az éghajlatot nem bírja jól, ténylag nem ide való.
Viszont jópofa kis fa, díszkertekben jól mutat.

Dominika Krisztina Schäfer 2016.12.18. 14:26:59

Szia én csak ehhez a cukrosüveg fenyő dologba szeretnék kérdést tenni
Annyi hogy én is vettem egy kis fenyőt és mivel mindenhol írtak még mondták hogy ez szobába nem való mert elpusztul így aggódtam kicsit !! De ma 3 héttel a vásárlás és a szobai élet után felfedeztem azt hogy ahelyett hogy elpusztulna úgy döntött hogy ő pedig december vége felé ujhajtast hogy és márpedig ő nőni kezdet! !!!! Hogy lehetséges a lehetetlen ez lenne a kérdésem?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása