Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kétarcú park

2 komment

A nyáron kicsit feledésbe merült az a sorozatom, melyben Budapest fontos, vagy valamilyen szempontból érdekes közparkjait mutattam be, pedig nagyon lényegesnek tartom, hogy beszéljünk ezekről a területekről (vonatkozó linkgyűjtemény a poszt alján!). A belvárosi, vagy zsúfolt városrészekben található, lakótelepek közé ékelődött zöld szigetek kiemelt szereppel bírnak, megtörik a betondzsungel egyhangúságát, egy szelet zöld életteret kínálnak, és alkalmat adnak a sétálásra, padon ücsörgésre, elmélkedésre. Most eljött az idő, hogy egy újabb park kerüljön sorra, mégpedig egy rossz hírű környék mára kissé feledésbe merült tere, a Köztársaság térből II. János Pál pápa térré avanzsált Józsefvárosi liget.

Lomogram_2013-09-05_06-44-24-PM.jpg

Park, rácsok mögött. Mindjárt kiderül, miről van szó

A II. János Pál pápa tér (de nehéz megszokni az elnevezést) a "nyócker" legnagyobb parkja, Budapest mértani középpontjának közelében helyezkedik el, nem messzire fontos közlekedési csomópontok vannak, és a szűkebb értelemben vett belváros is csak egy ugrásnyira van innen. A tér mégsem tudja betölteni predesztinált célját, hogy látogatott és népszerű pihenőpark legyen. Ennek számos oka van, főképp a környék elhanyagoltsága, gyenge közbiztonsága, és a kerület legendás rossz híre, megítélése. Ez a helyzet talán most változik, mert a metróberuházáshoz kapcsolódóan a tér egy kisebb szelete felújításra került, ami örvendetes, ám az összkép mégis visszás, sőt, kicsit bizarr. Hogy mi a hiba? Az alábbi képsorozat választ adhat. 

WP_001728.jpg

A tér dél-keleti negyede új, harmonikus arcot kapott. Élénkzöld gyep, virágokkal és cserjékkel beültetett kisméretű ágyások, fák, új közvilágítás, járdák és szép padok fogadják a látogatókat. Akik azonban bemenni nem tudnak:

WP_001722.jpg

...mert az egész új rész körbe van kordonozva. Az átadást feltehetően az állomás megnyitásához időzítik majd, így a parkrész addig csupán látványelem lehet, pedig kifejezetten vonzó:

új.jpg

Első blikkre talán kicsit kevés itt az árnyékot adó fa, de a háttérben látszanak a frissen telepített csemeték, melyek pár év múlva már védik a kilátogatókat a Naptól. A padok szépek, szemetes is akad, a kandelláberek modernek, és a burkolat is tetszetős. Mindemellett az állomás födémére a tervek szerint egy medence is kerül majd.

A poszt nem ért véget, kattintson a tovább gombra!

WP_001743.jpg

Szembetűnő hát a kontraszt a túloldali részhez képest, amely őrzi a régi állapotokat. A kopott, foltos gyep csak jelzésértékű, a kavicsburkolat jórészt eltűnt, és a köztéri bútorok is lehangoló állapotban vannak.

WP_001741.jpg

Az új térrészen igényesen kialakított, hatalmas kutyafuttató várja majd az ebtulajdonosokat, akik jelenleg a park hozzáférhető részén sétáltatják kedvenceiket:

WP_001732.jpg

...mégpedig a régi oldal legszebb részén, a viszonylag homogén gyepfelelületű központi körágyásban.

WP_001740.jpg

A felújítatlan félen található ez a hatalmas kopár placc, ami sejtésem szerint egykoron focipálya, játéktér volt, most azonban csupasz és funkciótlan. Ide még a kutyások se jönnek.

WP_001724.jpg

A szép oldal ellenben hívogató, nagy egybefüggő, heverészésre alkalmas gyepterülettel, sok paddal, tipikus pihenőparki külsőségekkel. Jó ötlet volt ez a fajta kialakítás a virágokkal teleültetett díszparki jelleg helyett, így van esély, hogy közösségi térként működjön a terület, vagy ahogy a kerületi vezetés fogalmazott, hogy "élvezhető, elérhető, családbarát legyen". Érdekesség, és egyben kedves ötlet, hogy négy virágágyást pályázati úton, gyerekek tervei alapján alakítottak ki. Közelről megnézni egyelőre azonban ezeket sem lehet. 

WP_001719.jpg

Itt már jól láthatóak a nemrégiben ültetett fácskák, és az is, hogy egy fűnyírás elkélne már

WP_001723.jpg

A szabadon bejárható részen láttam vadgesztenyét is, ami a termés lehullásakor a kicsik kedvence lehet. Van még hárs, platán és ostorfa a játszótér közelében, a teret határoló fasorok zöldjuharok, ellenben az allergizáló nyárfák és a 2008-tól már tiltólistán szereplő invazív bálványfa telepítése a mából nézve nem volt a legjobb ötlet.

WP_001736.jpg

Ha már szóba került, az 1967-ben megépített, akkor kísérleti játszótér (tervezte Hetessy Józsefné) anno igencsak előremutató volt. Volt itt vizes játéktér, rengeteg hinta, kisautó kölcsönző, gyepfnyilvános toalett, és fedett rész eső esetére. Ma is ez a legélhetőbb része a régi állapotú térrésznek. 

WP_001747.jpg

A metróbejárat körüli munkaterület nem nagy, és az állapota is a végső fázisban van, elvileg tehát a felújított park már birtokba vehető lenne. Erre azonban a jelek szerint még várni kell. Remélhetőleg, ha a renovált terület megnyílik, akkor a maradék parkrész is hasonló változáskon esik át. Amennyiben erre sor kerül, természetesen beszámolok róla - feltehetően jövőre.

A budapesti parkokról szóló korábbi posztok: Margitsziget, Margitsziget újra, Flórián tér, Lánchíd park, Erzsébet tér, Erzsébet tér korábban, Március 15.-e tér, Klauzál tér, Múzeumkert

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr935497211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csepke 2013.09.06. 18:08:24

Tényleg szép! Azt gondolom azonban sajnos nem sokáig lesz ilyen ordító a különbség a két rész között. És nem azért mert majd a régit is felújítják.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása