Megyeri Szabolcs kertész blogja

Akik nem nyaralnak...

1 komment

...azok bizony a szobai és kerti növényeink. Mivel itt a nyár, és a napokban már a kánikula is megérkezett, időszerűek a nyaralási tervek, hamarosan sokan fognak egy-két hétre elutazni, hogy kipihenjék a munkahelyi és egyéb fáradalmakat. Az ilyen örömteli eltávozások azonban feladatokat is adnak, többek közt a kényszerűen otthon maradó zöld kedvenceket illetően. Elsősorban az öntözéssel kapcsolatosak a problémák, hiszen egy kimaradó tápoldatozás például még nem tragédia, de sok növény már rosszul reagál a több napos víztelenségre, rossz esetben akár végzetes is lehet az ilyen kiszáradás. A víz mellett a napfény is is okozhat gubancot, jobban mondva annak hiánya, például az ilyenkor általában leeresztett redőnyök, behúzott függönyök mögött. Lássuk tehát, hogy milyen praktikus fogásokkal előzhetjük meg a nyaralás alatt növényeink elsorvadását.

Plant_photo.JPG

Nem jöhetnek velünk...

A legjobb esetben akad egy megbízható szomszéd, vagy rokon, akire kulcsot hagyunk, így a lakásba (kertbe) bejárva el tudja látni növényeinket. Érdemes azonban még közeli ismerős esetén is részletes öntözési tervet, teendő-listát összeállítani, mert legyen bármilyen segítőkész a megbízottunk, mi tudjuk a legjobban, hogy az egyes növényeink mit, mennyit, és milyen gyakran igényelnek. Egy rövidebb-hosszabb használati útmutató az ismerősnek is segíteni fog, és mi is nyugodtabban indulhatunk el, nem fog előfordulni, hogy túlöntözésre kerül sor. 

PlantWindowHoriz.jpg

A fényigényesebb fajtákat csoportosítsuk az ablakba

Ez volt az egyszerűbb megoldás, de ez nem mindig jöhet szóba, előfordulhat, hogy növényeinket teljesen magukra kell hagynunk, ilyenkor pedig előkészületekre lesz szükség. Sajnos az, hogy többnapi öntözést egy alkalommal, előre letudjunk, általában nem lehetséges, az ilyen sokkszerű, nagymennyiségű vízzel való locsolás vagy kárt tesz a növényben, vagy a cserép alján távozik a víz, és az egész nem ér semmit. Olyan megoldást kell találni, mellyel hoszabb távon, folyamatosan ellátható az adott példány, külön beavatkozás nélkül. Szobai körülmények között szóba jöhet a házilag barkácsolt önöntöző rendszer, amihez csak egy üdítőspalack és egy madzag (például régi cipőfűző) szükséges. A madzag egyik végét a vízzel teli palacka dugjuk, a másikat pedig a növény földjébe nyomjuk, minél nagyobb hosszúságban, és kész is. A lenti képen látható modell a túléléshez elegendő nedvességet tud juttatni egy-két héten keresztül, és a rendszerbe akár több cserép is "beköthető". Másik beltéri módszer a vízmegkötő anyagból készült agyaggolyók elhelyezése a cserépben. Ezek lassan, folyamatosan adják le a felszívott vizet, de csupán egy hosszú hétvgére elegendő öntözést biztosítanak. Sokan a nyaralás idejére leengedik a redőnyöket, behúzzák a sötétítőket, így elzárják a fényt a benti dísznövények elől. Ha ez a helyzet, a fényigényesebb példányokat jó ötlet kiköltöztetni az erkélyre, balkonra (akár a társasházi folyosóra, persze betartva a tűzvédelmi előírásokat). Azonban vigyázzunk, kalkuláljunk a terület jellemzőivel, ha túl sok közvetlen napsütés éri ezt a helyet, akkor inkább kockáztassuk meg a benti sötétet, vagy alkalmazzunk valamilyen árnyékolót, ami megvédi az érzékenyebb fajtákat a napsugarak károsító hatásaitól. A kipakolt növényeket érdemes tornasorba rendezni, vagyis elöl legyenek az alacsonyabbak, hátul pedig a magasabbak, hogy ne árnyékolják egymást. 

IMGP1270.JPG

Szobai barkács-öntözőrendszer

April 13th 011.JPG

Nagyobb szobanövényeknél az ilyen pofonegyszerű automata öntöző is beválhat

condo_garden_balcony.jpg

Ha elsötétjük a lakást, telepítsük a növényeket a balkonra

A kert felkészítése könnyebb munka. Érdemes megnézni az időjárás-előrejelzéseket, és ha várható eső, akkor túl sok feladat nincs is, a kinti növényzet ellenállóbb, mint a benti, némi égi áldással megtámogatva általában kibírja a nyaralás idejét. A gyepet azért érdemes az indulás előtti napon katonásan rövidre vágni, így kisebb a vízigénye. A fűnyesedéket halmozzuk mulcsként az egyéb növények töveihez, ezzel az ottani talaj kiszáradása késleltethető. Amennyiben perzselő meleg és szárazság várható távollétünk alatt, akkor kinti öntözőrendszerekkel biztosíthatjuk a kerti flóra túlélését. Ahol van beépített, netán programozható öntözőrendszer, ott ez nem probléma, ahol pedig nincs, ott egy régi locsolócsőből készíthetünk rögtönzött öntözőt. A csövet kilyuggatva (a végén pedig bedugaszolva), és a növények között végigvezetve máris kész az egész, a csapot pedig alig kell megnyitni, így pazarolni sem fogjuk a vizet. Alternatív megoldás a szomszéd bevonása, ha jóban vagyunk telektárssunkkal, megkérhetjük, hogy a sajátja mellett a miénket is locsolja, ehhez még kulcsot sem kell adni, elég a kerítés túloldaláról átspriccelni. A legjobb, ha ez kora reggel, vagy késő este történik, és nem erős vízsugárral, hanem inkább permetezve, a vizet fölfelé irányítva, esőt imitálva. Az erkélyen, vagy kertben elhelyezett cserepes növényeket párologtatással is nedvességhez juttathatjuk, ha egy lavórba vizet töltünk, a vízbe valamilyen állványt teszünk (egy téglát, lefelé fordított kisebb edényt), és erre helyezzük a cserepet.

csepeg.jpg

Ha nincs telepített, profi öntözőrendszerünk, készíthetünk sajátot, egy régi locsolócsőből, de lehet vásárolni direkt erre a célra készített tömlőt is

Akárhogy is, a lényeg az, hogy az utazás öröme ne feledtesse velünk növényeink szükségleteit, és azt is vegyük számításba, hogy az egyes példányoknak gyökeresen eltérő igényeik lehetnek. A kaktuszokat nem kell óvatosságból ájulásig öntözni, a dracénát viszont ne hagyjuk tűző napsütéses erkélyen. A magukra maradó növényeket egy szűk órányi előkészülettel biztonságba helyezhetjük, és a kertben sem vesz több időt igénybe a felkészülés, ha jól járunk el érkezéskor is épen és egészségesen fognak várni minket kedvenceink!

gym1.jpg

A fűnyírás maradéka mulcsként tehet jó szolgálatot távollétünk alatt

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr605369476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2013.06.20. 11:42:36

A vízzel teli ,cserépbe lefelé fordított üvegmódszert évek óta használom és jó.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása