Megyeri Szabolcs kertész blogja

Megérkeztek a szelektív gyűjtők a belvárosba!

4 komment

Környezetünk védelméért sokat lehet és kell is tenni, rengetegen elkötelezett hívei az ökotudatos életmódnak, sokaknál azonban nem része a mindennapoknak a környezettudatos viselkedés. Pedig az ilyen gondolkodásmód könnyen elsajátítható, és apró dolgok a rohanó mindennapokban is megtehetők, anélkül, hogy a Greenpeace hajójára szállnánk bálnavadászokat üldözni. Az első, de nagyon fontos lépés a szelektív hulladékgyűjtés lehet, ami jelentősen képes csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, és nem jár más teendővel, mint a háztartási hulladék szétválogatásával, és a megfelelő gyűjtőbe helyezésével. Budapesten most könnyebbé válik mindez.

3972122_a8f488ddd56dcc867be77e39b1b1987d_wm.jpg

Kiosztásra váró gyűjtők a X. kerületi telephelyen (Fotó: MTI)

Még márciusban voltak tele a híradások azzal, hogy a budapesti FKF Zrt. hatalmas mennyiségben vásárolt szelektív hulladékgyűjtőket, melyeket ingyenesen helyeznek ki társasházakhoz, lakásokhoz, és a megtelt szemetesek elszállítása is költségmentes lesz. Mostani írásom apropója, hogy az első fecskék, vagyis az első színes kukák megérkeztek, például a hatodik kerületbe, amiről egy kedves olvasóm fényképes bizonyítékot is küldött.

IMGP4614.JPG

Múlt héten érkezett kukák egy hatodik kerületi társasházban...

IMGP4624.JPG

...és a szomszédos épületben

A nagy költségű beruházás, melynek része mintegy hatvan, környezetbarát működésű (gázüzemű) begyűjtő jármű beszerzése is, javarészt uniós segítséggel valósult meg. Az akcióval párhuzamosan a közterületi szelektív gyűjtőszigetek folyamatosan felszámolásra kerülnek. Ennek oka, hogy az utcai szigetek a legtöbb esetben mini-szemétlerakóhelyként működtek, rengeteg, nem oda való hulladékkal elárasztva, és a konténerek felborogatásával is inkább romlott a helyzet. Utóbbi részben egyszerű vandalizmus, részben pedig guberálás eredménye volt, természetesen a nehéz sorsú emberek ilyenfajta keresetkiegészítési próbálkozásai nehezen ítélhetőek el, de tény, hogy az üvegek, és egyéb hasznosítható dolgok utáni kutakodás gyakorta gyomorforgató állapotokat eredményezett. A gyűjtők házhoz vitele részben ezt a problémát orvosolja, emellett az eddig lustábbakat ösztönzi a szelektív gyűjtésre való átállásra, hiszen ha csak a kapuig kell elvinni a szortírozott szemetet, akkor valószínűleg többen teszik ezt meg.

szelektiv_2_kis.jpg

A köztéri szelektív gyűjtőszigetek sokszor siralmas állapotban voltak (vannak)

A hírek (és a fotók) alapján kétféle szabványos méretű kukáról van szó, a sárga fedelű a műanyag és fémhulladékot fogadja, míg a kék tetejű a papír gyűjtésére szolgál. Felmerül a kérdés, hogy mi lesz az üveggel, ami nagyon gyakori hulladék, ám az FKF szerint nemzetközi gyakorlat, hogy az üveget nem gyűjtik háznál, mivel az nehéz, hangos (csörömpöl), és veszélyforrást jelentő (üvegszilánk) anyag, így a palackoknak maradnak a köztéri szigetek. Nem tudom, hogy tőlünk nyugatra mi a szokás, nálunk azonban azonban az üveggyűjtés sokaknak majdnemhogy megélhetési forrás, így ha maradnak az utcai üveggyűjtők, továbbra is borítékolható a konténerek borogatása, és az állandó szilánktenger azok környékén, de azt is hozzá kell tenni, hogy pont az üvegpalack az, amit a betéti díj miatt a legtöbben eddig is (környezetbarát módon) visszaváltottak, tehát ez talán mégsem akkora probléma. 

IMGP4618.JPG

IMGP4619.JPG

Az új kukák fedelén praktikus útmutató van a kezdőknek

IMGP4620.JPG

Az egyik újonnan kihelyezett szemetes tartalma, úgy látszik, itt a lakók rögtön megszokták a rendet

Ha már probléma, akkor az egész rendszer gyenge pontja az ember, vagyis azok a lakók, akik eddig nem szokták meg a szelektív gyűjtést, így kérdés, hogy mennyire lesznek "átnevelhetőek" a szortírozásra, hogy nem lesz-e gyakorlat az új színes kukák vegyes szeméttel való feltöltése. Mindenesetre az új edények fedelén praktikus piktogram-útmutató látható, mely jól érthetően közli a "belevalók" kategóriáit. A teljes budapesti rendszer kiépítésének határideje 2015. január elseje, most az első lépésben négy kerület kapott színes szemeteseket. 

szakmai4_1_ki.gif

A szelektíven gyűjtött szemét útja

Képek: innen, innen, és innen, valamint köszönöm Balázsnak az új kukákról küldött képeket!

Az új szelektív gyűjtőrendszer egyéb információi az FKF Zrt. oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr165282000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2013.05.06. 11:57:02

Nagyon örültem ennek a bejegyzésnek !Mi is szelektíven gyűjtjük a hulladékot, szorgosan nevelem rá a családomat.Képes vagyok a narancshéjat kivenni a konyhai kukából és kivinni a komposztra.Komposztot már évtizedek óta használunk.
Kérdésem lenne: tudsz valahol olvasnivalót,hogy hogy és hol hasznosítják újra a szemetünket?????Ez érdekel nagyon: akár ruhákat,papírt.
Köszönöm,ha válaszolsz.
Ruhákat hova érdemes vinni,amiket már nem tud tényleg senki sem használni????????

lutria 2013.05.06. 17:12:58

A XXI.ker-ben már legalább 3-4 hete kiosztottak néhány kukát,többnyire panelházaknál.

egyseg.org · http://egyseg.org 2013.05.06. 21:04:42

A kisebb kukák lehet, hogy élhetőek. A gyűjtő szigetek mellett borzalmas lakni. Éjjel-nappal hangosak, napi 5-ször borítják fel és állítják vissza a csövik, és napi 4-5-ször ürítik. Éjfél előtt, és reggel 6 előtt valamivel is például. Világ büntetése...

Espl 2013.05.07. 09:16:57

Én nagyon örültem volna zöldhulladék kukának is, mert ha levágom a füvet + egyéb kerti dolgok, akkor a fél kuka már tele van.
Zöldhulladék zsákra meg nem szeretnék költeni és a vásárlása is macerás. (nem kapható, messze van)

A komposztáló megint egy érdekes kérdés, csinálnám de egy normális komposztáló 10ezer+++ Ft
Erre nem tudok ennyit áldozni. Bár tudom egyes önkormányzatok időnként ingyen osztogatnak, csak arról meg lemaradok.
De ha újrahasznosított anyagból van a komposztáló akkor miért drága? Erről szívesen olvasnék egy oknyomozó írást. :) Mi kerül ennyibe egy fröccsöntött tárolóban?

Az üveges konténerek a boltokba vagy közelébe költöznek majd.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása