Megyeri Szabolcs kertész blogja

Biztosítást a kertre?

1 komment

A lakásunkra, értéktárgyainkra, vagy nyaraláskor testi épségünkre gyakran kötünk biztosítást, de legalábbis tudunk a lehetőségről, ha másért nem is, akkor azért, mert a különféle biztosítók telefonos marketingesei nagyon aktívak, és mindenképpen tájékoztatnak minket a lehetőségekről. A lapok, hírportálok bulvárrovataiban pedig sokszor olvasni különleges esetekről, mikor modellek, filmsztárok, énekesek biztosítják milliós összegekre formás lábaikat, hangjukat, de csodás hajkoronára kötött biztosításról is szóltak már a hírek. Ami ellenben ritka, és alig ismert fogalom, az a kertre szóló biztosítás, pedig ilyen is létezik, és nem egyenlő a mezőgazdaságban megszokott természeti csapások esetére szóló szerződésekkel. Az első hallásra úri passziónak tűnő kertbiztosítás nem feltétlenül rossz ötlet, és bár a biztosítóknak hagyományosan rossz hírük van, hasznos legalább tájékozódni a lehetőségről. De egyáltalán, mire, kinek, miért érdemes ilyen szerződést aláírnia? 

vegetable-gardening.jpg

Kevesen tudják, hogy a veteményes is biztosítható, sajnos lopáskárra nem

Hogy alapos választ adhassak, több hazai intézmény ajánlatait böngésztem át, néhány esetben egészen konkrét leírásokat találtam, ezek alapján próbálok összeállítani egy általános képet a kertbiztosításról, de előre leszögezem, hogy az ajánlatok minden biztosítónál változóak, a pontos feltételekért az ott dolgozó tanácsadókat kell kérdezni, vagy a honlapokon közzétett szerződési feltételeket szükséges alaposan átolvasni. Általánosságban elmondható, hogy a kertre köthető biztosítások nem érvényesek a nem saját szükségletre termelt növényekre, ami azt jelenti, hogy az eladásra termesztett zöldségek, virágok nincsenek benne a biztosítotti körben, ami érthető is, hiszen ebben az esetben már nem háztáji gazdálkodásról, hanem kereskedelmi célú termelésről lenne szó, ami egy más kategória, mint az egyszerű, ház mögötti kiskert. Az ilyen biztosítások jellemzően nem térítik meg a fagyáskárokat, vagy a kártevők, betegségek okozta, és a háziállatok (kutya, macska, egyéb haszonállatok) ténykedése utáni veszteséget. Ellenben szinte egyöntetűen vonatkoznak a tűzzel és az elemi (például földrengés) károkkal kapcsolatos, és a víz okozta pusztulással járó anyagi károkra. Utóbbi azért érdekes, mert az egyik cégnél például választható a csőtöréssel járó károk megtérítése is, így egyben az elfolyt víz értékének kiegyenlítését is biztosíthatjuk, ami tetemes összegre rúghat. Szintén nagyon hasznos, hogy biztosított káreseménynek minősül a vandalizmus, ebbe akár a gondosan nevelt rózsák barbár letaposása is benne foglaltatik, de van, ahol a kerítésre mázolt graffiti is ebbe a körbe tartozik (ám ennek feltétele, hogy a kerthez tartozó ingatlan lakott legyen). Szintén általános, hogy az idegen jármű ütközésével (például kertbe rohanásával), vagy idegen tárgy rádőlésével (például utcai fa, vagy villanypózna bedőlésével) kapcsolatos anyagi hátrány is megtérítésre kerül. Az ilyen esetekre köthető biztosítások a növényeket illetően az újratelepítéssel kapcsolatos költségekre vonatkoznak, és egyaránt beletartozhatnak konyhakerti zöldségek, virágok, fák, cserjék, és a sövény is. Eszmei értékre vonatkozó biztosítást ugyanakkor nem találtam, tehát valószínleg a családi örökségnek számító diófára nem tudunk biztosítást kötni milliós értékben, bár nem kizárt, hogy egyedi ajánlatként van mód erre (csakúgy, mint egy formás lábra). Sokakban felmerülhet a lopáskár megtérítésének lehetősége, azonban az általam áttanulmányozott ajánlatok egyike sem biztosítja ezt növényekre, csupán kerti értéktárgyakra.

tyler_rose_garden_texas_600x.jpg

Jól jön a biztosítás, ha például a gyönyörű virágainkat letarolja egy eltévedt autó, vagy ha vandálok dúltak

dog-house.jpg

A kutyaól, sőt lakója is lehet a biztosítás alanya

A kertben ugyanis nem csupán növény van, hanem egyéb - olykor kifejezetten értékes - tárgyak is, mint például egy komolyabb kerti grillsütő, napernyő, napvitorla és egyéb árnyékolók, hintaágy, kerti bútorok, és ami érdekes, hogy még a kutyaólra is vonatkozik a kontraktus, sőt, magára a kutyára is! Ezt a fajta szerződést elsősorban akkor kell megfontolni, ha valóban drágább holmikról van szó, bár az egyszerűbb tárgyak is biztonságban tudhatóak egy alacsonyabb kategóriás biztosítással. Van ahol nagyobb úszómedence is található a birtokon, itt érdemes elgondolkodni az olyan kerti biztosításon, mely a medence gépészeti berendezéseire (szivattyúk, vízforgatók) is érvényes, ha pedig napkollektorunk, hőszivattyúnk van, szintén nem rossz ötlet áldozni ezen drága felszerelések védelmére.

epuletgepeszet_1260439530_mozaikos_medence_korszerusites_gCgo_NAGYKEP.jpg

Épülő medence leendő gépháza. Az ide kerülő drága berendezések is biztosíthatóak

Szeretném leszögezni, hogy a fenti információkat nem azért tettem közzé, hogy a biztosítók mellett kampányoljak, éppen ezért egy intézményt sem nevesítek írásomban (a google segítségével a kert+biztosítás szavakra kereséssel bárki megtalálhatja az ajánlatokat), de úgy gondolom, hogy bizonyos körülmények között hasznos lehet az ilyenfajta óvintézkedés. Ahol nagyobb méretű, rendszeresen gondozott, esetleg az átlagosnál jobban felszerelt birtok van, ott érdemes elgondolkodni ezen, de ha például valaki egzotikus, féltve őrzött dísznövényeiért aggódik, akkor sem rossz elképzelés. Az árakat tekintve nagy a szórás, alapszintű éves szerződéseket már pár ezresért lehet kötni, a szélesebb körre kiterjedő biztosítás pedig értelemszerűen drágább, és a végösszeg attól is függ, hogy mi mindent veszünk be a biztosított körbe (növény, kerti berendezések, gépészeti elemek). A részletes feltételekért mindenféleképpen a biztosító szakembereit érdemes kérdezni. 

vila_caska_gril_velika.jpg

Egy komolyabb kerti grill nagy értéket képvisel, károsodásakor jól jöhet a térítés

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr175250918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Naplóm 2013.05.15. 13:22:23

Kedves Szabolcs,
a Generali biztosítónál van saját szükségletre termelt növényekre is biztosítás, sőt kerti bútorokra is.
A lakásbiztosításnál lehet olyan csomagot választani, amelyik biztosítja a szabadban tárolt vagyontárgyakat, termésveszteséget, térít a kerti veszélytelenítés és vízveszteség esetén is.
www.generali.hu/Szolgaltatasok/Vagyon/Hazorzo%20csaladi%20otthonbiztositas.aspx

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása