Megyeri Szabolcs kertész blogja

Torma - húsvét után is

Szólj hozzá!

Ha szerda, akkor háztáji veteményes! Cselezzük ki a fonnyadt, vegyszerrel kezelt árut kínáló hipermarketeket, és termeljük meg kedvenceinket otthon a kertben, vagy a balkonon!

A húsvéti kelléktár elmaradhatatlan eleme a nyúl, a piros tojás és a locsolás mellett a torma, melyet az elmúlt napokban egy ország adagolt a reggeli sonkák mellé. Nem véletlenül, a torma a húsvéti ünnepi húsételek legjobb barátja, de nem kell feltétlenül elfelejtenünk jövő tavaszig ezt a különleges, csípős gyökérzöldséget, jó szolgálatot tehet egész évben, ráadásul otthon is megtermelhető, igaz, a kicsit problémásabb termények közé tartozik, cserébe kisebb mennyiség is elég lesz belőle, hisz nem fogjuk répa módjára nassolni. Ne is habozzunk, tormára fel!

horseradish-2.jpg

A cél: vastag, erős, egyenes gyökerek termesztése

A tormát dugványról szaporítjuk, vagyis ültetésre alkalmas gyökereit "vetjük" a földbe, a művelet május elejéig aktuális. Dugványhoz többféleképpen juthatunk, ha tavaly is ültettünk, akkor most a gyökerek kiásásával is szerezhetünk vetőanyagot az áttelelt állományból, de a konyhából, kamrából is előszedhetjük a korábban eltett, de kis méretük miatt étkezésre fel nem használt darabokat, ha pedig ilyen nem áll rendelkezésre, gazdaboltban, piacon szerezhetünk dugványt. Ültetéshez a legideálisabb a kisujjnyi (8-10 mm) vastagságú, és bő arasznyi hosszú (20-25 cm) példányok használata, de az ennél kicsit vékonyabb, rövidebb darabok is megteszik. A gyökéren található sarjrügyeket vágjuk le, hogy a gyökér ne az oldalhajtások növelésére koncentráljon, legfeljebb alul és felül hagyjuk meg azokat. Ez volt az előkészületek könnyebb része, ezután a kertben lesz dolgunk.

1_original.jpg

Itt már a helyén

A torma gyökere hosszú, ez rögtön felveti azt a kérdést, hogy hogyan dugjuk a földbe? A Magyarországon legelterjedtebb módszer a bakhátas termesztés, ajánlott ezt követni. A bakhát egy hosszanti földhalom, amit mezőgazdasági termelésnél géppel alakítanak ki, nekünk a konyhakertben viszont ásást, lapátolást jelent. Egy nagyjából harminc centiméter magas töltést kell építeni, aminek a teteje körülbelül húsz centi széles sík felülettel rendelkezik, azonban a gyökér a talajszint alá is terjeszkedni fog, így a földgerinc kialakítása előtt egy a szokásosnál mélyebbre hatoló, átforgató ásást is meg kell ejteni. A torma magas tápanyagigénye miatt ajánlott egy alapos trágyázás is előzetesen.

201303062.JPG

Ez a bakhát, egy-két sor pár órányi földmunka árán létrehozható, többre nem is igen lesz szükség

Most már készen állunk az ültetésre, de érdemes még pár szót vesztegetni a torma kedvelt talajtípusaira, a közeg milyensége ugyanis nagyban befolyásolja a termény minőségét. A legjobb termés humuszos, laza öntéstalajokon várható, sem a túl száraz, sem a pangóvizes területeket nem kedveli. Kötött, nyirkos földben hamar elfásodik a gyökér, íze túl csípőssé válik, gyakorlatilag ehetetlen lesz. Nem csak alul, felül is vannak igényei, a napsütötte helyeket kedveli, bár félárnyékban is megmarad, itt az eredmény általában satnya, vékony gyökér lesz. Vízigénye magas, folyamatos öntözést kíván. Fontos körülmény még a tormavetemény helyének meghatározásakor, hogy évelő növényről van szó, így hiába takarítjuk be a terményt ősszel, tavasszal várhatóan újra növekedésnek indulnak a földben maradt gyökérdarabok, ezt is vegyük figyelembe.

Growing-Horseradish-Armoracia-rusticana.jpg

Bakhát helyett magasított ágyás is szóba jöhet, de ügyeljünk, hogy lefelé is tudjon terjeszkedni

Most térjünk vissza az ültetéshez, oda, hogy van dugványunk, és megfelelően kijölt, jól előkészített helyünk. A bakhátba 20-25 centiméterenként fúrjunk egy lyukat (egy régi, törött szerszámnyél jól jöhet), ebbe helyezzük a gyökereket, és végezzük el az első beöntözést. Bő egy hónap múlva kibújnak az első hajtások, ilyentájt érdemes egy szűk arasznyi magasan kibontani a földhalmot, és a gyenge oldalgyökereket, rügyeket ledörzsölni, majd visszatakarni a növényt. Ezt a nyár derekán még egyszer jó ötlet megtenni. A kártevők elleni védekezés elhanyagolható, ezzel valószínűleg nem lesz problémánk, kivéve, ha több éven keresztül ugyanott termesztünk, ilyenkor  levélfoltosodás, lisztharmat jelentkezhet, illetve tormalevélbolha, káposztalevél poloska megjelenése várható. Ami fontosabb, a gyakori gyommentesítés, és a folyamatos vízellátás, a gyakori öntözés nem maradhat el. Ha két sor tormánk van, praktikus a bordák közti völgyet gyakran nedvesíteni.

armoracia_rusticana.jpg

Dús lombozatával és fehér virágaival igen csinosan mutat a veteményesben

A betakarítás ideje késő ősszel érkezik el, a torma kiváló fagyállósága miatt még télen is szedhetünk fel belőle. Felszedéskor érdemes a levélzetet eltávolítani, és a bakhátból kapával kiforgatni a gyökeret. Jól tárolható zöldség, pincében helyezzük el, lehetőleg homokágyba fektetve. A torma balkonon nehézkesen nevelhető, a mélyre hatoló növénynek hely kell, így legfeljebb magasított ültetőládába telepíthető, de összességében erkélyen nem ajánlom a nevelését. Végül egy figyelmeztetés: a torma makacs vendég a kertben, ha egyszer betelepítettük, csak nehézségek árán, mély csákányozással távolítható el. 

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr445190232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása