Megyeri Szabolcs kertész blogja

Bálvány és ecet

2 komment

Gyermekkorom egyik kedvenc olvasmánya volt a Természettudományi koholmányok című könyv, melyben a szerző rövid fejezetekben számolt le a közkeletű, természettudományt érintő tévhitekkel, a Loch Ness-i szörnytől egészen a "piros-e a gyilkos galóca" kérdéséig. Ez csak azért jutott eszembe, mert mai posztomban egy kicsit mintha folytatnám én is ezt a sort, ugyanis egy közkeletű tévedéssel, vagy inkább félreértéssel szeretnék végezni. Az alanyaim két messziről jött növény lesznek, egyikük szívesen látott kerti vendég, míg másikuk agresszívan terjeszkedő, nehezen kiirtható - ne kerteljünk - gyom, mely a gondozatlanul hagyott közterületeket sokszor birtokba veszi, nem kevés bosszúságot okozva. Mégis gyakran összekeverjük őket.

Ailanthus-altissima és termése.jpgBálványfa levelei és termése

A címbeli szópáros segítség lehet annak, aki eddig nem találta ki, kikről van szó, de nem titkolózom, a bálványfáról és az ecetfáról értekeznék röviden. A bálványfa (Ailanthus) Kelet-Ázsiában őshonos, nálunk betolakodónak, invazív fajnak számít, jó alkalmazkodóképessége, és igénytelensége révén könnyen megtelepedik utcákon, parlagon hagyott területeken, vagy akár kertekben is, ha pedig egyszer betette a "lábát", többé alig szabadulhatunk tőle, legfeljebb a gyökérzet teljes eltávolítása, vagy mélyre ható gyomirtózás lehet gyógyír. (Meg kell azért említeni a bálványfa védelmében, hogy egyes esetekben akár hasznosnak is tekinthetjük, a budapesti Ferenciek terén például, ahol a többi növény csak szenved, a bálványfa virul, ami jót tesz az utcaképnek. Betonkörülmények között tehát, ahol nem terjeszkedhet, a bálványfa is lehet "jó" növény.) Az ecetfa (Rhus hirta) sem honi fajta, Észak-Amerikában őshonos, ugyanakkor ez a fa ritkán vadul ki, elsősorban dísznövényként ültetett példányaival találkozni kertekben, parkokban, mondhatni ártalmatlan, dekoratív kerti dísz.
img_1140.jpgEcetfa
A fő probléma az kettejükkel kapcsolatban, hogy általában keverik őket, ami többféle bonyodalmat okozhat, szélsőséges esetben akár azt is, hogy a tudomása szerint ecetfával rendelkező gazda valójában bálványfát nevelget, aminek végül kertje látja majd a kárát. Az interneten kutakodva is gyakran fordul elő, hogy az ecetfát bemutató képek, vagy leírások igazából a bálványfáról szólnak, vagy éppen fordítva. Mi lehet a tévesztés alapja? Mindkét növény a szappanfaalakúak rendjébe tartozik, ami igazából nem túl szoros rokonság, lévén ebben a rendben közel ötezer faj található. Termetre sem különösebben hasonlóak, a bálványfa 20-25 méteresre is megnőhet, az ecetfa ellenben tíz méter körül megáll. Leveleik már valamennyire hasonlítanak, és virágaik is összetéveszthetőek, ha nem alaposan szemléljük őket. A bálványfa - egyéb rosszaságai mellett - illatában sem egy kellemes jelenség, ecetes szaga lehet az egyik oka a nevek kavarodásának. Ugyanakkor az ecetfa is ecetes, legalábbis a terméséből készülő limonádé jellegű ital erősen savanykás. 
ecetfan.jpgAz ecetfát szeretjük a kertben
Hogy minden félreértésnek vége legyen, és tisztázódjon, hogy melyikük a gaz terjeszkedő, és melyikük a hasznos kerti növény, kattintsanak az alábbi videóra!

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr35046329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cides 2013.01.27. 15:13:57

Hát ugy nézem itt is van keveredés:)

Espl 2013.01.28. 09:40:27

Cinkotai út :) elvileg elárverezték azt a nagy üres területet (valaki tudja kinek?), vagyis már nem az önkormányzatnak kell ott kaszálni.

Közel, a 173-as megállójában viszont nyáron hasznos a növény, mert árnyékot ad. Jó, azért valami nemesebb nyilván jobb lenne. De a "senki földjén" sajnos nem ültetnek fát.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása