Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szobanövények télen

2 komment

Tél ugyan még nincs, de ha kitekintünk az ablakon, akkor láthatjuk, hogy bizony már elkezdedődött a komolyabb lehűlés időszaka, a tegnapi óraátállítás után pedig a nappalok rövidebbek, sötétebbek lettek. A kinti növények téliesítése fontos kérdés, sokszor azonban elfeledkezünk arról, hogy a szobai zöldeknek is drasztikus változást jelentenek a késő őszi, téli körülmények. 

MyWinterWindowShelf.jpgKint hideg, bent meleg

A probléma egyszerűen körbeírható. Míg a kinti növények számára a téli pihenőidőszakot megbízhatóan jelzi a fény és a hőmérséklet együttes csökkenése, addig a lakásban lévő kedvencek a fűtés miatt csak a jelek egyikét kapják meg. Az átlagosan 20-22 Celsius fokos benti hőmérséklet késő tavaszi, nyár eleji klímát idéz, a fény ugyanakkor ennek az időszaknak csupán a töredéke. Ez összezavarja a szobanövényeket, fejlődésük abnormálissá válhat (megnyúlt, satnya, sárguló hajtásokat növeszthetnek), legyengülnek, és könnyebben támadják meg őket betegségek, kártevők. A pihenőidőszakban az öntözés és tápanyagutánpótás igényei is megváltoznak. A lelassult növekedésű, vagy vegetáló növények ezekből is kevesebbet kérnek ilyenkor, így ha a téli locsolások nem ritkulnak, esetleg erőteljes tápanyagutánpótlást alkalmazunk, tovább bonyolítjuk a helyzetet. Ezek a fő okai annak, hogy a lakásban tartott zöldek legkönnyebben télen pusztulnak el. A fentiek tükrében a megoldás is egyszerűenk tűnik, meg kell teremteni az évszaknak, vagy a növény igényeinek megfelelő körülményeket.

house-plant_b.jpgAblak előtt telelő zöldek

A gyakorlatban ez azonban mégsem pofonegyszerű. A vízellátást és a tápanyagok földbe juttatását - benti cserepes növényekről lévén szó - egyedileg, a növény igényeinek megfelelően adagolhatjuk. Bajban akkor leszünk, ha kedvencünk több fényt kívánna, vagy alacsonyabb hőmérsékleten érezné jól magát.

4.jpgTéli kaktuszlak a pincében

A fűtött szobában meleg van, a levegő jobbára száraz, és kevés a bejutó fény. Vannak azonban olyan növények, melyek jól tűrik az efféle kondíciókat. A pletyka, sárkányfa (dracéna), anyósnyelv, és a rákvirág ide tartoznak, és a broméliafélékkel sem lesz gond. A kaktuszok és pozsgások a meleget és a száraz levegőt szeretik, kevés fény hiányában azonban nyújtózkodó, gyenge, sárgás hajtásokat, leveleket hozhatnak. Ezért őket vagy a lehető legtöbb fényhez juttatjuk (jól szigetelő ablak párkányára például), vagy a hőmérsékletet csökkentjuk, körülbelül 5-10 Celsiusra, hogy a növekedés megálljon. Utóbbi esetben fényből sem kell sok, tehát egy fagymentes pince, fűtetlen előszoba, vagy zárt lépcsőház megfelelő (vigyázva a tűzvédelmi szabályokra).

050108_orchidinthebathroom.jpgOrchidea a fürdőben

Más szobanövényeknek a fényhiány okozza a problémát. A fokföldi ibolya, csuporka, ciklámen, könnyező pálma, fikusz és a papucsvirág ideális esetben a lakás legfényesebb helyén tartózkodik télen is, nem túl melegben (15 Celsius környékén). Utóbbit természetesen nem egyszerű megoldani, hiszen nem fogunk családilag vacogni a mama kedvenc ibolyája kedvéért, de azért nem lehetetlen megfelelő helyet találni, például egy üvegezett lépcsőházban, vagy fényesebb előszobában. Amennyiben a lakás, vagy szoba fekvése kedvező a fény szempontjából, elég lehet, ha az ablak közelébe csoportosítjuk a fényigényesebb példányokat, főleg, hogy helyiségen belül általában itt a legalacsonyabb a hőmérséklet is. Szellőztetéskor természetesen tegyük hátrébb őket, a kintről beáramló hideg levegő végzetes lehet. A páfrányok és orchideafélék pedig elsősorban a párás levegőt kedvelik, amelyet vagy szobai párologtatással (fűtőtestre helyezett vizes edénnyel, de akár úgy is, hogy a mosott ruhát bent teregetjük), vagy párologtató tálcával biztosíthatunk nekik. Utóbbi esetben a cserepek alá kaviccsal, aprókővel megszórt tálcát tegyünk, melyre vizet öntünk, és erre állítjuk a cserepeket. Ha más lehetőség nincs, a páraigényes növényeket akár a fürdőbe, vagy a konyhába is átköltöztethetjük, persze fény azért jusson nekik.

orchidea-télen-3.jpgPárásítás az ablakpárkányon

Mint az a fentiekből is kiolvasható, egységes, általános teendő nem határozható meg a szobanövények téli tartásával kapcsolatban. A legfontosabb az, hogy tudatosuljon bennünk, hogy a lakás zöldjei télen kihívásokkal néznek szembe, és nekünk kell segítenünk rajtuk. Szánjunk rá egy hétvégi délutánt, hogy sorbavegyük a négy fal közti flórát, és akár internetes segítséggel tájékozódjunk az igényeik felől. A legfontosabb adatok az adott fajta hőmérsékleti optimuma, és a legalacsonyabb hőmérséklet, amit még károsodás nélkül kibír. A téli pihenőidőszakra tekintettel gyakran az öntözéseket is ritkítani kell, ám sok növény rendelkezik víztartalékkal, így esetükben a hőmérséklet csökkentése is fontossá válik. Ha a hűvösebb helyiségben teleltetett növényt túlöntözzük, pangóvíz szaporodhat fel a cserepében, ami rothadáshoz vezethet. A láthatóan vézna, erőtlen hajtásokat növesztő példányok víz-, és tápanyagellátását csökkentsük, és inkább sötétebb helyre tegyük őket, hogy növekedésük kellőképpen lelassulhasson, megálhasson. A téli lakásban erőteljesebb porosodás miatt pedig időnként törölgessük át e leveleket, hogy a légzőnílásokat szabaddá tegyük.

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr554874998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pepita ceruza · http://8003713474976809073.slide.com/?public_pr=true 2012.10.29. 20:31:10

Az anyák napi orchideám hosszas virágzás után eldobta a virágát, aztán megint hajtani kezdett, megint bimbós. Jól érezheti magát, a világos fürdőszobában lakik, éjjelre még a fürdővizet is kádban hagyom a virágok kedvéért, hogy párában legyenek. A gondom, hogy szétrepesztette a műanyag "cserepet ", ami a kaspón belül van, kidugta a gyökereit a lyukon. Vegyek neki újat, ültessem át nagyobba? Most, amikor virágozni akar, vagy várjak tavaszig? Előre is köszönöm szépen, ha kapok tanácsot.

HPP · http://kaktusz-orchidea.hu 2012.11.06. 20:24:22

@pepita ceruza: Szia!
Nehogy nekiállj átültetni! Főleg ha jól érzi magát. Majd tavasszal, legkorábban áprilisban. Azt írják a phaleonopsisokra (nem tudom a tied az e), hogy egész évben átültethető. Az én tapasztalatom nem ez. Egyszer majdnem sikerült kiszárítanom, egy nem megfelelő időben történt átültetéssel. Gondolom tudod locsolni rendesen így is. Itt adok pár tippet, hátha profitálsz belőle valamit:
kaktusz-orchidea.hu/orchideaont.html

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása