Megyeri Szabolcs kertész blogja

Zöld sulikat!

komment

Nemrégiben felvetődött egy igen jó gondolat egy tanár barátom részéről, a zöld, növényekkel benépesített osztálytermekről, később aztán továbbgörgettem az ötletet, hiszen miért állnánk meg a természetesebb atmoszférájú termeknél, mikor az iskoláknak általában van egy jóval nagyobb terük, ami alkalmas a zöldítésre. Persze hogy az iskolaudvarról beszélek.

tree-school-building-2.jpg

Ez ám a fa játszótér!

udvar.jpg

Ez viszont lehangoló...

Az iskolához szinte mindig tartozik egy bekerített terület, ahol a diákok a szüneteket tölthetik, sok esetben pedig a testnevelésórák is itt zajlanak. Mint tudjuk, a tanulás, iskolába járás nehéz műfaj, a nebulók általában nem rajonganak érte, az órák sokszor tömények, fárasztóak, főleg a kisebbeknek. Ezért a szünetek aranyat érnek, ilyenkor lehet kiloholni az udvarra, játszani, rohangálni, vagy csak bóklászni egyet a becsöngetésig. Sajnos azonban - jellemzően a nagyobb településeken, belvárosokban - nem jut sok tér erre a célra, és gyakran kopár, betonnal burkolt, színtelen felület fogadja a diákokat a szabadban. Ez ellen tenni kellene, hiszen az ember természetes közege a növényekkel tarkított, zöld környezet, ami mindenkire nyugtatólag hat. Fokozottan igaz ez a stresszben, teljesítési kényszerek között élő tanulókra. A következőkben pár tanácsot próbálok adni, hogy miképpen, milyen növényekkel lehetne oldani a feszültséget, elősegíteni az aktív kikapcsolódást a suliban.

Iskola udvar.JPG

Picit kopár, de legalább zöld

school-garden-resized-raised-bed.jpg

Jópofa iskolai kiskert

Induljunk ki abból a feltételezésből, hogy az udvar kopár, szürke, nélkülözi a tereptárgyakat, de van elegendő hely növények ültetésére. A kicsik roppantul szeretnek fára mászni, ágakon lógni, levelet gyűjteni, fát lerajzolni, így bátran javaslom a gyümölcsfák telepítését. Előnyeik a díszes kinézet, a kompakt növekedés, a jó mászhatóság, és persze az ehető gyümölcs. Felmerülhet az aggály, miszerint veszélyes lehet a fára mászás. Nos, azt hiszem, a mászókedvű nebulók ezt megoldják mindenképpen, legfeljebb nem tanári felügyelet mellett, így tulajdonképpen előnyös, ha felvigyázó szemek előtt hódítják meg a fákat. A gyümölcsfákon kívül egyéb fajták is rendelkezésre állnak melyek hűsítő árnyékot, üdítő látványt, vagy egyéb játékos izgalmakat kínálnak. A hárs, a kőris, a törökmogyoró, kitűnően beválhatnak, csakúgy, mint a nyír, a juhar, vagy az őszi csemegét kínáló szelídgesztenye.

pobdkddlskvzcr.jpg

Örök móka

Amennyiben a betonos udvart nem lehet feltörni faültetés céljából, a falak mellett, vagy a középső részeken akkor is ki lehet alakítani kisebb-nagyobb ágyásokat, hogy színesedjen a tér. Bokrok, cserjék kerülhetnek ide, mint például a mutatós, ehető termésű ribiszke vagy japánbirs, a szép virágú boglárkacserje, a színes-illatos jezsámen, de a mogyoró is kiváló ötlet. A nyáriorgona mágnesként vonzza a pillangókat, így telepítésével látványos színfoltja lehet az udvarnak.

339_chaenomeles_red_joy_japanbirs_l.jpg

Japánbirs - nem foglal sok helyet

Ha a rendelkezésre álló hely egész kicsi, akkor sem kell a zöldről lemondani. Egy fél méter széles, pár méter hosszú sáv mindenhol akad, melyet fel lehet tölteni földdel, hogy aztán fűszernövények (menta, bazsalikom, oregánó stb.) kerüljenek bele, amiket a diákok akár közösen gondozhatnak, de a cseperedő növények akár a biológiaórák anyagába is beépülhetnek élő demonstrációként. Nem csak fűszer, de gyógynövény is kerülhet az ágyásba, a kamillát mindenki szereti, de illatos levendulával, kakukkfűvel, citromfűvel is lehet próbát tenni. Ha emelt ágyások kerülnek kialakításra, akkor a kicsiknek még leguggolniuk, leülniük sem kell, hanem állva tevékenykedhetnek a palántákkal, növényekkel.

jarda.jpg

Egy falmenti sáv is elegendő sokszor

Vigyázni kell azonban, hogy sérülést okozó szúrós, tüskés növény ne legyen a gyerekek közelében, és a mérgező fajtákat is erősen ajánlott kerülni. A fenti javaslatokat természetesen zöld udvarokkal rendelkező intézmények is megfontolhatják. Az odafigyeléssel, gondos tervezéssel telepített iskolaudvar ugyanis több, mint játszótér, segítségével a kicsik tanulhatnak, megszerethetik a növényvilágot (talán a biológiát is kicsit jobban), érzékszerveiket színes ingerek érhetik, és akár az osztálysütemény gyümölcsdíszeit is maguk szedhetik. A megvalósítás sok esetben nem kíván számottevő anyagi áldozatot a pénzben ritkán dúskáló iskolák számára, a szülők segítségével, pályázatokkal, civil összefogással rengeteg minden megoldható.

PS219 School Yard 2.jpg

A sportpálya szükséges, de nem minden

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr994784043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobdia (törölt) 2012.09.24. 17:19:22

Jó lenne, ha az iskolák illetékesei is olvasnák ezt az írást. Bár, a gyümölcsfa ötlete egy iskola udvarba, szerintem elgondolkodtató, ám lehet, akkor csak vita lenne, hogy kik is legeljék le az érett gyümölcsöt :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása