Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti csobbanás

komment

Pár napja teljes erővel tört ránk a nyári hőség, amivel a többségünk úgy van, hogy addig kívánja, míg el nem érkezik, aztán az aszfaltolvasztó forróság idején már visszasírjuk a hűvösebb napokat. De kitartás, akklimatizáció kérdése az egész, pár nap alatt megszokható a kánikula, persze a 30 Celsius fölötti hőmérsékletet akkor is nehéz lesz elviselni. Ha van kert, és szándék a vizes hűsölésre, többféleképpen hűthetjük a kedélyeket.

 backyard-pool-jump-640x421.jpg

Nyári meleg, kert, víz - elsőre nyilván a medence ugrik be mindenkinek megoldásként. Egy hagyományos kerti medence azonban roppant nagy befektetés, ráadásul nem lehet hipp-hopp elkészíteni, mellesleg a pázsitos területből is jókora darabot kell feláldoznunk, ha ilyesmiben gondolkodunk. Ezért most ezt a lehetőséget tegyük félre, és gondolkodjunk azon, hogy mit tehet a vízben hűsölni vágyó kerttulajdonos.

foto3.jpg Klasszikus darab

A pénztárcakímélő ötletek mentén haladva az első szóba jöhető variáció a jó öreg kerti zuhany, természetesen házilag barkácsolva. Ehhez nem kell más, mint egy nagy fém vagy műanyag hordó, melyet fém, esetleg fa állványzatra rögzítünk, aljára pedig egy gumicsövet csatlakoztatunk, a végén esetleg egy csapszerkezettel. Főleg hétvégi házak, nyaralók kedvelt megoldása ez, vidéken az alapanyagok minimális ráfordítással beszerezhetőek, és segítő kéz is mindig akad egy helyi mesterember személyében. Hátránya, hogy beletöltött víz hamar felmelegszik, így leginkább esti hűsölésre használható, előnye viszont, hogy akár esővizet is használhatunk hozzá, és a vezetékes vizet is pótolhatja fürdés, illetve mosogatás céljára.

 ketfele-vizsugarforma-8dae99.jpgEz még egyszerűbb: csak csatlakoztatjuk a kerti slagot, és kész a hideg fürdő

Szintén nem jár nagy kiadással egy felfújható medence beszerzése, bármely hipermarketben találunk ilyet nyáron. A mindössze pár ezer forintos pancsolók nem az örökkévalóságnak készültek, de egy szezont általában kibírnak, és kilyukadásuk esetén alkalmasint még javíthatók, ragaszthatók. Ezek inkább a kicsiknek jelentenek örömet, de felnőttek is használhatják csobbanásra, gyors merülésre őket. Emlékszem, pár éve divatja volt a lakásban elhelyezett kismedencéknek is, de jól gondoljuk meg, ha ilyesmit tervezünk, mert nem tűnik veszélyesnek, de a feltöltött medence akár több száz kilogramm terhelést is jelenthet kis alapterületen, (30 cm víz tömege 3 kN/m2, ez közel dupája az átlagos födém tervezett terhelési maximumának) előfordulhat, hogy hirtelen az alsó lakónál találjuk magunkat, ami könnyen véget vethet a jószomszédi viszonynak. 

 d0002BD417e19bd8e06d5.jpgFelül: jó ötlet, alul: rossz ötlet

intexpool_he.jpg

A felfújható darabok mellett merev falú változatok is kaphatóak, ezek nagyobbak, mélyebbek (vagy inkább magasabbak), vásárolhatunk hozzájuk belépő létrát, de akár vízforgató szivattyút is. Drágábbak, de ezek már felnőtteknek is szórakoztatóak, akár pár tempót is lehet úszni bennük. Hátrányuk, hogy sérülés esetén nehezebben hozhatóak rendbe, és élettartamban ezek sem érnek az ásott medencék közélébe sem.

 palmera.jpg

Ez már majdnem otthoni strand 

Van még egy alternatíva, mely nem a legolcsóbb, viszont tartós, akár télen is használható és szépségénél fogva kerti díszként is funkcionál. Ez a dézsa. A fából készült, felületkezelt, galvanizált fémpántokkal keretezett merülő-, és fürdődézsák eredetileg távol-keleti találmányok, de a skandináv országokban is nagy divatjuk van, persze ott inkább a szauna kiegészítőjeként, vagy fűtött téli csobbanóként. Léteznek egy-, és többszemélyes dézsák, van amelyikben ülőpad is van, és a luxus kedvelői jacuzzis dézsát is vehetnek. Dézsát házilag nehézkesen tudnánk készíteni, így előregyártott darabot kell beszerezni, ha megtetszett az ötlet, de kezdetnek megteheti egy méretes, kiszuperált (boros)hordó is, vidéken, falun bizonyára olcsón lehet ilyesmit szerezni, csak kicsit kutatni kell utána.

 Wooden-Tub-of-Cedar-Hot-Tub.jpgElegáns, örök darab, nyárra, télre

Amennyiben kerti kismedencét telepítünk birtokunkra, ne feledjük, hogy a pázsitot biztosan terhelni fogjuk vele. Azzal is számolni kell, hogy a medence körül egy jó fél méteres sávban a víz és a közlekedés miatt szintén sérülni fog a pázsit.  Ha mozgatható a hűsítő alkalmatosságunk, időnként helyezzük át, hogy az alatta rekedő fű lélegzethez jusson. A dézsa nem könnyen helyezhető át, így érdemes körültekintően elhelyezni, nem baj ha néha árnyék vetül rá, és jó, ha nem akadályozza a közlekedést. A medencéből biztosan fröcsögni, löttyenni fog a víz, így ne helyezzük olyan növényzet mellé, amiben kárt tehet. Érdemes használaton kívül fóliával, vagy akár egy régi lepedővel lefedni, mert szennyeződések juthatnak bele, és kis elővigyázatossággal elkerülhetjük, hogy pár naponta újra kelljen tölteni, ami nem olcsó mulatság. 

 wooden-hot-tub-garden.jpg

 Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr864598748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása