Megyeri Szabolcs kertész blogja

Királyok virága

Szólj hozzá!

Királyi növényről lesz most szó, a már nevében is fenséges császárkorona kerül terítékre. Léteznek kedves, vidám, és mutatós virágok, azonban a fritillaria imperalis nem egyszerűen díszes, hanem maga a megtestesült szépség, termete, külleme, pompás virágzata valóban uralkodói tekintélyt kölcsönöznek neki.

 

Iráni császárkorona mező

Az igazság az, hogy még két hete hívta fel a figyelmemet valaki arra, hogy Budapesten, a Széchenyi fürdő oldalában ízlésesen kialakított, szépen gondozott díszkert található, a főhelyen csodásan virágzó császárkoronákkal. Remek, gondoltam, akkor indulok fotózni, hogy megosszam a nagyközönséggel ezt a látványt, azonban mindig közbejött valami, és tegnap jutott rá idő, hogy kilátogassak a Városligetbe, ahol azonban már csak a virágzás végén járó császárkoronákat találtam. Mea culpa, mondhatnám stílusosan, tényleg sajnálom, hogy lemaradtam a virágzás csúcspontjáról, de kárpótlásul röviden bemutatom ezt a főúri növényt, hátha valaki kedvet kap hozzá, hogy otthon próbálkozzon vele. A tegnapi képekből azért a poszt végén közzéteszek párat.

 

Sárga változat

A fritillaria imperalis az emberiség egyik legrégebben termesztett dísznövénye, a Közel-Keleten őshonos, hozzánk - mint annyi mindent - a törökök hozták be. Ennek köszönhetően a Habsburg uralkodók már a XVII. századtól kezdve terjesztették a birodalomban, és azon kívül is, így mára egész Európában megtalálható.

 

A csüngő virág

A császárkorona tavaszi növény, áprilisban-májusban virágzik. Magassága fél-egy méter közötti, leveleit a szár alsó és felső részén hozza. Virága jellegzetes, harang formájú, lecsüngő, három színváltozata ismert, sárga, narancsvörös és piros. Rossz hír a császárkoronához kedvet kapóknak, hogy az ültetése augusztus és november közt esedékes, így akinek megtetszett, csak a jövő tavaszra tervezheti a királyi virágok látványát otthonra. Télálló, évelő növényről van szó, a honi klímát minden nehézség nélkül bírja, hagymáit egy bő arasznyi mélyre ültessük, télen pedig érdemes megóvni a keményebb fagyoktól (talajtakaróval például). Az elvirágzás után szárait vágjuk vissza, hogy a következő periódusban is újra kihajthasson. Betegségei, kártevői alig léteznek, szívós, tartós kerti dísz lehet. Különleges tulajdonsága, hogy hagymájának szaga irritálja a rágcsálókat, egereket, vakondokat, így szépsége mellett gyakorlati haszna is van.

Végül pedig a Széchenyi fürdő mellett készült, kissé elkésett képriport kivonata:

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr934476850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása