Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tucatnyi tipp az őszi kertápoláshoz!

Szólj hozzá!

Most már térdig járunk az őszben, állítólag az utolsó igazi, meleg napokat éljük idén, tehát vitán felül eljött az ideje az őszi kerti teendők elvégzésének. A rutinos hobbikertészek pontosan tudják, milyen feladatokat tartogatnak ezek a hetek, ám nem mindenki olyan gyakorlott, hogy kisujjból kirázza az elvégzendőket, így bizonyára nem haszontalan, ha rövid, velős pontokba összeszedve végigvesszük, melyek a leglényegesebb feladatok. 

 ACER SACHARINUM.jpg

Az ősz egyáltalán nem szomorú és szürke időszak, legalábbis a növényeket tekintve. Ilyenkor figyelhetőek meg a legszebb sárga, narancs, vörös színek!

- A szeptemberi kertápolás kikerülhetetlen pontja a gyeprenoválás. A nyári meleg és az intenzív használat miatt összetömörödött talaj a fűszálak gyökereinek nem tesz jót, így levegőztetéssel, talajlazítással kell segítenünk a pázsitot. Ennél mi sem egyszerűbb, fogjuk egy vasvillát, nagy lendülettel szúrjuk le, majd a nyelet erőteljesen mozgassuk előre-hátra. A műveletet másfél-kétaraszonként ismételjük meg, míg végig nem érünk a füves területen. Alternatív lehetőség a mélyreható, kapáló mozdulatokkal végrehajtott gereblyézés, akár elmés, cipőre erősíthető gyepszellőztető eszközt is készíthetünk (lásd a képen), nagyobb, parkszerű kerteknél pedig bérelhető gyepszellőztető gépet is lehet használni.

 

- A második pont is a gyep, ugyanis azt nem csak szellőztetni kell, hanem ha kopottas, akkor pótolni is. A felülvetés is egyszerű művelet, a gyommentesített kopasz területre egyszerűen szórjuk ki a fűmagot. A vetést lehetőleg október közepéig végezzük el, hogy a zsenge szálak még a fagyok beállta előtt megerősödhessenek.

- Ősszel általában nagy mennyiségű zöldhulladék képződik, például a sövénynyírás, cserjék metszése során, de az őszi fűnyírások maradéka is a nyakunkon marad. A szép nagy halmokat ne égessük el, hanem vagy szállíttassuk el a helyi köztisztasági vállalat zsákjaiban, vagy még inkább komposztáljuk a növényi maradékokat! A komposztálás kiváló módszer arra, hogy eltüntessük a felesleges zöld nyesedéket, amit aztán több hónappal később, például a tavaszi ültetési szezonban értékes (és nem mellesleg ingyenes) tápanyagként hasznosíthatunk. A komposztáláshoz nagy vonalakban csak egy alkalmas láda kell, egy vasvilla, amivel időnként átforgatjuk a halmot, és néha egy vödörnyi víz nedvesítésképpen. 

 2_original.jpg

- Az ősz az ideje a valamilyen okból szanálásra ítélt fák kivágásának is. A kisebb példányokat házilag is kivághatjuk, a nagyobbakhoz azonban mindig hívjunk szakembert, mert a spórolásnak nagy kiadás lehet a vége, ha a fa rosszul dől, és kárt tesz tetőben, melléképületben, autóban, vagy egyéb kerti tereptárgyban.

- Sokan szeretik, ha kertjük életteli, például a hideg évszakban is madarakkal benépesített. Egy madár itatótál kihelyezésével a szárnyasokat a kertbe lehet szoktatni, hogy aztán a téli rideg hetekben etethessük is őket birtokunkon. Ősszel az etetés még nem indokolt, télen pedig csak akkor vágjunk majd bele a madártáplálásba, ha vállaljuk, hogy tavaszig folytatjuk, az alkalomszerű, vagy hirtelen abbamaradó etetés ugyanis sokkal rosszabb, mintha egyáltalán nem helyeznénk ki élelmet. Az ősz, és főképpen a tél sok egyéb állatnak is szűkös időszakot jelent, megjelenhetnek például éhes rókák a kert közelében, ellenük úgy védekezhetünk, ha megerősítjük a kerítéseket, és jól lezárjuk a kukákat. A sünök pár hét múlva téli pihenőre mennek, ha szeretjük őket, hagyjunk a kert eldugottabb szegletében egy méretesebb halomnyi avart, zöldhulladékot, ebben szívesen áttelelnek, de az igazi sünbarátok süniházat is készíthetnek! A sünök most hizlalják fel magukat a téli időszakra, ha natúr főtt húst, aszpikos macskaeledelt teszünk ki nekik, jóllakottan, kiváló túlélési esélyekkel indulhatnak neki a hideg hónapoknak. Fontos, hogy a sünik mindannyian laktózérzékenyek, ezért tejjel ne kínáljuk őket! Ha van a háznál kint telelő kutya, érdemes az ő ólát is átnézni, szükség esetén szigetelni a hideg ellen.

 hedgehog_house_christine_farmer_web.jpg

Pár óra alatt összedobható sünház, melynek levehető teteje bepillantást enged majd a sünik életébe!

Az ősz a közhiedelemmel ellentétben nem a szezonvéget jelenti, szeptemberben-októberben rengeteg mindent lehet még ültetni. Aki szívesen vág bele az őszi telepítésbe a következők közül válogathat:

 

- most ültethetőek a kerítésfunkciót, vagy térelválasztó szerepet betöltő sövények, cserjék

- a gyümölcsfák ültetéséről a közelmúltban már írtam, ITT

- télen is díszlő virágokkal népesíthetjük be a kertet, olyanokkal mint például az erica, a krizantém, az árvácska, a szegfű, a körömvirág, vagy a januárban virágzó kikeleti bangita

- a természetközeli kertek szerelmesei szerezzenek be többféle vadvirág magot, és azt fűmaggal keverve szórják ki, a jutalmuk tavasszal buja, zabolátlan, a réteket, mezőket idéző kert lesz!

- a tavaszi hagymások kihelyezésével pár hónapig rendezett, szép ágyások díszítik majd a kertet, melyek aztán márciustól kezdve megtelnek csodás, látványos virágokkal! A tavaszi hagymásokról is esett szó nemrégiben, ITT olvashatják el újra.

- a konyhakertnek sem kell üresen maradnia, itt az ideje a fokhagymaültetésnek, valamint a hideget jól tűrő zöldségféléket, vagyis például a zöldsalátát, a brokkolit, a kelkáposztát és a káposztát is elültethetjük, és most kerülhet a konyhakertbe a zöldbab, a tök, a sütőtök és az uborka.

 

 

 A kikeleti bangita csodás téli dekoráció lesz!

- Ne feledkezzünk el a kertben, teraszon, balkonon nyaraltatott növényekről sem, a fagyérzékeny, a hideget rosszul tűrő fajokat lassan költöztessük vissza a négy fal közé! A bevitelt előzze meg egy óvatos lemosás, és eközben vizsgáljuk át a növényt betegségek, kártevők után kutatva. Fertőzött, beteg példányt ne vigyünk a benti zöldek közé, mert azok is megbetegedhetnek, a problémás kedvenceket előbb gyógyítsuk meg! Ügyeljünk arra, hogy a növény az igényeinek megfelelő körülmények közé kerüljön a szobában, fontos a megfelelő fényellátottság, a páratartalom, a hőmérséklet, és a vízigény.

 balcony-garden-23.jpg

A balkonokról nem mindent kell betelepíteni, de vannak növények, melyek nem bírják az őszi-téli klímát a szabadban

- A kertben egyelőre ne hagyjuk abba az öntözést, de ritkíthatjuk az alkalmakat, az új ültetésű cserjéket, fákat pedig az első hetekben éppenhogy a szokásosnál bővebben lássuk el vízzel. A fűnyírások száma is csökkenthető, a vágási magasság pedig kissé megemelhető.

- Utolsóként pedig egy kerten kívüli hely is kerüljön szóba, mégpedig a temető. Az őszi - jellemzően a Halottak Napja előtti időszakra időzített - sírgondozásról minden évben részletesen írok, így ezzel kapcsolatban most álljon itt csupán annyi, hogy jó ötlet idejekorán, még szeptemberben, október elején egy félórás rovancsot tartani a síremléknél, hogy felmérhessük, milyen munkálatokra, eszközökre, növényekre lesz szükség, ha illő módon rendbe szeretnénk majd tenni a hantokat az ünnepre. Egy rövid felmérés most aranyat érhet, mert ezzel mentesíthetjük magunkat a későbbi kapkodástól, gondoktól!

Képek: innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr357806780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása