Megyeri Szabolcs kertész blogja

Az ősz, a tavasz, meg a hagymások

Szólj hozzá!

Bár az időjárás előrejelzések nyári meleget ígérnek jövő hétre, kár lenne tagadni, hogy a meleg évszaknak vége, és az őszi aktualitások következnek most már, így elkezdődhetnek az izgalmas őszi témák, főleg a mindenféle ültetési tenni-, és tudnivalók a gyümölcsfáktól, a gyepen keresztül, egészen a sövényekig. Vannak azonban olyan érdekes őszi teendők, melyek nem kecsegtetnek instant látványos eredménnyel, de az előre gondolkodó hobbikertészeknek kihagyhatatlanok, ha a jövő tavaszi színpompás, látványos kertre gondolnak. Az egyik ilyen feladat a tavasszal virágzó őszi hagymások elültetése. A tavaszi hagymásokat sokan az iskolaévhez kötik, ugyanis az ültetési szezon szeptember elejétől indul, a hagymák felszedése pedig a vakáció kezdetekor időszerű, de persze az ültetést nem feltétlen szükséges becsengetéskor lezongorázni, arra egészen novemberig, az első komoly fagyok beálltáig van lehetőség. Vágjunk is akkor bele, hogy mit, hogyan, és miért ültessünk az elkövetkezendő hetekben!

 country-living-tulip-garden.jpg

Persze, hogy a tulipán mindenki legnagyobb kedvence, de van hagymás a tulipánon túl is!

A "miért"

A tavasszal virágzó hagymások őszi telepítésének fonákja az, hogy tavaszig nem látjuk az eredményt, ergo a mostani elkészített, bevetett ágyás üresen fog tátongani fél évig, sokan pedig nem szeretik az ilyen kopár hiátusokat a kertben. Ugyanakkor tavasszal, amikor a szomszéd kertjében csak úgy pompáznak majd a tulipánok, krókuszok, jácintok, majd ehet minket a sárga irigység, de akkor már késő lesz. Ezért aki szereti a tavaszi virágpompát, a csodás színű és változatos alakú növényeket, most cselekedjen, és inkább tekintse úgy a dolgokat, hogy egy őszi hétvégi délután feláldozásával tavasszal káprázatos virágtenger lesz a jutalma, késő ősszel, télen pedig már úgyis mindegy lesz, ha egy-két üres(nek látszó) ágyás lesz a kertben.

Tipp

Az ősszel kialakított hagymás ágyást valamilyen módon jelöljük meg, nehogy a tavasz elején hagymásainkat már elfelejtve, az ültetési dömpingben véletlen kiássuk őket!

 

hyacinth.jpg

 Csodás jácintok, ahogy látszik, cserébe is ültethetőek, így balkonokon is jól mutatnak majd tavasszal!

Mi a választék?

Tavaszi hagymás növényből akad bőven, természetesen mindenki elsősorban a tulipánokat keresi, de rajtuk kívül is van lehetőség. A korai virágözönre vágyók a már februártól virágzó török hóvirágot, vagy a hó alól is kihajtó szép színekben tündöklő krókuszt választhatják, kicsit később hajt majd ki a az apró, azúrkék virágokat hozó csillagvirág, vagy a klasszikusnak számító, áprilisra várható nárcisz. Az átható illatokat kedvelőknek a jácint való, a különlegességre vágyóknak pedig a termetes, csüngő virágú császárkoronát ajánlom. Bohém kertbarátok kedvence lehet a gömb alakú virágokat nevelő díszhagyma, a nőies szépségek rajongóinak pedig a liliomok valóak. 

narzisse3.jpg

Nárcisz, bemutatni nem kell

Így válogassunk!

Az ősz elejétől, mivel szezon van, megtelnek az üzletek virághagymákkal, ilyenkor még az élelmiszerboltok polcain is megjelennek, sokszor kifejezetten nyomott áron. Azonban ez esetben is igaz, hogy olcsó húsnak olykor híg a leve, azt ajánlom, ne feltétlenül az árat figyeljük, minőségi különbségek ugyanis lehetnek hagyma és hagyma között. A legbiztosabb beszerzési forrást a szaküzletek jelentik, így inkább gazdaboltban, kertészetben vásároljunk, de természetesen már virághagymát is lehet online kertészetből rendelni. A minőségellenőrzés fontos része a kézi vizsgálat, ami csupán annyit tesz, hogy a hagymákat óvatosan megnyomogatva a kemény, feszes darabokat keressük, a puha példányoakt ne válasszuk. Tapasztalatból mondom, hogy az előrecsomagolt pakkokban néha az ígértnél kevesebb hagyma van, így a zacskón, hálón keresztül tapogatással számoljuk át a hagymákat!

37d65e18-954c-4e08-9470-3d98cadef376-a55888.jpg

Az én egyik személyes kedvencem, a császárkorona. Budapesten a Széchenyi fürdő előtt tavasszal mindig találni belőle!

Ültetési előkészületek

Mint minden növényültetés, ez is kíván némi előkészületet, azonban megijedni nem kell, a feladatok igencsak kisszámúak. Az első teendő az ágyás helyének kijelölése legyen, ez kiemelten fontos, mert tavasszal virágaink a napos, meleg körülményeket fogják díjazni, így ilyen területet válasszunk. Ha ez megvan, jöhet egy alapos gyommentesítés, és egy mély, átforgató, talajlazító ásás. Érdemes megvizsgálni a földet, amennyiben túl agyagos, nyirkos, egy kis homok hozzákeverésével tehetjük ideálisabbá, a túl nedves közeg ugyanis a hagymák berothadásához vezethet. Van aki arra esküszik, hogy kevés komposzt földbe keverése felbecsülhetetlen segítség a lélegzetelállító végeredményhez. A hagymák ugyan "gyárilag" el vannak látva tápanyaggal és nedvességtartalékkal, de egy kevés komposzt biztosan nem árt nekik. Ha mindezzel végeztünk, jöhetnek a hagymák.

Aki mozgóképen is megnézne pár ültetési tanácsot, rögtön kattintson az alábbi videóra!

A főfogás: hagymaültetés

A kiültetés ideje már szóba került, a másik döntő körülmény pedig az ültetési mélység, ami az általános leírások szerint a legjobb esetben a hagyma magasságának két-háromszorosa (esetleg a hagyma körmérete), ez azonban elég tág fogalom, és nem is igazán ökölszabály. Legmélyebbre, bő arasznyira (ez 20-25 centimétert jelent általában) a nárciszok és császárkoronák kerülnek, a tulipánok és jácintok 10-15 centiméterre ültethetők, a krókusznak, és a kisebb méretű hagymáknak pedig egy ujjhossznyi, vagyis nagyjából tíz centi mélység a megfelelő. A mélyebb ültetéshez használjunk ásót, a kisebb hagymákhoz elég egy ültetőrúd, például egy ásó nyele, amit lenyomunk a talajba. Banális dolognak tűnik, de figyeljünk arra, hogy fejjel (csúccsal) felfelé helyezzük a hagymákat a földbe, ha nem így teszünk, a hagyma akkor is kihajt ugyan, de a természetellenes manőver megtétele kiveszi belőle az energiát, így satnyább, csúnyább virágot fog hozni. Az ültetés végeztével vékony komposztréteget húzhatunk az ágyásra, de ez nem kötelező elem. A hagymák többsége a legkeményebb mínuszokat is kibírja, de az igazán fogcsikorgató téli napokon hasznos betakarni az ágyást, például avarral, vagy vékony földréteggel. Az ültetést követően a máskor megszokott beöntözésre nincs szükség, sőt, egészen tavaszig nem kell ilyesmivel törődnünk. Bár a felszedés még a virágzásnál is távolabb van időben, egy mondatban talán erre is érdemes kitérni. A majdan elvirágzó növények hagymáit nem szükséges kiásni, az elvirágzott részek leszáradás utáni lemetszését (ez majd csak május-júniusban lesz időszerű) követően a hagymák maradhatnak a helyükön, három-négy éven keresztül újra és újra ki fognak hajtani. Természetesen aki az elvirágzott hagymások területét a nyári virágszezonban hasznosítani szeretné, bátran felszedheti (jellemzően iskolaidő végén) a hagymákat, és elteheti azokat pihenni egy hűvösebb száraz helyre egészen őszig.

 

Tipp: tervezetten!

Érdemes a hagymákat megtervezett formában, és nem csak úgy ad-hoc kihelyezni, ha körbe, félkörbe, ívelt vonalba, vagy geometriai formába rendezzük őket, a tavaszi látvány is ütősebb lesz, és természetesen egy ágyáson belül több fajtát is ültethetünk, szem előtt tartva a leendő magasságot és a várható színeket. Kis kreativitással sokkal többet hozhatunk ki a hagymásokból, mintha csak a hagyományos módon kiszórnánk őket a földbe!

 

Tavaszi hagymás kínálat: ITT 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr337785332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása