Megyeri Szabolcs kertész blogja

Téli madáretetés

komment

A téli kert gyakran tűnik kihaltnak, élettelennek, ami persze nem igaz, de a deres, hólepte, vagy épp kopár táj ilyen képzeteket kelt. Más a helyzet, ha madár is látogatja a birtokot, az apró szárnyasok jelenléte egyből vidámmá, élettelivé varázsolja a lehangoló téli tájképet. Azonban hangulatteremtő kis vendégeink veszélyben vannak télen, főleg a tartósan fagypont alatti hőmérsékleten, és nagyobb havazásokkor.

14222703_3502644322f484cc3b6551dca1f6b972_m.jpgKi ne látna szívesen egy őszapót a kertjében?

A madáretetés ugyanakkor felelősséggel jár, így csak akkor vágjunk bele, ha vállalni tudjuk az első fagyoktól a tavasz kezdetéig a műveletet, ugyanis a madarak hamar hozzászoknak a kihelyezett élelemhez, amit ha hirtelen elveszünk tőlük, rossz helyzetbe hozzuk őket. A kistermetű, nálunk áttelelő madarak a hideg időszakban csupán annyi tartalékkal rendelkeznek, hogy a jeges, fagypont alatti hőmérsékletű éjszakát átvészeljék. Amennyiben ilyenkor napközben nem jutnak eleséghez, a következő éjjel végzetes lehet számukra. Ezért, ha elkezdtük az élelem kihelyezését, ne hagyjuk abba, ha pedig nincs idő és energia a folyamatos gondoskodásra, alkalomszerűen ne etessünk, hagyjuk inkább, hogy a madarak más, stabil élelemforrást találjanak.

3056041_2_644x461_madareteto-fenykepek_rev001.jpgA madáretető nem egy bonyolult építmény, egy-két óra alatt barkácsolható egy ilyen például

A madárétkeket három csoportra oszthatjuk, de ha komolyan gondoljuk a gondoskodást, mindhárom féléből biztosítsunk számukra. Az első a napraforgó, ami ne a focinézéshez, sörözéshez használt, emberi fogyasztásra szánt sózott, pirított szotyi legyen, hanem magas olajtartalmű ipari napraforgómag. Ebbe aztán keverhetünk egyéb magvakat, de a legegyszerűbb, ha az üzletekben, direkt a szárnyasoknak összeállított pinty, vagy hullámos papagáj eledelt szerezzük be. Ezek a keverékek állatkereskedésekben, hipermarketekben, barkácsáruházakban könnyen hozzáférhetőek, és árban sem jelentenek megterhelést.

madareteto_2008.jpgMég egyszerűbb egy palackból és két fakanálból etetőt csinálni

A második csoportot az állati zsiradékok jelentik, de ebben az esetben se a konyhai maradékot használjuk, a sózott, fűszerezett szalonna nem jó, így sótlan, kifőzött szalonnát, vagy faggyút kínáljunk, és itt is van bolti, előregyártott étek, a sok helyen megvehető cinkegolyó, melyet aztán csak ki kell akasztani. A lágyabb típusú sajt, vagy vaj is kiváló csemege madárvendégeinknek, ezekből egy keveset szórjunk ki valamilyen sík felületre (tálkába például), nagy sikere lesz.

6.jpgCinkegolyó, cinkével

A harmadik csoport a gyümölcs, ami elsősorban és legfőképpen almát jelent. Az almát szinte mindegyik madárfajta kedveli, és kihelyezése is könnyű, egyszerűen tűzzük egy ágra. Az sem mindegy, hol helyezzük el a különböző élelmeket. Madárfajtától függ, hogy a fán, vagy inkább a talajon táplálkozik szívesebben, azonban esős, és főleg havas időben a földre helyezett élelmet nem tudják elfogyasztani. Gyakran egy tálka, cserépalátét, vagy üzletben vásárolható madáretető edény is elég, de fára lógatott, tetővel rendelkező etetőt is készíthetünk kallódó faanyagból, ezeket minden időjárási körülmények között tudják látogatni madaraink.

eteto_szalonna_faronkre_szegelve_cinege_csornyomokkal_Orban_Zoltan_0001.JPGEgy darab szalonna egy rajzszeggel, vagy apró szöggel a törzsre tűzve kiváló csemege, és a fát sem károsítja

Fontos megemlíteni, hogy a balatoni hattyúetetések, vagy a parkbéli galambjóllakatás miatt rögzült kenyérmorzsa (vagy akármilyen pékáru darabjai) a nálunk telelő kismadarak számára nem jó választás, gyomor-, és bélgyulladást okozhat, így ezzel ne kínáljuk szálló vendégeinket. 

A poszt megírásában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja volt segítségemre, melyet az amatőr madárbarátoknak ajánlok böngészésre további tudnivalókért, érdekességekért.

mad_retet_cser_pal_t_tekb_l_1.JPGFelesleges cserépalátétekből is készülhet fedett etető

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr274945973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.12.07. 12:21:51

Nekem a dolmányos varjú az abszolút kedvencem, de őt nem kell etetni:) A melóhelyemnél meg lakik egy szarkapár, gyönyörűek. Ilyen pici madarakat BP-en nem is láttam évek óta.

háténimmár 2012.12.07. 16:46:53

@shitgun: A szarka pici???? Biztos, hogy szarkát láttál? Mert ha ilyen pici madarat rég láttál és vegyük alapul, hogy minimum verebet tuti láttál már pesten, akkor valami térfogataránytalanságot látok :)
Egyébként a szarka gyönyörű madár, én is imádom nézni ahogy légiesen ugrándoznak.

Örni76 2012.12.07. 17:20:01

Sok helyen olvasom, hogy pirított szotyit ne adjunk a madaraknak, de sehol sem magyarázzák el miért nem jó nekik. Valaki tudja? Nem sósra gondolok, csak a natúr pirított héjas szotyira.

Ez a fakanalas etető nagyon tetszik! :)

2012.12.07. 17:58:00

@háténimmár: egy pillanatra elbizonytalanítottál, de megwikiztem, és tényleg szarka, ami nálunk van, és nem kicsi: hu.wikipedia.org/wiki/Szarka
A verébnél mindenesetre nagyobb:) (meg az én szarkáim nem ugrálnak, hanem peckesen sétálnak)

2012.12.07. 19:08:15

Nálam a tavalyi madáretetőre rászoktak a galambok. Volt, amelyik ráült a szélére, és őrizte, nehogy más madarak megdézsmálják a napraforgóját. :) Akkora sikert aratott körükben, hogy még idén is visszajárnak, és keresik a kaját.

Idén egy kartondobozból gyártottam olyat, amibe csak a cinke nagyságú madarak tudnak bemenni.

efi 2012.12.07. 19:53:49

A 3. képen a flakonból az alsó 20% vajon hogyan kerül ki ?

Rigris 2012.12.07. 20:23:12

@efi: Úgy, hogy amikor már csak az van benne, akkor utántöltöd vagy kiborítod.

1kutya 2012.12.07. 21:29:40

hát, én etetném őket, de a kutya meg állandóan ugatná! jobb a békesség...

Adrian Mole 2012.12.07. 21:55:53

@Örni76: A napraforgó nem igazán optimális kaja, főleg rovarevő madaraknak. Mindössze egy nagy mennyiségben rendelkezésre álló, olcsó energiaforrás. A madarak viszont megszokják az etetést, amelyik szinte kizárólag ezen él, annak könnyen kialakulhat hiánybetegsége. Igazán kár lenne a pörköléssel azt a kevés fehérjét és egyéb, hőre érzékeny tápanyagot elvenni a madaraktól, ami a napraforgóban van, hiszen így hamarabb alakulhat ki hiánybetegségük.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása