Megyeri Szabolcs kertész blogja

Sün!

komment

A sünit mindenki szereti, főleg a számtalan meseábrázolásnak köszönhetően. A tüskés kis emlősállat kivétel nélkül mindig kedves, szeretnivaló lényként jelenik meg, és ez a kép nem áll messze a valóságtól. Kertekben is szívesen látott vendég, ugyanis számtalan kerti kártevő, rovar és csiga szorgalmas pusztítója. A sünik mostanában szenderülnek téli álomra, ám lehet, hogy a segítségünkre szorulnak.

tumblr_m7j1a2fevy1r6bovho1_500.jpg

A sün, vagy hivatalosan keleti sün (Erinaceus roumanicus) elsősorban sűrű aljnövényzetű erdők lakója, de sok más vadhoz hasonlóan gyakran megjelenik városok külső, zöldövezeti részein, faluhelyen bárhol, a számukra alkalmas kertekben, de akár közparkokban is. Étrendje elsősorban földigilisztából és csigából áll, de elfogyasztja a sáskát, egyéb rovarokat, gyíkokat, madártojást, alkalomadtán pedig dögevésre is adja a fejét. A közkeletű vélekedéssel szemben a gyümölcsért nem rajong, ha a sünit egy lehullott almán kapjuk rajta, akkor sem a gyümölcsöt lakmározza, hanem a benne fészkelő rovart keresi.

keleti_s_n.JPGKönnyen barátkozik, de azért óvatosan bánjunk vele! (Ki találja meg a katicát a süni hátán?)

Ha sünbarát kertet szeretnénk, ahol az esti, éjjeli órákban a kis tüskés állat neszezése hallatszik, akkor több feltételnek kell megfelelnie birtokunknak. Táplálékot kell nekik biztosítanunk, ami lehet akár kihelyezett csemege is (macskaeledel, főtt tojás, vagy rántotta), de jobb, ha magától talál eleséget, tehát olyan területre van szüksége, ahol giliszták, rovarok, csigák találhatóak. A rendszeresen gyom- és rovarirtózott kertek kiesnek, mert a vegyszerek kárt tehetnek a sünökben is, és rovar, vagyis élelem hiányában továbbállnak. A természetes trágyával, komposzttal kezelt birtokok azonban megfelelőek nekik. A süni nem jön ki jól a kutyákkal, riasztóan hatnak rájuk. Visszatérő, vagy állandó sün-lakónk lehet, ha megfelelő búvóhelyet alakítunk ki számukra, erre a célra egy eldugottabb, bokros, burjánzó sarok kiváló, de lépcsők, farakások alatt is megtelepszenek. Aki komolyan gondolja a sünbarát kert ideáját, akár mesterséges vackot is építhet nekik, ez tulajdonképpen egy alacsony faláda egy-két bejárati nyílással.

hedgehog_house_christine_farmer_web.jpgMesterséges sünlak

A sün azonban csak tavasztól őszig aktív, a hideg beálltával téli álomra szenderül, ami gyökeresen eltér a megszokott szundikálástól. A sünök nyár végén belehúznak a táplálkozásba, a felnőtt példányok ilyenkor akár másfél kilogrammra is felhízhatnak. A tartós hidegek beálltával búvóhelyet keresnek, és hosszú, mély álomba zuhannak. Ekkor testhőmérsékeltük lecsökken (akár 5 Celsius fokra), légzésük, szívverésük lelassul, és ideális esetben akár 4-5 hónapig így vegetálnak. Baj akkor van, mikor a késő őszi, téli időjárás melegebbre fordul. Ha a hőmérő több napig 10-15 Celsius fölötti értéket mutat, a süni megzavarodik, és felébred. Ez veszélyes helyzet, mivel a legyengült állat ilyenkor kevés élelmet talál, és a hirtelen visszatérő hideg megpecsételheti a sorsát. Így ha télen kábán kóválygó sünit látunk a kertben, siessünk a segítségére. Megfelelő táplálék kihelyezésével jóllakathatjuk, adjunk neki aszpikos macskaeledelt, rántottát, főtt natúr csirkehúst, vagy direkt a számukra összeállított süntápot. Tejet, tejtermékeket (sajt, túró), gyümölcsöt és zöldségféléket ne kínáljunk nekik, és konyhai maradékot se kapjanak, mert a fűszeres, csípős fogásokat sem szeretik. Folyadékként vizet adjunk.

Sun.jpgTejet ne adjunk neki!

injured-porcupine.jpg

Ha sérült, elütött sünit találunk, vigyük állatorvoshoz, ellátják

Mivel az idei ősz meglehetősen enyhe volt idáig, jó eséllyel még nem tértek álomra a sünök, így azzal is segíthetünk nekik, hogy felhizlaljuk őket, ugyanis a fiatal példányok alszanak el a legkésőbb, és csak akkor élhetik túl a telet, ha súlyuk eléri a 600 grammot. Ezért a mostani hetekben bátran helyezzünk ki nekik élelmet. A süni adott esetben kézből is etethető, nem egy vad jószág, azonban tüskéi szúrnak, és esetleg meg is haraphatják kezünket, ezért a kisebb gyerekeket óvatosan engedjünk tüskés barátaink közelébe. A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy kedvenc sünijeink nem teljesen veszélytelenek egyéb szempontokból sem, ugyanis vírusvektorként működhetnek, vagyis betegségeket adhatnak át, illetve bolhák és kullancs hordozói is lehetnek. Ezért sünmániás gyermekeknek ne vadon élő sünt fogjunk be kerti barátnak, hanem a hobbiállatként remekül tartható afrikai fehérhasú törpesünt válasszuk. Óvónéniknek, tanárnéniknek is azt javaslom, hogy az udvaron, vagy a kirándulás közben talált sünit ne hagyják megfogni, megsimogatni a gyerekeknek, épp elég élmény a megfigyelésük. Ha a sünt mégis a kertünkben szeretnénk tudni egész télre, akkor megfelelő téli alvóhelyet alakíthatunk ki nekik, pédául úgy, ha a kert egy távolabbi sarkát "vadon" hagyjuk, vagy egy kupac levelet, pár marék szalmát halmozunk fel nekik, azonban ebben az esetben se kezeljük háziállatként!

sun3.jpgSüncsalád. Ősszel a fiatal példányok vannak veszélyben

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr764904027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pagi 2012.11.14. 21:21:12

Mi szinte minden évben találunk a kertben késői, 25-30 dekás süngyerekeket. Az előszobában (ami 18-20 fokos) van a lakóhelyük november elejétől újságpapírral, ősszel gyűjtött száraz falevelekkel, dobozzal feltuningolva. Az étrendjük cicakaja, tejföl (nagyon szeretik), főtt husimaradékok. Hetente tisztába tesszük, mérlegeljük őket, aztán márciusban általában 80 dekával útnak eresztjük. Még ma is megismerjük a "szabadultakat" vagy a gyerekeiket - sokszor igen jellegzetes a színük (Folti, Negró, Füles stb.).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.14. 21:50:22

@pagi: Ezért irígyellek! Van mifelénk is, de nincs ilyen jó ellátásban része :)
előző ősszel 3 kis süni is elpusztult, mert belegabalyodott a szőlővédő madárhálóba... Idén nem volt ilyen gond!

átlátó 2012.11.15. 02:19:38

SÜN! Nagy figurak. :)

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2012.11.15. 03:15:55

ez igen, gratulálok!
hibátlan cikk, pontos leírás.

röhögő 2012.11.15. 05:11:43

Nagyon klassz poszt! Köszönjük! -))

Arth_ur 2012.11.15. 09:03:01

Hát, lehet hogy a mi sünjeink korán fekvők...
Két süni hónapok óta rendszeresen vendégeskedett a macskatálnál, az esti etetéskor menetrend szerint megjelentek. A végén már nekem kellett visszatartanom őket addig, amíg a macskák jóllaknak, különben kitúrták őket a táltól. Október vége felé viszont mintha elvágták volna, azóta hírét sem láttuk egyiknek sem.

Arth_ur 2012.11.15. 09:54:25

Ja, még valami: két éve felneveltünk két növendék sünt, akiknek az anyját - megmentendő egy vehemens kutyától - elvitték a kertből, ahol laktak. Amikor éhesen előkerült a négy kölyök, abból kettőt mi fogadtunk be.
Az alapkajájuk a kutyakonzerv volt (a macskák is azt eszik), de próbálkoztam sokminden mással is, sokat tanultam belőle.
Abban a boldog tudatban, hogy csigaevők, bőszen kínáltam nekik a sajnos nálunk is tobzódó spanyol csigákat: egészben is, felezve is (úgy "kevésbé" másztak el), hát nagyobb undorral kerülték el, mint én a tökfőzeléket. Egyéb csigákat is (étit is, apróbbat is) adtam nekik, de azért sem lelkesedtek.
Ellenben a rovarokért mindenre képesek voltak: ha kiszagoltak egy ganajtúrót a föld alatt, hosszú percekig képesek voltak kaparni a fű között, hogy akár 5-6 centi mélyről kivadásszák a csemegét. Én kis naív először azt hittem, gilisztát talált, amikor megpróbáltam eltéríteni szándékától (elvégre a giliszta hasznos a kertben), a "vérsün" szabályosan nekem támadt, hogy védje a zsákmányát, aztán mindketten megnyugodtunk, amikor előkerült a ganajtúró. Hasonló lelkesedéssel ették a cserebogárpajort és a lótetűt is, a gilisztát csak ha más nem volt.
Az almás városi legendával tisztában voltam de látnom, kellett, hogy alkalmanként mégiscsak esznek gyümölcsöt: az elkerített helyükre hullott, szottyos sárga és őszibarackból rendszeresen ettek, ennek többször voltam szemtanúja. Friss, "emberi fogyasztásra alkalmas" gyümölccsel viszont hiába kínáltam őket, az erjedt, félig rohadó volt az, amit szerettek.

Egyébként tartok egy nagy cserépaljat a kert egy eldugott, árnyékos részében, abban szoktam tálalni a sünöknek a pajort és a lótetűt, ha a földet túrva rájuk akadok. Ahhoz elég lapos, hogy a sünik bele tudjanak mászni, de van akkora a pereme, hogy a csemegéjük ne tudjon meglógni. Van egy nagyobb kődarab a közepén, így stabil is, a kártevők meg az alá próbálnak behúzódni, így a sünök ott mindig megtalálják őket.

_iMaginer_ 2012.11.15. 12:02:58

Hozzánk rendszeresen bejönnek sünök a kertbe (nem tudjuk hogy), a probléma az hogy még a megkötött kutya is széttépi éjszaka. Mit lehet tenni?

Passauicsili 2017.06.21. 17:11:16

Nálam földimogyorót esznek a vadon élő sünik, de ma hajnalban mintha készült volna elpusztulni az egyik. Rosszat tettem, hogy földimogyorót tettem ki nekik nyáron? Lehet, hogy nem tudják megemészteni????

Passauicsili 2017.06.21. 17:12:45

@Arth_ur: Gondolom bevackoltak és elkezdték a téli álmukat.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása