Megyeri Szabolcs kertész blogja

Három lakásba való minikert

Szólj hozzá!

Az ősz bár az egyik fő kertészeti idény, de mégsem mindenki fókuszál ilyenkor a kinti növényzetre, van, akit egyszerűen (szó szerint) hidegen hagy az őszi kerti munka, míg másoknak nincs kertjük, így kénytelenek a szobában bíbelődni a növényekkel. Nekik szól a most ez a bejegyzés, amiben három olyan szokatlan, dekoratív, roppant látványos miniatűr kert kerül bemutatásra, melyet akárki otthon, kis anyagi ráfordítással, saját kezűleg is elkészíthet!

 

 

Asztali zen kert

A kültéri zen kerteknek nagy hagyományuk van, de ez a távol-keleti kertstílus a nyugati világban inkább csak díszként van jelen, eredeti feltalálási helyén azonban komoly és mély filozófiai tartalmat hordoz. Mivel a zen kert a mi, európai szemünkkel nézve kifejezetten sivárnak mondható, ezért kevesen választják ezt birtokuk stílusának, annak azonban semmi akadálya, hogy egy kicsi, beltéri változat készüljön! Miről is van szó? Minden zen kertek atyja a Kiotói Ryoanji (Békés Sárkány) templom zen kőkertje, melyet a XV. században építettek. A kert csupán 14 sziklából (a tizenötödiket a teljes elmélyülés állapotában lehet megpillantani) és homokos talajból áll, melyet a buddhista szerzetesek szertatásosan gereblyéznek, különböző formákat hozva létre a jól alakítható felületen. A gereblyézés nem munka, és nem is kertrendezés, hanem a meditáció eszköze, a minél tökéletesebb alakzatok, vagy írásjelek megrajzolása segíti elő a belső nyugalom, az ideális lelki egyensúly elérését. Ugyanezt a célt szolgálja a zen kert kicsinyített mása, ami tulajdonképpen egy miniatűr homokozó, pár díszes kaviccsal. Nem a méret a lényeg, hanem a tevékenység, amit a kis felületen is ugyanolyan eredménnyel végezhetünk. Az elkészítéshez egy tetszőleges méretű tál, vagy inkább magas peremű tálca kell, ami lehet szögletes, kerek, készülhet bármilyen anyagból, a lényeg, hogy legyen legalább 2-3 centi magas széle, és hogy alul se peregjen ki belőle a homok.  Finom homokot dekorboltokban, vagy a svéd bútoráruházban kaphatunk, lehet fehér, vagy akár színes is. Kell még egy kicsi gereblye, ezt vagy kifaragjuk, összeragasztgatjuk fából, vagy veszünk egyet egy hobbiboltban. A végén csak a dekoráció marad, ami lehet pár szép, gömbölyded vagy szögletes kavics, egy-két apró dísztárgy, szobrocska, vagy akár egy bonsai növény. Utóbbi elemek nem részei a tradicionális zen kertnek, de mivel a leírt verzió eleve messze áll az eredeti szellemiségétől, így nem is szentségtörés ízlés szerint dúsítani. A homokot aztán üres perceinkben kedvünkre fésülhetjük, alakíthatjuk, mindeközben az elménket megtisztítandó meditálhatunk, vagy csak elmélázhatunk.

 

 

Florárium

A florárium egyszerűen mondva egy akvárium, amiben víz és halak helyett föld és növények vannak. A legmegfelelőbb egy gömbakvárium, ami már csak azért is kézenfekvő választás, mert halakat tartani ilyenben a törvény szerint már nem szabad, ezért a lakóikat, funkciójukat vesztett gömbakváriumok remekül felhasználhatók a vázolandó célra. Megteszi persze bármilyen szögletes akvárium, vagy akár egy méretesebb, hasas dunsztosüveg is. A méretet tekintve szélesek a lehetőségek, a florárium lehet kicsi, nagyobb, vagy akár hatalmas is, hely és ízlés kérdése csupán. Az edény megtalálása után következik a talaj kialakítása, ami függ az ültetendő növények típusától. A kaktuszok és pozsgások a laza, homokos közeget, vagy a kertészetekben kapható kaktuszföldet szeretik a legjobban. Aki párakedvelő növényeket választ, annak a florárium aljára vékony réteg kavicságyat kell terítenie (lehet használni agyaggolyókat is), majd erre kell helyeznie a virágföldet, így a gyökereket nem éri közvetlenül az alul összegyűlő víz, de a párolgás erős lesz. A növények mellé természetesen egyéb dekorációt is helyezhetünk, például színes köveket, mutatós kavicsokat, kagyló-, és csigahéjakat, vagy fakéreg darabokat, göcsörtös faágakat, de akár játékfigurák, műanyag állatok, dínók is kerülhetnek ide, ha például gyerekszobába készül az alkotás. A floráriumban lévő növényeket éppen úgy kell gondozni, mint cserepes társaikat, ám arra figyelni kell, hogy minél szűkebb az edény nyílása, annál párásabb lesz a beltér, ezt szem előtt kell tartani a kialakítás és az öntözés során! A florárium izgalmas és inkább a haladóknak ajánlott verziója a benti vízikert, ami az előbb vázolt florárium vizes, mocsári jellegű változata. Vízikert esetében magasabb, öblösebb edényre lesz szükség, amibe alulra 4-5 centiméter vastagon faszén törmeléket terítünk, ez a réteg akadályozza majd meg az algásodást. Erre jöhet a legalább dupla ilyen vastagon kihelyezett humuszos, esetleg homokkal kevert virágföld, végül ebbe ültethetjük növényeinket. A vízikertbe csak kimondottan vízparti, mocsári növények kerülhetnek, melyek kedvelik a nagyon magas páratartalmat, és tolerálják a vízben gyökerezést!

 

 

Mohakert

A mohakert a florárium egy egyszerűbb, vagy inkább minimalistább változata, mely ugyanúgy zöld és izgalmas, de látványként letisztultabb. Persze a mohakert is dekorálható ízlés szerint, így akár színes-szagos minidzsungel is válhat belőle. Az alap természetesen a moha, ez a minikert a moha kellemes, homogén, mindent beborító látványára épül. Mivel a mohák páraigényes fajok (a kiszáradást ugyan eltűrik, de dekorációs értékük ilyenkor elveszik), ezért érdemes nem túl nagy szájú vagy nem túlzottan nyitott edényt használni, a már említett gömbakvárium most is legmegfelelőbb. Alulra közepes vagy nagyobb kavicsokat, köveket válogassunk, ezeket fogja ellepni a mohaszőnyeg. A második lépés a moha beszerzése, melyhez több lehetőség is adott. Az erdőből inkább ne gyűjtsünk, egyes fajok védettek, jobb megóvni őket. A ház körül, vagy egy közeli parkban mindig találni mohát, kerítésen, kőelemeken, padok betonján, satöbbi, ezek kiválóan alkalmasak. Vagy lefejtjük a mohát egy éles, vékony késsel, és a kívánt helyre tesszük, vagy készítünk mohapépet, amivel szebben, egyenletesebben tudjuk befedni a köveket. A péphez a következők szükségesek: egy bő maréknyi leszedett moha, két pohár natúr joghurt, ugyanennyi víz, de inkább sör, és egy kis kanál cukor. Mindezt tegyük turmixgépbe, alaposan mixeljük össze, míg lágy, kenhető masszát nem kapunk (sörrel hígíthatunk szükség esetén). Az elkészült mohafestéket ecsettel hordjuk fel a kívánt felületre, ezután pedig csak várni kell, hogy az új mohaszőnyeg megjelenjen. A mohakert természetesen tetszés szerint dekorálható, miniatűr növényekkel, dísztárgyakkal, figurákkal, de csodás esti látványt eredményezhet, ha egy elemről működő derengő fényt adó ledsort helyezünk el a kompozícióban!

 

Képek: innen, innen, és innen.

Szeptember a kertben, avagy mit tegyek ősz elején?

Szólj hozzá!

A szeptemberrel beléptünk az ültetési, kertápolási főszezonba, így a nyár viszonylagos tétlensége után a türelmetlenebb kertbarátok most bőségesen válogathatnak a teendők közül. A hónap eddig igazán elkényeztetett minket az időjárást tekintve, és a meleg napok az előrejelzések szerint még kitartanak legalább a jövő hét végégig, de a lehűlés is csak azt jelenti majd, hogy a kinti munkákhoz még kedvezőbb 20-22 celsiusos idő következik a későbbiekben. Így tehát minden adott ahhoz, hogy a kertben vagy a balkonon tevékenykedjünk, de vajon mik a legfőbb feladatok szeptemberben? Olvasson tovább, és ez is kiderül!

 grass-534873_960_720.jpg

Gyepápolás.

A nyári meleg és intenzív használat miatt tömörödött talajt és a foltokban kikopott gyepet ideje felfrissíteni. A talajlazításhoz elég csupán egy vasvilla, melyet araszonként le kell szúrni, és a nyelet jól megmozgatni előre-hátra. Érdemes beszerezni egy gyepszellőztető gereblyét is, melyet egyszerű használni, nagyobb fűfelülethez pedig okos megoldás a gyepszellőztető gép bérlése. A kopásokat felülvetéssel tüntethetjük el, az erősen károsodott gyepfelületet pedig akár teljes egészében újravethetjük, ez azonban nagyobb munka, hiszen a terület felásásával, gyommentesítésével jár, ráadásul a vetés után legalább két hétig csak minimálisan lehet használatba venni az érintett részt. Frappáns megoldás lehet a gyepszőnyegezés, ami azonnal birtokba vehető pázsitot nyújt, ám jóval drágább is, és a lefektetéshez vagy tapasztalat, szakértelem, vagy szakértő segítsége kell.  Hasznos felkészülés a télre a fűvel kapcsolatban a kálium túlsúlyos gyeptrágyázás, mely nagyban elősegíti a jövő évi csodás pázsitot! Szeptemberben még nem lehet elhagyni a fűnyírást, de ritkíthatjuk a gyakoriságot.

 compost-419261_960_720.jpg

Komposztálás

A komposztálás az egyik leggyakrabban felbukkanó kerti téma, melynek most az ad aktualitást, hogy 2021 január elsejétől kezdve az avarégetés az egész országban tilos lesz. Így az ősszel felgyűlő zöldhulladék eltüntetése a jövőben szinte csak a komposztálással lesz lehetséges, ezért bölcs dolog idejekorán belekezdeni, hogy ne jövőre kelljen kapkodni vele. A komposztálás nem kíván nagy induló befektetést, a legegyszerűbb, ha négy jó mélyre leszúrt fémrúd köré dróthálót feszítünk ki, és ebbe halmozzuk a leveleket, nyesedéket, metszés maradékot. Természetesen ezerféle módon állítható elő komposztláda, használhatunk raklapokat, maradék faanyagot, de bolti komposztálót is vásárolhatunk. A jól kezelt komposztnak nincs kellemetlen szaga, és a látvány sem lesz zavaró, ha megfelelően eldugott szegletbe telepítjük a komposztálót. Jó hír, hogy a konyhai hulladék egy része is komposztálható (például a növényi maradékok, zöldséghéjak, megromlott gyümölcsök, a kávézacc, a kezeletlen kartonpapír), így szemeteskukában is több hely maradhat. A komposztkupacból fél-egy év múlva a kertben felhasználható értékes tápanyag, humusz válik majd.  

Konyhakert

A veteményesnek sem kell magára maradnia, a hónap közepéig kerülhet a talajba a hónapos retek vagy a galambbegy saláta melyekből még a tél előtt fogyasztható termés lesz. A hosszabb távra tervezők vethetik a spenót és sóska magokat, ahogy szintén áttelelhet a most vetett saláta és kelkáposzta. Aki idén már nem veteményezne, felkészítheti a konyhakertet a következő szezonra. Egy alapos, mélyreható ásás és gyommentesítés után szervestrágya vagy komposzt kihelyezésével, beforgatásával lehet biztosítani a megfelelő tápanyag ellátottságot a jövő tavaszi terményeknek. Az is remek megoldás, ha a felásott területre szétterítjük a szeptemberi fűnyírások nyesedékét, ez természetes mulcsként fogja megóvni a talajt gyomosodástól, és komposztként is hasznot hoz. Szintén kiváló ötlet a mustár vetése, még annak is, aki nem szeretne belőle fogyasztani, a mustárnak ugyanis más kedvező hatásai is vannak, elsősorban a talajt tekintve. Hogy mik ezek, azt IDE KATTINTVA lehet elolvasni ebben a régebbi bejegyzésemben!

 box-hedge-topiary-869073_960_720.jpg

Sövénytelepítés

A szeptember számos ültetési feladatot tartogat, ezek közül most a sövénytelepítést emelném ki, ez ugyanis az egyik leglátványosabb eredménnyel járó, és a praktikumot tekintve az egyik leghasznosabb teendő. A sövény lehet dísz, belső térelválasztó, vagy akár hatékony védvonal is, de sövénnyel jótékonyan takarhatók a nem túl mutatós kerti elemek, mint például a lemezgarázs, az omladozó fészer, vagy éppen a kutyatolaett. A sövénytelepítés titka a jól átgondolt faj-, és fajtaválasztás, sövényféléből ugyanis annyi van, mint égen a csillag. Alacsonyra, magasra növő, tömött vagy szellősebb, oszlopos egyedekből álló vagy homogén sort alkotó, tüskés vagy tüskétlen, ehető termésű vagy épp télen is dekoráló típus, és a sor még folytatható lenne. A leginkább kerülendő hiba az első megtetsző faj, vagy a legakciósabb árú típus gyors megvásárlása, ugyanis sokkal fontosabb az árnál és az első benyomásnál a funkcionalitás, a hosszútávú használhatóság és az optimális kezelhetőség. Sövénysor ültetésénél a legjobb módszer a hosszanti ültetőárok kiásása, így lehet majd a legkönnyebben szabályos, egyenes sort kialakítani a tövekből, és a gyökereknek is jobbat tesz a jobban felásott ültetési terület. A sövény növények telepítését ajánlott a hónap végéig elintézni, így még bőven lesz idejük begyökeresedni és megerősödni az ősz végi, téli hidegek beállta előtt.

Tavaszi hagymások

A tavaszi hagymások hagyományosan az iskolaidő kezdetétől telepíthetők, egészen az ősz második harmadáig. A most elültetendő, de csak majd tavasszal virágzó hagymások a kikeleti időszak legszebb növényei, azonban ha most elmulasztjuk a kihelyezést, később azt már nem pótolhatjuk, a téli ún. hideghatás nélkül ezek ugyanis nem hajtanak ki. Érdemes úgy válogatni a hagymások közül, hogy a virágzás idejét tekintve változatosak legyenek, ezek a virágok ugyanis nem virágoznak hosszan, így akkor járunk el jól, ha vegyesen ültetünk, így a virágszezon hetekre is kitolható. A hagymák ültetési mélysége papírforma szerint a hagyma kerületének centiben mért adata, és az is fontos, hogy fejjel, vagyis csúccsal felfele kerüljenek a talajba. A hagymák minden tápanyagot tartalmaznak, így trágyázni vagy öntözni őket most egyáltalán nem szükséges, az elültetett hagymák tavaszig semmilyen gondoskodást nem igényelnek. A tavaszi hagymásokról készült korábban egy átfogó bejegyzésem, melyet az érdeklődők IDE KATTINTVA olvashatnak el. 

 pathway-2289978_960_720.jpg

Szezonzárás

A bevezetőben említett számos különféle növényápolási feladat nem mindenkit érint, hiszen sokan vannak, akik a kerti szezont egyszerűen lezárják a nyár elmúltával, és ezzel nincs is gond. Ilyenkor is el kell végezni ugyanakkor egy sor teendőt, hiszen magunk ellen dolgoznánk, ha csak úgy magára hagynánk a területet tavaszig. A gyep ápolását ilyenkor sem szabad abbahagyni, a fűnyírásokat október közepéig folytatni kell, valamint a sövények, díszcserjék alakító, formázó metszését is el kell végezni. A veteményes szezon a fentebb már említett  felásás és nyesedékes takarás abszolválásával lezárható. Fontos a védendő kerti elemek biztonságba helyezése, a fa és műanyag kerti bútorok a hónap végén már zárt helyre kerülhetnek, ahogy a különféle dísztárgyakat is inkább szedjük össze, és tegyük el fedett helyre, az ősz közepén érkező hajnali fagyok ezekben kárt tehetnek. A kerti szerszámok is nyugalomba vonulhatnak, az ásót, gereblyét, kapát szárazon, letisztítva tegyük el. A szeptemberi melegben, ha a csapadék mennyisége indokolja, még öntözzük a növényeket, főleg az újonnan telepített példányokat. A nyárra kihelyezett cserepes dísznövényeket lassan vigyük beltérbe, ahogy a balkonon ideiglenes lakó, hidegre érzékenyebb példányokat is költöztessük a négy fal közé. Amennyiben vannak felújítási munkák, még most, a kellemes időjárás alatt végezzük el ezeket, például a kerítés megerősítését, festését, a műkő elemek csiszolását, a fa felületek csiszolását és lakkozását, festését. Az elvirágzott egynyáriakat szedjük fel, szebbek már nem lesznek, pár hét múlva pedig szomorú látványt nyújtanak majd. Az üres ágyásokat ássuk fel, majd gereblyézzük el, és ha tavaszig nem kívánjuk használni, akkor mulcsozzuk ezeket, így a látvány is kellemes lesz, és a gyomok sem verik fel a területet.

 Képek: pixabay.com

Nyárzáró kerti összegzés

2 komment

Augusztusban már minden kerttel kapcsolatos beszélgetés azzal kezdődik, vagy éppen azzal végződik, hogy hamarosan itt a nyár vége, most pedig sajnos már el is jutottunk oda, hogy a meleg évszakot elhagytuk. Az ősz azonban számos izgalmas dolgot tartogat, ez az év egyik fő ültetési időszaka, ráadásul a természet ilyenkor bánik a legbőkezűbben a színekkel, a kertek, parkok varázslatos sárgákba, vörösekbe, barnákba öltöznek. Nem kell tehát elkeseredni, a kertbarátoknak igazán mozgalmas hetek következnek, most azonban még amolyan nyárbúcsúztatóként egy játékra invitálnám az olvasókat, azt javaslom, hogy foglaljuk össze az elmúlt évszak eredményeit és történéseit, mégpedig pár kérdés szavazásra bocsájtásával. Az eredmény nem lesz sem reprezentatív, sem tudományos, azonban akik végigolvassa és megválaszolja a kérdéseket, levonhat pár érdekes tanulságot a saját nyári kerti szezonját illetően, és talán új feladatokat, célokat is kijelölhet! Lássuk akkor a nyárzáró kerti tesztet!

 girl-535251_960_720.jpg

 

 

 

 

vegetables-3606385_960_720.jpg

  

  

 

garden-3664278_960_720.jpg

 

pool-958429_960_720.jpg

Képek: pixabay.com

Augusztusi kerti munkák

Szólj hozzá!

Az augusztus vége a legtöbbünk fejében nem éppen a kerti szezon, már annak a dolgos értelmében. Sokkal inkább a nyárutó kényelmes eltöltéséről szól ez a pár hátralévő nyári nap, így érthető, hogy a legtöbben most pihenni, medencézni, grillezni szeretnének a birtokukon. Azonban biztosan vannak olyan kertbarátok, akik ilyenkor sem tudnak nyugodni, és azon jár az eszük, hogy mit lehetne tenni-venni. Nekik lehet hasznos a következő zanzásított augusztus végi feladatlista!

 augusztus.jpeg

A vegyszeres kezeléseket, permetezéseket most már nem szabad elkezdeni, elvégezni, részben mert a közelgő szüretek miatt ez már egészségügyi kockázat lehet, részben pedig azért, mert már egyébként is késő a hatékony permetezéshez. Kapcsolódó tanács, hogy a fertőzött, megbetegedett haszonnövényekről leszedett termések közül csak az ép, sértetlen darabokat tároljuk el!

Számos termény szüretje aktuális most, úgyhogy a konyhában aktív háziasszonyok készülhetnek a betakarításra, feldolgozásra. Az uborka, a paradicsom, a paprika folyamatosan szedhető, de a fokhagyma, vöröshagyma is kikerülhet a talajból. Aki vetett kukoricát, el is kezdheti a csövek letörését. Több fajta szilvát, barackot, almát, körtét is most lehet leszedni, ezek bedolgozása is remek unaloműzés, már persze ha valaki unatkozik. A termések begyűjtését a magas UV-sugárzás miatt érdemes reggelre, estére időzíteni. 

A szüret ellentettje, vagyis a vetés, ültetés sem lehetetlen most, bár augusztusban nem ez a legtipikusabb kerti feladat. Ettől függetlenül telepíthető a spenót, a sóska, a rukkola, a metélőhagyma, és szezonja van az őszi-téli retek fajtáknak is. A nagyobb távlatokban gondolkodók augusztusban ültethetik a szamócát (köznyelvi nevén az epret), hogy jövőre gazdag, saját termésük legyen. 

A gyomok sajnos nem pihennek a nyári kánikulában sem, ráadásul a mostanában gyakori kiadós esők nekik kedveznek. Hogy a helyzet ne fajuljon el az őszi nagy szezonra, ajánlott most is aktívan gazolni, gyommentesíteni. Ezt szintén ne délben, kora délután végezzük! Amennyiben esősre fordul az idő, az égi áldás áztatása után lépjünk akcióba, ilyenkor könnyebb a gazok kiszedése. A nagyon elgazosodott kertrészeket bio módszerrel is lehet totálisan gyomtalanítani, ebben az esetben egy vastag, sötét fóliát, vagy vastag fekete geotextilt kell kiteríteni a területre, a sarkainál nehezékkel fixálni, a többit pedig elvégzi az idő. Nagyjából két hét múlva a fedést felszedve csupasz földet fogunk találni. Ennek a módszernek a nem esztétikus mivolta a hátránya, ez azonban már nem annyira számít augusztus végén, mikor a kerti pihenőszezon a végét járja.

A cserje és (gyümölcs)fa ültetéseket halasszuk őszre, még akkor is, ha most a hosszú hétvége miatt jobban ráérnénk. A konténeres csemeték elviekben akár telepíthetők is lennének, de a nagy melegek nem kedveznek a megeredésnek, a vásárlást és kihelyezést is tegyük át pár héttel későbbre. Nem ritkák a nyár végi akciók és leárazások, ha elcsábulunk, mindenképp konténeres növény vásároljunk, és tartsuk félárnyékos, nem tűző napos helyen, valamint öntözzük bőségesen. Így a kiültetés hetekkel is eltolható. Hasonlóan járjunk el az átültetésre érett szobanövényekkel, meghálálják, ha a szeptemberi hűvösebb időben kell majd átköltözniük. A nyári friss kerti ültetéseket öntözzük gazdagon, akár naponta, ha hőhullám van. 

A pázsitot jó ötlet a szokásosnál magasabbra hagyni, és meleg forró napokon öntözni, mégpedig permetezve, esőt imitáló módszerrel. Az öntözések ideális ideje a kora reggel, az ilyenkor kijuttatott víz megfelelően hasznosul, mielőtt elpárologna. A nyár végén a fűfelület trágyázását, tápoldatozását hagyjuk el. Hamarosan időszerű lesz a nyáron tömörödött talaj lazítása és a pázsit szellőztetése, ehhez csupán egy vasvilla és egy speciális, de könnyen (és általában olcsón) kapható kéziszerszám kell, ezeket beszerezhetjük már augusztusban is.

Sokféle évelő növény magjait mostanában lehet begyűjteni, így aki szeretne saját vetőanyagot a jövő évre, most figyelje a kiszemelteket, és a felnyíló magházakból gyűjtse be a magokat. A tároláshoz a kisméretű, tiszta papírzacskó a legjobb, erre rögtön rá is lehet írni, hogy milyen mag van benne. A magokat hűvös, száraz helyen tároljuk.

Az általában forró augusztusban a víz nem csak a növényeknek létszükséglet, de a kert állatainak is. A kutya, macska ivóvizével nem spóroljunk, és legyen számukra fedett, árnyékos pihenőhely is. A madaraknak is tegyünk ki vizet egy lapos tálban, lehetőleg valamilyen magaslatra, a füvön a macskák könnyű prédái lehetnek. Ahol vannak sünök, ott el lehet kezdeni felhizlalni őket, hogy ősszel megfelelő súllyal tudjanak aludni térni. A sünöknek aszpikos macskaeledelt, főtt natúr húst vagy főtt tojást kínáljunk, folyadékként pedig soha ne tejet, hanem tiszta vizet adjunk.

És még egy tipp: a hamarosan beinduló őszi fő kerti szezonra fejben már lehet készülődni. Kellemes elfoglaltság lehet a tervezgetés, gondolkodás. Egy felülnézeti vázlatrajzon be lehet jelölni a leendő veteményes, facsemeték, cserjék, virágágyások helyét. Sokkal könnyebb és gyorsabb lesz a munka, ha szeptemberben kész tervekkel, átgondolt elképzeléseket követve dolgozunk!

Kép: innen.

Nyárvégi sárgák a kertben!

Szólj hozzá!

A legtöbb kertben a háziak törekednek a változatos színvilágra, sokaknál fontos szempont, hogy legyen egy kicsi ebből is és abból is, és valóban szemet gyönyörködtető egy szivárványos látképet nyújtó kert vagy ágyás. Mások ezzel szemben azt szeretik, ha a különféle növények közötti rendezőelv az azonos árnyalat, hiszen az is roppant izgalmas, ha többféle méretű és formájú növény azonos, vagy hasonló színben tündököl. Bármelyik vonalat is követjük, érdemes megismerni olyan növényeket, melyeket fel lehet használni efféle színesítő célokra. Most éppen a sárgák fognak sorra kerülni! 

A sárgáról – főleg nyáron – elsőre az éltető napsütés, az aranyszínű sugarak jutnak eszünkbe, azonban a sárga más jelentéseket is hordoz. A színekhez tartozó emberi tulajdonságokat már az ókorban is próbálták összegyűjteni és meghatározni, ezek a képzettársítások persze erősen szubjektívek és kultúránként eltérőek, tehát nem szabad őket komolyan venni, érdekességnek azonban jópofák lehetnek. Hippokratész szerint például a sárga a kolerikus személyiségű, vagyis a határozott, magabiztos, bátor, kissé lobbanékony természetű emberek színe. A címertanban a sárga a tisztelet és a hűség szimbóluma, pszichológiai szempontból pedig inspiráló, melegséget sugárzó, pozitív érzéseket keltő szín. A sárgának vannak negatív társításai is, nálunk az irigységgel is szokás összekapcsolni, a görögöknél pedig a szomorúság színe. További érdekesség, hogy a franciáknál hozzánk hasonlóan a sárga az irigységet is jelképezheti, de a középkori Franciaországban az árulók és bűnözők házainak ajtaját mázolták sárgára megszégyenítésképpen!

 yellow-roses-1.jpg

Kis kitérő: a sárga rózsa is remek választás, de most talán túl kézenfekvő, hiszen a rózsa az egyik legnépszerűbb, legáltalánosabb dísznövény. Az viszont tény, hogy a hamarosan elérkező ősz a rózsatelepítés egyik fő szezonja, így aki mostanában telepítene valamilyen szép virágot, semmiképp se hagyja ki a számításból a rózsákat, főleg, hogy számtalan méretből lehet válogatni (és persze szinte végtelen színekből is).

De elég is a színpszichológiából, lássuk inkább, hogy milyen sárga dísznövények közül válogathatunk! A nyár végeztével telepíthető erdei tulipán egy kora tavasszal virágzó hagymás dísznövény, ami csúcsos, feltűnően sárga virágaival hívja majd fel magára a figyelmet. Hagymás lévén gondozása egyszerű, környezeti igényei átlagosak, és akár cserépben is nevelhető, de még sziklakertbe is telepíthető. Telepítése hagyományosan az iskolaidő kezdetétől, vagyis szeptember elejétől időszerű, de nem kell sietni vele, akár október végéig kitolható a művelet.

p_20170513_103944.jpg

Vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű a kertekben inkább gyomként ismert, pedig kiváló gyógynövény, és tavasztól egészen októberig virágzik, így akár kerti díszként is megtűrhetjük, főképpen, ha a családban valakinek szemölcsei, ekcémás tünetei vannak, a letört szárakból szivárgó narancsos nedv ugyanis ezek remek ellenszere! A vérehulló fecskefű erőteljesen terjed, így érdemes figyelni arra, hogy ne terjeszkedjen kedve szerint, emellett házi (elsősorban a belsőleges) alkalmazásával óvatosan kell bánni, mivel alapvetően mérgező növény, gyógyhatását inkább a gyógyszeripar használja ki különféle természetes eredetű szerek összetevőjeként. Sudár termete okán feltűnő jelenség, a kertnek vadvirágos, természetes atmoszférát kölcsönöz.

A parlagi kertrészek, beültetni kívánt előkertek ideális növénye lehet a szép nevű jeneszter, ami a nyár közepétől kora őszig hozza sárga virágait. Ez a fagyálló cserjeféle embermagasságúra is megnőhet, a virágok a hajtások felső egyharmadában nyílnak, dús, messziről feltűnő sárga virágtengert alkotva! Érdekessége, hogy leveleit a nyár végére jellemzően lehullajtja, a virágai viszont szeptember végéig dekorálnak, így igazán szép látványt nyújt. A napos, meleg kertrészek ideális növénye, gondozási igénye alacsony, fagyérzékenysége közepes, mélyre nyúló gyökérzete miatt az átültetése nem ajánlott.

 Jeneszter

jeneszter.jpg

A sárga torénia már magában is csodás színtársítást tartalmaz, ugyanis tölcséres virágainak alsó, kúpos fele bíborlilás, míg a szirmok vakítóan sárgák, így már nem is kell mellé mást telepíteni, hogy meghökkentő hatást érjünk el. Hozzá kell tenni, hogy a toréniának sokféle színváltozata van, így akad belőle kék, lila, fehér változat is, így csupán ebből az egy fajból is ki lehet alakítani egy igazán szivárványos együttest. A torénia nyáron és az ősz első felében virágzik, kiválóan alkalmas balkonládás vagy függő cserepes ültetésre is! Mellette szól, hogy jól viseli a félárnyékos körülményeket is, ami fontos dolog, hiszen a fényhiányos területekre általában nehezen találni mutatós dísznövényt. 

Sárga torénia 

torenia.jpg

A borzas kúpvirág igazi hangulatteremtő a nyári ágyásokban, hiszen virágainak közepe barnás folt, míg a szirmok sárgák, vagy sárga-narancs átmenetesek. Ez a dísznövény egészen az őszi fagyok beálltáig virágzik, és termete miatt akár vágott virágnak is alkalmas. A borzas kúpvirág igényei közepesek, sok napsütést igényel, és kedveli ha földje mindig nyirkos kicsit. Sajnos gyakran támadják házatlan csigák, így érdemes esténként néha megvizsgálni az ágyást! (A csigák elleni hatékony védekezésről IDE KATTINTVA olvashat bővebben!)

barsonyvirag.jpg

Bársonyvirág

Az apró bársonyvirág, vagy ismertebb, ám kevésbé bájos nevén büdöske elsősorban a parkokból ismert dísznövény, ám a kertekben is remekül mutat! Sárga virágai egészen őszig nyílnak, és mivel ez a dísznövény bokros habitusú, jól kitölti a teret, alkalmas előkerti beültetésre, szegélynövényként való telepítésre, vagy éppen a szellősebb díszágyások dúsítására. A büdöske fő igénye a bőséges napsütés, egyebekben szívós, problémamentesen tartható virág. A büdöskéből is gazdag színválaszték áll az érdeklődők részére, így nem muszáj a sárgára szorítkozni, ráadásul a büdöske - nevéhez hűen - erős illatot áraszt, így számos növénykártevőt elriaszt, így érdemes az érzékenyebb dísznövények közé ültetni, mert hatékony védelmet nyújt számukra!

 

 

Képek: innen, innen, innen, és innen

Mikor nyírhatok füvet a saját kertemben?

39 komment

A kertgondozás velejárója a zaj, ez pedig általában a fő konfliktusforrás a szomszédokkal. A cserjék metszése, az ültetés, vagy akár az öntözés (és számos más tevékenység) persze teljesen ártalmatlanok, és nem okoznak súrlódást a közelben lakókkal, azonban van pár kifejezetten hangos tennivaló, amik miatt már kialakulhat probléma. A legjellemzőbb ezek közül a fűnyírás.

 lawn-mower-2430719_960_720.jpg

Gyep a kertek túlnyomó többségében van, ha pedig van, nyírni is kell, ez pedig zajjal jár. Legyen szó hagyományos villany-, vagy benzinmotoros készülékről, mindenképp zavaró hanghatás keletkezik, amit a közelben lakók sérelmezhetnek. Adja magát a kérdés, hogy mikor lehet szabály szerint füvet nyírni? Sokan ilyenkor az ún. csendrendeletre hivatkoznak. Amit csendrendeletként emlegetünk, az igazából egy általános jogszabály, mely hivatalosan a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet. 

Ez a következő értékeket határozza meg:

A B C
1 zajtól védendő terület Határérték (LTH) az LAM megítélési szintre (dB) nappal 06-22 óra Határérték (LTH) az LAM megítélési szintre (dB) éjjel 22-06 óra
2 Üdülőterület, különleges területek közül az egészségügyi területek 45 35
3 Lakóterület (kisvárosias, kertvárosias, falusias, telepszerű beépítésű), különleges területek közül az oktatási létesítmények területe, a temetők, a zöldterület 50 40
4 Lakóterület (nagyvárosias beépítésű), a vegyes terület 55 45
5 Gazdasági terület 60 50

 

Érdekesség, hogy kivételt képeznek a nemzetközi licenccel rendelkező versenypályák, melyek akár éjszaka is határérték feletti zajterhelést adhatnak ki, ez azonban viszonylag keveseket érint.

Na de vissza a kertekre, mit jelent mindez a gyakorlatban? A táblázat egyszerűen értelmezhető, reggel hat és este tíz óra között viszonylag hangos, az ezen az időszakon kívül valamennyivel halkabb tevékenységek végezhetők. A decibel érték pontos méréséhez műszerre lenne szükség, azonban a gyártók többsége feltünteti az adott eszközön, így a fűnyírógépen is a kibocsájtott zaj mértékét, ez pedig támpontot jelenthet. A gyakorlatban persze egy péntek délutáni fűnyírás esetében nem valószínű, hogy a szomszéd hitelesített mérőeszközzel fogja mérni a fűnyírónk zajterhelését, hiszen egyrészt jó eséllyel ő is nyír füvet olykor, másfelől kertesházas övezetben még az érzékenyebb lakók is elfogadják, hogy a fűnyíró egy adott hanghatással jár. A helyzet kulcsa valójában ez, a jogszabályi keretek mellett az életszerűséget is számba kell venni, aki vasárnap este kilenckor indítja be a gépet, biztos számíthat rosszallásra, aki szombaton vagy hétköznap kora délután áll neki a nyírásnak, az pedig joggal feltételezheti, hogy helyesen jár el.

washington-dc-1607767_960_720.jpg

A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a fent említett rendelettől az önkormányzatok saját hatáskörben eltérhetnek, mégpedig szigorúbb irányba. Egy helyi rendelet többféleképpen szűkítheti a fűnyírási lehetőségeket, például megtilthatja azt hétvégi napokon, kijelölhet bizonyos napokat, vagy adott napokon belüli pár órás időintervallumot a fűnyírásra. Ezért az a legüdvözítőbb, ha mindenki megkeresi a lakóhelyén érvényes vonatkozó szabályozást, melyet az önkormányzat honlapján nagy valószínűséggel megtalál, de ha nem, akkor egy telefonhívással biztosan megszerezhető az információ. Külön ajánlott az ilyen kutakodás egy településre újonnan költözőnek, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz a regula, mint az előző lakhelyén.

Egy példa, Érd város saját rendelete ITT OLVASHATÓ.

Mit lehet tenni, ha már tolerálhatatlanul zavaró a szomszéd fűnyírása? A feljebb taglalt szabályozás megszegőivel szemben rendőri intézkedés kérhető, a bejelentésre vagy járőr vagy polgárőr száll ki. Első esetben jellemzően figyelmeztetik a hangoskodót, másodjára előfordulhat szabálysértési bírság kiszabása. Sokan úgy gondolják, hogy ha ilyen esetben rendőrt hívnak, és a kiérkező járőr nem tapasztal szabálysértést (mert a szomszéd gyorsan leállította a készüléket), akkor a bejelentőt bírság terhelheti, vagy megfizettetik vele a kiszállás költségeit, ez azonban nem igaz, sőt, a hangoskodót a rendőr akkor is figyelmeztetheti szóban a szabályok betartására, ha akkorra már befejezte a tevékenységet. A legjobb azonban, ha az ilyen - a konfliktus elmérgesedésére okot adó - bejelentést csak a végső esetben tesszük meg, az első mindig a párbeszéd, a meggyőzés, a megegyezés legyen.

lawn-1812944_960_720.jpg

Vannak-e alternatív lehetőségek a zaj csökkentésére, a konfliktusok elkerülésére? Akadnak ilyenek, bár korlátozott hatásfokkal. Kisméretű kertekbe, vagy kisméretű gyepfelülettel rendelkező birtokokra elég lehet egy motor nélküli, "tologatós" fűnyíró, mely gyakorlatilag hangtalan. Hátránya, hogy a vágása nem olyan precíz, mint a motoros gépeké, ez az érzékenyebb díszgyepeknél problémát okozhat. Használata jóval fárasztóbb, mint a hagyományos gépeké, cserébe tárolása könnyű, akár egy benti kamrában, spájzban is elfér. A másik opció az akkumulátoros fűnyíró, ezek ugyan villanyosak, mint kábeles társaik, de általában jóval halkabbak, ráadásul szó szerint kötöttség nélkül használhatók, apró sorházi kertekbe ezek a legjobb választások. Az igazán modern megoldások hívei robotfűnyírót is bevethetnek, ezek is nagyon halkak, ráadásul a jobbak programozhatók, így beállíthatjuk, hogy a nyírás akkor történjen, mikor a szomszédság is jellemzően dolgozik, például hétköznap délelőtt, kora délután. Az önjáró fűnyírók mellett szól, hogy ezek más módszerrel működnek, mint a hagyományosak, gyakran működésbe lépnek, nem várják meg, míg magasra nőnek a szálak, ezáltal a nyesedék mindig csak pár milliméter lesz, így nincs szükség gereblyézésre, a lenyírt részek összegyűjtésére. Az utolsó eshetőség a kaszálás, ami teljesen hangtalan, ugyanakkor díszgyep esetében nem jöhet szóba, azonban természetközeli stílusú kertekben, buja, zabolátlan aljnövényzet esetén tökéletesen bevethető.

mowing-1532931_960_720.jpg

A fent taglalt szabályozás természetesen nem csak a fűnyírást érinti, hanem jellemzően amellett az összes hasonló jellegű, kertben végzett gépi munkát magába foglalja, így például a sarokcsiszoló, a fúró, az ágdaráló és a mindenféle hasonló berendezések működtetését korlátozza. A jó viszony megőrzésének a kulcsa minden esetben a párbeszéd és a megfelelő kommunikáció, valamint a kölcsönösség elve, tehát az, hogy ne cselekedjünk olyat, ami fordított esetben minket is zavarna.

A másik hasonlóan "forró" téma az avarégetés kérdése, melyről EBBEN a korábbi bejegyzésemben írtam, kattintson és olvassa el!

Képek forrássa: pixabay.com

Licenc

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) budapest (8) Budapest (45) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) zugló (8) Zugló (8) Címkefelhő