Megyeri Szabolcs kertész blogja

Pár mondat az almafákról

Szólj hozzá!

 A boltban megfizethetetlen az alma, ízetlen a szilva, löttyedt a barack? Sebaj, térjünk át a saját gyümölcs termesztésére, így kikerülünk a hagyományos ellátási lánc fogáságából, saját nevelésű, ezért ellenőrzött hátterű, akár bio minőségű gyümölcsöt nyerhetünk, mindeközben pedig pénztárcánkat is kímélhetjük!

Persze a gyümölcsfa gondozás nem csak játék és mese, de semmi probléma, minden lépésben segítek Önnek! Kövesse, olvassa gyümölcsfa csemetékről szóló cikksorozatomat, és rövid úton képbe kerülhet!

Októberi gyümölcs sorozatom új fejezetéhez érkezett, eddig az általános alapokat vettük sorra, mostantól azonban maguk a gyümölcsök következnek. A legutóbbi bejegyzésben a kedvencekről volt szó, a versenyt pedig fölényesen nyerte az alma (bár hozzátenném, hogy csak a KSH felmérés alapján, az olvasók szavazatai a barackot repítették az első helyre) ezért mi más is kerülhetne terítékre, mint az alma? Arra nem vállalkozhatok, hogy a házi almatermesztés minden csínját-bínját bemutatom egyetlen írásban, de egy átfogó képet adhatok az almával kapcsolatos főbb tudnivalókról!

Az alma története igencsak régi, termesztése az írásos feljegyzések előtti időkre nyúlik vissza, de azt már biztosan tudjuk, hogy a görögök és a rómaiak is tartottak almafákat a gyümölcsük miatt. A rómaiak vitték aztán magukkal hódító útjaikra az almát, így ez a gyümölcs eljutott Észak-Európába, de még Indiába, Kínába. Az alma már ekkoriban sem számított luxusterméknek, így nem csak a gazdagabb réteg számára volt elérhető, ezért a kevésbé tehetősek asztalára is került a gyümölcsből. Nem csoda, hogy számos legenda, mese és hitvilághoz kapcsolódó történet fűződik az almához, az édenkerti kísértéstől kezdve, a trójai háború kirobbantásán keresztül,  Tell Vilmos almájáig, vagy említhetnénk akár Hófehérke almáját is. Az alma tehát elterjedtsége okán beépült az egyetemes kultúrába is, és összefonódott olyan fogalmakkal, mint a szépség, a bölcsesség, vagy az egészség.

A hódításoknak, vándorlásoknak köszönhetően az alma eljutott Észak-Amerikába, Mexikóba és azon keresztül  Dél-Amerikába is. Az Egyesült Államokban a mai napig igen nagy kultusza van a termesztésének, hiszen körülbelül 7000 különböző fajtát tartanak számon! Nagyarányú almatermesztés folyik továbbá Kínában, Törökországban, Olaszországban és Lengyelországban is. Természetesen nem kevés hazai kertben is megtalálható ez a finom gyümölcs, a magyar gyümölcstermesztés legtekintélyesebb képviselőjeként a mai napig az alma dominál.

Az alma ültetése a megszokott menetrend szerint folyik, a szabadgyökerű példányok október 20-a után kerülhetnek a földbe (egészen a hajnali komoly fagyok beálltáig, jellemzően november második feléig), a konténeres példányokat pedig kora tavasztól késő őszig bármikor ültethetjük, de megjegyzendő, hogy az ideális időszak a tavasz vagy az ősz dereka. Az ültetés mikéntjéről egy korábbi alapozó posztban írtam, melyet IDE KATTINTVA érhetnek el!

Az almafa kiválasztása központi kérdés, ugyanis rendkívül fajtagazdag gyümölcsről van szó, tehát nem a legjobb ötlet találomra választani, hiszen jelentős eltérések lehetnek az egyes típusok között. A legjobb, ha a gyümölcs milyenségét vesszük alapul, vannak ugyanis édes, savanykás, roppanós vagy éppen kásás belsejű fajták, de akad köztük kifejezetten konyhai feldolgozásra való változat is. Ezért alma választás előtt gondoljuk végig, hogy az ízlésünk vagy a felhasználás célja alapján milyen almafélét szeretnék, és azután célzottan keressük az igényeinknek megfelelő fajtát! IDE KATTINTVA máris megismerhetnek több tucatnyi almafajtát!

orchard-1872997_340.jpg

Az alma nevelése a többi gyümölcshöz hasonlóan több figyelmet és munkát kíván, mint egy átlagos dísznövény gondozása. Az almának sajnos többféle jellemző betegsége és kártevője is akad, valamint metszési munkálatokra is biztosan szükség lesz. Lássuk ezeket dióhéjban.

Az alma metszésének kiindulópontja, hogy a termőnyársak és az egy éves vesszők aránya határozza meg a zöld lombfelület méretét és a termés mennyiségét, vagyis ezek aránya kiemelt fontosságú. A túlzott méretű lombkorona problémát okoz, mivel így a fa lombozata árnyékolja a termést, gátolva az abban a megfelelő íz és zamatanyagok kialakulását, valamint a tömöttség akadályozza a légmozgást a lombozatban, ami gombás és baktériumos megbetegedések kialakulását segíti elő. A termőnyársak száma határozza meg a termés mennyiségét, magyarán annál több lesz a leszedhető gyümölcs, minél több termőnyársat hagyunk meg. A túl sok termőnyárs is kerülendő azonban, mert ilyenkor a fa kevesebb energiát tud egyenként a gyümölcsökre fordítani, ezáltal csökken a termések átlagos cukor és savtartalma, vagyis az alma minősége gyengül. Az alma metszésének fontos eleme továbbá a lombkorona szerkezetének megfelelő kialakítása. Az alma egyik legkedvezőbb korona formája kiskerti körülmények között a váza koronaforma. Ebben az esetben a vázágak a függőlegeshez képest körülbelül 45° szögben állnak. Ennek kialakítása egyszerű és az így metszett fa gondozása sem igényel komolyabb szaktudást.

A fenntartó metszés lépései:

  1. Távolítsuk el az elhalt és sérült ágakat, gallyakat
  2. Távolítsuk el a keresztbe, a lombkorona belseje felé növő ágakat.
  3. Távolítsunk el minden a vázágak belsejében növő vízhajtást, valamint a külső ágakon lévő 1. éves hajtásokból is legerősebb és legjobb pozícióban növőket hagyjuk meg. A meghagyott gallyakat 4-6 rügyre metsszük vissza.
  4. Szelektáljuk ki a termőnyársak közül a sérült és, vagy betegeket, valamint azokat, amelyek a korona belső felében találhatóak.

 

A növényvédelmi feladatokat a megjelenő betegségek és kártevők mennyisége és milyensége határozza meg. Az almafa esetében is igaz, hogy kétféle permetezés tervezhető, ősszel vagy tavasszal preventív jellegű lemosó permetezésre lesz szükség, illetve a kialakuló problémák függvényében kezelő permetezések kellhetnek. 

apple-1592588_960_720.jpg

Betegségek

Az almatermésűek tűzelhalásos betegsége – Erwinia amylovora. A rügypattanás előtt végzett rezes lemosó permetezéssel, jó eséllyel megelőzhető a kialakulása. A tűzelhalástól feketedő vesszőket minden esetben távolítsuk el, de úgy, hogy a fertőzött ágrészhez képest még egy 20-30 centit vágjunk vissza. A metszések után kezeljük sebkezelővel a metszési felületet, illetve fertőtlenítsük a vágóeszközt, nehogy átvigyük a baktériumot más növényekre is.

Almalisztharmat - Podosphaera leucotricha. Házikertekben fontos védekezési megoldás a mechanikai növényvédelem. Az elsődlegesen fertőződött hajtás- és virágrügyek eltávolításával megelőzhető egy nagyobb lisztharmat-fertőzés. Nem mehetünk el azonban a kémiai védekezési módszerek mellett sem, az elemi kén például egy kiváló kontakt hatású készítmény, melyet a sziromhullási időszak után ajánlott használni. A felszívódó gombaölőszerek közül a bupirimát hatóanyagú szerek javallottak házi kertekben. 

Az alma ventúriás varasodása – Venturia inaequalis. A fertőzés forrásai minden esetben a lehullott terméseken, leveleken fennmaradó gomba szaporítóképletek. Ezek összegyűjtése és megsemmisítése jó megoldás a betegség terjedésének meggátlására. A réz hatóanyagú (pl.: rézszulfát) kontakt szerek megfelelő védelmet nyújtanak közvetlenül rügyfakadást követően (az úgynevezett ”egérfül” állapotban). Bimbós állapottól egészen a sziromhullásig használhatunk felszívódó szereket.

Az alma monilíniás betegsége – Monilinia fructigena, Monilinia fructicola. A fertőződött, lehullott termések, az úgynevezett gyümölcsmúmiák jelentik a fák közelében a legnagyobb veszélyt. Ezeket távolítsuk el és semmisítsük meg! Emellett fontos a fák rendszeres agrotechnikai kezelése: rendszeres metszéssel szellős koronaformát alakítsunk ki, így kevésbé tud elszaporodni a kórokozó.

Kártevők

Vértetű – Eriosoma lanigerum. A növényvédőszerekkel nem túlkezelt almafákon kiváló munkát végez az Aphelinus mali, azaz a vértetű fürkész. A vértetű ezen természetes ellensége a kártevőbe helyezett tojásával parazitálást folytat, mellyel eredményesen gyéríti a fán lévő vértetű populációt. Sokat tehetünk a vértetű fertőzés megelőzése érdekében, ha vértetűnek ellenálló, gyenge növekedésű alanyra oltott almafajtát vásárolunk.

Almamoly – Cydia pomonella. Kiskerti körülmények között hatékony megoldást nyújt a feromoncsapda. Ez a csapdázó eszköz nagy mennyiségben tartalmazza a nőstény almamoly egyed feromonját, mely így odavonzza a párosodni vágyó hímeket egy ragacsos felületre, ahonnan nem fognak tudni kiszabadulni. A fánként legalább 2 db, 2-2,5 méter magasan, rendszeresen elhelyezett feromoncsapdával már elfogadható szintre lehet csökkenteni az almamoly kártételének mértékét.

Levéltetvek: Zöld alma levéltetű - Aphis pomi, Levélpirosító alma-levéltetű - Disaphis devecta, Szürke alma-levéltetű - Disaphis plantaginea. A nyugalmi időszakban elvégzett olajos lemosó permetezés eredményesen pusztítja az áttelelő levéltetű tojásokat. Erre a célra paraffinolajos készítményeket vehetünk igénybe. Ha elmaradt a lemosózás, akkor tavasszal kell közbe avatkoznunk, speciális levéltetű-ölő szerekkel. A flonikamid, pirimikarb hatóanyagú speciális aficidek megbízhatónak bizonyulnak a levéltetvek ellen. A leveleken fokozatosan megjelenő kártevők megfigyelésével védekezzünk, és még a tömeges elszaporodás előtt végezzük el a kezelést.

Atkák: Közönséges takácsatka - Tetranychus urticae, Piros gyümölcsfa takácsatka – Panonychus ulmi. A levéltetvek ellen nyugalmi időszakban elvégzett olajos lemosó permetezés az áttelelő atka populációkat is eredményesen ritkítja. Az almalisztharmat ellen kijuttatott kontakt elemi kénnek atkagyérítő hatása van. Mindezen felül léteznek speciális atkaölőszerek, melyek kijuttatásával csak a meglévő atkapopuláció fog károsodni. 

Sodrómolyok - Pandemis spp., Adoxophyes spp. A sodrómolyok tömeges megjelenésére leginkább az erdőségekhez közeli területeken lehet számítani. Az almamolynál leírtakhoz hasonlóan ellenük is használhatunk feromoncsapdákat.

Aknázómolyok – Lithocolletis spp., Leucoptera scitella. Az aknázómolyok természetes ellenségeinek listája igen nagy, így elég, ha rájuk bízzuk az almafa védelmét, vagyis ellenük vegyszeres védekezés jellemzően nem szükséges.

Akit a téma bővebben érdekel, IDE KATTINTVA olvashat egy részletes kártevő és betegség leírást!

 

 Fontos: egyes almafajták öntermékenyek, míg mások termő-porzó párban ültetve hoznak csak gyümölcsöt. Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjon arról, hogy a kiszemelt fajta milyen típusba tartozik!

Segítségképpen IDE KATTINTVA talál egy összefoglaló táblázatot a termő-porzó párt igénylő fajtákról!

 

apple-3560751_960_720.jpg

 

Mi szól az almafa mellett? 

Elsősorban az, hogy termése finom, és hogy amint az már szóba került, a legtöbb gyümölccsel ellentétben nagyon sokféle változata hozzáférhető, így az édes vagy a savanyú ízek kedvelőinek is egyaránt jó választás. A konyhában rendkívül változatosan elkészíthető, a nyers fogyasztás mellett készülhet belőle befőtt, püré, számtalan sütemény hozzávalója lehet, de öntetek, mártások alapjául is szolgálhat. Nem csupán ízletes, hanem vitaminban, ásványi anyagokban gazdag gyümölcs is, így élvezeti értéke mellett igazolt egészségmegőrző hatása is van. Az édesebb fajták emellett a gyerekek édesség iránti igényét is kielégíthetik, helyettesítve például a jóval kevésbé hasznos csokoládét.

alma_tipp.jpg

Az alma talajigénye nem összetett, még a gyengébb talajokon is szépen fejlődik, de az átlagos kerti talaj minden esetben megfelelő számára, így az ország bármely területén könnyű sikeresen nevelni. Az almafa általánosságban a meleg, huzatmentes fekvést kedveli, ne kerüljön mélyárnyékos területre, és kerülendő a pangóvizes, nyirkos kertrész is. Az almafának a leendő felnőtt koronaméreténél másfélszer nagyobb területet biztosítsunk, így egy 3 méteresre növő fa 4.5 méter átmérőjű kort igényel majd. A túl sűrű ültetéssel a szellőzést vesszük el, ami betegségek megjelenését segítheti elő. 

Almából számos régi fajta is kapható, ezek ősi magyar változatok, melyek nosztalgikus érzéseket hozhatnak a felszínre, lévén évtizedek óta változatlan zamattal rendelkeznek. Ezek a típusok azért is jó választások, mert a hazai klímához régóta alkalmazkodtak, nevelésük, tartásuk ezért jellemzően problémamentes.

apple-blossom-3339190_960_720.jpg

Az almafa kompakt mérete, és szép megjelenése okán nem csupán hasznos, de dekoratív, atmoszférateremtő növény, mely otthonosságot, kedvességet sugall, ezáltal minden kertben esztétikus és kellemes megjelenésű. Virágzás idején külleme a díszfákéval vetekszik!

Az apró kerttel vagy csupán balkonnal rendelkező hobbikertészek számára is kínál lehetőségeket az alma, ugyanis kaphatóak olyan törpe fajták, melyek még a méteres magasságot sem érik el, így zsebkendőnyi területen, vagy erkélyen, dézsában is nevelhetők. Ezek is ehető, ízletes terméssel rendelkeznek, így az élvezeti értékről sem kell lemondani választásukkal!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4516234998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása