Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mikor nyírhatok füvet a saját kertemben?

komment

A kertgondozás velejárója a zaj, ez pedig általában a fő konfliktusforrás a szomszédokkal. A cserjék metszése, az ültetés, vagy akár az öntözés (és számos más tevékenység) persze teljesen ártalmatlanok, és nem okoznak súrlódást a közelben lakókkal, azonban van pár kifejezetten hangos tennivaló, amik miatt már kialakulhat probléma. A legjellemzőbb ezek közül a fűnyírás.

 lawn-mower-2430719_960_720.jpg

Gyep a kertek túlnyomó többségében van, ha pedig van, nyírni is kell, ez pedig zajjal jár. Legyen szó hagyományos villany-, vagy benzinmotoros készülékről, mindenképp zavaró hanghatás keletkezik, amit a közelben lakók sérelmezhetnek. Adja magát a kérdés, hogy mikor lehet szabály szerint füvet nyírni? Sokan ilyenkor az ún. csendrendeletre hivatkoznak. Amit csendrendeletként emlegetünk, az igazából egy általános jogszabály, mely hivatalosan a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet. 

Ez a következő értékeket határozza meg:

A B C
1 zajtól védendő terület Határérték (LTH) az LAM megítélési szintre (dB) nappal 06-22 óra Határérték (LTH) az LAM megítélési szintre (dB) éjjel 22-06 óra
2 Üdülőterület, különleges területek közül az egészségügyi területek 45 35
3 Lakóterület (kisvárosias, kertvárosias, falusias, telepszerű beépítésű), különleges területek közül az oktatási létesítmények területe, a temetők, a zöldterület 50 40
4 Lakóterület (nagyvárosias beépítésű), a vegyes terület 55 45
5 Gazdasági terület 60 50

 

Érdekesség, hogy kivételt képeznek a nemzetközi licenccel rendelkező versenypályák, melyek akár éjszaka is határérték feletti zajterhelést adhatnak ki, ez azonban viszonylag keveseket érint.

Na de vissza a kertekre, mit jelent mindez a gyakorlatban? A táblázat egyszerűen értelmezhető, reggel hat és este tíz óra között viszonylag hangos, az ezen az időszakon kívül valamennyivel halkabb tevékenységek végezhetők. A decibel érték pontos méréséhez műszerre lenne szükség, azonban a gyártók többsége feltünteti az adott eszközön, így a fűnyírógépen is a kibocsájtott zaj mértékét, ez pedig támpontot jelenthet. A gyakorlatban persze egy péntek délutáni fűnyírás esetében nem valószínű, hogy a szomszéd hitelesített mérőeszközzel fogja mérni a fűnyírónk zajterhelését, hiszen egyrészt jó eséllyel ő is nyír füvet olykor, másfelől kertesházas övezetben még az érzékenyebb lakók is elfogadják, hogy a fűnyíró egy adott hanghatással jár. A helyzet kulcsa valójában ez, a jogszabályi keretek mellett az életszerűséget is számba kell venni, aki vasárnap este kilenckor indítja be a gépet, biztos számíthat rosszallásra, aki szombaton vagy hétköznap kora délután áll neki a nyírásnak, az pedig joggal feltételezheti, hogy helyesen jár el.

washington-dc-1607767_960_720.jpg

A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a fent említett rendelettől az önkormányzatok saját hatáskörben eltérhetnek, mégpedig szigorúbb irányba. Egy helyi rendelet többféleképpen szűkítheti a fűnyírási lehetőségeket, például megtilthatja azt hétvégi napokon, kijelölhet bizonyos napokat, vagy adott napokon belüli pár órás időintervallumot a fűnyírásra. Ezért az a legüdvözítőbb, ha mindenki megkeresi a lakóhelyén érvényes vonatkozó szabályozást, melyet az önkormányzat honlapján nagy valószínűséggel megtalál, de ha nem, akkor egy telefonhívással biztosan megszerezhető az információ. Külön ajánlott az ilyen kutakodás egy településre újonnan költözőnek, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz a regula, mint az előző lakhelyén.

Egy példa, Érd város saját rendelete ITT OLVASHATÓ.

Mit lehet tenni, ha már tolerálhatatlanul zavaró a szomszéd fűnyírása? A feljebb taglalt szabályozás megszegőivel szemben rendőri intézkedés kérhető, a bejelentésre vagy járőr vagy polgárőr száll ki. Első esetben jellemzően figyelmeztetik a hangoskodót, másodjára előfordulhat szabálysértési bírság kiszabása. Sokan úgy gondolják, hogy ha ilyen esetben rendőrt hívnak, és a kiérkező járőr nem tapasztal szabálysértést (mert a szomszéd gyorsan leállította a készüléket), akkor a bejelentőt bírság terhelheti, vagy megfizettetik vele a kiszállás költségeit, ez azonban nem igaz, sőt, a hangoskodót a rendőr akkor is figyelmeztetheti szóban a szabályok betartására, ha akkorra már befejezte a tevékenységet. A legjobb azonban, ha az ilyen - a konfliktus elmérgesedésére okot adó - bejelentést csak a végső esetben tesszük meg, az első mindig a párbeszéd, a meggyőzés, a megegyezés legyen.

lawn-1812944_960_720.jpg

Vannak-e alternatív lehetőségek a zaj csökkentésére, a konfliktusok elkerülésére? Akadnak ilyenek, bár korlátozott hatásfokkal. Kisméretű kertekbe, vagy kisméretű gyepfelülettel rendelkező birtokokra elég lehet egy motor nélküli, "tologatós" fűnyíró, mely gyakorlatilag hangtalan. Hátránya, hogy a vágása nem olyan precíz, mint a motoros gépeké, ez az érzékenyebb díszgyepeknél problémát okozhat. Használata jóval fárasztóbb, mint a hagyományos gépeké, cserébe tárolása könnyű, akár egy benti kamrában, spájzban is elfér. A másik opció az akkumulátoros fűnyíró, ezek ugyan villanyosak, mint kábeles társaik, de általában jóval halkabbak, ráadásul szó szerint kötöttség nélkül használhatók, apró sorházi kertekbe ezek a legjobb választások. Az igazán modern megoldások hívei robotfűnyírót is bevethetnek, ezek is nagyon halkak, ráadásul a jobbak programozhatók, így beállíthatjuk, hogy a nyírás akkor történjen, mikor a szomszédság is jellemzően dolgozik, például hétköznap délelőtt, kora délután. Az önjáró fűnyírók mellett szól, hogy ezek más módszerrel működnek, mint a hagyományosak, gyakran működésbe lépnek, nem várják meg, míg magasra nőnek a szálak, ezáltal a nyesedék mindig csak pár milliméter lesz, így nincs szükség gereblyézésre, a lenyírt részek összegyűjtésére. Az utolsó eshetőség a kaszálás, ami teljesen hangtalan, ugyanakkor díszgyep esetében nem jöhet szóba, azonban természetközeli stílusú kertekben, buja, zabolátlan aljnövényzet esetén tökéletesen bevethető.

mowing-1532931_960_720.jpg

A fent taglalt szabályozás természetesen nem csak a fűnyírást érinti, hanem jellemzően amellett az összes hasonló jellegű, kertben végzett gépi munkát magába foglalja, így például a sarokcsiszoló, a fúró, az ágdaráló és a mindenféle hasonló berendezések működtetését korlátozza. A jó viszony megőrzésének a kulcsa minden esetben a párbeszéd és a megfelelő kommunikáció, valamint a kölcsönösség elve, tehát az, hogy ne cselekedjünk olyat, ami fordított esetben minket is zavarna.

A másik hasonlóan "forró" téma az avarégetés kérdése, melyről EBBEN a korábbi bejegyzésemben írtam, kattintson és olvassa el!

Képek forrássa: pixabay.com

Licenc

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6416119526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A törökszultán · http://lama.blogsite.org 2020.08.10. 15:09:50

Flex. Fűnyíró. Motoros fűrész. Fúrógép. Ezek munkák. A munkát pedíg meg kell csinálni. Egyszerűen: muszáj.
Ha a szomszédban este 8-kor megy valami gép, akkor tudom, hogy ott "szopás" van. Valami tönkre ment, javítják. Legfeljebb átmegyek segíteni!
De mi van, a hajnali kettőkor Eddát üvöltő részeg szomszéddal, meg a haverjaival?

Akkor is átmegyek.......

Ja, még apróság: A ma már igen csak elterjedt okos telefonok mindegyike használható zaj mérésére. Ha nem is hatóságilag hitelesített eszköz, jóval többet elárul mint a dobozra írt adat.

Nemcsak vasárnap 2020.08.10. 15:19:14

A tologatós fűnyírónak az ollószerűen vágó kések miatt szebb a vágásképe, mint a motoros fűnyírók 99%-ának, azaz pont, hogy "érzékenyebb" (ez amúgy vágás szempontjából mit jelent?) vagy inkább igényesebb gyepekre jó. Persze a késeket itt is élezni kell, mint mindegyik fűnyírónál.

evacat 2020.08.10. 15:33:55

A rendeletek tartalmazzák, hogy mikor lehet. De van egy másik fontosabb szempont is: mikor illik?
Tudom, hogy ez sokak szemében idejétmult gondolkodás, de én még mindig azt tartom, hogy szombat-vasárnap késő délután, ünnepnapon, amikor más pihenne, már ne kezdjünk neki ezeknek a hanghatással járó müveleteknek.

Csak a közvetlen szomszédaim példái: az egyik házaspár kora tavasztól késő őszig itt /Balaton/ tölti a napjait. Egész héten az árnyasban heverésznek, majd szombat-vasárnap kora este nekifognak: a férj a fűkaszával, a feleség az elektromotoros tologatóssal. Másik szomszédom délután négy körül ér haza a munkából. Pihenget két-három órácskát, majd 7-8 óra körül nekilát dolgozni. Valahonnan fahulladékokat hordanak neki rendszeresen, télen ezekkel fűt. Behörrenti a láncfűrészt és kilencig apritgat.
Szabad? Igen,csak nincs tekintettel a másik emberre, aki tőle néhány méterre pihenne, aludna, tévét nézne.

Visceroid 2020.08.10. 15:37:30

Én már azzal is beérném, ha nem szombat reggel 7-kor állnának neki. A hétvégi és esti fűnyírással annyira nincs gond, a reggeli az igazán szemét.

Gevlekte Salamander 2020.08.10. 15:37:37

A flex a magyar “népi hangszer“.

carp3tm0nster 2020.08.10. 15:44:39

A tologatós és az elektromos fűnyíró egy bizonyos telekméret felett használhatatlan...

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2020.08.10. 15:46:52

@evacat: Na, én vettem elektromos láncfőrészt, akksis fűkaszát. A szomszédom azt mondta, szinte észre sem veszi, mikor dolgozom. Egész más, hogy csak a lánc/damil hangját hallani, és maga a motor csendes.
Tüzelő aprításához miért is kell benzines megoldás egy kertben? A benzines oda kell, ahol nincs áram, vagy nehéz felvinni a fára.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2020.08.10. 15:47:29

@Gevlekte Salamander: A flex a proletáriátus bosszúja az értelmiségen. Egy osztályharcos fegyver! :-)

Gevlekte Salamander 2020.08.10. 15:49:29

Nem igaz, hogy a munkát mindig el kell végezni. Hétvégén, ünnepnap bunkóság. Nekem is mindig van időm füvet nyírni hétköznap du., a munka után. Tekintettel kell lenni másokra is. Nem igaz az sem, hogy mindig flexelni kell valahol vmit. Nálam vagy 10 éve nem kellett pl. Ha meg kell, béreljen műhelyet. A magyarok többsége nem figyel másra, csak saját magára. Nálunk a szomszédok csak kizárólag hétvégén, főleg vasárnap ebéd után nyírnak füvet úgy, hogy hétközben is ráérnek, csak akkor a medencepartik és vendégségek túlontúl lefoglalják őket. A másik csávó egész héten otthon van, de kizárólag hétköznap, a hivatali munkaidő után vagy hétvégén fúr-farag-flexel. Ezek ellen kéne nagyon szigorú szabályozás.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2020.08.10. 15:51:56

@carp3tm0nster: Ezzel elég szép lerteket lehet kaszálni:
Makita DUR369

De nyilván kell több akksit venni hozzá.

Emmett Brown 2020.08.10. 15:56:36

@evacat: késő délután nem akkora gond, szerintem 13 és 16 óra között nagyobb köcsögség zajt csapni, mint 16 és 19 között.

Maxim Tsigalko 2020.08.10. 16:00:28

Hétvégén szoktam, másfél-két óra alatt megvan. Vagy délelőtt 10 körül kezdem el (már úgyis felkelt mindenki, de még nincs ebédidő), vagy délután 4-5 között (a délutáni szundinak már vége, de még jóval az esti alvásidő előtt). Egyszer sem jöttek át a szomszédok rám szólni

Arcade Macho 2020.08.10. 16:57:06

"Az utolsó eshetőség a kaszálás, ami teljesen hangtalan, ugyanakkor díszgyep esetében nem jöhet szóba"

regen Versaillesben is ezzel nyirtak, erdekes hogy akkor szepnek gondoltak
sot a spenotot is ezzel arattak le

lehet vele rendesen is melozni de megertem hogy egy atlagember nem akar vele veszodni

Arcade Macho 2020.08.10. 16:59:29

@A törökszultán: "Flex. Fűnyíró. Motoros fűrész. Fúrógép. Ezek munkák. A munkát pedíg meg kell csinálni. Egyszerűen: muszáj."

azert a kozott csak van kulonbseg hogy a szomszed az mini lakatosmuhelyt tart fenn es mashova bedolgozik es a kozott, hogy az ember a sajatjat csinalja...

egyebkent meg akinek van penze majomra annak legyen penze bananra is, persze a magadfajta megindokolja azt is hogy a nemetbol behozott lekoszlott bomossel csapato emberkenek nincsen penze rendes gumiszettre...

Az igazi Trebics 2020.08.10. 17:24:47

"Amit csendrendeletként emlegetünk, az igazából egy általános jogszabály, mely hivatalosan a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet."

Tévedés.

A fenti együttes rendelet a környezetvédelmi hatósági eljárásokban előírt decibelszinteket határozza meg (például rendezvények, üzemek, egyéb épületek tervezési, engedélyezési eljárásaiban), amiket a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet alapján első fokon a jegyző folytat le. Ennek pedig a 1. § (2) bekezdése úgy szól, hogy:
Nem terjed ki a rendelet hatálya:
c) a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységre,

Vagyis otthon akárhány decibellel szólhat a saját fűnyíród, senkinek semmi köze hozzá.

Ha nincs önkormányzati rendelet, akkor bármikor nyírhatom a füvet.

A polgárőr kiszállhat, ha akar, de semmilyen intézkedési joga nincs ilyen esetben.

A rendőr a csendháborítás szabálysértés miatt száll ki, ami úgy szól, hogy "Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el."

Márpedig a fűnyírás indokolt zajkeltés, tehát ezzel nem követek el szabálysértést, úgyhogy a rendőr nem fog foglalkozni velem. Ha mondjuk éjjel kettőkor nyírom a füvet, amiért nyilván eljárást fognak indítani ellenem, de bizonyítani tudom, hogy máskor nincs rá időm, még akkor sem fognak megbüntetni, mert indokolt volt a zajkeltés. Pláne ha nem is lakott területen, hanem mondjuk külterületen, zártkertekben nyírom a füvet, ott meg nem is lehet elkövetni a szabálysértést.

Ha valakit nagyon zavar a szomszéd rendszeres hangoskodása, az a jegyzőhöz forduljon, és indítson birtokvédelmi eljárást.

HaCS 2020.08.10. 17:51:54

Csak a szakmámba vágó részéhez szólnék hozzá, mielőtt félreértések lesznek, esetleg ostoba következtetések.
Hangerő, hangossági érzet, zaj, decibel.
Először is általánosságban:
1.) A decibel nem egy mértékegység, hanem egy arányszám, ráadásul logaritmikus. Mindig két különböző érték közti arányt mutatja meg, és meg kell adni, hogy mely fizikai mutatóra vonatkozik. (Jelen esetben ez a hangnyomás, mértékegysége a Pascal.) A db érték így db(SPL) (sound pressure level).
2.) Hogyan adható meg akkor ez pontos értéknek egy jogszabályban? Rövid válasz, hogy körülményesen a tényezőket pontosan meghatározva. Hosszabban annak idején választottak egy értéket önkényesen, és az lett a 0. (20 mikropascal az emberi hallás érzékenységi határa 1 kHz-en.) Ehhez képest arányos az összes többi szám, de logaritmikusan és négyzetesen. Röviden ez azt jelenti, hogy 6db különbség kb. dupla, 20db különbség 10 szeres nyomásértékhez kapcsolódik.
3.) Miért írtam ezt? Mert van még egy tényező, ami meghatározó a szabad terjedésben, és ez a távolság. A hangforrás kb. egy pontból indul és alapesetben (fél)gömb alakban terjed. Dupla távolság = -6db Vagyis a hangforrástól 1 m-re 6db-el több lesz a hangnyomás, mint 2 m-re, és 20 db-vel több, mint 10 m-re.
Ezért először is a készülékekre írt szám műszakilag csak a mérési távolság megadása esetén értelmezhető, összehasonlítható, a fenti összefüggés alapján. Nem mindegy, hogy 10 cm-ről, 1, vagy 10 méterről mérték a gyárban az értéket.
4.) A mérés egy hosszú időtávú átlagmérés. A jogszabályban meg vannak határozva a mérés körülményei. Hol kell mérni, (homlokzattól, nyílászárótól való távolság, földtől számított magasság), mennyi ideig, milyen időközönként, illetve milyen súlyozással? A súlyozás az emberi hallás érzékenységéhez igazított ún. A-szűrővel történik. Teljesen mindegy, hogy az ember mobilja hitelesített-e, vagy nem, amilyen értéket egyszeri méréssel (önkényesen választott távolságból) mutat, az köszönőviszonyban sem lesz a hivatalos méréssel.

Ezért ne ijedjen meg senki, ha a gép adatlapja, vagy a saját "mérése" a hatósági adatnál nagyobbat mutat.

Az már egy másik körülmény, hogy a jogszabályban meghatározott értékek teljesíthetetlenül alacsonyak (35 db-nél biztosan nagyobb a környezeti zaj, bárhol, bármely időpillanatban, egy csendesebb övezetben éjszaka olyan 50 db körüli (szél, állatok, távoli közlekedés), de ez nem az én asztalom már hálistennek. Viszont ez azzal is jár, hogy ha az emberre mérést hívnak, az jó eséllyel bukta lesz, úgyhogy a legjobb megoldás továbbra is jóban lenni a szomszédokkal. Zártak már be mérés alapján szórakozóhelyet úgy, hogy a mérés idejében nem is volt nyitva.

Petyulino01 2020.08.10. 17:58:48

Én panelben nőttem fel.Mindíg mondták -persze a kertes házban szocializálódott barátaim-, hogy bírtam ki?? A szomszéd böfög egyet leesik a váza a polcról,felűlről a dobogás, a kopogás, a főút forgalma...stb.
Nos felnőve kertes házba költöztem.Hát ne tudjátok meg azt az audio terhelést amit át kell élnem.Hajnalban indulnak a rota kapák, flexek, természetesen benzines fűnyírók, fűkaszák stb.Egyszerre 2-3-4 szomszédnál.Hétfőtől Vasárnapig!
20 év után sem tudom megszokni.
Persze én is csinálom.Hogy mikor?Tökmindegy!Valaki mindíg csinálja....
Néha visszasírom a szomszéd böfögését.....az szinte fel sem tünt.

Zsuzsi25 2020.08.10. 18:17:46

Ha valakinek nem tetszik, hogy meló után füvet nyírok, annak odaadom a kulcsom, meg a fűnyirom, hogy amíg én dolgozom, nyírja le a füvet...

HussarX 2020.08.10. 18:50:09

Már csak 10-20 év és minden fűnyíró aksis lesz, csak évente egyszer, a fűnyírók nemzetközi ünnepén, tartunk majd egy "retro fűkaszás bulit", ahol majd nosztalgiától fűtve inhaláljuk a kétütemű fűkaszák visítással fűszerezett illatát, miután egy műhúsos barbeque és egy -1%-os sör mellett felsóhajtunk majd, hogy "bezzeg régen minden jobb volt" :) És tényleg...

Tatai Katalin 2020.08.10. 19:45:25

ha a rendőr szomszéd nyirja állandóan, minimum kétnaponta este robbanómotoros fünyiróval, akkor aztán ki véd meg ellene, hiába zavar, semmi szükségem arra,hogy 5 percenként közuti ellenőrzésem legyen, sajnos ez van, mindig van egy-két szomszéd aki nagyon de nagyon zavaró tud lenne. el kell viselni, én többször költöztem életemben, még nem találkoztam olyan hellyel, ahol ne lett volna egy-két szomszéddal gond. ez nem Svájc, vagy németország.

inkábbkeddenvásárolj 2020.08.10. 21:32:08

Na és mi van akkor, ha a házamtól 200 méterre már szántóföld van, és jönnek éjjel 11-től hajnali 2ig bálázni a lucernát? Tud ám zúgni rendesen az a gép, a kisgyerek is fölébred rá oszt rí. Szabad, nem szabad, illik nem illik, egyéb okosság?

eq2 2020.08.10. 22:37:49

Családi házban nőttem fel, ma már nem ott élek, de mind a napig hazalátogatva feljönnek az emlékek. Engem zavar hogy egy házimozi rendszert nem használhatok a társasházban érdemben.

Amit utálok az a hajnali láncfűrész. Tavaly pünkösdkör fél hétkor arra ébredtem, 30 perc után feladtam, felkeltem, 10 perccel utána abbahagyták. De ez megy egész hétvégén a környező szabad terület 30-40 házából vagy a szomszédoktól odahallatszik. Mi is nyírunk füvet általában nem is hétközben pláne nem napközben 36 fokban. Igyekszünk elintézni szombaton, hogy vasárnap ne zajongjunk. De tényleg van az hogy kerítést csinál az ember vagy éppen rózsalugast stb stb. Ha csinálunk valamit sokat zajongunk abban a pár napoban ilyesmivel elismerem. (nem egész nap de 5-6x pár percre megy a flex) Még jó hogy nem ott lakom mert ritkán hagyom abba a munkát 22 előtt hétköznap így nem szeretne senki ha akkor állnék neki füvet nyírni. De utálatos a folyamatos égetés is hiszen aminit kiteregetsz és elkezd valaki füstölni szedheted be a ruhát mert szaga lesz. Az állatok is csoda... A disznónak szaga van a kacsa a páva meg k hangos, hogy a gyöngytyúkot ne is említsem. Van egy szomszédunk ők gyerektelenek... A férj vasárnap du ha nincs más tennivaló egy tartályt kalapál. Szeretjük nagyon :-)... Szóval vidéken más, sokan maguk állítanak elő dolgokat és ez zajjal jár... Gatter, láncfűrész, benzinmotoros permetező, benzinmotoros bármi, quad kiherélt kipufogóval, de a legújabb a szomszéd srác nyélgázon melegíti a Ducati spormotorjait sport dobokkal... Sokszor a házban alig érted a másik szavát. Ez csakis a korlátlanságról szól.

Arcade Macho 2020.08.11. 00:55:41

@inkábbkeddenvásárolj: hirtelen odakoltoztek melled a blazogepek ?

fkv.115 2020.08.11. 03:53:50

Leginkább akkor nyírok füvet amikor kedvem tartja. A szomszédra max akkor vagyok tekintettel ha jófej, amúgy bekaphatja.

babbaba 2020.08.11. 05:13:54

Az az emebr, aki tesz a szomszédaira, egy tahó. Mindent meg lehet csinálni úgy is, hogy a lehető lekevésbé zavard a szomszédaidat. Mi nemrég csináltunk végig egy teljes, alapos lakásfelújítást. Hetekig nagy volt a a zaj. De csak hétköznap nyolc és délután négy közt, pedig gyorsabb lett volna, reggel hattól, este tízig és még el is vállalták volna. Az is zavart biztos sokakat, de az elkerülhetetlen. De hétvégén, ünnepnapon, teljes joggal tették volna szóvá. Mindenkinek joga van a pihenéshez.

babbaba 2020.08.11. 05:15:24

@fkv.115: És ha veled ugynígy viselkednek a szomszédaid, akkor meg te kaphatod be. Echte butatahó visekedés.

eßemfaßom meg áll 2020.08.11. 07:07:56

nem tud annyira idegesítően fűnyirni/flexezni/láncfűrészezni senki mint amennyire idegesítő amikor egy környék összes kutyája elkezd ugatni éjjel minden szar miatt, ellehetetlenítve az éjszakai szellőztetést nyáron.

carp3tm0nster 2020.08.11. 07:52:13

@Meister: Ezzel azért nem fogok nekiállni összesen kb 2500m2 fűnek ;)

Olasz Bazsa 2020.08.11. 09:20:33

@evacat: Itt Balatonvilágoson van egy helyi szokás. A nyaralótulajdonosok nem pihenni járnak a nyaralóikba, hanem nyüzsögni. Fűkasza, flex, fúró, kopácsolás, bármi ami zajos, minden hétvégén, kötelezően. Mi, helyi lakosok nem azért tüzijátékozunk Augusztus végén mert állami ünnep, hanem azt ünnepeljük, hogy végre hazatakarodnak a nyaralók és újra élhetővé válik a település.

DeMarco 2020.08.11. 12:33:00

Azért vannak a szabályok, hogy megszegjük őket... Hétközben dolgozom, esélytelen a fűnyírás. Marad a hétvége, az meg időjárásfüggő, hogy szombat, vasárnap, vagy egyik se. Ha normális idő van, nincs orkánszerű szél és nem esik az eső, akkor talán nekiállok. Viszont nem kelek korán és nem szeretek vizes füvet nyírni, ebből adódóan 10-11 között állok neki és ha nem állok meg, akkor 14-15 felé talán végzek is. Vagy megállok ebédelni és kicsit kibekkelem a melegebb órákat, akkor 16 felé folytatom délután. Ez utóbbit valószínűleg jobban díjazzák a szomszédok, de igazából nem érdekel, egyben jobban szeretem letudni.

fkv.115 2020.08.11. 13:12:52

@babbaba: Vagy épp a tahó szomszédaira tesz az ember.

"Mindent meg lehet csinálni úgy is, hogy a lehető lekevésbé zavard a szomszédaidat."

Lehet, de kérdés hogy akarod-e. Ha állandóan beugat, feljelentget, akkor nyilván nemhogy nem érdekel, de egyenesen akkor csinálod amikor neki a legrosszabb. Hogy tudja hol a helye.

Nálunk hálistennek jó a szomszédság, rendszeres az éjjeli diszkó, keltem már vasárnap reggel ütvefúróra is, de ahogy nekem se szólnak be, én se szólok be senkinek semmiért. Azonban ha nem ilyen lenne a hozzáállás, akkor az enyém se.

fkv.115 2020.08.11. 13:14:41

@babbaba: Ja, vannak olyan lúzerek mint te, akik akkor is csak a másik orcájukat fordítják oda, ha belehugyoznak. Az ilyeneknek csak annyi haszna lesz, hogy állandóan le lesznek hugyozva. Aki szereti, csak az kövesse a példádat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.11. 13:25:08

Amikor van időd, nyírsz.

A szabályokat nem szokás betartani sehol, pont.

fkv.115 2020.08.11. 14:42:02

@MAXVAL bircaman közíró: Így van, erről hazaáruló közpénztolvaj gazáid is tudnának mesélni.

white flower 2020.08.11. 19:46:56

@MAXVAL bircaman közíró: Te a közlekedési szabályokat sem tartod be, ugye?

white flower 2020.08.12. 20:50:34

@MAXVAL bircaman közíró: Remélem, nem jársz arra, amerre én.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása