Megyeri Szabolcs kertész blogja

Öt dolog, amit ne tegyél az orchideáddal!

2 komment

Az orchideák a legkedveltebb dísznövények közé tartoznak, és míg a régi korokban drága, és csak a kiváltságosok által birtokolt növénydíszek közé tartoztak, addig ma bárki fillérekért vehet egyet, akár az élelmiszerboltok valamelyikében, a nagybevásárlás közben. Az orchidea elterjedtsége és viszonylagos olcsósága azt hozta magával, hogy szinte minden háztartásban van belőlük, akár több darab is, viszont sajnos nagyon gyakoriak a pusztulások a házi orchideák körében. Ennek oka, hogy ez a növény merőben más klímáról származik, mint az itteni, és eredeti élőhelyén olyan speciális körülmények között él, mely viszonyokat nálunk, a házbelsőben igencsak nehéz biztosítani. 

orchid-2929855_960_720.jpg

A honi üzletekben jellemzően két fajt kínálnak, az egyik legnépszerűbb alany hagyományosan a Cymbidium, vagyis a csónakorchidea, a másik pedig a Phalaenopsis, vagyis a lepkeorchidea. Érdekesség, hogy hazánkban a 80'-as években a Cymbidium termesztése kis túlzással ipari méretekben zajlott, vágott virágként kínálták elsősorban (aki esetleg emlékszik, a rövidre vágott virág szárát kis vizesfiolába tették, majd az egészet szögletes átlátszó műanyag tokba, vagy ablakos papírdobozba helyezték). Vágott virágként ma már nem népszerű, azonban cserepes dísznövényként reneszánszát éli. Ez volt egyébként az első nemesített orchidea faj, mely bekerült a lakásokba, otthon is tartható egzotikus dísznövényként. A másik jellemző orchideafaj a már említett Phalaenopsis, ez inkább az olcsóságával hódít, a minap például egyetlen ezresért láttam egy német üzletlánc boltjában. A következő pontokban azokat a tartási problémákat, anomáliákat szedtem össze, melyek egészen biztosan a növények állagromlásához, pusztulásához vezetnek, tehát a a csónak-, és lepkeorchidea tulajoknak a következő ténykedéseket kell kerülniük!

termek_dobozos_orchidea.jpg

Ne ültesd virágföldbe!

Régóta rögzült alapvetés, hogy az újonnan vásárolt virágot otthon mihamarabb át kell ültetni, és ez általában helyes cselekedet is, hiszen számos dísznövény tápanyagot nem, vagy alig tartalmazó tőzegbe van ültetve "gyárilag". Az orchideánál ez azonban végzetes hiba, pontosabban mondva a virágföldbe ültetés a halálos. Hogy miért? Ezek a növények eredeti élőhelyükön fák törzsére kapaszkodva, vagy a talajon élnek, gyökereik szabadon lógnak, kúsznak, hiszen ezekkel veszik fel a levegő nedvességtartalmát, és fényre is szükségük van. A sötét, sűrű virágföldben nagyon hamar elrothadnak, és a növény menthetetlenül elpusztul. Az orchideákat pár évente ugyan tényleg ajánlott átültetni, de ehhez csak speciális orchideaföldet lehet használni, mely nem is igazi föld, hanem egy olyan darabos és laza speciális közeg, amin a levegő és valamennyire a fény is át tud jutni. Még egy tipp: az átültetést soha ne a virágzási időszak alatt végezzük!

phalaenopsis-5216248_960_720.jpg

Phalaenopsis

Ne öntözd csapvízzel!

A csapvíz nem feltétlen végzi ki az orchideát, de ezek a növények fokozottan érzékenyek a vízminőségre, a Magyarországon jellemzően kemény, ásványi anyagokban gazdag csapvíz kifejezetten nem tesz jót nekik.  A kemény víz igazából semmilyen növénynek nem hasznos, így az orchideáknál is érdemes vagy esővizet, vagy lágyított csapvizet használni. Utóbbihoz elég felforralni majd lehűlni hagyni a vizet, vagy tőzeg adagolása után pihentetni, és úgy felhasználni. Tudni kell, hogy a nagyobb városokban és azok környékén, vagy ipari üzemek közelében az esővíz savassá válhat, ami szintén nem kedvező (többek között) az orchideáknak, ezért ilyen területeken lágyított csapvizet használjunk.

orchid-2429668_960_720.jpg

Ne használj átlátszatlan edényt!

A Phalaenopsis orchideák gyökerei merőben eltérnek az átlagos dísznövények gyökereitől, ugyanis szükségük van fényre (is), erről már fentebb esett szó. Ez az oka, hogy a boltokban a többségüket átlátszó műanyag edényben kínálják. Megvásárlás után sokan otthon díszes műanyag vagy cserép kaspóba helyezik a növényt, megfosztva így a gyökereket a fénytől. Sokkal jobb ötlet átlátszó, például dekoratív üveg edényt használni, így az esztétikai érték sem csökken, és a gyökerek is fényhez jutnak! Az is megemlítendő, hogy az edényből kikandikáló, kikúszó gyökereket nem szabad levágni, hiába rontja egyesek szerint a növény esztétikai értékét az indatömeg, a növény így fogja jól érezni magát, tehát hagyjuk terjeszkedni mindenfelé a gyökérzetet!

cymbidium-3432663_960_720.jpg

Cymbidium

Ne öntözd túl!

Gyakori hiba, hogy az orchideákat gazdáik a többi virághoz hasonló módon öntözik, tehát pár naponta egy jó pohárnyi vizet rájuk zúdítanak. Mivel az orchidea gyökerei eredetileg a levegő páratartalmából veszik fel a nedvességet, egyáltalán nem alkalmasak arra, hogy tartósan vízben álljanak, a pangóvízből nem tudják felvenni a nedvességet. Az öntözés legjobb módja a vízben való rövid megmerítés, vagy az öntözővízzel való lassú, bő átcsurgatás az edényen, ami után hagyni kell a vizet kicsöpögni az edényből. Az öntözést sose időintervallum szerint intézzük (tehát ne kötötten x naponta például) hanem a növényt megfigyelve akkor hajtsuk végre, amikor már láthatóan igényli.

Ne állítsd tűző napra!

A legtöbb virágos dísznövény kedveli a bőséges fényt, az orchidea azonban eredetileg a fák lombszintje alatt él, tehát jobbára csak szűrt fényt kap, a direkt, erősen tűző napsugarak egész biztosan kárt tesznek benne. Az otthoni tartásnál is próbáljuk utánozni a természetes viszonyokat, tehát ne állítsuk olyan helyre, ahol a déli, kora délutáni legerősebb sugarak érhetik! A virágokat nyugodtan tehetjük fehér, áttetsző függöny mögé is, ez nem árt, sőt használ neki! Szintén megoldás lehet, ha az ablakot az orchidea magasságában (rászámolva egy fél araszt) átlátszó, tejüvegszerű felületet eredményező fóliával ragasztjuk le, így a fény megmarad, de az erős sugarak nem érik a növényt.

Képek: pixabay.com és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4115972096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gaborino 2020.06.28. 17:23:12

Kedves Szabolcs!
A leírtakkal ellentétben a Cymbidiumok elsősorban talajlakó orchideák, épp ezért eltérő igényűek.
Az öntözővíz tőzeges áztatása is kerülendő, mert pl. a közismert Sphagnum tőzegmoha alapú kertészeti tőzeg erősen savas kémhatású (~4 pH), savanyítja a vizet, aminek az orchideák -- ahogy írod is -- nem különösebben örülnek.
Átlátszó ültetőedény: a fotoszintetizáló léggyökerű Phalaenopsis-ok esetében szükséges, a talajlakó Cymbidiumok esetében viszont nem. Ezeket ezért is nem szokták áttetsző cserepekben árulni.
A fényigény úgy van, ahogy írod, az orchideák többnyire a lehető legtöbb fényt igénylik, kerülve a közvetlen, tűző napot. Viszont kimaradt egy igen fontos szempont: míg a trópusi lepkeorchideák melegházi klímában érzik legjobban magukat, és az újabb hibridek csak, amik már elviselik a lakások szárazabb levegőjét, a hőigényük magas. Ezzel ellentétben a csónakorchideák csak akkor virágoznak, ha a szabadban elegendő UV sugárzást, és hűvös pihenőidőt kapnak (5 fok, vagy alacsonyabb éjszakai hőmérsékletekkel, természetesen kerülve a fagyot). Tehát a Cymbidium egyáltalán nem tipikus szobanövény.
Üdv.: Gábor

Megyeri Szabolcs 2020.06.28. 22:00:15

@Gaborino: Kedves Gábor, köszönöm az értékes kiegészítést!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása