Megyeri Szabolcs kertész blogja

Cicás kertek titkai

Szólj hozzá!

Mikor kerti háziállatokról van szó, szinte mindenki azonnal a kutyára gondol, pedig ugyanilyen gyakori lakótársak a macskák is a birtokon belül. A kutyákkal kapcsolatos problémák és teendők köre sokkal közismertebb, hogy mást ne mondjak, én is többször írtam már bejegyzéseket ebben a témában (például ITT és ITT). A cicák viszont eddig kimaradtak, ezt az égető hiányosságot pótolom most, vagyis aki tovább olvas, a kerti macskatartás különféle fortélyairól tájékozódhat!

meadow-5296646_960_720.jpg

Házi cicából tartás alapján háromféle létezik, a benti, a kijárós, és a kerti macska, most értelemszerűen az utóbbi két csoportba tartozó négylábúakról lesz szó. A kutyákkal szemben a macskák kerti károkozása elhanyagolható, hiszen nem ásnak nagyméretű lyukakat, nem rongálják a kerítést, nem vizelik le a zsenge facsemetéket, és így tovább. A macskákkal kapcsolatban a fő teendő a kerítésen belül tartásuk, illetve a kényelmük, jóllétük biztosítása, és persze egy kicsit a kert védelme is.

cat-3652662_960_720.jpg

A kerítésen belül tartáshoz tartozik némi magyarázat is. Sokan úgy gondolják, hogy a macska szabadnak született, más a habitusa, mint a kutyáknak, miért kéne tehát korlátozni a mozgását? Ennek azonban több nyomós, súlyos oka is van. Az első, hogy a macska egy vérbeli vadász, hiába kínáljuk ízletes bolti falatokkal, a vadászatról nem fog lemondani, így biztosan gyéríti például a madárállományt, ezzel gyakran igen nagy kárt okozva. Ehhez persze az is kell, hogy nagy számban létezzenek, ez pedig sajnos adott, mert a nem ivartalanított macskák a szabad kóborlás közben szorgalmasan gyártják az utánpótlást, ami felszaporodott cicaállományhoz vezet. Itt persze belép az ivartalanítás fontossága, nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire lényeges teendő ez. A következő ellenérv a szabad bóklászás ellen, a számos különféle macskabetegség, melyet a cicák könnyedén átadhatnak egymásnak, ezek közül sok végzetes. Végül pedig fontos megemlíteni, hogy az utcára kijáró macskák sajnos gyakran végzik autók vagy kutyák áldozataként. Szomorú adat, hogy míg az átlagos benti, vagy kertben tartott házimacska vígan elél 12-18 évig, addig a kertből szabadon kijáró macskák átlag életkora az öt évet alig éri el.

A kert szökésbiztossá tétele nem feltétlen egyszerű, de nem is kivitelezhetetlen dolog. A kerítést meg kell erősíteni, a lyukakat, átjárókat meg kell szüntetni, a térhatároló tetejére pedig (annak teljes hosszúságában) mászásbiztos akadályt kell elhelyezni, ez általában egy hosszanti, forgó elem, melyre a cica nem tud felkapaszkodni. A másik lehetőség, ha a kerítés tetejére legalább kétarasznyi, befelé dőlő elemet építünk, hiába mászik ugyanis ügyesen a macska, ezt az akadályt nem tudja leküzdeni. A hagyományos, fa vagy fém rudakból álló kerítést sem bonyolult szökésbiztossá varázsolni, elég valamilyen hálót ráerősíteni. Ez lehet ún. csirkeháló, ha pedig valami szebbet szeretnénk, kaphatók esztétikus, részben a belátást is elfedő műanyag hálók. A notórius szökdösők ellen egy teljesen biztos módszer van, ez pedig a macskakennel. Ez hasonló a kutyakennelhez, de annál könnyebb, vékonyabb anyagokból is megépíthető, így sokkal mutatósabb kialakítás is elérhető. Az igazi profik ezt a kennelt egy fedett ösvénnyel összeköthetik a házzal, így máris megoldott a friss levegőn tartózkodás ,maximális biztonság mellett. (A "catio" szóra rákeresve milliónyi ötlet található neten.)

A szigorúbb eljárásoktól eltávolodva lássunk pár kényelmi intézkedést, melyekkel a kerti macskák élete igazán komfortossá, minőségivé alakítható!

- A macskák szeretnek napozni és hűsölni is, így örömmel fogadják, ha hozzájutnak mindkét tevékenységre alkalmas zugokhoz, helyekhez. Napozni nagyjából bárhol lehet, az árnyékos részekről azonban sokszor nekünk kell gondoskodni. Ez megoldható egy kisebb napvitorla kifeszítésével, árnyékos, széles lombozatú fa vagy cserje ültetésével, de némi barkácsmunka árán készíthető szemrevaló, oldalról nyitott, tetővel rendelkező macskakuckó is. 

- Az időjárás viszontagságaira is gondolni kell, ezért legyen a kertben olyan védett zug, bújóhely, ahová egy hirtelen jött zápor, vagy nagyobb vihar esetén az állat behúzódhat. Ez álljon ellen a nedvességnek, és legyen stabil, szilárd építmény. Amelyik kertben nincs olyan fészer, félig nyitott tárolóhely, ahol az ilyen könnyen berendezhető, ott nem rossz ötlet hadrendbe állítani egy kisméretű kutyáknak készült kutyaólat, a cicának nem lesznek kifogásai az eredetileg kutyának épült kuckóval szemben. Az ilyen zárt, védett zug télen is jó szolgálatot tesz majd, a hideg évszak beállta előtt azonban ne felejtsük el szigetelni!

a8927156483252fa83faed1b30bc6af7.jpg

- Minden macska szereti, ha alapos rálátása van a területére, vagyis gyakran tartózkodnak valamilyen magaslati helyen, ahonnan belátják a kertet. Ez nem csak érdekfeszítő szemlélődést biztosít nekik, de a biztonságérzetüket is növeli. Egy stabilan leásott rúdra erősítettpár tenyérnyi vízszintes elem, pár falra erősített polc remek megfigyelőhely lehet, de ha fát vágunk ki a kertben, és nincs útban a csonk, akkor jó ötlet meghagyni a törzset másfél-két méter magasra, és arra erősíteni néhány rövid deszkát.

- Vannak növények, melyek mágikus hatással vannak a macskákra, szívesen rágcsálják azokat, vagy illatuk rabul ejti őket, így ezek telepítésével mennyei állapotokat biztosíthatunk kedvencünknek! A szaküzletekben kapható ún. macskafű nem csak vonzó, de szükséges is, ennek rágcsálása ugyanis segíti a cicák emésztését. A macskafű egy magmix, általában zab és réti komócsin keveréke, de macskafű néven kapni ciprusfüvet vagy zöldliliomot is, ezek közül az első változat a legjobb. Delejes hatással van a macskákra a citromfű, az illatos macskamenta, a kerti macskamenta, a borsmenta, az igazi nagyágyú pedig a valeriána, vagyis a macskagyökér, amiért kifejezetten bolondulnak a cicák. Ha ezek közül ültetünk pár tövet elszórva a kertben, macskánk roppant hálás lesz!

cat-2438717_960_720.jpg

- A kaparás, karomélesítés a benti macskáknál bosszantó jelenség, ha az ajtófélfát vagy a bútorokat használják erre a célra, a kinti példányoknál ez nem szokott probléma lenni, hiszen szinte mindenhol van elég fatörzs, amin ezt az ösztönös cselekvést végezhetik. Előfordul azonban, hogy mégsem áldásos ez a tevékenység, mert mondjuk egy értékesebb díszfát, vagy egy zsengébb, friss ültetésű növényt szemel ki az állat. Ilyenkor alakítsunk ki neki kaparót, erre kiválóan alkalmas egy alkar vastagságú fatörzs, melyet egyszerűen elfektethetünk, de le is áshatunk, hogy függőleges legyen. Dörzsöljük be valeriánával, macskamentával, és a cica jó eséllyel hamar átszokik rá!

- Kisebb kertekben, ahol nagy műgonddal kialakított díszgyep van, problémát okozhat a cica nagydolga, melyet ösztönösen ásással, elkaparással végez. Ilyenkor vessünk be egy macskavécét, ami egy fél négyzetméternyi, alacsony peremmel körbevett rész legyen, macskaalommal (például zeolitos zúzalékkal) felszórva. A cica jó eséllyel használja majd, mivel könnyebb ásnia benne, mint a jóval kötöttebb talajban.

Mindezeken felül pedig ne feledkezzünk el a már taglalt ivartalanításról (ami egyebekben a szökdösési hajlamot is csökkenti), a rendszeres féreghajtásról, a kötelező oltásokról sem, emellett jó ötlet egy könnyű kis bilétát akasztani a macska nyakörvére a gazdi címével, hogy elkóborlás esetén könnyebben visszajuthasson!

A témát és az ötleteket köszönjük a catmania.hu-nak!

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2415904982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása