Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ötletek a békés kutya+kert kombinációhoz

Szólj hozzá!

A kertek többségéhez ugyanannyira hozzátartozik egy kutya, mint egy bármilyen növény. Főleg a kertes házba először költözőket ragadja el a hév, és vásárolnak, szereznek egy kutyát is, mondván a négylábú egyszerűen része az ilyen életformának. A kutya azonban nem hobbikertész, így nem igazán érdekli a nagy műgonddal felépített pompás kerti látvány, és előszeretettel teszi azt tönkre. Az ilyen inkompatibilitásnak sajnos gyakran rossz a vége, nem ritka, hogy az eb elajándékozásra kerül vagy a menhelyen végzi, esetleg láncon, szűk kennelben folytathatja kerti pályafutását. Az is a rossz megoldások közé tartozik, ha a házigazda sziszifuszi küzdelembe bocsátkozva folyamatosan állítgatja helyre a kutya dúlását, felőrölve ezzel a saját idegrendszerét. Van azonban pár ötletes és érdekes módszer, amelyekkel  - ha nem is tökéletes állapot hozható létre - de minimalizálhatók a konfliktusok. Lássunk ezek közül párat!

 pug-3654348_960_720.jpg

Jelölőfa

Az egyik leggyakoribb kutya "áldás" a vizeléses jelölés, melynek sokszor növények az áldozatai, ha pedig az eb ugyanahhoz a fához, cserjéhez járul gyakran, az bizony hamar pusztulásnak indul. Gyakorlott kutyások szerint megoldást jelenthet egy ál-jelölő, például egy farönk vagy egy karvastagságú, fél méter magas pózna, mely a gyakran jelölt növény közelébe helyezve megoldást jelenthet. 

Utak

A kutyák vonulási útvonala javarészt állandó, ezt jól jelzik a pázsiton a kikopott csíkok, sávok. Érdemes megfigyelni ezeket az utakat, és preventív módon kültéri járólappal, zúzott kővel, vagy egyéb épített elemekkel lefedni ezeket. Lehet, hogy ez a kerti út nem a mi gyakori útvonalunkat követi majd, arra viszont remek lesz a burkolat, hogy a csúf pázsithiányokat elfedjük. A kutyák jellemző szokása ezen felül, hogy a kerítés belső oldalán föl-alá mászkálnak naphosszat, szemmel tartva a járókelőket, autókat, vagy épp a kóbor kutyákat. Érdemes ezért az előkerteknél, a kerítés mellett hagyni egy szabad útvonalat a négylábúnak, aki így nem lesz kénytelen a növénnyel beültetett részeken taposni. 

+1: Kutyás kertekbe erősen ajánlott az érzékenyebb, díszjellegű pázsitfajták helyett a taposásálló, strapabíróbb, sport típusú fűmag keverékeket vetni!

Kutyatoalett

A másik, sokkal gyomorforgatóbb probléma a nagydolog a pázsiton, vagy a kert egyéb gondozott részein. A napi kutyagumi szedegetést kiválthatja egy kutyavécé, ami a gyakorlatban egy nagyjából 2x2 méteres terület, alacsony peremmel (deszka, téglasor) ellátva, homokkal, aprókaviccsal borítva. A kutya ezt magától használni nem fogja, de egy kevés tanítás után rászoktatható. A csomagokat ugyan így is szedegetni kell, de egész más egy koncentrált helyről begyűjteni a végterméket, mint a teljes kertből.

+1: a kutyavizelet elég hatékonyan károsítja a gyepet. A friss pisilés hatása semlegesíthető, ha a fűre került vizeletet hígítjuk, magyarán egy bő vödör vízzel nyakon öntjük. Ez persze eseti, kisegítő megoldás, de ha a friss díszpázsitot "megtiszteli" ilyen módon az eb, kifejezetten hatékony, persze épp tetten érjük.

dog_area_in_garden.jpg

Elkerítés

Ahelyett, hogy a kutyát zárnánk kennelbe (vagy láncra vernénk, amit nem is szabad igazából), zárjuk el a védendő veteményest vagy díszágyást! Ennek több módszere akad. Használhatunk magasabb deszka vagy drótháló kerítést, melyet ugyan a nagyobb kutyák át tudnának ugrani, de megint csak nevelés kérdése, hogy erről leszoktassuk. A fakerítés lehet kifejezetten esztétikus, a vékony fémrúd és könnyű csirkeháló párosa pedig közel láthatatlan is lehet. Professzionálisabb és drágább módszer a föld alatti vezetékből és jelzőnyakörvből álló rendszer. Az ilyen eszköz hanggal vagy gyenge csípéssel jelez a kutyának, ha rossz helyre tévedt. Ennek az egyszerűbb változata a villanypásztor, ami haszonállatoknál bevett megoldás, ez is alkalmazható a kertben, ha a szelídebb változatok már csődöt mondtak. Inkább egy kis csípés, mint a lánc! Természetesen a villanypásztor kisgyermekes kertekbe nem ajánlott.

dog_in_garden.jpg

Fel!

A magasított ágyások is remek megoldást jelentenek, ha notórius ágyás ásó eb van a kertben. Ez egy egyszerű, akár házilag is összedobható kerti elem, ami nem más, mint egy 60-80 centi magas keret, amibe földet töltünk, és ebben termesztjük a haszonnövényt vagy neveljük a virágot. Az ilyen magas ágyásokba a kutya nem valószínű, hogy felugrál ásni, ráadásul így nekünk sem kell hajlonganunk növénygondozáskor, így remek választás derékfájós vagy idősebb kertészeknek. 

Cserepesek

Frappáns megoldás a kerti növények egy részének cserepessé alakítása, vagy új növény vásárlásakor a szabadföldi telepítés helyett az edényes ültetés. Természetesen nem minden növény alkalmas az ilyen telepítésre, és nem is kell teleszórni cserepesekkel a kertet, de például az egzotikusabb, érzékenyebb példányok kihelyezhetők ilyen módon. A dézsás, virágládás gondozás nem csak azért jobb adott esetben, mert így az eb nem tudja (olyan könnyen) levizelni vagy kiásni, hanem azért is üdvözítő lehet, mert így a teleltetés is könnyedén megoldható, illetve mivel nem rögzített helyen van a növény, ha kiderül, hogy nem a legideálisabb helyen van, könnyen áthelyezhető. 

+1: Tudni kell, hogy az ásás nagyon gyakran az ingerszegény környezet, magyarán az unalom eredménye. Az ásómániás eb jellemzően lenyugtatható rendszeres sétákkal vagy otthoni foglalkoztatással, játékkal. Régi tévhit, hogy a kertben tartott kutyának bőven elég a kert. A valóság azonban az, hogy minden kutyának szüksége van az élményre, a sétára, a felfedezésre, amelyik pedig ezt megkapja, sokkal kisebb eséllyel fog rosszalkodni a kertben. Vannak azonban ösztönösen ásó fajták, érdemes ezért választás előtt alaposan tájékozódni az adott fajta jellemző tulajdonságairól, szokásairól!

 pet-peek.jpg

Bolondságnak tűnhet a képen látható kutyáknak való kitekintő, de nagyon is hasznos lehet! Az átláthatatlan kerítés őrjítő lehet az ebnek, hiszen hallja, szagolja a kinti történéseket, ingereket, de nem láthatja azokat! A kerítés melletti őrült rohangálás és az ugatás is enyhíthető, ha a zárt kerítésen ilyen ablakot nyitunk!

A fentiekből talán kitűnt, hogy minden frappáns vagy elmés megoldás mellé feltétlen szükséges a kutyával való foglalkozás, például lemozgatás, játék, trenírozás, és/vagy következetes nevelés formájában. Tudomásul kell venni, hogy a kutya sosem lesz kezes és problémamentes biodíszlet, minden esetben igényli a törődést, és azt is észben kell tartani, hogy a szelíd és kompromisszumkész módszerek mindig hatékonyabbak, mint a durva fenyítés vagy a mozgástér radikális csökkentése. A kutyavásárlás előtt álló kertes családoknak a legfontosabb az átgondolt fajtaválasztás, a fajta előzetes és alapos tanulmányozása, megismerése, ezért ökölszabály, hogy sose a cukiságfaktor vagy az ár határozza meg a döntést!

 

Képek: pixabay.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7914693004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása