Megyeri Szabolcs kertész blogja

Közösségi terek közfelkiáltásra!

Szólj hozzá!

A városi parkok és közhasználatú, közösségi terek fejlesztésének legjellemzőbb problémája, hogy roppant nehéz úgy végrehajtani az újításokat, átépítéseket, renoválásáokat, hogy az a lehető legszélesebb közönség tetszését elnyerje. Abban természetesen jellemzően egyetértés van, hogy a leromlott állapotú, célközönségét vesztett, megkopott, egyes esetekben pedig akár a közbiztonság szempontjából aggályos területeket mindenképpen szükséges átfazonírozni, megújítani, arról azonban, hogy ezt pontosan hogyan végezzék el az illetékesek, nincs mindig konszenzus. Már csak azért sem, mert gyakran a hogyan, kinek, milyen céllal és hasonló kérdésekre szűk szakmai, vagy akár nem is kimondottan szakmai csapatok adnak válaszokat, ahogy a közvélemény mondja, íróasztal mögött dőlnek el a dolgok. Ez pedig közparkok, közösségi terek esetében kifejezetten alacsony hatékonyságú metódus, hiszen a közhasználatú tereket a gyakorlatban a "köz" használja, így valójában egészen könnyen mérhető, monitorozható igények, vélemények, kívánságok akadnak, csak jellemzően nincs, aki meg is kérdezze a leendő felhasználókat. 

vl.jpg

Városliget a jövőben. A látkép izgalmas, de vajon ugyanez épülne akkor is, ha megkérdezik a tervekről az embereket? Kép: index.hu

 

Erre a jól körülírható elméleti problémára ad megoldást a Budapest Dialog csapata, mely településmérnökökből, kertész szakemberekből, informatikusokból és kartográfusokból áll, és nem kevesebbet vállalnak, mint hogy hídként kössék össze a városi terek megálmodóit, felújítóit, kivitelezőit azokkal, akik ezeket a tereket használni fogják, vagyis helyben lakókkal, tágabb értelemben pedig általában az emberekkel. 

Könnyű belátni, hogy például egy lepusztult park renoválásakor, vagy egy teljesen új közösségi terület kialakításakor milliónyi szempont felmerülhet: kell-e kutyafuttató, futópálya, játszósarok, kellenek-e padok, asztalok, szükség van-e árnyékoló növényekre és épített elemekre, vagy inkább sík, átlátható legyen a kialakítás, felmerül-e igény toalettre, pelenkázóra, legyenek-e látványos, színes virágokkal beültetett ágyások, vagy inkább pihenésre alkalmas gyep uralja a teret, és így tovább. A Budapest Dialog szerint - és ezzel nehéz vitatkozni - a legkézenfekvőbb, ha közvélemény kutatás szerűen megkérdezzük az embereket, a válaszokból pedig könnyen kimutathatóak a főbb igények, a többségi elképzelés. 

A Budapest Dialog csapata a fővárosi önkormányzattal karöltve ezért elindított egy platformot (ez a kozossegitervezes.hu), melyen jelenleg hat fővárosi parkkal kapcsolatban lehet online véleményt mondani és lakossági javaslatokat megfogalmazni. Ez a koronavírus idején is biztonságos módja annak, hogy a polgároktól véleményeket gyűjtsenek be egyes tervezett közparki fejlesztések előtt. Az oldalon saját aloldala van a Városháza parknak, tekintettel a várhatóan szeptemberben kiírásra kerülő fővárosi tervpályázatra. Ezek a lakossági vélemények összesítve becsatornázásra kerülnek a tervpályázat tervezési programjába. A szóban forgó oldal IDE KATTINTVA érhető el, és főleg a kerületi, személyesen is érintett kerületi lakók számára ajánlott a kérdőívek kitöltése!

A kollaborációban központi szerepe van Bardóczi Sándornak, aki a fővárosi főtájépítészi pozíció várományosa. Az ő nevéhez fűződik többek közt az a hiánypótló szakmai munka, mely a városi fák és közművek kapcsolatáról szól. A laikusok számára is érthető és kifejezetten érdekes tanulmány IDE KATTINTVA olvasható el.

 

Maga a kozossegitervezes.hu oldal roppant egyszerűen használható, a főoldalon azonnal látható térképen kiválaszthatóak a véleményezhető területek, egyetlen kattintással pedig azonnal a kérdőívekhez lehet jutni. Az egyes kiválasztott területeken belül nem csak kérdésekre válaszolva lehet véleményt nyilvánítani, hanem az adott park vagy közösségi tér felülnézeti ábráján pontosan ki lehet választani egyes parkrészeket, amikhez kívánt vagy eddig alkalmazott funkciót lehet kijelölni, így például a Vérmező tetszőleges pontjára bökve megadható, hogy ott a kérdőív kitöltője jellemzően mit szokott csinálni, ezt így kell elképzelni:

Ezáltal a válaszok sokkal részletesebbek, az adatok pedig sokkal pontosabban feldolgozhatók lesznek, hiszen nem csupán előre megadott válaszokból lehet szemezgetni, hanem a területen belül szabadon kiválasztott helyeket lehet megjelölni a használt vagy kívánt funkciók alapján. Személyes megjegyzésem, hogy a térképes-válaszadós komplett rendszer nem csupán véleménynyilvánításra jó, hanem kifejezetten kellemes időtöltés böngészni a budapesti területeket, értékelni a már meglévő fejlesztéseket, ráadásul az oldalon egyfajta blogfelület is helyet kapott a témába vágó bejegyzésekkel, így pár üres óra elütésére is kiválóan alkalmas a weboldal, főleg ha valakit mélyebben érdekelnek a budapesti közparkok és közösségi terek.

4.jpg

 

Az érdeklődők itt érik el a bemutatott oldalt: https://www.kozossegitervezes.hu/

Aki pedig a budapesti közparkokat bemutató, kritizáló poszt sorozatom régebbi darabjait olvasná el szívesen, IDE KATTINTVA érheti el a bejegyzéseket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5815623812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása