Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogyan gazoljunk hatékonyan?

komment

A kertészkedés remek mulatság, de sajnos vannak árnyoldalai is. Nem minden kerti növény a mi örömünket szolgálja, számos hívatlan vendég is megjelenik tavasztól kezdve, hogy aztán a vegetációs időszak végéig boldogítson minket. Természetesen a gyomokról van szó, melyek nem csupán elcsúfítják a pázsitot, a díszágyást, a veteményest, de kétségkívül károsak is, hiszen értékes tápanyagot vonnak el a dísz-, és haszonnövényeinktől, így nem tűrhetjük meg őket a kerítésen belül. A gazolás az egyik legkevésbé kedvelt kerti munka, és bárcsak írhatnám, hogy most csodaszámba menő, és játszi könnyedséggel elvégezhető praktikákat fogok felsorolni, de ilyenek valójában nincsenek. A gyommentesítés sosem gyerekjáték és móka, ugyanakkor vannak olyan fogások, melyekkel a munka megkönnyíthető, lerövidíthető. Ezekből következik most egy csokorravaló.

landscape-bed-groundcover-hosta-grant-power-landscaping_8783.jpg

Átforgató ásás. Ez alapvetően nem hangzik jól, hiszen az egyik legkeményebb kerti fizikai munkáról van szó. Mivel azonban most még a tavasz korai szakaszában vagyunk, egyébként is időszerű az az átforgató ásás, amivel elindíthatjuk a tavaszi növénygondozást. Ilyenkor a díszágyások, a veteményes földjét, de akár a pázsitos területet is fel kell ásni egy ásónyomnyi mélyen, hogy a közeg lazább, levegősebb legyen, plusz ilyenkor lehet a tápanyagként szolgáló komposztot, szervestrágyát beforgatni a talajba. Ez az ásás szükségszerűen a felszínre hozza a gyomokat, melyeket a talaj elegyengetése előtt viszonylag könnyen fel lehet szedni gyökerestől, akár kézzel, akár például egy lombseprűvel (ami ilyenkor a gereblyénél hatékonyabb, főleg, ha széles, 70-80 centiméteres fejű változatot használunk). 

Geotextil. Ez persze nem konkrétan gyommentesítés, hanem inkább megelőzés, annak viszont tökéletes. Ha már az ásással indítottunk, épp időszerű a geotextil megemlítése is, hiszen például a díszágyásoknál remek ötlet lefektetni ezt a kertészeti szövetanyagot a talaj szintje alá egy arasznyi mélységben, így az alulról támadó gyomok nem fognak felszínre törni, magaságyásoknál pedig szinte kötelező a textil használata, hiszen a magasított ágyás így nyeri el értelmét, a gyommentességet. Persze a gazok felülről is támadhatnak, sőt, ez a gyakoribb, de a geotextil ekkor is megoldás. A díszágyás talaját borítsuk be vele, majd a nem túl esztétikus fedésre helyezzünk 5-10 cm vastagon dekoratív mulcsot, zúzott követ vagy fakéreg törmeléket, így a terület gyommentessé varázsolható. Pár gazféle így is meg fog jelenni, de ezek jellemzően a szél által behordott magokból kelnek ki, és magában a mulcsban gyökereznek, így felszedésük nagyon könnyű.

Pázsit. Furcsán hangozhat, de szépen karbantartott gyepfelület a gyomok ellensége. A rendszeres nyírás kedvez a fűszálaknak, de ellensége a gyomoknak, a gazdag, tápanyagdús talaj szintén nem kedvező sokféle gyomnövénynek. A dús, jó karban lévő fűfelület ritkán hajlamos a nagyarányú gazosodásra, a kultúrnövény egyszerűen kiszorítja a nem kívánatos fajokat. Az egységes gyepfelületen az esetlegesen megjelenő gyomok könnyen észrevehetőek, így hamarabb akcióba léphetünk, és a megfelelően választott, a gyomot gyökerestül eltávolító módszerek (lásd lejjebb) hosszútávon is hatásosak lesznek.

fg127plimg_5103mgmg_weeding-700x467.jpg

Kézi felszedés. Ezen nincs sok magyaráznivaló, a legegyszerűbb módszer, ha térdre ereszkedünk, és gyomlálunk a kezünkkel. Ennek azonban vannak hátulütői, nem minden gyomot (és nem minden talajtípusból) lehet gyökerével együtt kihúzni, így pedig nem lesz igazán hatékony a munka. Laza közegű, kisebb területen jól beválhat a módszer, és szintén elég a kézi munka, ha csak pár darab kósza gazról van szó. Előnye, hogy precíz metódus, és nehezen észrevehető, megközelíthető helyeken (sűrű veteményesben, dúsan beültetett díszágyásban) kifejezetten hatékony.

Fóliázás. A fólia egy radikális, de vegyszermentes totális gyomirtó módszer, melynek hátránya, hogy az adott területen mindent kiirt, és sajnos nem is gyors metódus, de most a tavasz első felében ez még nem feltétlen gond. Az érintett területre egyszerűen vastag, akár több rétegben elhelyezett fekete fóliát kell kiteríteni, majd azt a szélein (esetleg a belső részeken is) fixálni (téglával, deszkákkal, egyéb nehéz tárgyakkal). Ez a fedés elzárja a növényeket a fénytől, a levegőtől, ráadásul az optimálisnál magasabb hőmérsékletet állít elő, így pár hét alatt minden kipusztul alatta. Remek módszer, ha csak egy kisebb terület érintett a kertben, de jó választás aktívan még nem használt nyaralók, hétvégi hobbitelkek esetén.

weed-zinger-garden-hand-tools-zng-1001-bl-64_1000.jpg

Gyomkiszúró. Ez egy több változatban elérhető praktikus szerszám, ami lehet egyszerű merev rúd egy késszerű alkalmatossággal a végén, de vannak olyanok is, melyeknél a nyél végén lévő karral lehet összezárni a fejrész kanalát, sőt, akadnak spirális rudacskákban végződő típusok is, melyeket egy határozott csavarintással kell lenyomni, és kihúzva hozzák magukkal a gazt is gyökerestül. Az ilyen eszközök kétségkívül hasznosak, használatuk egyszerű és derékbarát, viszont csak kisebb arányú gyomosodás esetén jók igazán. Praktikusak apró díszkertekbe, társasházi kertekbe, kisebb előkertekbe, vagy olyan birtokokra, ahol a többféle prevenció miatt nem igazán jellemző a nagyobb arányú gyomosodás.

Gyomégető. Ez az eszköz a modern holmik rajongóinak való. Egy rúdszerű alkalmatosság, ami a végén lévő, pár centiméteres átmérőjű körben elektromosság segítségével magas hőt gerjeszt, 500-600 Celsiusra kell gondolni. Így a fejet a gyomra helyezve szó szerint hamuvá porlasztja azt, egészen a gyökérig lehatolva. Így végül tiszta, vegyszermentes és fáradságmentes gazolást végezhetünk, persze megint csak akkor válik be az egész, ha nem totálisan elgazosodott területről van szó. Kiválóan alkalmas nagyobb felületen megjelenő kisszámú gyom esetén, beválhat nagy gonddal karbantartott, díszparki jellegű kertekben, és szintén ajánlható hajolgatni nem kívánó vagy tudó kertbarátoknak, hiszen az elpusztított gazt fel sem kell szedni!

483161.jpg

Hagyományos kapa. Elérkeztünk az egyik legkézenfekvőbb eszközhöz, a jó öreg kapához. Ennek többféle változata van, kis kísérletezgetés után bárki megtalálhatja a legmegfelelőbbet. A kapálási technikán sok múlik, lehet a fej csúcsának precíz leszúrásával gyökerestől kiemelni a gazt, de lehet íves mozdulatokkal "borotválni" a talajt, így elvágjuk a növények talajból kiálló részeit. Fontos a kitermelt gyomok összeszedése, a földön hagyott maradványokból sok gyom vígan kihajt újra. A kapálás általában eső vagy öntözés után a leghatékonyabb, ilyenkor lazább a talaj.

temphh_530x.jpg

Hori-hori kés. Ez egy ősi japán kertészeti eszköz, mely többek között gyommentesítésre is alkalmas. Azoknak ajánlható, akik szívesen ereszkednek négykézlábra a veteményesben, díszágyásban, ez ugyanis egy rövidnyelű kéziszerszám, melynek íves pengéjével egy egyszerű mozdulattal kiszedhető a gyom, még a mélyebben gyökerező fajták is. A hori-hori emellett ültetéshez is alkalmas, hiszen könnyedén lehet vele több kisméretű ültetőgödröt, lyukat készíteni, recézett szélével pedig növényszárakat, de akár kötözőzsineget is vághatunk. Érdemes kipróbálni!

Forró víz, sós víz, ecet és társaik. Ezeket a folyadékokat gyakran ajánlják gyomok elpusztítására, nem is elvetélt ötletek, azonban hozzá kell tenni, hogy nem a kertben alkalmazandók. Jól beválhatnak teraszokon, kerti utaknál, járólapozott felületeken, ahol az épített elemek között megjelennek a gazfélék. A terasz kövei közül feltörő növényeket nehéz kivésni, sokkal egyszerűbb lobogó forró vízzel leöntve eliminálni. A só és az ecet is hatékonyak, de óvjuk ezektől a kultúrnövényeket, hiszen mindent elpusztítanak. Előnyük, hogy vegyszermentes, szelíd módszerek, nagy kárt nem okozhatunk velük, amennyiben nem a nyílt kerti részeken vetjük be őket.

Utoljára maradnak a vegyszerek és gyomirtók, melyeket házi kiskertekbe én nem, vagy csak korlátozott esetben ajánlok. A nem körültekintő vegyszerezéssel nagyobb kárt okozhatunk, mint ami hasznot bezsebelhetünk, ráadásul sokféle szerből kell választani, tehát bizonyos előképzettség kell a kemikáliák szakszerű használatához. Egy átlagos hobbikertben általában nem is indokolja a helyzet a vegyszerezést, a nagyobb arányú gyomosodást is lehet orvosolni ásással, fóliázással, az esetlegesen megjelenő gazokat pedig valamelyik kézi módszerrel lehet eltüntetni. Azt persze nem lehet elhallgatni, hogy minden átlagos vagy netán csodaeszköz ellenére a gyommentesítés általában fáradságos munka, melyet azonban jobb és célravezetőbb elfogadni a kertészkedés szerves részeként, és optimista szemlélettel testmozgásként, edzésként kell elkönyvelni!

 

Képek: pixabay.cm

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8315593002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.05. 19:16:19

Hogyan gazolok? Az attól függ. Ahol az a célravezető (vetemény, nehezen hozzáférhető helyek), ott kézzel, ahol nagyobb hely van, kapával, és ahol totális gyomirtást akarok alkalmazni (kerítésszegély, kövezés), ott marad a gyomirtó. Egyik sem ördögtől való, neki kell veselkedni, és csinálni.

R2D2 & C3PO 2020.04.05. 19:16:58

Kimaradt a permakultúra megoldása: a gyom jóbarát, nem ellenség. Jelzőnövény, alkalmas a rovarkártevők megtévesztésére és a víz földben tartására.
És hát, szeretem a fűben nyíló pitypangot. :)

élhetetlen 2020.04.05. 20:30:22

Csak egy régi szöveg, egy idős bácsitól, aki a szőlőszomszédunk volt. Anya panaszkodott, hogy a gaz milyen gyorsan nő. A bácsi, kislányom, a gaz a föld édes gyermeke, amit mi vetünk bele, az csak mostoha. Persze, hogy a saját gyermekeit jobban neveli!

Kovács Tibor111 2020.04.05. 20:53:59

Kimaradt egy kézefekvő megoldás.
Eső után amikor már nincs sár, célszerűen másnap, a gazok többsége tövestől könnyen kihúzhatók a talajból.
Ha nincs eső, kiadós több órás locsolás után fél nappal, vagy másnap.
Nehezen jön ki a pitypang, és a papsajtmályva a többi szinte könnyen kijön.
-A fű nem való virágoskertbe, a fűszőnyeg mindent elnyom.

Arcade Macho 2020.04.05. 23:53:59

sarabolni kell, nekem altalaban gyorsabb mint a szomszednak a funyiras :)
ezt a muveletet meg olyan gyakran kell megismetelni hogy a gyomokat ne kelljen osszeszedni

hozzatennem hogy a manapsag divatos szorofejes locsolas helyett is inkabb a haszonnoveny gyokerzonajara kell celzottan eljuttatni a vizet es akkor nem nonek olyan gyorsan a gazok se

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása