Megyeri Szabolcs kertész blogja

Három üdítő tavaszi virág

komment

A tavasz beálltának biztos jelei között megtaláljuk a kellemesen melegedő időt, az egyre több napsütést, és természetesen a színpompás virágokat is. A tél szürkeségének végét megbízhatóan mutatják a tarka szirmok, ráadásul nem kell feltétlen a természetre bíznunk a virágpompa kialakítását, mi magunk is körbevehetjük magunkat szívderítő növényekkel. Sajnos a tavasz első hetei még nem kínálnak túlzottan sokféle színes virágot, de már ilyenkor is akad választék, ezekből ajánlok most hármat!

 arvacska.jpg

 

Az árvácska egy közkedvelt kétnyári növény, melynek talán egyetlen hibája, hogy túl gyakran alkalmazott a közterületeken, így sokan hajlamosak kissé másodosztályú, lesajnált virágként tekinteni rá. Pedig pont azokat az előnyeit kellene előtérbe helyezni, ami miatt szívesen ültetik parkokba, utcai díszágyásokba, ez pedig a az alacsony gondozási igénye, a nagy tűrőképessége és a hosszú virágzási ideje. Mindemellett az intenzív kertészeti nemesítésnek köszönhetően óriási színválaszték áll a kertészkedők rendelkezésére, így akár pusztán árvácskából is kialakítható egy nagyon változatos és a színeket tekintve összetett ágyás, vagy éppen balkonkompozíció. Az árvácska ősszel elültetett palántái az első fagyok beálltáig díszlenek, majd a téli hideget átvészelve március környékén újra virágba borulnak. Kedveli a napos, vagy a mérsékelten árnyékos helyeket, ha őt választjuk, akkor laza szerkezetű, tápanyagban gazdag földbe ültessük. Felhasználása széleskörű, alkalmas balkonnövénynek, a kertbe is kiültethető, de a már említett utcai, utcafronti felhasználása is kifejezetten jó ötlet, például társasházak esetében. Akiknek csupán egy erkély áll rendelkezésre a kertészkedéshez, valószínűleg nem vesződött korábban az árvácska átteleltetésével, így a balkonkertészkedők tavasszal a kertészetekben megvásárolhatják a kiültetésre kész virágokat.

 Tudta, hogy az árvácska sziklakertekben is csodásan mutat?

Nézze meg az alábbi videómat, és győződjön meg róla!

A százszorszépnek nem csak a neve bájos, maga a növény is szemet gyönyörködtető, kedves kiegészítője lehet a balkonnak, terasznak. A százszorszép Európa mérsékelt égövi tájain honos, régi, bevált fajta, tehát nálunk is kifejezetten jól érzi magát. Lágyszárú, évelő növény, nagyjából  15-25 cm magasra nő meg, így kompakt mérete okán egészen apró előkertekbe is bátran telepíthető, de ugyanígy kiváló balkonnövény, hiszen helyigénye alig van. Kedveli a napos, félárnyékos helyeket, és a gazdag, agyagos talajt. Viszonylagos igénytelensége miatt gyakori vendége a parkoknak, de vadon is megterem szinte mindenütt, tavasszal hatalmas párnákban díszíti a réteket, mezőket. A természetben látható alapfaj mellett rengeteg kertészeti változata hozzáférhető, akadnak telt virágú típusok, és a színeket tekintve is változatos a megjelenése, kaphatóak piros, fehér és rózsaszín virágú verziók is. Szaporítása ősszel magvetéssel, tavasszal pedig tőosztással lehetséges, így ha a szomszédnak akad belőle, bátran kérjünk tőle egy kisebb adagot, de a saját állományunkat is növelhetjük ilyen módon. A százszorszéppel nehéz kudarcot vallani, gondozása kifejezetten könnyű feladat, ezért a balkonos virágneveléssel csak most ismerkedőknek az egyik legjobb választás lehet. Érdekesség, hogy a növény levelei ehetőek, így például salátákhoz is keverhetőek.

 A százszorszépről is akad egy rövid videóm, melyben a gyepfelületbe telepített virágokról esik szó.

A primula, vagyis a kankalin is kedvelt dísze a kora tavaszi kertészkedők erkélyeinek és kerti ágyásainak, ami nem csoda, hiszen egy igazán dekoratív és változatos megjelenésű növényről van szó. Ez a dísznövény a hűvöset szereti, hőmérsékleti optimuma 13-16 Celsius, vagyis a lakásbelsőt nem annyira kedveli, a mostanság még zajló fűtésszezonban. Ideális esetben egy széltől valamennyire védett erkélyre, teraszra kerülhet, de megfelelő lehet neki, ha el tudjuk helyezni a dupla ablakok táblái között például. Később aztán a kertben folytatódhat a pályafutása, a márciusi, áprilisi fagyok elmúltával bátran kiültethető, lehetőleg hűvös, párás helyre, a növény ugyanis a szabad ég alatt is az ilyen körülményeket kedveli! Fontos tudni, hogy a kankalin a jó vízáteresztő képességű, és a humuszban gazdag talajokat szereti, amennyiben a kiszemelt területen a kerti közeg nem egészen ilyen, javítsuk fel, például zsákos termőföld kihelyezésével, vagy komposzt és friss termőföld keverékével. Ha sikerült a megfelelő helyet megtalálni számára, akkor pár éven belül egyre nagyobb telepet fog alkotni, és tőosztással még tovább tudjuk őket szaporítani, így a folyamatos utánpótlás biztosított lesz! A kankalinról egy régebbi bejegyzésemben bővebben is írtam, akit behatóbban érdekel ez a tavaszi virág, IDE KATTINTVA olvashat róla még többet!

 A primulákkal kapcsolatosan is tudok mutatni mozgóképanyagot, tekintsék meg!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6115510376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása